Τσίπρας: Η αριστερά έσωσε τη Μακεδονία

Κυβέρνηση

Παράταξη των σκανδάλων και της ελίτ η ΝΔ – Επίθεση σε όλα τα μέτωπα ενάντια τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: Η αριστερά δεν πρόδωσε τη Μακεδονία

Σφοδρή επίθεση ενάντια στη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα σε όλα τα θέματα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, μη διστάζοντας να την χαρακτηρίσει ως την παράταξη που έχει τη μεγαλύτερη εμπλοκή σε σκάνδαλα, ενώ υποστήριξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή και ακολουθεί ακροδεξιά γραμμή, κυρίως στα εθνικα θέματα. Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσεις για «πολιτικούς απατεώνες που λεηλάτησαν την πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια». 

Οι διαθέσεις του πρωθυπουργού φάνηκαν εξ αρχής στην ομιλία του, καθώς υποστήριξε ότι «σε τούτο τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο φασισμός, ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία».
Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» και προσέθεσε ότι με την πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι αδικίες που έχουν υποστεί αρκετά τμήματα του πληθυσμού.

«Το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν.
Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018. Και αν δεν προχωρούσαμε στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, τότε ο Αύγουστος του ’18, θα γινόταν μια θλιβερή επανάληψη του 2011, του 2012 και του 14.

Τότε που δήθεν τελείωνε το μνημόνιο, αλλά στο συρτάρι ήταν ήδη υπογεγραμμένο το επόμενο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνησή του και αυτός ο ίδιος εκπληρώνει σιγά-σιγά όλες τις δεσμεύσεις που ο ίδιος κατέθεσε στη φετινή ΔΕΘ. Δεν παρέλειψε, όπως ήταν φυσικό, να αναφερθεί και στη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι κλείνει ένα θέμα που «σέρνονταν» για δεκαετίες και το λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς η Ελλάδα να «παραδώσει» κυριαρχικά της δικαιώματα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Αριστερά δεν πουλάει τη Μακεδονία», προσθέτοντας ότι «πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι’ αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες». 

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Δημοκρατικέ λαέ της Μακεδονίας,

Η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση Στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία. Ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, μήνυμα ελευθερίας, μήνυμα δημοκρατίας, Σε τούτο τον τόπο δεν πέρασε ποτέ, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η πατριδοκαπηλία. Δε θα περάσουν ούτε σήμερα.  Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Και η Θεσσαλονίκη της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, 

Η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών παραδόσεων και των πολιτισμών. Δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Δε θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. 

Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες. Ως εδώ.. Έβαλαν τη χώρα στη περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας

Εμείς την απελευθερώσαμε. Καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων. Εμείς την ανακτήσαμε. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο. Δε θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς  για μειοδοσία και εθνομηδενισμό.

Δε θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού.
Πριν από τρεις μήνες βρέθηκα πάλι μαζί σας στη ΔΕΘ όχι για να εξαγγείλω αλλά για να δεσμευθώ, στα πρώτα μέτρα ανάσας και κοινωνικής προστασίας μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων.

Πολλοί αμφισβήτησαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα γίνουν πράξη. Σήμερα κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας. Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας. Γιατί σήμερα αναπνέουμε πια και χαράσσουμε ελεύθερα τη δική μας διαδρομή προς τη δίκαιη ανάπτυξη. Αλλά δεν φτάσαμε εύκολα ως εδώ. Ούτε ήταν δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε.

Διανύσαμε ένα δρόμο δύσβατο, γεμάτο, παγίδες, πιέσεις, ακόμα και εκβιασμούς. Αναλάβαμε όμως μια ρητή δέσμευση στις τελευταίες εκλογές: Να βγάλουμε τη χώρα από την σκληρή επιτροπεία,  να αν ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία από το χείλος της χρεοκοπίας,  αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουμε και την κοινωνία όρθια. Ταυτόχρονα να σταματήσουμε τη κοινωνική λεηλασία. Να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Να μοιράσουμε δίκαια τα βάρη. Και να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη ξανά πίσω στο τόπο μας. Τη δικαιοσύνη στις εργασιακές σχέσεις. Τη δικαιοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τη δικαιοσύνη απέναντι στα συστήματά της διαπλοκής και σε όσους λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο.
Και αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη. Πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος.  Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Άλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος. Έκαναν λάθος γιατί δεν πίστευαν ότι θα αντέχαμε. Έκαναν λάθος γιατί εμείς δεν εγκαταλείψαμε τη μάχη στα δύσκολα. Δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές,  ούτε στα  μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους.

Το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν
Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018. Και αν δεν προχωρούσαμε στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, τότε ο Αύγουστος του ’18, θα γινόταν μια θλιβερή επανάληψη του 2011, του 2012 και του 14. Τότε που δήθεν τελείωνε το μνημόνιο, αλλά στο συρτάρι ήταν ήδη υπογεγραμμένο το επόμενο.

Μας λένε λοιπόν οι αντίπαλοί μας, τώρα που δε τους παίρνει πια να μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο, ότι δε κυβερνάμε μόνο τις τελευταίες 110 μέρες, μετά τα μνημόνια, αλλά κυβερνήσαμε και πριν. Πράγματι, είναι αλήθεια.

Κυβερνάμε από το 15 και αυτή είναι η αιτία που ζούμε την έξοδο από τα μνημόνια, τις τελευταίες μέρες. Αν κυβερνάγανε αυτοί, σήμερα δε θα είχαμε βγει. Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι μια στιγμή. Είναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο. Και εμείς, μέσα στην δύσκολη τριετία, ήμασταν αυτοί που αναλάβαμε την ευθύνη και προχωρήσαμε:

 • Στη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της καθολικής πρόσβασης για 1,5 εκ ανασφάλιστους συμπολίτες μας  στη Δημόσια Υγεία.
 • Στη στήριξη των δημόσιων σχολείων.
 • Στη μείωση της υπέρογκης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων.
 • Στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος,
 • Στην απόδοση της υπεραπόδοσης της οικονομίας, στους πολίτες. Με την εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης το 2016 και το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι και φέτος.
 • Στη μετωπική σύγκρουση με το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.
  Αλλά και σε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την άρση των διακρίσεων απέναντι σε πολίτες μας με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη καταγωγή. Και είμαστε ακόμη περισσότερο περήφανοι που όλα αυτά τα πετύχαμε σε περίοδο μνημονίου.

Και ακόμη πιο περήφανοι που μαζί με όλα αυτά καταφέραμε και να ανοίξουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς του παλιού πολιτικού συστήματος. Και είναι πλέον όλα στο φως:

 • Το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες και τα δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς.
  Οι διαδρομές του χρήματος ανάμεσα σε τράπεζες, στα ΜΜΕ και τα κόμματα.
 • Η φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας. 
  Ο κρυμμένος πλούτος στην Ελβετία και αλλού, διαφόρων μεγάλων φοροφυγάδων. 

Για αυτό και καταφέραμε να βγάλουμε την οικονομία από τα ελλείμματα. Για αυτό και καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύνατους. Για αυτό και τώρα, εμείς πετυχαίνουμε, εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Και αλλάζουμε την Ελλάδα.

Δημοκρατικέ λαέ της Μακεδονίας. Τον περασμένο Σεπτέμβρη από το βήμα της ΔΕΘ, δεσμεύτηκα. Σήμερα, από δω, από τη Θεσσαλονίκη, είμαι σε θέση να σας πω: Οι δεσμεύσεις αυτές τηρούνται στο ακέραιο. Έχουν ήδη νομοθετηθεί.

 • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ
 • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
 • Η στήριξη των νέων, με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών
 • Η αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3200 υπαλλήλων
 • Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.

Όλα αυτά ήταν δίκαια και έγιναν πράξη. Όμως, προστέθηκαν κι άλλα.

 • Η κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες.
 • Η αύξηση στις συντάξεις για 620.000 συμπολίτες μας, με βάση το νέο ασφαλιστικό.
 • Η καταβολή των αναδρομικών, που ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο.
 • Και φυσικά, η απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Έτσι λοιπόν, τις πρώτες μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τις πρώτες 100 ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο. Και εμείς. Και οι άλλοι. Οι απέναντι. Σήμερα όμως, η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, 
Είναι πια όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα. Αντίθετα, οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν.

Και θέλω σήμερα να απευθύνω το ερώτημα: Ποιος δικαιώνεται τρία χρόνια μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015; Οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους ή αυτοί που τους κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά;

Η ιστορία, πολίτες της Θεσσαλονίκης, έγραψε και δεν ξεγράφει. Και είναι αλήθεια ότι η ιστορία διαρκεί πολύ. Τίποτα λοιπόν δεν πήγε χαμένο. Καμία μάχη, κανένας αγώνας, καμία θυσία.
Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015. Γιατί εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ στρατηγική.
Δεν ερωτευτήκαμε ποτέ το μνημόνιο και τις επιταγές του. Δεν κάναμε ποτέ το μνημόνιο, δικό μας πολιτικό πρόγραμμα. Εμείς εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για τη πατρίδα μας. Γι’ αυτό και κάθε παρέμβαση μας τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της λιτότητας των μνημονίων.

Αυτό είναι λοιπόν το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα. Είναι προοδευτικό, είναι αριστερό, είναι κοινωνικό, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ριζοσπαστικές τομές. Για μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και την αλλάζουμε ήδη, σε όλα τα επίπεδα.

 • Με τις διαρκείς παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την ελάφρυνση των βαρών. Την προστασία της εργασίας. Την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
 • Με την εφαρμογή ενός επεξεργασμένου σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της παραγωγής
 • Την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
 • Την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που ήδη βρίσκονται σε υψηλό δεκαετίας. Την επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες
 • Με τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας
 • Την επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία. Και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου για τη μισθοδοσία του κλήρου
 • Με την Συνταγματική Αναθεώρηση
 • Την απλή αναλογική
 • Την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών
 • Την κατάργηση του άθλιου νόμου περί ευθύνης Υπουργών 
 • Την προστασία των δημοσίων αγαθών
 • Και φυσικά, Με τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο.

Και θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο. Διότι η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έχασε τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Μετατράπηκε σε κομπάρσο των εξελίξεων. Η χώρα, μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκώς εντεινόμενης αστάθειας, φάνηκε αδύναμη να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική. Στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα.

 • Αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα, με λεονταρισμούς. Χωρίς σχέδιο, χωρίς διεθνείς συμμαχίες, παρά μόνο με κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης.
 • Δεν ανέλαβαν την παραμικρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την προσφυγική κρίση που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.
 • Υποβάθμισαν την παρουσία και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.  Κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή. Την στιγμή μάλιστα που άλλες χώρες, εκμεταλλεύτηκαν την παντελή απουσία της Ελλάδας για να διευρύνουν την επιρροή τους. Αυτή την κατάσταση λοιπόν, οφείλαμε να την αντιστρέψουμε.

Και το κάναμε. Μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική:

 • Αναβαθμίσαμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.
 • Και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις.
 • Η Ελλάδα δεν αναζήτησε προστάτες, αλλά εταίρους.
 • Αναπτύξαμε τη συνεργασία μέσω πολυμερών σχημάτων με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσογείου, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τους ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο.

Μέσα σε τρία χρόνια, η κάποτε περίκλειστη Ελλάδα, έγινε ο πρωταγωνιστής μιας νέας εποχής φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή. Με αποτέλεσμα, στρατηγικής σημασίας οφέλη στις υποδομές, την ενέργεια, την ασφάλεια, τον πολιτισμό. Δε χωρά αμφιβολία όμως, ότι το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική, είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Και αναφέρομαι στο Μακεδονικό.

Εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους. 

Εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος ων Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης Μακεδόνισσες και Μακεδόνες 

Η ώρα της εθνικής λογικής, και της εθνικής ευαισθησίας είναι εδώ και τώρα. Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας. Η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία. Μας λένε κάποιοι, καλοπροαίρετα, γιατί επιλέξαμε να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα. Η απάντηση για μας, είναι απλή. Δεν ανοίξαμε εμείς το ζήτημα αυτό.

Το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες. Σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή. Και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει. Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα.
Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό. Γιατί για μας, φίλες και φίλοι, Πατριωτισμός είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι’ αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες. Και ας το κάνω ακόμη πιο σαφές:

Εγώ, εμείς όλοι, η Αριστερά, σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις, έχουμε αποδείξει την αγάπη μας για την πατρίδα. Με αγώνες και με θυσίες.  Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα. 

Με αίμα και στη πρώτη γραμμή του μετώπου για τη πατρίδα και τη λευτεριά. Όχι δίπλα στο κατακτητή και στις κυβερνήσεις του. Δεν πουλάει, λοιπόν, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους. Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με την έγνοια εκείνη, που σε κάνει να δεις καθαρά ότι το συμφέρον της δικής σου χώρας απαιτεί τη συνεργασία και τη φιλία με το γείτονα. 

Γιατί πατριωτισμός είναι να είσαι περήφανος για τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου σου. Και να αντλείς αυτοπεποίθηση από την πλούσια κληρονομιά μιας χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία. Μιας χώρας που ενέπνευσε και εμπνέει την κλασσική και τη σύγχρονη κριτική σκέψη, και διαχρονικά αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό. Όχι να είσαι φοβικός, Όχι να αναζητάς συνομωσίες και αόρατους εχθρούς, 
Να κυνηγάς μάγισσες, να κερδοσκοπείς με τα πατριωτικά αισθήματα των άλλων. Πατριωτισμός είναι να γνωρίζεις και να τιμάς την ιστορία αυτών που έπεσαν με τη σημαία στο χέρι. Τη γαλανόλευκη που ανέμιζε στα χωριά και τις πόλεις της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ, που έδιωξε τον κατακτητή. Πριν τον εμφύλιο. Τη γαλανόλευκη που τύλιγε στις πλάτες του ο Γρηγόρης Λαμπράκης, οργώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Πριν πέσει νεκρός από τους Γκοτζαμάνηδες. Τη γαλανόλευκη που σήκωσαν ψηλά στην πύλη του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της αντιδικτατορικής πάλης. Πριν βαφτεί με το αίμα τους, όταν γκρέμιζε την πύλη το τανκ. Πατριωτισμός είναι να μη σωπαίνεις, απέναντι στο τέρας του φασισμού. Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που ντροπιάζουν τη σημαία, κρατώντας τη με χέρια βουτηγμένα στο αίμα αθώων και αδυνάμων. Απέναντι σε αυτούς που με το ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό.

Πατριωτισμός είναι να είσαι Θεσσαλονικιός και να απαντάς στους φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό στην πόλη, Με τα ονόματα των 147 σφαγιασθέντων από το Σούμπερτ και τους ταγματασφαλίτες, στο Χορτιάτη το ‘44.

Να τους απαντάς, με τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου που γέννησε η εικόνα της μάνας που θρηνεί πάνω από το δολοφονημένο γιό της, το Μάη του ’36, λίγα μέτρα μακριά από δω. Να τους απαντάς με την πρώτη σκηνή στο εργοστάσιο, από τις «Μέρες του ’36» του Αγγελόπουλου. Να τους απαντάς με τη μνήμη, την ιστορία, τα πεπραγμένα τους σε αυτή την περήφανη πόλη.

Πατριωτισμός είναι να μην ξεχνάς την Κύπρο και αυτούς που την πρόδωσαν. Εθνικόφρvνες δήλωναν και εκείνοι. Αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο και τη γέμισαν με φυλακές και τόπους μαρτυρίου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της. Αυτοί και οι απόγονοι τους είναι που σήμερα φωνάζουν «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Γιατί, τελικά, ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η Δημοκρατία.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης.

 • Είναι χρέος κάθε Έλληνα δημοκράτη, να βάλει φραγμό στην ανάδυση της ακροδεξιάς και του φασισμού.
  Θα έλεγα ότι είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της το πράττει.
 • Δεν μπορεί όμως κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Τον παρακολουθεί καθημερινά όλη η Ελλάδα.

Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα. Τον ακούει όλη η Ελλάδα να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής.
Τον ακούει δηλαδή να ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις. 
Μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Που νομιμοποιεί συνδικαλιστές – εκπαιδευτικούς υποτίθεται – της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα. Έτσι, που να αποθρασύνεται ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, και να απευθύνει δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Είναι προφανές, ότι η ΝΔ έχοντας χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της, δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση. Δεν ήρθε το 4ο μνημόνιο.

Δεν ήρθε η περικοπή των συντάξεων. Και τελικά, τι τους έμεινε; Ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες. Αλλά αλήθεια, για δείτε κάτι εθνικόφρονες… Που στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Που ο αρχηγός τους περιόδευσε σε Βερολίνο και σε Βρυξέλλες, μπας και του δώσει κάποιος διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις θα κοπούν. Που σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης, υποστήριζαν με σθένος τις θέσεις του ΔΝΤ.

Αυτοί είναι, όμως, οι «εθνικόφρονες», φίλες και φίλοι. Τους γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, χρόνια τώρα. Και για το λόγο αυτό, δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι τους.
Εμείς, όμως, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριεύσει την πατρίδα μας ο διχασμός. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις στη νέα εποχή της πατρίδας μας. Και δε θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω. Ούτε τη Μακεδονία, ούτε τη Θεσσαλονίκη να ξαναπέσει στα χέρια των απόγονων του Παπαγεωγόπουλου και του Ψωμιάδη.

 • Η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με τη νέα γενιά στο τιμόνι της Πόλης.
 • Η Θεσσαλονίκη δε θα γυρίσει πίσω.
 • Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω.

 Γιατί είναι φανερό σε όλους ότι Δυο σχέδια, δυο στρατηγικές, έχουν ξεδιπλωθεί και έχουν γίνει πια σαφή μπροστά στον λαό. Και ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση. Και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια.

 • Εμείς, με την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα διασφαλίζει τη δίκαιη ανάπτυξη και τη κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως να θέτει ξανά σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.
  Και η ΝΔ, με ένα σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας, που θα γονατίσει τη μεσαία τάξη και θα καταδικάσει την ελληνική κοινωνία στην αέναη φτώχεια. 
 • Εμείς, με ένα πολιτικό πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και η ΝΔ με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ.
 • Εμείς με την προστασία της εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις. Και η ΝΔ, με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα έναντι των νέων εργαζομένων.
 • Εμείς, με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης στο ασφαλιστικό μας σύστημα, με το βλέμμα μας στις επόμενες γενιές. Και η ΝΔ, με το ασφαλιστικό Πινοσέτ, τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης.
 • Εμείς, με τις μεγάλες θεσμικές τομές για τη θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και η ΝΔ, με την αποστροφή της σε οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή διευρύνει τα όρια  συμμετοχής και ελέγχου του λαού στις αποφάσεις. 
 • Εμείς με το διάλογο και τον αλληλοσεβασμό, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Και η ΝΔ, με την οπισθοδρόμηση και το σκοταδισμό. 
 • Εμείς, με την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Και η ΝΔ με την προσκόλληση στον εθνικισμό, τα φοβικά σύνδρομα, τη στρατηγική της διεθνούς απομόνωσης.
 • Εμείς, με τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων. Και η ΝΔ, χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο. Με παντελή άγνοια των ιστορικών κινδύνων που επιφυλάσσει η παράταση μιας χρόνιας εκκρεμότητας στα βόρεια σύνορα μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πέρασαν πολλά έμαθαν πολλά, γνωρίζουν Και δε γυρίζουν πίσω. Μαζί. Εμείς. Σήμερα. Αλλάζουμε την Ελλάδα.
Tagged