Παγιώνεται η διαφορά των σχεδόν 20 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – 4 νέες δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση Μarc: Το 67,3% κρίνει θετικά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε γκάλοπ της Marc για το «Πρώτο Θέμα», το 67,3% κρίνει θετικά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κλείνει έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου. Οι πολίτες αξιολογούν ιδιαιτέρως θετικά το κυβερνητικό έργο, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, οι οποίοι κερδίζουν σε όλους τους τομείς συγκριτικά με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το 60,3% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει 25,7%. Παράλληλα, θετική άποψη για την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει και το 43,9% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυριαρχία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε και σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής». Σε αυτή η ΝΔ προηγείται με σχεδόν 18 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 2,9%, το ΜΕΡΑ25 με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Και σε αυτή την έρευνα, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνουν θετικά το έργο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον έναν χρόνο διακυβέρνησής της.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 18 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, αναδεικνύεται ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, σύμφωνα με ακόμα μία δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metro Analysis, η οποία δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», η Νέα Δημοκρατία προηγείται με σχεδόν 18 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 2,9%, το ΜΕΡΑ25 με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνουν θετικά το έργο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον έναν χρόνο διακυβέρνησής της.

Η οικονομία το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών

Οι πολίτες αναδεικνύουν την οικονομία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας. Συγκεκριμένα 4 στους 10 απαντούν ότι η οικονομία είναι το ζήτημα που τους ανησυχεί ενώ η πλειοψηφία απαντά ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, την ανεργία ανέφερε το 16%, την ιατρική περίθαλψη και την επιδημία του κοροναϊού το 14%, το προσφυγικό – μεταναστευτικό το 9% και την εξωτερική πολιτική το 7%.

Δημοσκόπηση Alco: Η ΝΔ μπροστά με διαφορά 15,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ, η οποία κλείνει έναν χρόνο διακυβέρνησης, συγκεντρώνει 39,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24%, στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 5,2%, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 συγκεντρώνουν 3,2% και 3% αντίστοιχα. Στο 1,1% είναι το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας, το άλλο κόμμα λαμβάνει 4,1% ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 13,5%.

Από την άλλη, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35,8%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%. Η διαφορά αγγίζει τις 14,3 μονάδες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 5,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται Ελληνική Λύση με 2,9% και ΜέΡΑ 25 με 2,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει 1%, άλλο κόμμα 3,7%, το λευκό 1,8%. Επίσης το 8,5% τάσσεται υπέρ του 8,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12%.

Στην ερώτηση ποιον «εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα», το 49% απαντά τον Κυριάκου Μητσοτάκη και το 21% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 25% τάσσεται υπέρ της επιλογής «κανένας από τους δύο».

Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν τη γνώμη τους σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 55% θετικές γνώμες, ενώ το 34% έχει αρνητική άποψη. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 31% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές. Η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει 26% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 22% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος 10% θετικές γνώμες και 72% αρνητικές. Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης λαμβάνει 18% θετικές γνώμες και 63% αρνητικές.

Εναν χρόνο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το 42% έχει καλύτερη γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 36% την ίδια και το 18% χειρότερη. Παράλληλα, το 53% έχει την ίδια γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% έχει χειρότερη γνώμη και το 10% καλύτερη.

Για τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες

Οι πολίτες ρωτήθηκαν και για θέματα επικαιρότητας όπως οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίας που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι αποκαλύψεις παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα το 33% πιστεύει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της».

«Το ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας;», ήταν το ερώτημα, το 50% απαντάει ότι είναι η ανεργία. Το 18% εκτιμά ότι είναι η πανδημία του κορωνοϊού, το 9% απαντάει ότι είναι το μεταναστευτικό. Το 8% οι σχέσεις με την Τουρκία, το 5% η απουσία επενδύσεων, το 4% η υψηλή φορολογία, η υγεία, η παιδεία και άλλο από 2%.

Για το εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους έξι μήνες το 39%, εκφράζει αισιοδοξία ενώ το 52% απαισιοδοξία.

Αναφορικά με τον δείκτη βαθμολόγησης της κυβέρνησης το 28% απαντάει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 16% θεωρεί ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.

Στην ερώτηση «αν πριν ένα χρόνο είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κυβερνούσε καλύτερα, ίδια ή χειρότερα από τη ΝΔ», το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα κυβερνούσε χειρότερα από τη Νέα Δημοκρατία, το 23% θα κυβερνούσε το ίδιο, ενώ το 18% εκτιμά ότι θα κυβερνούσε καλύτερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε ολόκληρη τη χώρα. Το στατιστικό σφάλμα της δημοσκόπησης είναι +- 3,1%, ενώ το διάστημα βεβαιότητας είναι 95%. Ο χρόνος που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση ήταν στο διάστημα 29 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2020.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στις 20,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Ικανοποίηση για Μητσοτάκη

Στις 20,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Ικανοποίηση για Μητσοτάκη

Ευρύ προβάδισμα 20,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί το κυβερνών κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll, που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 και 3 Ιουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 32,3% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 41,2%, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,7%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 5,8%, το ΚΚΕ με 5% και η Ελληνική Λύση με 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% μένει το ΜέΡΑ 25, που συγκεντρώνει το 2,5% των απαντήσεων των πολιτών.

Μεγάλο είναι το προβάδισμα του πρωθυπουργού και στην ερώτηση «Ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών με ποσοστό 51,5%.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο «Κανένας» με ποσοστό 26,9%, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 19,2%.

Θετική είναι η άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών και για την πορεία της χώρας, έναν χρόνο μετά τις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019, καθώς ποσοστό 56% θεωρεί πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ το 35% θεωρεί πως κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Θετικά σε ποσοστό 65% κρίνουν οι πολίτες και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας, ενώ το 33% θεωρεί πως η συνολική του παρουσία ως πρωθυπουργός είναι «Αρνητική ή Μάλλον Αρνητική».

Αντίστοιχη είναι και η άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών και για το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 62% των πολιτών κρίνουν ως «Θετικό ή Μάλλον Θετικό» το έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ποσοστό της τάξης του 36% βάζουν αρνητικό ή μάλλον αρνητικό πρόσημο στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, αρνητική είναι στην πλειοψηφία της η άποψη των πολιτών για τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα «Πως κρίνετε τη συνολική παρουσία του Α. Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό τον ένα χρόνο;», το 69% των πολιτών απαντάει «Αρνητικά/ Μάλλον Αρνητικά», ενώ «Θετικά ή Μάλλον Θετικά» απαντάει το 28% των πολιτών.

Πηγή: iefimerida.gr / liberal.gr

Tagged