ΗΠΑ: Στριμωγμένος ο Trump ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου – Μπορεί να κάνει την ανατροπή;

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

ΗΠΑ – 18/06/2020: Πιο απομονωμένος από ποτέ ο Trump ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου – Μπορεί σε 5 μήνες να κάνει την ανατροπή;

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και οι αριθμοί

Πιο απομονωμένος από ποτέ από τους Αμερικάνους πολίτες εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ενώ απομένουν λίγο περισσότερο από 4 μήνες από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις θέλουν τον Trump όχι μόνο να υπολείπεται του Δημοκρατικού αντίπαλου του Joe Biden, αλλά και να είναι βαθιά αποκομμένος από τις θέσεις των Αμερικάνων ψηφοφόρων.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύφθηκε με τη στάση που τήρησε από τη μια ο Trump και από την άλλη οι Αμερικάνοι πολίτες με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd από λευκούς αστυνομικούς.

Ο Trump φαίνεται να υιοθετεί απόψεις που δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των πολιτών σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού και η μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει διαρκώς έδαφος από μια ευρεία «δεξαμενή» ψηφοφόρων, ακόμα και από αυτούς που εμφανίζονται να του είναι πιο πιστοί, όπως οι Αμερικανοί αγρότες και οι λευκοί Ευαγγελιστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για το Reuters, o υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Joe Biden προηγείται με 13 ποσοστιαίες μονάδες του Trump.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που επιτυγχάνει ο Biden από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Biden εμφανίζεται να μετρά «κέρδη» όσον αφορά τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, τους κατοίκους των προαστίων και όσων εμφανίζουν υψηλό εισόδημα.

Ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων – όπως οι άντρες, οι λευκές γυναίκες που ζουν στα προάστια και άτομα άνω των 55 ετών – φαίνεται να «μετακομίζουν» προς το στρατόπεδο του Βiden.

Αισιοδοξία στο στρατόπεδο Trump

Παρά τα αρνητικά αυτά ευρήματα, οι υποστηρικτές του Trump υποστηρίζουν πως υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να ανατραπεί αυτή η εικόνα.

Όπως υποστηρίζουν, μια πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε να δώσει και πάλι ώθηση στην υποψηφιότητα του και να ενισχύσει τις πιθανότητες της επανεκλογής του.

Μάλιστα, αναφέρεται πως οι ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξήσει τις πιθανότητες για μια οικονομική ανάκαμψη τύπου «V» μετά την κρίση που προκάλεσε η επιδημία του κορωνοϊού και που αποτυπώνεται γλαφυρά στα στοιχεία της ανεργίας.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδεχομένως η οικονομία να είναι το μόνο και το τελευταίο «καταφύγιο» του Trump καθώς εμφανίζεται ιδιαίτερα απρόθυμος να ενώσει μια χώρα που δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα από πολλαπλές κρίσεις.

Αυτό άλλωστε αποκαλύπτει και το εύρημα της δημοσκόπησης της Ispos, σύμφωνα με το οποίο το 43% των Αμερικάνων πιστεύει πως  ο Trump θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα της οικονομίας έναντι 38% που υποστηρίζει το ίδιο για τον Biden.

«Η επιμονή να εστιάζει στη βάση του έχει κοστίσει στον Trump τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους και τους ανεξάρτητους» αναφέρει ο John Geer καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Vanderbilt University.

Αν και ο Trump δεν σχολίασε τα ευρήματα της δημοσκόπησης, υποστηρίζει πως οι θέσεις του είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις απόψεις του έθνους ενώ υπογραμμίζει πως οι υποστηρικτές του ανήκουν στη «σιωπηρή πλειοψηφία».

Πάντως, οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο.

Τα δύο τρίτα των Αμερικάνων εκφράζουν τη συμπάθεια τους στους διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας, όταν ο Trump φλέρταρε με την ιδέα να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους για να τους ελέγξει.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικάνων τάσσεται υπέρ μιας ριζικής μεταρρύθμισης της αστυνομίας (π.χ. να φέρουν κάμερες οι αστυνομικοί, να γίνονται ανεξάρτητες έρευνες για κακή συμπεριφορά από τους αστυνομικούς), ο Trump δεν υιοθέτησε κανένα από αυτά τα μέτρα.

Την ώρα που το 76% των Αμερικάνων εκφράζει την ανησυχία του για την επιδημία του κορωνοϊού, ο Trump υποβαθμίζει το θέμα ενώ ετοιμάζεται το Σάββατο 20/6 για την προεκλογική του συγκέντρωση στην Τούσλα της Οκλαχόμα.

Φτάνουν πέντε μήνες για την ανατροπή;

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ουδέποτε κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο Trump δεν κινήθηκε βάσει των θέσεων της πλειοψηφίας των Αμερικανών.

Το 2016 ο Trump κατάφερε να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του για το προεδρικό αξίωμα ως «αντικαθεστωτική» και αυτό ήταν που του έδωσε τον έλεγχο του Κολεγίου των Εκλεκτόρων και άρα και την εκλογική νίκη.

Η μακροχρόνια δέσμευση του Trump για μείωση των μεταναστευτικών ροών έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, καθώς η οικονομία και ο κορωνοϊός κυριαρχούν, ενώ παράλληλα τα ποσοστά του Trump ανάμεσα στους λευκούς Ευαγγελιστές μειώθηκαν κατά 11% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020.

Μείωση κατά 14% κατέγραψαν και τα ποσοστά αποδοχής του Trump ανάμεσα στους Αμερικανούς αγρότες.

Όλα δείχνουν πως το 2020 θα είναι μια κακή χρονιά για τον Trump και τους Ρεπουμπλικάνους.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να επισημάνουν πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και πως οι πέντε μήνες είναι πολύ μεγάλος χρόνος για την πολιτική.

Μπροστά 13 μονάδες ο Biden

Στις 13 μονάδες διευρύνθηκε το προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα που έχει καταγράψει ο Biden έναντι του αντιπάλου του, σε δημοσκόπηση της Ipsos, την ώρα που η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου υποχωρεί σε χαμηλά επτά μηνών, λόγω της πανδημίας και των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 10-16 Ιουνίου, το 48% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Biden στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, έναντι 35% που θα ψηφίσουν τον Trump.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση του CNN νωρίτερα αυτό τον μήνα, είχε καταγράψει προβάδισμα 14 μονάδων για τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, την οποία ο πρόεδρος Trump κατήγγειλε ως ψευδή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos, τοπ 57% των Αμερικανών αποδοκιμάζει την απόδοση Trump στα καθήκοντά του, ενώ μόλις το 38% την εγκρίνει.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από τον Νοέμβριο του 2019, όταν το Κογκρέσο ξεκίνησε τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου των ΗΠΑ.

Το 55% των Αμερικανών δηλώνει απογοητευμένο από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Trump την πανδημία, ενώ το 40% δήλωσε ικανοποιημένο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd, από λευκό αστυνομικό.

Ωστόσο, ο Trump εξακολουθεί να διατηρεί το πάνω χέρι στον τομέα της οικονομίας.

Το 43% δηλώνει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μπορεί να διαχειριστέι καλύτερα την οικονομία, έναντι 38% που προτιμούν τον Biden.

Τι κατέγραψαν οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις

Οι διαφορές στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις είναι της τάξης του 8,1% με 8,2% υπέρ του Biden του υποψηφίου των Δημοκρατικών, έναντι του σημερινού Προέδρου D. Trump.

Τα αρνητικά του Trump επικεντρώνονται στον χειρισμό του κορωνοιού με τις ΗΠΑ να μετρούν 112-113 χιλιάδες νεκρούς εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην αμερικανική κοινωνία.

Επίσης αρνητικά στην δημοτικότητα του Trump έχουν λειτουργήσει και οι ταραχές που ξέσπασαν λόγω του άδικου θανάτου του G. Floyd.

Ενώ ο Trump κέρδισε πόντους με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας στο εσωτερικό – εν αντιθέσει στο εξωτερικό έκανε πολλούς νέους εχθρούς – ο κορωνοιός και οι κοινωνικές ταραχές έπληξαν το προφίλ του.

Στα θετικά επίσης συγκαταλέγονται η καλή πορεία της Wall Street – παρά την πρόσφατη διόρθωση λόγω της ύφεσης – καθώς και η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ως προς τον Biden των δημοκρατικών αρχικά επιχείρησαν να τον μπλέξουν με την Ουκρανία και με σεξουαλική παρενόχληση αλλά δεν φαίνεται να απέδωσαν.

Όμως ένας τομέας που θα δοκιμαστεί προεκλογικά και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα είναι οι ανησυχίες ότι με την έλευση των δημοκρατικών θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, ο Biden διευρύνει τα ποσοστά του και πλέον βρίσκεται στο 50% έναντι 42% με 42% του Trump.

Εσχάτως τα δημοσκοπικά ευρήματα ευνοούν ποικιλοτρόπως τον Biden των δημοκρατικών.

Ωστόσο όπως και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση ο Trump ήταν δεύτερος και κατάφερε να κερδίσει και να εκλεγεί Πρόεδρος της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged