Μουσεία: Άνοιξαν για όλους – Ωράριο λειτουργίας, παροχές και μέτρα προστασίας επισκεπτών

Αρχαιολογία
Μοιραστείτε το:

Μενδώνη: Με σύνθημα «ασφάλεια πρώτα» άνοιξαν τα μουσεία σε όλη τη χώρα

Με σύνθημα η «ασφάλεια πρώτα» επαναλειτουργούν από σήμερα τα μουσεία σε όλη τη χώρα, δηλώνει η Λίνα Μενδώνη. Σε δήλωσή της με αφορμή το άνοιγμα των μουσείων, η υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για μια πολύ σημαντική μέρα.

 «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, όπως ήταν και η 18η Μαΐου. Ειδικά για την Ελλάδα, το να επαναλειτουργούν όλες οι υποδομές που συνδυάζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, με το πολιτιστικό απόθεμα, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως έχω ήδη πει, το «σύνθημά» μας είναι η «ασφάλεια πρώτα». Ασφάλεια στους αρχαιολογικούς χώρους, ασφάλεια στα μουσεία, ασφάλεια στα μνημεία, ασφάλεια για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, ασφάλεια για τους εργαζόμενους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), δεύτερο «σταθμό» των επισκέψεών της, μετά το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, όπου ξενάγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και πριν μεταβεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ).

Μενδώνη: Τα μουσεία έχουν προσαρμοστεί στα πρωτόκολλα

«Τα μουσεία έχουν απολύτως προσαρμοστεί στα πρωτόκολλα τα οποία οφείλουμε να τηρούμε προκειμένου να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένοι, και φυσικά οι εργαζόμενοι. Και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν ακολουθηθεί με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και ευθύνη τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί. Νομίζω ότι η Ελλάδα, με τη διαχείριση η οποία έγινε γενικά για την πανδημία και τον κορονοϊό, απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες χώρες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν στους αρχαιολογικούς μας χώρους και στα μουσεία, οι επισκέπτες να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ότι μπορούν να απολαύσουν το πολιτιστικό αγαθό, να «ψυχαγωγηθούν» με τον σωστό τρόπο, αλλά και να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

«Δρομολογείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο»

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ως προς την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μείζονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στα οποία ακόμα δεν λειτουργεί το μέτρο, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «με μια χορηγία 300.000 ευρώ την οποία εξασφαλίσαμε από το Ίδρυμα Ωνάση, ήδη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δρομολογεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία, όπως το ΒΧΜ που δεν έχει, δηλαδή σε μείζονα μουσεία που αυτή τη στιγμή έχουν εξαιρεθεί του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Ολυμπία και οι Δελφοί». Το μέτρο, όπως πληροφόρησε, αναμένεται να μπει σε λειτουργία το φθινόπωρο.

Μαζί με τα μουσεία, επαναλειτουργούν και τα πωλητήρια, όπως για παράδειγμα στο ΕΑΜ, όπου λειτουργεί πλέον ένα πλήρως ανακαινισμένο πωλητήριο, το οποίο, όπως τόνισε η υπουργός και είδαν με τα μάτια τους οι δημοσιογράφοι, «δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλα μουσεία. Αυτό δείχνει το πνεύμα και τον σκοπό που είχαμε θέσει από την αρχή, τα πωλητήρια να είναι απολύτως ελκυστικά για τους επισκέπτες. Έχω πει πολλές φορές, ότι ο μέσος όρος αγοράς για τον επισκέπτη μέχρι σήμερα είναι λίγο περισσότερο από μισό ευρώ. Επομένως αν καταφέρουμε οι επισκέπτες να επενδύουν όχι μεγάλα ποσά, αλλά 3, 4 και 5 ευρώ, αντιλαμβάνεστε πόσο τα έσοδα από τα πωλητήρια αυτομάτως θα ανέβουν πάρα πολύ», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Λειτουργού καφέ, εστιατόρια και πωλητήρια στα μουσεία

Όσο για τα καφέ και τα εστιατόρια στα μουσεία, «λειτουργούν σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αυτό ισχύει και για τα πωλητήρια που λειτουργούν με τους κανόνες των καταστημάτων, ενώ ως το τέλος Ιουνίου πιστεύω ότι θα έχουν αναδόχους και τα 18 τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν κλειστά», εξήγησε η υπουργός, που ευχαρίστησε από καρδιάς το σύνολο του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, τον γενικό γραμματέα και την αρμόδια επιτροπή, η οποία βοήθησε ουσιαστικά στον συντονισμό «ώστε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που είδατε» και το οποίο «μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πραγματικά ασφαλείς».

Πρώτοι επισκέπτες στο Μουσείο Ακρόπολης – Πώς μπαίνουμε, ποιες υπηρεσίες αναστέλλονται

Από σήμερα το Μουσείο Ακρόπολης μάς υποδέχεται ανανεωμένο με πολλή χαρά, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική μας προστασία.

Σταθερά ανάμεσα στα πέντε πιο δημοφιλή μουσεία αρχαιολογικού περιεχομένου στον κόσμο και στα 25 κορυφαία παγκοσμίως, το Μουσείο Ακρόπολης παρέμενε κλειστό τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας και ανοίγει από σήμερα με τους πρώτους επισκέπτες να κάνουν την εμφάνισή τους.

Το μουσείο μάς υποδέχεται ανανεωμένο με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Παντερμαλής: Το κλείσιμο του Μουσείου Ακρόπολης ήταν ένα τεράστιο σοκ

«Το κλείσιμο του Μουσείου Ακρόπολης δεν ήταν μόνο απρόβλεπτο, ήταν κι ένα τεράστιο σοκ και χρειάστηκε πολύ δύναμη για να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να προγραμματίσουμε ένα ευρύ φάσμα βελτιώσεων ώστε στο τέλος αυτός ο νεκρός χρόνος να προκύψει πάρα πολύ δημιουργικός.

Έγιναν πολλές εργασίες συντήρησης, βελτίωσης υποδομών και φωτισμού, νέο στήσιμο γλυπτών και γενικά καταφέραμε στο τέλος των τριών μηνών να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι, γιατί προχωρούμε προς το άνοιγμα του Μουσείου εντελώς ανανεωμένοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Mε μάσκες και μέτρα προστασίας η επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

Κατά την επίσκεψή σας στο Μουσείο, παρακαλείστε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

Συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας / Παρακαλείστε να τηρείτε την επιβαλλόμενη απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον και να φροντίζετε την υγιεινή των χεριών σας /Συστήνεται η χρήση πιστωτικής κάρτας και όχι μετρητών στις συναλλαγές σας. /Σακίδια και μεγάλες τσάντες πρέπει να παραδίδονται στο βεστιάριο όπου θα απολυμαίνονται με ατμό. / Στις ομαδικές επισκέψεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 άτομα. / Οι επισκέπτες που συμμετέχουν στις παρουσιάσεις των Αρχαιολόγων-Φροντιστών του Μουσείου θα κάνουν υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. / Για τις ομαδικές ξεναγήσεις είναι υποχρεωτική η χρήση ατομικών ακουστικών συσκευών (whisper). / Οι ιδιωτικοί ξεναγοί θα κάνουν υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας.

Συστήνεται η χρήση πιστωτικής κάρτας και όχι μετρητών στα εισιτηρια ενώ σακίδια και μεγάλες τσάντες πρέπει να παραδίδονται στο βεστιάριο όπου θα απολυμαίνονται με ατμό

Οι παροχές του μουσείου Ακρόπολης που αναστέλλονται

Επιπλέον, αναστέλλονται οι παρακάτω υπηρεσίες-παροχές του Μουσείου προς τους επισκέπτες: Δανεισμός οικογενειακών σακιδίων / Δανεισμός παιδικών καροτσιών /Δανεισμός αμαξιδίων/ Χρήση Αναγνωστηρίου δευτέρου ορόφου / χρηση Δωματίου Γονέων πρώτου ορόφου

Ωρες λειτουργίας Μουσείου Ακρόπολης

  • Δευτέρα 8:00 π.μ. – 4:00 μ.μ.    (ώρα τελευταίας εισόδου: 3:30 μ.μ.)
  • Τρίτη έως Κυριακή 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.    (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
  • Παρασκευή 8:00 π.μ. – 10:00 μ.μ.  (ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged