Λ.Αυγενάκης: Οι εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού

Αθλητισμός

Οι εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην αθλητική κοινωνία και έχουν συζητηθεί πολύ εσχάτως, με τον Λευτέρη Αυγενάκη ως πλέον αρμόδιο υπουργό να δίνει απαντήσεις στην ιστοσελίδα iefimerida.gr.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για το πως θα διεξαχθούν οι εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών το φθινόπωρο, το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ», την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας και τι θα γίνει με το Ολυμπιακό Χωριό.

Ο κ.Αυγενάκης μίλησε στην ιστοσελίδα iefimerida.gr για το έργο του στο Υφυπουργείο σε αυτόν τον (σχεδόν) πρώτο χρόνο παρουσίας του εκεί. Πόσα κατάφερε να κάνει για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, πόσα δεν έχει προλάβει, τι αντιμετώπισε και ποιο το μήνυμα του σε αυτούς που βρίσκονται απέναντι στις αλλαγές που ετοιμάζει.

 • Σε λίγο καιρό συμπληρώνειένα χρόνο η κυβέρνηση και εσείς αντίστοιχα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Τι δεν έχετε καταφέρει (που θα μπορούσατε) σε αυτό το διάστημα;

«Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα να μιλάω πολύ περισσότερη ώρα για όλα αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν στον ελληνικό αθλητισμό, εν συγκρίσει με αυτά που έχουμε καταφέρει στον ένα χρόνο. Προχωρήσαμε θεσμικές τομές, λύσαμε δεκάδες μικρά ή μεγάλα προβλήματα, προχωρήσαμε σε καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πολλά χρόνια πριν.

Τρέχουμε «100άρι» όπως λένε στην αθλητική ορολογία, αλλά η λίστα των άλυτων προβλημάτων παραμένει μεγάλη. Θα σας πω, λοιπόν, ότι θα περίμενα και δεν «έχουμε» καταφέρει να υπάρχει ένα διαφορετικό επίπεδο διαβούλευσης και διαλόγου των εμπλεκομένων μερών του αθλητισμού σε πολλά ζητήματα. 

Από την πρώτη στιγμή άνοιξα τα χαρτιά μου και ξεκαθάρισα «νοικοκύρεμα και διαφάνεια παντού». Το ότι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, ο οποίος στη φύση του έχει μια πιο επιθετική προσέγγιση, δεν σημαίνει ότι πρέπει η όποια συζήτηση να διεξάγεται με όρους έντασης.Και βέβαια δεν μπορεί να γίνεται με όρους ικανοποίησης του εκάστοτε ακροατηρίου. Η αίσθηση της υπευθυνότητας, που ελέγχει πάντα τα άτομα, χάνεται μέσα στη μάζα…

Για το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ»

 • Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα και τις Ομοσπονδίες για το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ» και τις επιχορηγήσεις. Η απάντηση σας σε όσα σας κατηγορούν και η εξήγηση σας για τα ποσά;Δεδομένου ότι ξεκινάμε… ξανά μια Ολυμπιακή χρονιά, θα μπορούσε η στήριξη της Πολιτείας να είναι μεγαλύτερη;

«Βιάστηκαν να πυροβολήσουν, κοινώς «την πάτησαν»! Η ετήσια τακτική επιχορήγηση των Ομοσπονδιών είναι 17,5 εκατ. ευρώ, όμως εκατομμύρια ευρώ είναι και οι δαπάνες της πολιτείας για τα Μέτρα Στήριξης, όσο διαρκούσε το lockdown, στα οποία θυμίζω ότι για πρώτη φορά εντάχθηκε και ωφελήθηκε όλη η αθλητική οικογένεια (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, αθλητές, προπονητές και λοιποί εργαζόμενοι).

Χρήματα για τον αθλητισμό είναι και το ποσό, που σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, απευθείας στα ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων που προεγγράφονται στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Ήταν άλλωστε προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας μας να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και γίνεται πράξη. Ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων που έχει να γίνει στη χώρα μας περισσότερα από 10 χρόνια.

Ενίσχυση θα είναι και η συνολική στήριξη που αναμένεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με σχετικά κονδύλια και αντίστοιχα προγράμματα, όπως αιτηθήκαμε στην αρμόδια Επίτροπο στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος Αυγούστου, αρχές του Σεπτέμβρη, αναμένουμε ανακοινώσεις από μέρους της.

Είναι όμως και τα έμμεσα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Όπως η απάλειψη των οικονομικών υποχρεώσεων, για τους μήνες που πέρασαν, όσων αθλητικών φορέων χρησιμοποιούν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα καθώς και οι γενναίες οικονομικές μειώσεις τους στους μήνες που ακολουθούν. Φτάνουν όλα αυτά; Όχι δεν φτάνουν για τα τόσα χρόνια εγκατάλειψης και έλλειψης συνολικού πλάνου ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αλλά είναι μια γενναία αρχή. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα για την ανάκαμψη. Σταθερά βήματα, με σχέδιο και συνέχεια.

Πάμε, όμως και στο πρόγραμμα «Χίλων», που ρωτήσατε. Η κατανομή των επιχορηγήσεων του 2020 προέκυψε, για πρώτη φορά στα χρονικά, μέσω του συγκεκριμένου πρωτοποριακού συστήματος αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών.

Ο «Χίλων» είναι ένα αξιοκρατικό, διαφανές και εντέλει αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, με απολύτως μετρήσιμους δείκτες, που αποτυπώνει τα δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες των Ομοσπονδιών. Τους παρουσιάστηκε αναλυτικά στα μέσα Φεβρουαρίου και έτυχε θετικότατης ανταπόκρισης, κάτι που παραδέχονται όλοι. 

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης είναι ίδιο με πέρσι. Η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, εκτός από αυτά τα 17,3 εκατ. έδωσε το 2019 στις Ομοσπονδίες και το κονδύλι των 2,3 εκατ. που προοριζόταν για τα πριμ των διακρίσεων του 2017 των Ολυμπιονικών, των Πρωταθλητών και των προπονητών τους. 

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού και ο Λευτέρης Αυγενάκης στην παραχώρηση έκτασης της ΓΓΑ στο Σχιστό στο Δήμο Κορυδαλλού

Άφησε, δηλαδή, τους αθλητές μας και τους προπονητές τους χωρίς ευρώ! Και εκείνα που δικαιούνταν τα μοίρασε στις Ομοσπονδίες χωρίς κριτήρια ή, για την ακρίβεια, μονάχα με προσωπικά κριτήρια που μόνο ο κ. Βασιλειαδης ξέρει…

Εμείς καλούμαστε, φυσικά, να τους αποδώσουμε φέτος όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έδωσε πέρσι, αλλά και τα αντίστοιχα πριμ των διακρίσεων του 2018. Για όλ’ αυτά, αλλά και για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών μας («Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», νομοσχέδιο για εκλογές στις Ομοσπονδίες, ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων), ζήτησα και θα έχω την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και πολυάριθμη αντιπροσωπεία της ΕΟΕ. Για να συζητήσουμε όλοι μαζί και να ξεκαθαριστούν οι ανακρίβειες που ακούω. Η διαβουλευση θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί. Επιδιώκουμε το διάλογο.

 • Υπάρχουν, όμως,διαμαρτυρίες από αρκετά ερασιτεχνικά σωματεία και ΕΠΣ για τον τρόπο και τη διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο. Θεωρούν ότι με αυτά που απαιτούνται δύσκολα θα προλάβουν τη διορία και ότι θα εγκαταλείψουν αρκετοί παράγοντες που στήριζαν οικονομικά, ενώ προσθέτουν ότι αυτό το σύστημα επιχειρεί να τους «αιχμαλωτίσει» ενόψει εκλογών. Η απάντηση σαςκαι η εξήγηση σας για το σύστημα εγγραφής;

Κάθε τι νέο που έρχεται στη ζωή μας, δημιουργεί άγχη και ανασφάλειες. Το καταλαβαίνω, το κατανοώ. Ωστόσο, το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» είναι το ξεκίνημα για το συνολικό νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου στη χώρα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς είναι τα νομίμως λειτουργούντα σωματεία στην Ελλάδα και πόσα οι «σφραγίδες», ή πόσα επιθυμούν να αναγνωριστούν και πόσα πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για να τα καταφέρουν. Δεν υπάρχουν πουθενά και επίσημα καταγεγραμμένα σωματεία! Δεν υπάρχει «Μητρώο Προπονητών»! Δεν υπάρχει «Μητρώο Αθλητών»! Κι αυτά τα Μητρώα θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες. 

Ήδη, περίπου 5.000 ερασιτεχνικά σωματεία έχουν μπει στην πλατφόρμα προεγγραφής και καταθέτουν δικαιολογητικά. Ακούσαμε κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις τους και απλοποιήσαμε ορισμένες διαδικασίες. Κανείς δεν θα αποκλείσει κανέναν, το «Μητρώο» δεν κλείνει, είναι δυναμικό και θα είναι πάντα ανοικτό για όποιο σωματείο θελήσει να πιστοποιείται η νομιμότητά του.

Πρώτη φορά, πάντως, ακούω ένα σύστημα τόσης διαφάνειας να κατηγορείται για «χειραγώγηση εκλογών» και οτιδήποτε άλλο. Πιθανώς, όσοι κατηγορούν αυτές τις προσπάθειες, το κάνουν διότι βολεύονταν στην… αταξία και δεν θέλουν να μπει, για πρώτη φορά, μια τάξη στην αθλητική δομή της χώρας μας.

Για τις εκλογές σε Ομοσπονδίες

 • Πάμε στις εκλογέςτων Ομοσπονδιών το φθινόπωρο. Θα ισχύσουν κανονικά τα ηλικιακά κριτήρια; Ο νυν Πρόεδρος της ΕΟΚ, π.χ., ο Γιώργος Βασιλακόπουλος – βάσει του αθλητικού νόμου – δεν μπορεί να θέσει νέα υποψηφιότητα, όμως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και θα διεκδικήσει εκ νέου τον προεδρικό θώκο.

«Με το χέρι στην καρδιά, απευθύνω το εξής ερώτημα και θέλω μια ειλικρινή απάντηση: Υπάρχει κανείς που είναι ευχαριστημένος από τις διαδικασίες εκλογής των Αθλητικών Ομοσπονδιών μας όλα αυτά τα χρόνια; Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπήρξαν και υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Εμείς τους νόμους τους ψηφίζουμε για να εφαρμόζονται. Τα όρια ηλικίας και θητειών θεσπίστηκαν για να έχει η αθλητική οικογένεια τη δυνατότητα και την ευχέρεια για ανανέωση σε οποιαδήποτε αθλητική Ομοσπονδία.

Και με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες και αφού ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση θα προσδιορίσουμε και τις παραμέτρους της εκλογικής διαδικασίας, το γενικό πλαίσιο. Για να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η διαφάνεια του εκλογικού αποτελέσματος, η δημοκρατικότητα, να αποτυπωθεί η βούληση της βάσης, των σωματείων και να περιοριστούν δραστικά, όπου υπήρχαν, αθέμιτες πρακτικές.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα περιλαμβάνουν τα σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και αποδεδειγμένα και θα είναι προσβάσιμη η λίστα σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός οι Ομοσπονδίες και τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία. Εάν τα σωματεία μίας Ομοσπονδίας είναι πολλά σε όλη τη χώρα, θα ψηφίζουν όλα την ίδια ημέρα σε κάλπες στις κατά τόπους Ενώσεις τους. Στις εφορευτικές επιτροπές θα προεδρεύουν υποχρεωτικά δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω ή παρ’ Εφέταις. 

Και μια σειρά άλλων διατάξεων που είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης, η οποία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, όπως ανέφερα και νωρίτερα, με ολόκληρη την αθλητική οικογένεια».

 • Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Χωριού, τώρα που πέρασε στα χέρια της ΓΓΑ; Και γενικά ποιο είναι το πλάνο σας για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσειςκαι την συνεπακόλουθη ανάπτυξη του αθλητισμού μας;

Έχουμε ολοκληρωμένο πλάνο και το έχουμε αποδείξει! Τόσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και για τη συνολική ανάπτυξη του αθλητισμού μας. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού ήταν κεντρική προτεραιότητα η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων όλης της χώρας, αλλά και των εγκαταστάσεων Περιφερειών και Δήμων.

Να σας πω ενδεικτικά:

 1. Σε μερικές ημέρες παρουσιάζουμε μαζί με την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της, Γιώργο Παπαστεργίου, την πλατφόρμα «Πέλοπας». Εκεί θα καταγραφεί κάθε αθλητική εγκατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Όσες εποπτεύονται από τη ΓΓΑ που τις γνωρίζουμε καλά, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία που υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ή ανήκουν σε ιδιώτες ή αλλού. Να γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι, για να μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά.
 2. Ήδη, στο ΟΑΚΑ ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για τη διετή εκμίσθωση των 16 εγκαταστάσεων τένις! Εντός των ημερών, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου «παράδοσης παραλαβής», ολοκληρώνεται η πρώτη φάση διαδικασία αξιοποίησής τους (με υποχρέωση και επισκευών τους από τον πλειοδότη), σε συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
 3. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Ολυμπιακό Κλειστό της Πάλης στα Άνω Λιόσια και την ΚΑΕ ΑΕΚ. Ολοκληρώνουμε το συμφωνητικό παραχώρησης με όρους διαφάνειας και αμοιβαίου οφέλους, ακόμα και των Ομοσπονδιών που ήταν νόμιμα στο χώρο και θα συνεχίσουν να είναι. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μας.
 4. Για τις εγκαταστάσεις στην Παιανία, το «σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ» και το παρακείμενο προπονητήριο με ξενώνες, υπογράψαμε το «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Περιφέρεια Αττικής, τον Γιώργο Πατούλη και τον Δήμο Παιανίας. Ξεκίνησε ήδη, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, η εκπόνηση μελέτης για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης. Θα εκτελεστούν οι εργασίες και θα προχωρήσουμε σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία τους, τόσο για την αθλητική οικογένεια, όσο και για την τοπική κοινωνία.
 5. Το Ολυμπιακό Χωριό, επιτέλους, πέρασε στη δικαιοδοσία μας, μετά τις υπογραφές με τον ΟΑΕΔ στο πρωτόκολλο «παράδοσης – παραλαβής». Σύντομα θα οριστεί η Διοικούσα Επιτροπή του και άμεσα θα ξεκινήσει η στενότερη συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και τα τοπικά σωματεία προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο αξιοποίησής του. Με διάλογο και συνεργασία όλων των πλευρών.
 6. Πρόσφατα «ξεκολλήσαμε», μετά από δεκαετίες και το Σχιστό. Ιστορία ανοικτή περίπου 25 ετών! Παραχωρήσαμε 115 στρέμματα στον δήμο Κορυδαλλού και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που βεβαίως μας βρίσκει σύμφωνους και θα βοηθήσουμε, πρόκειται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβοκαι κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβο και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις. Υπερτοπικό αθλητικό κέντρο, μεγάλης σημασίας για όλο το Λεκανοπέδιο.
 7. Ακόμα και για το Σκοπευτήριο στον Βύρωνα, αυτή την ξεχασμένη από όλους τα τελευταία χρόνια αθλητική εγκατάσταση, θα έχουμε πολύ σύντομα ευχάριστα νέα να ανακοινώσουμε, με τη συνεργασία της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας».

 • Το τελευταίο διάστημα το Υφυπουργείο Αθλητισμού προχωρά σε δράσεις και προγράμματα όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και έξω από τα σύνορα μας. Να εικάσω ότι εντάσσονται σ’ αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού που αναφέρατε προηγουμένως;

«Οφείλουμε να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε πολιτικές εξωστρέφειας του αθλητισμού μας για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξή του. Για την ενίσχυση του χαμένου κύρους του στο διεθνές περιβάλλον και για την ολοένα αυξανόμενη αναγκαιότητα προώθησης των Ολυμπιακών Αξιών και Αρχών, που είναι ελληνική κληρονομιά προς όλο τον πλανήτη.

Ναι, σωστά παρατηρείτε. Μετά τις δύο άτυπες συνόδους των Υπουργών Αθλητισμού μέσα στο τελευταίο δίμηνο και την πρόταση που υποβάλλαμε στην Επίτροπο, την οποία ανέφερα νωρίτερα, θα φιλοξενήσουμε τον προσεχή Νοέμβριο στην Αθήνα, ως οικοδεσπότες, όλους τους ομολόγους μου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Νωρίτερα, θα έχει διεξαχθεί και η Συνάντηση του Δικτύου των Εθνικών Πλατφορμών της Σύμβασης Macolin.

Επιπλέον, το Υφυπουργείο Αθλητισμού εντάχθηκε ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καινοτομία στον Αθλητισμό (EPSI). Και ήδη έχουμε καταθέσει συμμετοχές σε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα και ακολουθούν κι άλλες.

Υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση «OLYMPIA» για δράσεις ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων μέσω του αθλητισμού.

Την πρόταση στο «Erasmus+ Sport 2020», ως επικεφαλής διακρατικής κοινοπραξίας, για την «Εφαρμογή κανόνων χρηστής διακυβέρνησης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Και μόλις προχθές την διακρατική πρόταση «MUST – Multidisciplinary Sport Training», που αποσκοπεί στην δημιουργία μιας διεπιστημονικής αθλητικής εκπαίδευσης από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες. Περιλαμβάνει καινοτόμα διαδικτυακά μαθήματα και σεμινάρια σχεδιασμένα για την προώθηση της δια βίου μάθησης στον αθλητισμό και τις ανταλλαγές μεταξύ αθλητικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων.

Παράλληλα, επενδύουμε στη σύναψη και την κύρωση μιας σειράς Μνημονίων Συνεργασίας με άλλες χώρες. Προχθές, ψηφίσαμε στη Βουλή εκείνο με την Ιαπωνία, την οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Και έχουν δρομολογηθεί αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας με χώρες διαφορετικής κουλτούρας και αθλητικής νοοτροπίας από τη δική μας, όπως η Κούβα, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Κίνα, η Σερβία.

Και, φυσικά, αφού μιλάτε για προγράμματα, να μην παραλείψω το «Ζήσε Αθλητικά», καθώς ο αθλητισμός οφείλει όχι μόνο να παράγει και να προωθεί τις αξίες του, αλλά να τις υπενθυμίζει και κάθε στιγμή προ όφελος της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς.

Οι Ολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, οι «πρεσβευτές» του «Ζήσε Αθλητικά», ανταποκρίθηκαν αμέσως και μαζικά στο κάλεσμα  του Υφυπουργείου για δράσεις και πρωτοβουλίες. Έτρεξαν να συνεισφέρουν σε γνώσεις και εμπειρίες, να διαδώσουν τα αθλητικά μηνύματα και τα ιδεώδη στα σχολεία, στις γειτονιές, να συμμετάσχουν σε δράσεις αλληλεγγύης, με αιμοδοσίες και δημοπρασίες, να υλοποιήσουν καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Προσφέρουν και ανταποδίδουν όλα τα σπουδαία που έγιναν κτήμα τους μέσα από τον αθλητισμό. Τους ευχαριστούμε διότι στα δύσκολα έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν πλάτη!»

Γα την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα

 • Για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που ξεκίνησε, πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε παρουσία φιλάθλων και σε ποιο ποσοστό στα γήπεδα στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ; Τι να περιμένουμε στο ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος και γενικότερα μέσα στο 2020; Πότε θεωρείτε ότι θα έχουμε ξανά ελεύθερη προσέλευση στα γήπεδα;

«Είχα διαβάσει -νομίζω ότι το είπε ο προπονητής της Ισπανίας- ότι «ποδόσφαιρο με άδειες εξέδρες είναι σαν να χορεύεις με την αδελφή σου»! Είναι σαφές ότι βασικό συστατικό του ποδοσφαίρου είναι η παρουσία κοινού στις κερκίδες, αλλά σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία και οι κατάλληλες συνθήκες διαφύλαξης της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες και γενικότερα στις αθλητικές διοργανώσεις.

Επιβάλλεται, συνεπώς, η μέγιστη δυνατή συναίνεση και η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ και των τριών πλευρών: Διοργανώτριας αρχής, Πολιτικής ηγεσίας και Επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να εκπονηθεί προσεκτικά και να υλοποιηθεί ρεαλιστικά ένα τέτοιο σχέδιο.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Super League 1. Αξιολογούνται καθημερινά από τους ειδικούς επιστήμονες τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά στη χώρα. Είδατε ότι προληπτικά αναβλήθηκε ο αγώνας Ξάνθη – Ατρόμητος. Προτεραιότητα όλων μας είναι η υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα. Δωσαμε αρκετές μάχες αυτή τη περίοδο και νικήσαμε τον κορωνοϊό και την εξάπλωση του. Ο πόλεμος, όμως, μαζί του δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται…»

Για το κυβερνητικό έργο και για Μητσοτάκη

 • Θέλω,για το τέλος, την άποψη σας ως πολιτικός και στέλεχος της κυβέρνησης για το κυβερνητικό έργο και τα αποτελέσματα σε αυτόν τον ένα χρόνο. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως και τις δράσεις στήριξης της οικονομίας.

«Η κυβέρνησή μας κλείνει ένα χρόνο θητείας και είμαι ευτυχής διότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά αξιοποίησε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Για να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ασφαλές λιμάνι, να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού και της λαϊκισμού, να ανατάξουμε τη χώρα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης. Παράλληλα, μας έδωσαν οι πολίτες τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις με πυγμή και αποφασιστικότητα.

Στο μεταξύ, μας προέκυψε μια μεγάλη και εντελώς πρωτόγνωρη κρίση, η κρίση της πανδημίας. Μια κρίση που έδωσε την ευκαιρία να αποδείξουμε πως εάν θέλουμε, μπορούμε. Φτάνει να έχουμε πίστη, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Και να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την Πατρίδα μας. Όπως έχετε διαπιστώσει, η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έχει σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο, δυναμικό για την οικονομία, την υγεία, την απασχόληση, την ενίσχυση της ρευστότητας, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό το σχέδιο φέρνει αποτελέσματα. Η χώρα έχει αλλάξει πορεία. Δεν μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με το πως ήταν ένα χρόνο πριν. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά επενδύουμε στην εμπιστοσύνη των πολιτών με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει μέρισμα, προς όφελος όλης της κοινωνίας. Και με το καλό, όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, να κριθούμε για το έργο μας. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στο τιμόνι της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αυγενάκης σε ΕΟΕ: Θα κινηθούμε με διαφάνεια και νοικοκυροσύνη -Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού

Με σημεία σύγκλισης, αλλά και καταγραφή διαφορετικών απόψεων, ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη, και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, με αντιπροσωπεία της ΕΟΕ και τον πρόεδρό της, Σπύρο Καπράλο.

Η ενημέρωση για την πορεία μετεξέλιξης του ΕΣΚΑΝ σε ΕΟΚΑΝ (παρουσία και του προέδρου του οργανισμού κατά του ντόπινγκ, Παναγιώτη Σκανδαλάκη), καθώς και το ζήτημα της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, έτυχαν θετικής αποδοχής από τους εκπροσώπους της αθλητικής οικογένειας, ενώ από πλευράς Πολιτείας υπήρξαν σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος της ΕΟΕ είπε ότι «… καταλάβαμε την ανάγκη να γίνει».

Οι προτάσεις της ΕΟΕ για το υπό κατάρτιση αθλητικό νομοσχέδιο, που θα αφορά τις εκλογικές διαδικασίες στις ομοσπονδίες

Σε ό,τι αφορά το υπό κατάρτιση αθλητικό νομοσχέδιο, που θα αφορά τις εκλογικές διαδικασίες στις ομοσπονδίες, υπήρξαν αρκετές παρατηρήσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις από τα στελέχη της ΕΟΕ, ενώ ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί, προσθέτοντας όμως ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό. «Δεν υπάρχει κανένας σοφός που τα ξέρει όλα, όταν δουλεύεις θα κάνεις και λάθη, αλλά σίγουρα θα πας πιο μπροστά. Είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων μας να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα πιο μπροστά και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Ξέρω ότι υπάρχουν και μέτωπα αντίδρασης, ότι υπάρχουν πολλοί που ενοχλούνται γιατί έχουν μάθει σε αυτό το μοντέλο για πάρα πολλά χρόνια, όμως εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας ως κυβέρνηση. Είναι άλλωστε δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα κινηθούμε για να πάμε την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, με κανόνες διαφάνειας και νοικοκυροσύνης. Έτσι πορευόμαστε και χαίρομαι που σήμερα βρήκα πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια» επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

«Όλοι θέλουν διαφάνεια, χωρίς δικαστικές εμπλοκές»

Όλοι θέλουν διαφάνεια, χωρίς δικαστικές εμπλοκές, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Καπράλος, που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του αθλητικού νόμου όταν αυτός θα ολοκληρωθεί, ενώ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για τις εκλογές στις ομοσπονδίες. «Η δημοκρατία θα κερδίσει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, στην αντιπροσωπεία της οποίας μετείχαν επίσης οι Στέλιος Αγγελούδης (α΄ αντιπρόεδρος), Μανώλης Κολυμπάδης (γενικός γραμματέας), Αντώνης Νικολόπουλος (ταμίας), Αριστείδης Αδαμόπουλος, Ξένια Αργειτάκη, Γιάννης Καρράς, Μανώλης Κατσιαδάκης, Σάκης Βασιλειάδης και Γιώργος Αλικάκος.

Στις δηλώσεις του, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε: «Υπήρξε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Τους παρουσιάσαμε καταρχήν την πορεία του νέου οργανισμού, του ΕΟΚΑΝ, που είναι μετεξέλιξη του ΕΣΚΑΝ, το πώς οραματιζόμαστε και πώς το σχεδιάζουμε, ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχουμε προγραμματίσει και το χρονοδιάγραμμα. Υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση, γιατί το θέμα αυτό είναι σε εκκρεμότητα για αρκετά χρόνια. Εμείς το βάλαμε μπροστά με πίστη και πάθος, τόσο ο κ. Μαυρωτάς όσο και ο κ. Σκανδαλάκης έχουν δουλέψει με τους συνεργάτες τους για να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, που έγινε αποδεκτό από όλους.

Τους παρουσιάσαμε επίσης το πλάνο των κινήσεων που έχουμε ήδη κάνει και εκείνων που προγραμματίζουμε να κάνουμε, σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με πρώτο το ΟΑΚΑ, αφημένες στο χρόνο, τις αμέλησαν πολλοί για πολλά χρόνια. Εμείς είμαστε εδώ, με διοικήσεις που τρέχουν, παλεύουν και καθημερινά νοικοκυρεύουν, τόσο τις εγκαταστάσεις όσο και τον περιβάλλοντα χώρο. Τους παρουσιάσαμε το πλάνο των ενεργειών που έχουμε κάνει για την Παιανία, για το Ολυμπιακό Χωριό, για το Σχιστό, για το Σκοπευτήριο του Βύρωνα, για το ΟΑΚΑ και τον Άγιο Κοσμά».

«Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δεν κλείνει»

Για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε: «Ξεκαθαρίσαμε ότι το Μητρώο δεν κλείνει, γι’ αυτό και παρακαλούμε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία να προχωρήσουν στην προεγγραφή και να προσκομίσουν όσα δικαιολογητικά χρειάζονται, έτσι ώστε να έχουν πλέον τη νομιμοποίηση, να λειτουργούν σωστά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να αποτυπωθεί με διαφάνεια και να είναι προσβάσιμος σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Σε αυτό συμφώνησαν άπαντες. Συμφώνησαν επίσης να παρακινήσουν τις ομοσπονδίες που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, να προσκομίσουν τις λίστες των ενεργών σωματείων που έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, ώστε να γίνει ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες και το Μητρώο να είναι έτοιμο πολύ πιο γρήγορα, παρότι ο ρυθμός που εξελίσσεται μέχρι σήμερα είναι πολύ ικανοποιητικός, με περίπου 5.000 σωματεία που έχουν προεγγραφεί και συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου τους από τις υπηρεσίες μας».

Όσο για το επίμαχο ζήτημα του νέου νόμου για τις αρχαιρεσίες στις ομοσπονδίες, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε: «Είναι σαφές ότι την ακριβή ημερομηνία των εκλογών την ορίζουν οι ομοσπονδίες, τον τρόπο και το γενικό πλαίσιο τον ορίζει το Υπουργείο και ο νέος νόμος που θα φέρουμε. Οι επιμέρους λεπτομέρειες ορίζονται από τις ομοσπονδίες, όπως προβλέπουν τα καταστατικά, και από τις επιτροπές που θα αναλάβουν να διεξάγουν τις εκλογές. Είναι αρκετά ζητήματα που μένουν ακόμη ανοιχτά, όμως σε ένα καλό πνεύμα συνεργασίας με τον κ. Καπράλο και όλα τα στελέχη που βρέθηκαν σήμερα εδώ, θα συνεχίσουμε το διάλογο. Πολλά από αυτά που συζήτησαμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα μίας διαβούλεσης που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, με υπομνήματα, παρατηρήσεις και προτάσεις, τόσο επί του υφιστάμενου νόμου Βασιλειάδη, όσο και με πράγματα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να υπάρξει μία ανανέωση στο αθλητικό στερέωμα. Η προσπάθεια αυτής της διαβούλεσης συνεχίστηκε σήμερα και θα συνεχίσουμε τη δουλειά αυτή. Πιστεύω ότι, όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο πιο αποτελεσματικός και ειλικρινής είναι ο διάλογος και τόσο πιο χρήσιμος και εφαρμόσιμος θα είναι ο νέος αθλητικός νόμος.

 «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα»

Ελπίζω με τη βοήθεια του Θεού να έχουμε σύντομα ένα νέο αθλητικό νόμο, έτοιμο προς διαβούλεση και συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και μετέπειτα στην ολομέλεια της Βουλής. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, γιατί ο χρόνος περνά, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με το νέο πλαίσιο που θα δημιουργήσουμε και πρέπει να υπάρξει και ο ανάλογος χρόνος για να εναρμονίσουν οι ομοσπονδίες τα καταστατικά τους. Όλοι κατανοούν ότι υπάρχει μία πίεση χρόνου και θα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι πλευρές, έτσι ώστε το Μητρώο να τακτοποιηθεί και να γίνει με τα λιγότερα δυνατά λάθη, και από την άλλη να υπάρξει ο χρόνος για τις αλλαγές στα καταστατικά. Το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, μας πήγε πίσω η καραντίνα, παρόλα αυτά τρέχουμε με πολύ γρήγορο ρυθμό, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας».

Και κατέληξε ο κ. Αυγενάκης: «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όλη την αθλητική οικογένεια, που έχει συμβάλει τα μέγιστα μέχρι σήμερα, ώστε να επανέλθει ο αθλητισμός στην κανονικότητα. Έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες και τα πρωτόκολλα και έχουμε ήδη απολαύσει διοργανώσεις, έστω κι από την τηλεόραση. Το επόμενο στάδιο είναι να απολαύσουμε διοργανώσεις με φιλάθλους στις κερκίδες. Είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα και χρειάζεται ειλικρινή προσπάθεια και από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τη διοργανώτρια αρχή, την πολιτική ηγεσία και τους επιστήμονες που απαρτίζουν την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή του Υφυπουργείου Αθλητισμού και τον ΕΟΔΥ».

Ικανοποιημένος ο υφυπουργός Αθλητισμού από την κουβέντα με την ΕΟΕ

Σε ερώτηση για το ποια συναισθήματα του δημιούργησε η σημερινή συζήτηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε: «Φεύγω πολύ πιο ικανοποιημένος απ’ όσο όταν αρχίσαμε την κουβέντα, γιατί είδα πρόσωπα χαμογελαστά, ικανοποίηση για τον ΕΟΚΑΝ που τον ενισχύουμε με 1.400.000 ευρώ για εγκαταστάσεις, με ένα εργαστήριο για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει δύο και πλέον εκατομμύρια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό στο «Δημόκριτο», ικανοποίηση για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, για τα προγράμματα με διάθεση εξωστρέφειας που έχουμε διεκδικήσει για το καλό του αθλητισμού και της χώρας μας. Για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και ακούστηκαν διάφορες παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη. Δεν υπάρχει κανένας σοφός που τα ξέρει όλα, όταν δουλεύεις θα κάνεις και λάθη, αλλά σίγουρα θα πας πιο μπροστά. Είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων μας να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα πιο μπροστά και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Ξέρω ότι υπάρχουν και μέτωπα αντίδρασης, ότι υπάρχουν πολλοί που ενοχλούνται γιατί έχουν μάθει σε αυτό το μοντέλο για πάρα πολλά χρόνια, όμως εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας ως κυβέρνηση. Είναι άλλωστε δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα κινηθούμε για να πάμε την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, με κανόνες διαφάνειας και νοικοκυροσύνης. Έτσι πορευόμαστε και χαίρομαι που σήμερα βρήκα πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Καπράλος ανέφερε στις δηλώσεις του: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού και τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ. Καταρχάς, ακούσαμε με ικανοποίηση ότι έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν τη νομοθεσία περί ντόπινγκ. Η χώρα μας κινδύνευε να αποβληθεί και με χαρά ακούσαμε ότι έχει προχωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι ώστε να γίνονται πολλά τεστ στους αθλητές μας, για να μην επιβαρύνονται οι ομοσπονδίες και να έχουμε διαφάνεια και καθαρό αθλητισμό.

«Το ΟΑΚΑ εκσυγχρονίζεται»

Μάθαμε πολλά για τα θέματα που αφορούν τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Πολλές εγκαταστάσεις, παραμελημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ξαναβρούν τρόπο να λειτουργήσουν. Στα Ανω Λιόσια, για παράδειγμα, θα υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού τομέα με τις αθλητικές ομοσπονδίες, το ΟΑΚΑ εκσυγχρονίζεται και πολλές ακόμη εγκαταστάσεις, οι οποίες σιγά-σιγά θα δοθούν ξανά στον αθλητισμό.

Μιλήσαμε για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και καταλάβαμε την ανάγκη να γίνει αυτό το μητρώο, γιατί σε αυτά τα σωματεία θα δοθεί οικονομική ενίσχυση, την οποία χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Επικεντρωθήκαμε στο επίμαχο θέμα, που αφορά τις εκλογικές διαδικασίες και τον εκλογικό νόμο που θα έρθει. Δεν είναι ακόμη έτοιμος, εμείς θα τοποθετηθούμε για τον εκλογικό νόμο όταν θα έρθει. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα έρθει στην ολομέλεια της ΕΟΕ να μας τον παρουσιάσει, να εκφράσουμε κι εμείς τις απόψεις μας. Αν έρθει ένας νέος αθλητικός νόμος, ασφαλώς θα έχει αλλαγές, τις οποίες θα δούμε. Υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας με τον υφυπουργό και ο καθένας θα βάλει το λιθαράκι του σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μόνος του ο υφυπουργός, όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού και θα είμαστε στη διάθεσή του για να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ένα πνεύμα που όλοι θέλουν διαφάνεια, χωρίς δικαστικές εμπλοκές, νομίζω θα βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε οι ομοσπονδίες να κάνουν τις εκλογές τους με τα σωστά σωματεία. Η δημοκρατία θα κερδίσει».

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ παραδέχθηκε ότι είναι περισσότερο «ευχή» να αποφευχθούν οι δικαστικές εμπλοκές και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να είμαστε δικομανείς, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα με τον αθλητικό νόμο, ώστε οι ομοσπονδίες να πορευθούν σε εκλογές, σωστές, δίκαιες και με διαφάνεια».

Πηγή: iefimerida.gr

Tagged