100.000 οικοδομικές άδειες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά, αλλά παραμένουν «ανεξέλεγκτες»…

Κατασκευές

Σε ψηφιακά μονοπάτια βρίσκεται, εδώ και ενάμιση χρόνο, η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, με αποτέλεσμα τη μείωση των απαιτούμενων χρόνων διεκπεραίωσης, καθώς και του συνολικού κόστους.

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών έχει μειώσει τους απαιτούμενους χρόνους διεκπεραίωσης, καθώς και το συνολικό κόστοςΣύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία για τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, που δημοσιοποίησε το ΤΕΕ, μέχρι σήμερα έχουν ήδη διεκπεραιωθεί σχεδόν 100.000 οικοδομικές άδειες (99.611). Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις και αναθεωρήσεις, που εξομοιώνονται με την έκδοση αδειών, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε σχεδόν σε 130.000.

Με την online έκδοση οικοδομικών αδειών μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων απαιτεί πλέον από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες. Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο. Επίσης, ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies η έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όπου έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.

Εκκρεμότητες

Όπως αναφέρει το ΤΕΕ, παρότι οι περισσότερες διαδικασίες που εμπλέκουν τις Υπηρεσίες Δόμησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, δεν ισχύει το ίδιο για εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, όπως αυτά που αφορούν ιδιοκτησιακά θέματα, τα οποία εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι δασικές και αρχαιολογικές. Επιπλέον, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με την online έκδοση οικοδομικών αδειών διαδικασίες που από το νόμο είναι αλληλένδετες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο).

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το ΤΕΕ, το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Το εν λόγω έργο έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή του, ώστε να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.

eadeies

Η ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών επιτρέπει στους μηχανικούς να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης. Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, πλέον, γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε υπόθεση και κάθε βήμα για την έκδοση μιας άδειας έχει χαρτογραφηθεί και παρακολουθείται.

Πηγή:  sepe.gr

Tagged