Ε.Ε.Α.: «Ο αποκλεισμός επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα φέρει περισσότερα λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας»

Επιχειρηματικότητα

Δήλωση του Προέδρου του Ε.Ε.Α. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου: «Ο αποκλεισμός σχεδόν του 50% των επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα φέρει περισσότερα λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας»

Το εντονότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην ελληνική οικονομία, είναι η αδυναμία πάρα πολλών επιχειρήσεων να υπαχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η έννοια ¨ρευστότητα¨ είναι πλέον άγνωστη λέξη για ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας και αυτή η εξέλιξη μόνο αρνητικές συνέπειες θα φέρει στην ελληνική οικονομία.

Την ώρα που η ύφεση λόγω του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνιση της και όλοι βρίσκονται στην αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης, σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δηλαδή παρατηρούμε έναν αποκλεισμό. Που όχι μόνο θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά βάζει «φωτιά» στην ίδια την κοινωνία. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν αντέξουν οι επιχειρήσεις μας και κατεβάσουν ρολά, τότε μαζί τους θα βρεθούν στο κενό και οι εργαζόμενοι που απασχολούν. Αύξηση στα λουκέτα, σημαίνει έκρηξη της ανεργίας.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο που αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, τότε η κοινωνία θα βρεθεί άμεσα μπροστά σε ένα αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, να εγκρίνει οριζόντια μέτρα στήριξης και να πιέσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση. Είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Ίσες ευκαιρίες ζητούν οι μικρομεσαίοι. Τη δυνατότητα δηλαδή να παλέψουν επί ίσοις όροις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δυναμιτίσει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας και θα έχει πετάξει στα σκουπίδια όλες τις θυσίες που έχει κάνει η μεσαία τάξη από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης πριν από περίπου δέκα χρόνια, έως και σήμερα που ο κορονοϊός δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει τον αγώνα του για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Ανάπτυξη χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Ας το καταλάβουν όλοι και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 «Η επιδότηση της εργασίας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την κοινωνία»

Για μία ακόμα φορά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Μετά το τσουνάμι της δεκαετούς κρίσης, απειλείται από τις αρνητικές συνέπειες που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός. Όταν όλες οι διεθνείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία πρωτοφανή ύφεση- που στη χώρα μας μπορεί να φτάσει σε διψήφιο νούμερο- καταλαβαίνουμε ότι το άμεσο μέλλον θα είναι δύσκολο. Και προβλέπεται δυσκολότερο αν δεν φροντίσουμε έγκαιρα να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Γιατί θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όταν μιλάμε για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βάζουμε στην εξίσωση και τους εργαζόμενους. Οι θέσεις εργασίας υπάρχουν επειδή λειτουργούν ακόμα επιχειρήσεις. Αν ο ρυθμός αύξησης των λουκέτων κυμανθεί σε υψηλό επίπεδο, τότε θα προκύψει σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα εξαιτίας της απογείωσης της ανεργίας.

Άρα εδώ και τώρα οφείλουμε να εκπονήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μας δώσει το δικαίωμα στην ελπίδα. Κυρίως στο πως θα «θωρακίσουμε» τις επιχειρήσεις μας απέναντι στη νέα απειλή. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί άλλος χρόνος. Οι συνθήκες επιβάλουν ταχύτατες κινήσεις και τολμηρές αποφάσεις.

Μία τέτοια, σύμφωνα με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην αγορά, είναι η επιδότηση της εργασίας. Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι δινόταν προτεραιότητα στην επιδότηση των ανέργων. Έχοντας αποδείξει πολλές φορές τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, δεν είμαστε κατά της στήριξης των πιο αδύναμων. Το αντίθετο. Μπροστά όμως στα νέα δεδομένα η εκτίμηση του Ε.Ε.Α. είναι ότι πρώτιστο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η διατήρηση όσων περισσότερων θέσεων απασχόλησης είναι εφικτό. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της επιδότησης της εργασίας. Πως θα μπορέσει ένας επιχειρηματίας να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων με την προ κορονοϊού εποχή; Είναι αδύνατο όταν σήμερα η πτώση του τζίρου κινείται στο 50%. Αν όμως αυτός ο επιχειρηματίας- που μπορεί να δραστηριοποιείται στο εμπόριο ή στην εστίαση -στηριχθεί από την κυβέρνηση μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας έως το τέλος του έτους, τότε δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε απολύσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους, συνολικά για την κοινωνία μας.

Με άλλα στοχευμένα μέτρα όπως την στήριξη όλων χωρίς αποκλεισμούς ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, την ενίσχυση της ρευστότητας, τη μείωση της φορολογίας, με σχέδιο, συνεργασίες και με έμφαση στη λειτουργία του επιχειρείν, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά. 

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Tagged