Oil One/Δραπετσώνα: Δηλητηριάζει μία ολόκληρη πόλη και ειδικά μικρούς μαθητές (όπως ο ΣΜΑ Περιστερίου και ακόμη χειρότερα)

Α/θμια Οικολογία

Δραπετσώνα: Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη ρύπανση από την Oil One

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης έρχεται μετά τις αποκαλύψεις του MEGA για τη ρύπανση που προκαλεί η δραστηριότητα της εταιρίας Oil One στη Δραπετσώνα.

Μια πρώτη δικαίωση για τους κατοίκους της Δραπετσώνας αποτελεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελία Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για ύπαρξη περιβαλλοντικής βόμβας στην περιοχή.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης έρχεται μετά τις αποκαλύψεις του MEGA για τη ρύπανση που προκαλεί η δραστηριότητα της εταιρίας Oil One στη Δραπετσώνα και τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφηκαν από την πλευρά του δήμου και των τοπικών βουλευτών. Μετά από αγώνα τουλάχιστον πέντε ετών της δημοτικής αρχής, αλλά και των απλών κατοίκων της Δραπετσώνας, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τις αποκαλύψεις και την έρευνα του MEGA.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως ήρθε μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για την έντονη δυσοσμία που επιβαρύνει την υγεία των παιδιών και δυσχεραίνει την εκπαίδευση των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου αλλά και των πολιτών της Δραπετσώνας. Ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος και του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση καθώς η περιβαλλοντική βόμβα απειλεί την υγεία των κατοίκων.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος κωφεύει, κατέθεσε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

«Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες -ειδικά τους ζεστούς μήνες-, αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων, δεν παύει να είναι καρκινογόνο, και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζεται ουσιαστικά ο ένοχος, η Oil One», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι διαμηνύουν προς τους αρμόδιους πως δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος και απαιτούν την άμεση προστασία της υγείας τους και τον τερματισμό της υποβάθμισης της ζωής τους.

Εγκλημα στη Δραπετσώνα: Εκλεισαν τους μαθητές στις αίθουσες λόγω της έντονης δυσοσμίας

Νέο επεισόδιο έντονης δυσοσμίας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να βγουν στην αυλή – Πήγε η Αστυνομία και κατέγραψε το γεγονός. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της Oil One, παρότι είχε αποφασισθεί η απομάκρυνσή τους από τη συγκεκριμένη  κατοικιμένη περιοχή, λόγο της ρυπογόνου λειτουργίας τους, πήραν παράταση  λειτουργίας για 20 ολόκληρα χρόνια, αμέσως μετά την εξαγορά τους από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με ειδική τροπολογία του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν Υπουργού Περιβάλλοντος κου Φάμελλου. Την ίδια περίοδο, καμία αντίδραση δεν υπήρξε από τον τότε και νυν  Δήμαρχο Δραπετσώνας κο Βρετάκο, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σ’ήμερα έχει ξεσικωθεί και σωτά κατά της ρυπογόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή τους. Πως είπατε… δύο μέτρα και δύο σταθμά….!!!

Στο γράφημα αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι η απίστευτη μυρωδιά που φτάνει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Oil One

Εικόνες ντροπής για τη σύγχρονη Ελλάδα καταγράφονται πλέον καθημερινά στο δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου όπου το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της One Oil παίρνει διαστάσεις.

Ακόμη και στο σημείο να διακόπτεται το μάθημα ενός σχολείου και οι μαθητές να μένουν μέσα στις αίθουσες και να μην μπορούν να προαυλιστούν εξαιτίας της δυσοσμίας στην περιοχή.

Η καταγγελία που έγινε από τον δήμαρχο, Χρήστο Βρεττάκο, είναι αδιανόητη για ένα σύγχρονο κράτος. Ο δήμαρχος δέχθηκε βροχή τηλεφωνημάτων από το 2ο σχολείο Δραπετσώνας και την ευρύτερη περιοχή και οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες για τη μυρωδιά. Ολοι μιλούσαν για έντονο επεισόδιο δυσοσμίας σαν κι αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί και αποτυπωθεί στην αποκαλυπτική έκθεση του Δημόκριτου, την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε όταν έκανε έλεγχο… με τη μύτη.

Ο κ. Βρεττάκος τηλεφώνησε στην αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Σταυρούλα Αντωνάκου, η οποία και μετέβη στο σχολείο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Λιπάσματα και από τις εγκαταστάσεις της One Oil, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη.

Η κ. Αντωνάκου διαπίστωσε ότι τα παιδιά δεν μπορούσαν να βγουν από τις αίθουσες, ούτε για να παίξουν στο προαύλιο εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας. Κλήθηκε η Αστυνομία η οποία και κατέγραψε το γεγονός ενώ καταγγέλθηκε ότι και τις προηγούμενες δύο ημέρες υπήρχε ανάλογη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ενώ κλήθηκε και η Πολιτική Προστασία.

Στ. Αντωνάκου

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 12 το μεσημέρι με την Αντιπεριφερειάρχη να ακούει από τα ίδια τα παιδιά τα παράπονά τους τους γιατί ήταν κλεισμένα στις αίθουσες λόγω της μυρωδιάς στην περιοχή. Δεν μπορούσαν ούτε διάλειμμα να κάνουν αλλά ούτε και γυμναστική!

«Θα ενημερώσω ξανά, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα. Οποιος νομίζει ότι υπερβάλει κάποιος μπορεί να επισκεφτεί την περιοχή, γιατί δυστυχώς όσο καλοκαιριάζει τα επεισόδια δυσοσμίας πολλαπλασιάζονται…!», ανέφερε η κ. Αντωνάκου.

Το σχολείο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, στο οποίο είχε τοποθετηθεί μετρητής, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 διαπιστώθηκε το… πάρτι που έχει στηθεί με τους ρύπους.

Στο ρεπορτάζ του Mega και σε συνδυασμό με το πόρισμα του «Δημόκριτου» καθίσταται σαφές ότι βασική πηγή της μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής είναι η Oil One, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Οι μετρήσεις των επιστημόνων του Δημόκριτου, για τέσσερα από τα πέντε σημεία δειγματοληψίας δείχνουν ότι οι ημέρες υψηλών καταγραφών ρύπων συμπίπτουν με ανέμους των οποίων η κατεύθυνση δείχνει τις εγκαταστάσεις της Oil One.

Κι έχουν δίκιο οι κάτοικοι που έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες από το 2015, όταν η εταιρεία πετρελαιοειδών ξεκίνησε τη λειτουργία της στην περιοχή.

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στα σημεία όπου γίνονταν οι μετρήσεις από τον «Δημόκριτο». Ένα από αυτά ήταν στην ταράτσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας.

Από εκεί εντοπίστηκαν 10 επεισόδια δυσοσμίας σε ημέρες όπου οι άνεμοι έπνεαν δυτικοί – νοτιοδυτικοί.

Βάζοντας κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται το εργοστάσιο της Lafarge που συσκευάζει τσιμέντο, ένα υλικό που δεν έχει καμιά σχέση με τις οσμές.

Στην ευθεία ωστόσο και πίσω από αυτό το εργοστάσιο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα τα οποία συνδέονται με τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στο πόρισμα του «Δημόκριτου».

Από την Oil One η έντονη δυσοσμία που «έπνιξε» το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

Οι άνεμοι που έπνεαν το πρωί της Τετάρτης «δείχνουν» ως… ένοχο της ρύπανσης τις εγκαταστάσεις της Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη

Τις εγκαταστάσεις της εταιρείας πετρελαιοειδών Oil One, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, «δείχνει» η φορά των ανέμων σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουνίου, οπότε και καταγράφηκε η έντονη δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Μια δυσοσμία που ανάγκασε επί της ουσίας τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας να κλειστούν στις αίθουσές τους και να μην μπορούν να βγουν για διάλειμμα και γυμναστική.

Σήμερα οι άνεμοι στην περιοχή ήταν δυτικοί – νοτιοδυτικοί στις 12 το μεσημέρι, όταν και κλήθηκαν στο Σχολείο οι αρμόδιοι αλλά και η Αστυνομία για να καταγράψουν το περιστατικό έντονης δυσοσμίας.

Σταθμός του Δημόκριτου, όπως είχε αποκαλύψει το Mega, που είχε τοποθετηθεί στην ταράτσα είχε καταγράψει ότι την ίδια φορά είχαν οι άνεμοι και όταν υπήρχαν ρύποι καρκινογόνου βενζολίου με οσμή. Στην ίδια ευθεία με την φορά των ανέμων όταν σημειώνονταν τα επεισόδια δυσοσμίας, βρίσκεται η εταιρεία Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα, τα οποία συνδέονται με χημικές ενώσεις που εντόπισε η έρευνα του Δημόκριτου.

Καθίσταται πλέον σαφές ότι το σχολείο όπου βρίσκονται εκατοντάδες παιδιά, είναι εντός του… πεδίου περιβαλλοντικής ρύπανσης και μάλιστα με επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.

Κι ότι πηγή αυτής της ρύπανσης δεν μπορεί να είναι άλλη εγκατάσταση παρά αυτή της Oil One.

Και κάθε φορά που οι άνεμοι θα φέρνουν την έντονη αυτή μυρωδιά στην ευρύτερη περιοχή, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, συμφερόντων Μελισσανίδη, θα είναι οι υπαίτιες της ρύπανσης.

Οι κάτοικοι που έχτισαν τη ζωή τους στη Δραπετσώνα θέλουν την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One. Θέλουν και πάλι να αναπνέουν χωρίς να φταίει ο αέρας για την καθημερινή υποβάθμιση της περιοχής τους αλλά και της ζωής τους.

Ειδικά για τα παιδιά που είναι αδύνατον πλέον να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους, αλλά και να κινδυνεύει η υγεία τους.

Δυσοσμία στο σχολείο

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί οι καταγγελίες για τη δυσοσμία έφεραν στο σχολείο της αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Στ. Αντωνάκου, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία για να καταγράψει το γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, στο οποίο είχε τοποθετηθεί μετρητής, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 διαπιστώθηκε το… πάρτι που έχει στηθεί με τους ρύπους.

Στο ρεπορτάζ του Mega και σε συνδυασμό με το πόρισμα του «Δημόκριτου» καθίσταται σαφές ότι βασική πηγή της μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής είναι η Oil One, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Οι μετρήσεις των επιστημόνων του Δημόκριτου, για τέσσερα από τα πέντε σημεία δειγματοληψίας δείχνουν ότι οι ημέρες υψηλών καταγραφών ρύπων συμπίπτουν με ανέμους των οποίων η κατεύθυνση δείχνει τις εγκαταστάσεις της Oil One.

Κι έχουν δίκιο οι κάτοικοι που έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες από το 2015, όταν η εταιρεία πετρελαιοειδών ξεκίνησε τη λειτουργία της στην περιοχή.

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στα σημεία όπου γίνονταν οι μετρήσεις από τον «Δημόκριτο». Ένα από αυτά ήταν στην ταράτσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας.

Από εκεί εντοπίστηκαν 10 επεισόδια δυσοσμίας σε ημέρες όπου οι άνεμοι έπνεαν δυτικοί – νοτιοδυτικοί.

Βάζοντας κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται το εργοστάσιο της Lafarge που συσκευάζει τσιμέντο, ένα υλικό που δεν έχει καμιά σχέση με τις οσμές.

Στην ευθεία ωστόσο και πίσω από αυτό το εργοστάσιο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα τα οποία συνδέονται με τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στο πόρισμα του «Δημόκριτου».

Το θέμα της ρύπανσης της περιοχής και της υπαιτιότητας της Oil One, φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Κόλαφος ο διευθυντής του σχολείου για «αίθουσες θαλάμους αερίων»

Με μια ανακοίνωση ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Δραπετσώνας επιβεβαιώνει την έντονη δυσοσμία που καταγράφηκε χθες, κάνει λόγο για το καρκινογόνο βενζόλιο και «δείχνει» την πηγή της ρύπανσης

Το γράφημα που δείχνει ότι το δημοτικό σχολείο δέχεται τη ρύπανση από την Oil One

Κόλαφος για την περιβαλλοντική ρύπανση και τον άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας μικρών παιδιών αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής, είναι ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείουτ Δραπετσώνας.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Σταύρος Κώστογλου, έπειτα από το έντονο επεισόδιο δυσοσμίας που καταγράφηκε χθες το πρωί, κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί και για αίθουσες… θαλάμους αερίων.

Μιλά μάλιστα για μυρωδιά βενζολίου, το οποίο είναι μια καρκινογόνα ουσία και την οποία είχαν καταγράψει σε υψηλά επίπεδα οι μετρητές του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί στο δημοτικό σχολείο οι μαθητές δεν μπορούσαν να βγουν στο προαύλιο για γυμναστική και διάλειμμα και κλείστηκαν στις αίθουσες λόγω της έντονης μυρωδιάς. Το γεγονός καταγράφηκε από το δήμο, την Περιφέρεια και την Αστυνομία, ωστόσο από την ανακοίνωση του διευθυντή ανακύπτουν και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Οπως για παράδειγμα ότι υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε τέτοιες συνθήκες. Αλλά κι ότι θα υπάρξει προσωρινό λουκέτο στο σχολείο σε περίπτωση που παρατηρηθεί νέο επεισόδιο δυσοσμίας.

Οπως αποκάλυψε χθες το Mega και το in.gr, η κατεύθυνση των ανέμων την ώρα του έντονου επεισοδίου δυσοσμίας ήταν νότιοι, νοτιοδυτικοί κι «ενοχοποιούσαν» την περιοχή των Λιπασμάτων όπου και βρίσκεται η βιομηχανική εγκατάσταση της Oil One, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει κάνει ο Δημόκριτος, με μετρητή που είχε τοποθετηθεί και στην ταράτσα του 2ου δημοτικού σχολείου, υπάρχουν συγκεντρώσεις επικίνδυνων ρύπων που μόνο από την Oil One μπορούν να προέρχονται.

Οπως π.χ. του επικίνδυνου, καρκινογόνου ρύπου βενζολίου που μόνο από μια εγκατάσταση πετρελαιοειδών θα μπορούσε να προέρχεται.

Η ανακοίνωση – κόλαφος του διευθυντή

Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Θα ήθελα να ενημερώσω τους αγαπητούς γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας πως σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) για πολλοστή φορά το σχολείο μας, όπως και η ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με μαρτυρίες από γονείς, δέχτηκε κύμα έντονης δυσοσμίας και φορά ανέμου προερχόμενη από την περιοχή των Λιπασμάτων, με χαρακτηριστική οσμή του βενζολίου, κατά το διάστημα 9.30 με 12.00 το πρωί, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να κλειστούν στις τάξεις για να αποφύγουν την ασφυκτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο.

Παράλληλα, και στις τάξεις είχαν δημιουργηθεί συνθήκες θαλάμου αερίων λόγω της οσμής που είχε εγκλειστεί μέσα σ’ αυτές.

Κλήθηκε η αστυνομία, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος Χρήστος, η αντιδήμαρχος κα Μιχάλογλου Στέλλα και η αντιπεριφερειάρχης Αττικής κα Αντωνάκου Σταυρούλα, οι οποίοι και έσπευσαν να καταγράψουν το γεγονός και να μας υποστηρίξουν.

Εξαιτίας των συνθηκών αυτών ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας αποφάσισε πως σε περίπτωση παρόμοιων καταστάσεων κατά την αυριανή (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) ημέρα ή τις επόμενες ημέρες, θα βγει ανακοίνωση για προσωρινή παύση λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Παρακαλώ να είστε σε εγρήγορση και να απαντάτε στις απόπειρες επικοινωνίας του σχολείου μαζί σας, σε οποιαδήποτε μορφή (τηλέφωνο, email).

Με εκτίμηση

Σταύρος Κώστογλου

Διευθυντής 2ου ΔΣ Δραπετσώνας

Οι μετρήσεις

Οι μετρήσεις των επιστημόνων του Δημόκριτου, για τέσσερα από τα πέντε σημεία δειγματοληψίας δείχνουν ότι οι ημέρες υψηλών καταγραφών ρύπων συμπίπτουν με ανέμους των οποίων η κατεύθυνση δείχνει τις εγκαταστάσεις της Oil One.

Κι έχουν δίκιο οι κάτοικοι που έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες από το 2015, όταν η εταιρεία πετρελαιοειδών ξεκίνησε τη λειτουργία της στην περιοχή.

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στα σημεία όπου γίνονταν οι μετρήσεις από τον «Δημόκριτο». Ένα από αυτά ήταν στην ταράτσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας.

Από εκεί εντοπίστηκαν 10 επεισόδια δυσοσμίας σε ημέρες όπου οι άνεμοι έπνεαν δυτικοί – νοτιοδυτικοί.

Βάζοντας κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται το εργοστάσιο της Lafarge που συσκευάζει τσιμέντο, ένα υλικό που δεν έχει καμιά σχέση με τις οσμές.

Στην ευθεία ωστόσο και πίσω από αυτό το εργοστάσιο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα τα οποία συνδέονται με τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στο πόρισμα του «Δημόκριτου».

Να απαντήσει ο κ. Χατζηδάκης

Το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή έρχεται πλέον στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος.

Ο υπουργός πλέον πρέπει να απαντήσει και να μην υπεκφεύγει:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των οσμών μετά την παράδοση των επόμενων αποτελεσμάτων του ΚΕΦΕ Δημόκριτος στα τέλη Ιουνίου και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  1. Εάν αποδειχθεί ότι πηγή ρύπανσης είναι η βιομηχανία Oil One, τι σημαίνει αυτό για το εάν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει ο υπουργός.
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για να αποκτήσει το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος τον αναγκαίο εξοπλισμό για τον εντοπισμό οσμών και τη μέτρηση ρύπων έτσι ως οι ελεγκτές να μη στηρίζονται στην όσφρησή τους;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την οριστική απομάκρυνση της Oil One και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή, όπως επιτάσσει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χρήσει γης στην περιοχή, ώστε να μπορέσει ο χώρος να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο και ως Κέντρο Καινοτομίας.

«Μυρωδιά σαν σάπιο λάχανο» έρχεται από τη μεριά της Oil One

Οι μετρήσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τη δυσοσμία και τη ρύπανση στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι «δείχνουν» τις εγκαταστάσεις της Oil One ως πιθανή πηγή

Οι γονείς και κυρίως οι παππούδες και οι γιαγιάδες των μαθητών και των μαθητριών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, που βρίσκεται στη συμβολή της Γεωργίου Αφαρά με την Ελευθερίου Βενιζέλου, μπορεί να αγνοούν τη µεθυλο-µερκαπτάνη, αλλά είναι σίγουρο ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά της στον αέρα που αναπνέουν.

«Μυρωδιά σαν σάπιο λάχανο» όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Τα στοιχεία για το «πάρτι των ρύπων»

Η µεθυλο-µερκαπτάνη ανήκει στην οικογένεια των µερκαπτανών που είναι «συστατικά του φυσικού αερίου και έχουν ισχυρή, δυσάρεστη οσµή». Το ίδιο και η sec-butyl mercaptan, η οποία, όπως αναφέρεται στη σελίδα 25 ενός πρόσφατου ντοκουμέντου των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής – του Παραδοτέου Π.3 του έργου «Παρακολούθηση ποιότητας ατµόσφαιρας µε εκπόνηση εξειδικευµένων χηµικών αναλύσεων και χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσοµοίωσης διασποράς ρύπων και συνεισφοράς πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή των Δήµων Δραπετσώνας – Κερατσινίου και Ελευσίνας» -, «εµφάνισε τις υψηλότερες τιµές τις οσµηρές ηµέρες».

Και οι οσμηρές ημέρες – αλήθεια, τι κομψή έκφραση – είναι μια συνήθης πραγματικότητα για τις περιοχές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Εκεί όπου έγιναν οι μετρήσεις της επιστημονικής ερευνητικής ομάδας του «Δημόκριτου» (σε πέντε σημεία του Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου, μεταξύ των οποίων και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019) και διαπιστώθηκε το… πάρτι που έχει στηθεί με τους ρύπους.

Το γράφημα δείχνει ότι δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Oil One η μόλυνση είναι καθημερινή. Αλλά και σε μικρή απόσταση από εκεί, στους σταθμούς μέτρησης καταγραφόταν πολύ συχνά η δυσοσμία

Οι ερευνητές γνωρίζουν και τις μετρήσεις αλλά και το τι σημαίνουν όλα αυτά τα ευρήματά τους σε σχέση με τις επιδράσεις στο περιβάλλον και στην υγεία και ασφάλεια των κατοίκων.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι µερκαπτάνες είναι συστατικά του φυσικού αερίου και έχουν ισχυρή, δυσάρεστη οσµή. Το ακατέργαστο πετρέλαιο περιέχει µερκαπτάνες, όπως µεθυλο-µερκαπτάνη (CH3SH), αιθυλο-µερκαπτάνη (CH3CH2SH) και προπυλο-µερκαπτάνη (CH3CH2CH2SH).

Η sec-butyl mercaptan, η οποία εµφάνισε τις υψηλότερες τιµές τις οσµηρές ηµέρες, είναι µια άχρωµη ένωση µε έντονη και βαριά οσµή. Είναι διαλυτή στο νερό και χρησιµοποιείται ως πρόσθετο στο φυσικό αέριο προκειµένου να του δώσει έντονη οσµή ώστε να είναι ανιχνεύσιµο σε περίπτωση διαρροής, µια και το ίδιο είναι άοσµο. Μελέτες έχουν συνδέσει την οσµή στην ατµόσφαιρα µε την ένωση αυτή.

Ο γενικός πληθυσµός µπορεί να εκτεθεί στη sec-butyl mercaptan µέσω της εισπνοής αέρα στο περιβάλλον κοντά σε διυλιστήρια φυσικού αερίου και σε εργασίες που οφείλονται στη χρήση της ως πρόσθετο φυσικού αερίου».

Η διαπίστωση αυτή έχει την αξία της. Στις σελίδες 24 και 25 των αποτελεσμάτων της ίδιας εργασίας αναφέρονται τα εξής: «Είναι εµφανής η αύξηση των οσµηρών θειούχων ενώσεων (µερκαπτάνες, θειοφαίνια και σουλφίδια) καθώς και των αρωµατικών πτητικών οργανικών ενώσεων τις ηµέρες εµφάνισης των οσµών.

Πιο συγκεκριµένα, από το σύνολο των θειούχων ενώσεων, οι συγκεντρώσεις των ενώσεων Carbonyl sulfide, Methyl mercaptan, Dimethyl sulfide, 1-Propanethiol, sec-butylmercaptan, n-Butylmercaptan, Dimethyldisulfide, 2-methyl-thiophene, Diethyl disulfide, Diphenyl-sulfide βρέθηκαν αυξηµένες κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών σε σχέση µε τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις µη οσµηρές ηµέρες. Ιδιαίτερα για τις ενώσεις 2-methyl-thiophene (ηµέρες µε οσµή: 0.0347, ηµέρες χωρίς οσµή: 0.0134µg/m3, P=0.015) και sec-butylmercaptan (ηµέρες µε οσµή: 0.7754, ηµέρες χωρίς οσµή: 0.4582 µg/m3, P=0.033) οι διαφορές προέκυψαν στατιστικά σηµαντικές σε επίπεδο σηµαντικότητας 0.05, ενώ για την ένωση Methylmercaptan η διαφορά προέκυψε σηµαντική σε επίπεδο σηµαντικότητας 0.1 (ηµέρες µε οσµή: 0.0126, ηµέρες χωρίς οσµή: 0.0087µg/m3, P=0.076).

Οσον αφορά τις αρωµατικές πτητικές οργανικές ενώσεις, οι συγκεντρώσεις όσων µετρήθηκαν βρέθηκαν αυξηµένες κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών σε σχέση µε τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις µη οσµηρές ηµέρες. Ιδιαίτερα για τα ξυλόλια (ηµέρες µε οσµή: 32.1 µg/m3, ηµέρες χωρίς οσµή: 16.7 µg/m3, P=0.076), το ισοπροπυλοβενζόλιο (ηµέρες µε οσµή: 0.41 µg/m3, ηµέρες χωρίς οσµή: 0.30 µg/m3, P=0.009) και το στυρένιο (ηµέρες µε οσµή: 0.22 µg/m3, ηµέρες χωρίς οσµή: 0.145 µg/m3, P=0.044), η διαφοροποίηση βρέθηκε και στατιστικά σηµαντική (t-test)».

Υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου

Η έκθεση καταγράφει και υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου, μιας καρκινογόνας ένωσης. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές του «Δημόκριτου», «πραγματοποιήθηκε ενδεικτικά μια σύγκριση των ημερήσιων συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της δειγµατοληπτικής περιόδου µε την ετήσια οριακή τιµή, από την οποία προέκυψαν υψηλότερες τιµές σε σχέση µε την οριακή συγκέντρωση (ΦΕΚ 488/2011: 5 µg/m3) για 15 ηµέρες στο σηµείο ΔΚ1, 6 ηµέρες στο ΔΚ2, 4 ηµέρες στο ΔΚ3, 30 ηµέρες στο σηµείο ΔΚ4 και 15 ηµέρες στο σηµείο ΔΚ5».

«Πιθανή κοινή προέλευση»

Μετρήσεις επί μετρήσεων και πληθώρα τεχνικών όρων και κάπου εκεί ανάμεσα σε νούμερα και σχήματα υπάρχει μια προκλητική, ερεθιστική έκφραση: Το γεγονός ότι «ακολουθούν την αυξητική τάση των οσµηρών ενώσεων τις ηµέρες που παρατηρούνται έντονες δυσοσµίες υποδηλώνει πιθανή κοινή προέλευση αυτών».

Με άλλα λόγια, οι μετρήσεις υπάρχουν και είναι εδώ «κραυγάζοντας» ότι το «δεν μπορώ να αναπνεύσω» των πολιτών στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι δεν έχει να κάνει με σειρά του Netflix στον Τρίτο Κόσμο, αλλά με τη δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα στις γειτονιές του Πειραιά. Την ίδια ώρα που η επισήμανση για «πιθανή κοινή προέλευση» των ρύπων στην ατμόσφαιρα θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει κάθε δυνατό μηχανισμό ελέγχου που διαθέτει η συντεταγμένη πολιτεία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αμφισβητείται όσοι επιθεωρητές (από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος) και αν κατέβουν με ή χωρίς όργανα μέτρησης στους δρόμους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι επιπτώσεις από την υφιστάμενη ατμοσφαιρική ρύπανση δρουν σωρευτικά. Η ζημιά που γίνεται σήμερα από την εισπνοή των ρύπων μπορεί να φανεί στον ανθρώπινο οργανισμό ύστερα από 5 και 10 χρόνια, ανάλογα και με τη συνολική κατάσταση της υγείας του. Αυτό που σήμερα ξεκινά ως απλή δυσκολία στην αναπνοή – συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας – μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε πνευμονοπάθειες αλλά και σε καρκίνους.

Οι μετρήσεις του «Δημόκριτου» δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού της πολιτικής ηγεσίας, η οποία πρέπει και να επιλέξει με αναμετρηθεί με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της, καθώς για το ποια είναι η «πιθανή κοινή προέλευση» των ρύπων (δηλαδή μια ρυπαίνουσα βιομηχανική μονάδα) δεν μπορούν να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Οι μετρήσεις των επιστημόνων του «Δημόκριτου» για τέσσερα από τα πέντε σημεία δειγματοληψίας δείχνουν ότι οι ημέρες υψηλών καταγραφών συμπίπτουν με ανέμους με διεύθυνση από τις εγκαταστάσεις της Oil One (εταιρείας συμφερόντων του Δ. Μελισσανίδη) προς τα σημεία δειγματοληψίας.

Πηγή: in.gr

Tagged