ΗΠΑ: Συνεχίζονται Εξέγερση και Λεηλασίες

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Λεηλασίες, επεισόδια, απαγόρευση κυκλοφορίας

Λεηλασίες ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολις και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και στην Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συναπτή ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια έπειτα από τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από έναν λευκό αστυνομικό, τον Ντέρεκ Σόβιν, στην Μινεάπολις.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη.

Σε 15 πολιτείες και στην πόλη της Ουάσινγτον αναπτύχθηκαν μονάδες της Εθνοφρουράς. Στην αμερικανική μάλιστα πρωτεύουσα οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κοντά στον Λευκό Οίκο.

“Λυπάμαι που βλέπω έτσι την πόλη μου, αλλά στην τελική χρειαζόμαστε δικαιοσύνη”, λέει ο 18χρονος Τζάχβον Κρέιβεν καθώς στέκεται σε μια πεζογέφυρα απ΄όπου παρακολουθεί τους διαδηλωτές στο κέντρο της Μινεάπολις λίγα λεπτά πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 20:00 τοπική ώρα.

Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η υπόθεση Φλόιντ έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις, όχι μόνο στην Μινεάπολις, όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ.

Λεηλασίες στην Καλιφόρνια

Στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη. Νοτιότερα, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μ.μ.

Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα. Οι αρχές της Φιλαδέλφεια ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6πμ ως τις 6μμ, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων και λεηλασιών.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: “Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη” περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί. “Σημαίνει πολλά να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι Αφροαμερικανοί να συμμετέχουν στη διαδήλωση”, λέει η Κάντας Κόλινς, μια Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε χθες στη διαδήλωση στο Κάλβερ Σίτυ της Καλιφόρνια.

Διαδηλώσεις πραγματοποίηθηκαν εξάλλου σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο χθες ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία σήμερα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών και όπως είπε ο ίδιος είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του ντι Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Σιάτλ, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Κλίβελαντ και το Ντάλας, την Ατλάντα, την Βοστώνη, το Μαϊάμι, την Οκλαχόμα.

Στην Ατλάντα της Τζόρτζια δύο αστυνομικοί αποπέμπφθηκαν χθες για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον δύο νεαρών φοιτητών.

Οι βίαιες διαμαρτυρίες δεν υποχώρησαν παρά την σύλληψη, την Παρασκευή, του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολις, του 44χρονου Ντέρεκ Σόβιν, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία. Ο Σόβιν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηρίσει “αλήτες” τους διαδηλωτές και όπως είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν δεν πρόκειται για την ώρα να καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς. Ωστόσο, άνδρες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν χθες στην Ατλάντα, την Μινεάπολις, το Λος΄Αντζελες και την Σάντα Μόνικα.

Εκατοντάδες άνθρωποι τέθηκαν εξάλλου υπό κράτηση στις ΗΠΑ μέσα στο σαββατοκύριακο.

Η κοινότητα των Αφροαμερικανών έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με το 23% του συνόλου των θανάτων στη χώρα από την ασθένεια Covid-19 να αφορά μαύρους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν αντίστοιχα το 13% του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων.

Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Μυστική Υπηρεσία (Secret Service), ομοσπονδιακή υπηρεσία υπεύθυνη – μεταξύ άλλων – για την ασφάλεια του αρχηγού του κράτους, συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε υπόγειο καταφύγιο, εντός του χώρου του Λευκού Οίκου, την Παρασκευή,  σύμφωνα με το δίκτυο NBC. Ο πρόεδρος “έμεινε εκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα” και το όλο περιστατικό έληξε σε λιγότερο από μία ώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε περιοχή όπου γίνονται κινητοποιήσεις

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, πήγε στον χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας που σαρώνουν τη χώρα και παρότρυνε τους διαδηλωτές να μην κάνουν χρήση βίας.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος φόραγε προστατευτική μάσκα, έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του εκτός του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο. Επισκέφθηκε μια περιοχή του Ουίλμινγκτον όπου συγκεντρωμένοι πολίτες εξέφραζαν την οργή τους για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Σε αναρτήσεις της εκστρατείας του Μπάιντεν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram εικονίζεται ο υποψήφιος καθώς συνομιλεί με Αφροαμερικανούς και καθώς επισκέπτεται σπίτια με αυτοσχέδιες οχυρώσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο να υποστούν καταστροφές σε επεισόδια.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είχε καταδικάσει τα βίαια επεισόδια τονίζοντας ότι “είμαστε ένα έθνος που νιώθει πόνο, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτός ο πόνος να μας καταστρέψει”.

“Το να διαδηλώνεις εναντίον μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι σωστό και απαραίτητο. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση. Όμως η πυρπόληση κοινοτήτων και οι ανώφελες καταστροφές δεν είναι”.

Ο Μπάιντεν θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Μπραντ Παρσκέιλ, τόνισε το Σάββατο ότι ο Μπάιντεν πρέπει να καταδικάσει σθεναρά τη βία, για την οποία ο πρόεδρος κατηγόρησε “πλιατσικολόγους” και “αναρχικούς”.

Το σχόλιο του Μπάιντεν παρέπεμπε στη δήλωσε που έκανε το Σάββατο ο γνωστός ακτιβιστής για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Λούις.

Ο Λούις, ο οποίος είχε υποστεί ξυλοδαρμό και είχε πέσει αναίσθητος το 1965 από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης με κεντρικό αίτημα να δοθεί δικαίωμα ψήφου στις φυλετικές μειονότητες, προέτρεψε τους διαδηλωτές να είναι “εποικοδομητικοί” και όχι “καταστροφικοί”, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ξέρει καλά τον πόνο που νιώθουν.

Οι ΗΠΑ φλέγονται και η βία κυριαρχεί μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι ΗΠΑ φλέγονται και η βία κυριαρχεί μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς έξι ημέρες μετά, τα επεισόδια και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και εξαπλώνονται σε δεκάδες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών με εικόνες χάους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες ζητούν ηρεμία και στρέφονται σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αποστολές της Εθνικής Φρουράς για να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις ταραχές.

Σύμφωνα με το ABC News η Εθνική Φρουρά έχει ενεργοποιηθεί σε 17 πολιτείες: Κολοράντο, Τζόρτζια, Κεντάκι, Μινεσότα, Οχάιο, Τενεσί, Τέξας, Ουάσιγκτον, Ουισκόνσιν, Γιούτα, Βόρεια Ντακότα, Καλιφόρνια, Μισσούρι, Βιρτζίνια, Κάνσας, Ιλινόις και Νεβάδα.

Συνεχίζεται το χάος στις ΗΠΑ – Τρεις ακόμη νεκροί σε Ντάβενπορτ και Λούισβιλ

Τρεις νεκροί σε Ντάβενπορτ και Λούισβιλ. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας άντρας στο Λούισβιλ δέχθηκε θανάσιμα πυρά από την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα οι αστυνομίκοι δήλωσαν ότι δέχθηκαν πυρά προτού ανοίξουν με τη σειρά τους πυρ.

Η αστυνομία είπε ότι προσπαθούσε να καθαρίσει ένα μεγάλο πλήθος σε χώρο στάθμευσης, σύμφωνα με τον WLKY. Ο σταθμός αναφέρει ότι αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκει δεν διαμαρτύρονταν και απλά αγνοούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στην πόλη.

Παράλληλα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά το ξέσπασμα ταραχών στο Ντάβενπορτ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το πρωί τη Δευτέρα.

Περίπου στις 10 μ.μ. της Κυριακής, η αστυνομία κλήθηκε για επεισόδιο σε εμπορικό κέντρο NorthPark Mall που αφορούσε 100 οχήματα και “ταραχές”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ Πολ Σίκορσκι στη συνέντευξη Τύπου. Περίπου στις 5 π.μ., η αστυνομία απάντησε σε δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά πυροβολισμών στην πόλη όπου υπήρχαν τέσσερα θύματα πυροβολισμών, είπε ο Σικόρκι ενώ η αστυνομία ερευνά τους θανάτους ως ανθρωποκτονίες.

“Δεν ήταν σαν να διαμαρτύρονταν όπως το Σάββατο”, δήλωσε ο Σικόρσκι. “Αυτό που βιώσαμε ήταν εντελώς απαράδεκτο και δεν τιμά τη μνήμη του κ. Floyd”.

Στη φυλακή για λόγους ασφαλείας ο δολοφόνος του Τζοτζ Φλόιντ

Στο μεταξύ, ο Derek Chauvin, ο αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μεταφέρθηκε στην κρατική φυλακή στο Oak Park Heights της Μινεσότα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο σερίφης της κομητείας Hennepin υπέβαλε το αίτημα να τον μετακινήσει λόγω ανησυχιών σχετικά με τον μεγάλο αριθμό ατόμων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγηθούν σήμερα στο κρατητήριο, κάνοτας λόγο και για φόβους εξάπλωσης του COVID-19.

Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία δικαστηρίου του έχει επισπευσθεί για την επόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου στις 2:30 μ.μ. τοπική ώρα.

Σε κάποιες πολιτείες, ορισμένοι ένστολοι κράτησαν μια τελείως διαφορετική στάση.

Στο νότιο Τέξας, αστυνομικοί μοίρασαν πίτσες στους διαδηλωτές. Στην Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας κάποιοι αστυνομικοί γονάτισαν στον δρόμο μαζί με τους διαδηλωτές προς τιμήν του νεκρού συμπολίτη τους. Το ίδιο συνέβη και στο Μαϊάμι, όπου αστυνομικοί στο Κόραλ Γκέιμπλς συμμετείχαν σε προσευχή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, γονατίζοντας μαζί με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τοπικό τμήμα.

Όπως αναφέρει ο τοπικός ανταποκριτής του CBS, ιερωμένος της τοπικής κοινότητας ηγήθηκε της προσευχής των συγκεντρωμένων για τον Τζορτζ Φλόιντ με τα μέλη του τοπικού αστυνομικού τμήματος να γονατίζουν μαζί με τους διαδηλωτές σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ιρλανδία: Διαδηλώσεις στο Δουβλίνο για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Δύο συγκεντρώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας χθες Κυριακή για να καταγγελθεί ο θάνατος του Φλόιντ στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

Η μία συγκέντρωση έγινε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπόλσμπριτζ, τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές. Η δεύτερη έγινε έξω από την κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μέσα στο Πάρκο Φοίνιξ, το μεγαλύτερο της χώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα εικονίζουν ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και φυλών συγκεντρωμένους έξω από την κεντρική είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ, με πλακάτ στα χέρια, καθώς φωνάζουν συνθήματα. Τα πλακάτ έγραφαν συνθήματα όπως “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, “οι ζωές των μαύρων μετράνε”, “δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ”.

Και οι δύο διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, σύμφωνα με το RTÉ.

Καναδάς: Επεισόδια, λεηλασίες και διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες Κυριακή πορεία στο Μόντρεαλ στον Καναδά για να καταδικάσουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στο πλαίσιο διαδήλωσης που έγινε στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις και λεηλασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για τρεις ώρες περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και διαδήλωναν ειρηνικά χθες το απόγευμα σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν εκεί.

Ωστόσο λίγο μετά την εντολή που δόθηκε να διαλυθεί η διαδήλωση όταν είχε αρχίσει να νυχτώνει, επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο του Μόντρεαλ όταν μια ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Ταραξίες έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ σε βίντεο τηλεοπτικών σταθμών φαίνεται ένας που φεύγει αφού έχει κλέψει μια ηλεκτρική κιθάρα από κατάστημα με μουσικά όργανα.

Η ηρεμία επανήλθε στο κέντρο του Μόντρεαλ αργά το βράδυ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των συλλήψεων στις οποίες προχώρησε.

Τα καταστήματα αυτά είχαν λάβει άδεια να ξανανοίξουν μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Μόντρεαλ, καθώς η πόλη αυτή αποτέλεσε το κέντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού στον Καναδά.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης ή της συγκέντρωσης στην μεγάλη Πλατεία του Καναδά, λίγοι ήταν αυτοί που σέβονταν την απόσταση των δύο μέτρων που συνιστούν οι αρχές να τηρούν μεταξύ τους οι πολίτες.

Πολλά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές ήταν γραμμένα στα αγγλικά. Μεταξύ αυτών αναγράφονταν τα: “Black lives matter” (οι ζωές των μαύρων μετρούν), “No Justice no peace” (όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη) ή “I can’t breathe” (δεν μπορώ να αναπνεύσω), που ήταν οι τελευταίες λέξεις που είπε ο Τζορτζ Φλόιντ, την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του.

“Ήρθα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ”, δήλωσε μια 28χρονη φοιτήτρια, η Ντανιέλ, η οποία προέρχεται από τις ΗΠΑ. “Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Όταν ένας άνθρωπος λέει ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω’, πρέπει να εισακούεται”, πρόσθεσε.

Η αστυνομία του Μόντρεαλ καταδίκασε σε μήνυμά της στο Twitter τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ, οι οποίες “είναι αντίθετες με τις αξίες του θεσμού μας”, όπως ανέφερε.

“Σεβόμαστε τα δικαιώματα και την ανάγκη του καθενός να καταγγείλει σθεναρά και ισχυρά τη βία αυτή και θα είμαστε στο πλευρό σας για να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας”, προσθέτει στο μήνυμά της στο Twitter.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν και σε άλλη διαδήλωση που έγινε κατά του ρατσισμού στο Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, ενώ το Σάββατο πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει και στο Τορόντο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged