Βόρειος Τομέας της (πρώην) Β΄ Αθήνας: «Καρμανιόλα» για παλιούς και νέους ή η απαρχή νέων «βαρώνων»;

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

«Καρμανιόλα» για παλιούς και νέους ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών

Βόρειος Τομέας της (πρώην) Β΄ Αθήνας: «Καρμανιόλα» για παλιούς και νέους ή η απαρχή νέων «βαρώνων»

Οι εν ενεργεία και οι φερέλπιδες που θα κοντραριστούν στα σαλόνια και στα αλώνια του βόρειου τομέα της Β’ Αθηνών που θεωρείται ίσως η πιο σκληρή εκλογική περιφέρεια

Μάχη για…παλιούς και φερέλπιδες διεκδικητές θα γίνει στις επικείμενες εκλογές  στον βόρειο τομέα της νέας, σπασμένης στα τρία, Β’ Αθηνών. Με βάση, λοιπόν, την κατανομή που έχει γίνει, στον βόρειο τομέα της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας συγκαταλέγονται οι δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.Γεγονός που τη συγκαταλέγει στις πιο δύσκολες εκλογικές περιφέρειες.

Με μια πρώτη ματιά και, με δεδομένο, ότι σε αυτή την περιφέρεια περιέχονται πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια περιοχή περισσότερο προνομιακή για τη ΝΔ. Και πράγματι, σε περιοχές, όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, μεταξύ άλλων, η ΝΔ είχε καταφέρει να είναι πρώτη με μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά. Σε άλλες, πιο «λαϊκές» περιοχές, όμως, όπως το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, η Μεταμόρφωση, το Γαλάτσι κ.ο.κ., ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει εξαιρετικά καλά. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι τα πράγματα είναι ακόμα ανοιχτά και η μάχη άκρως ενδιαφέρουσα.

ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για παράδειγμα, αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα, όπερ σημαίνει ότι κεντρικά στελέχη του θα έχουν δυσκολία εκλογής, μιας και θα δικαιούται λίγες έδρες από τις συνολικά 15 της νέας περιφέρειας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά θα πριμοδοτηθούν εν ενεργεία βουλευτές, καθώς πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2015. Αντίστοιχα, στη ΝΔ, προσβλέπουν στο να είναι πρώτο κόμμα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει 6-7 έδρες στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι, οπωσδήποτε, θα εκλεγούν και νέα πρόσωπα με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο, πέρα από τους εν ενεργεία βουλευτές που έχουν προβάδισμα. Όμως, η είσοδος του Πέτρου Τατσόπουλου σε αυτό δημιούργησε αναταραχή, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλες προσθήκες που μπορεί να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Από την άλλη, αρκετά νέα πρόσωπα από τη ΝΔ έχουν μπει δυναμικά στη μάχη. Τέλος, το ΚΙΝ.ΑΛ. αποσκοπεί με τη σειρά του σε ένα καλό ποσοστό και ίσως και σε δύο έδρες, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Η προοπτική της δευτερης έδρας, συνεπώς, είναι αυτή που κινητροδοτεί πολλούς υποψηφίους με το κόμμα, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει το «σαφάρι» στην περιφέρεια. 

ΣΥΡΙΖΑ 

Κώστας Ζαχαριάδης

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την περίοδο «τρέχουν» πρωτίστως οι διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και για τις ευρωεκλογές, συνεπώς τα εθνικά ψηφοδέλτια έχουν μείνει κάπως πίσω. Βαρύ όνομα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ένα άκρως αναγνωρίσιμο πρόσωπο πλέον είναι ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης. Βόρεια θα κινηθεί και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους, αλλά και η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου. Μένει να φανεί, αν στη μάχη του σταυρού θα πέσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς λέγεται ότι και αυτός θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τα βόρεια της Β’ Αθηνών. Με δεδομένο, δε, ότι δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση για τα εθνικά ψηφοδέλτια, δεν είναι σαφές ακόμα, αν θα υπάρξουν νέες είσοδοι-έκπληξη ή αν θα υπάρξει μια ανακύκλωση προσώπων από το 2015. Αν, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, τα αριθμητικά δεδομένα θα είναι πιο στενά. 

ΝΔ

Νίκη Κεραμέως

Στη ΝΔ, τα πράγματα είναι κάπως σαφέστερα, αν και αρχίζει και παρατηρείται υπερπληθυσμός σε μια θεωρητικά, προνομιακή περιφέρεια για το κόμμα. Τρεις εν ενεργεία βουλευτές θα βρεθούν εκεί: οι δύο αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Νέα είσοδος είναι αυτή της βουλευτού Επικρατείας Νίκης Κεραμέως. Από τους γραμματείς του κόμματος, νέες είσοδοι στο ψηφοδέλτιο ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Βασίλης Ξυπολητάς, ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος Μανώλης Γραφάκος και ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος. Με αξιώσεις κατεβαίνει ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ενώ από την παλιά φρουρά διεκδικεί την εκλογή του εκ νέου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι ακόμα ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, η δικηγόρος Ζανέτ Καλαντζάκου, ο πολιτευτής Σωτήρης Ησαϊας και έπονται και άλλοι. 

Κίνημα Αλλαγής

Ανδρέας Λοβέρδος

Μέχρι στιγμής, το δυνατότερο όνομα του Κινήματος Αλλαγής στην περιφέρεια αυτή είναι του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου. Μένει να φανεί, αν και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα κατευθυνθεί σε αυτή την περιφέρεια. Ακόμα, στο ψηφοδέλτιο θα είναι ακόμα ο εκπρόσωπος του ΜΠΡΟΣΤΑ Παναγιώτης Βλάχος, ο Κώστας Πανταζής, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, η Αλεξάνδρα Σαγρή και η Γωγώ Καζά από την ΕΔΕΜ. Τέλος, έχει ακουστεί και το όνομα του παλαίμαχου τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη, χωρίς, όμως, να είναι κάτι οριστικό. 

Πηγή: reader.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged