Η Τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα – Τι προβλέπει για επαγγελματίες, Απώλεια εσόδων και δαπανών για τους Δήμους

Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (20 Μαΐου, ώρα 20:50) η αναμενόμενη Τροπολογία με τις δυνατότητες ενεργειών των Δήμων για τα τραπεζοκαθίσματα (για να την δείτε κάντε κλικ εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών,Π.Θεοδωρικάκος, σε επίσημη Ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 17.5.2020 ενημέρωνε ότι θα την κατέθετε τη Δευτέρα (“Τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους  χώρους, καταθέτει με τροπολογία αύριο στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος”).

Ως προς το περιεχόμενό τους, οι διατάξεις που κατατέθηκαν είναι στην ουσία τους αυτές που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Υπουργός την Κυριακή.

Νομοτεχνικά έχουν επέλθει διάσπαρτες συντακτικές βελτιώσεις.

Από αυτοδιοικητικής οπτικής, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και στα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα που, σύμφωνα πάντα με το ΓΛΚ,η Τροπολογία προκαλεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, το ΓΛΚ τονίζει ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται:

Ι] Απώλεια εσόδων των Δήμων από:

α) την παραχώρηση ατελώς, μέχρι 31.12.2020, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων,

β) τη μείωση των τελών χρήσης, έως 50%, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Το ύψος της ανωτέρω απώλειας εσόδων εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός επιχειρήσεων που εμπίπτουν στη ρύθμιση, ύψος χορηγούμενης μείωσης κλπ).

ΙΙ] Δαπάνη των Δήμων ή Περιφερειών, κατά περίπτωση, από την κάλυψη του κόστους δημιουργίας προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, ποδηλάτου και προσωρινής δημιουργίας περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα.

ΙΙΙ] Δαπάνη των Δήμων από την καταβολή αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης και απασχόλησης κατά τη νύχτα και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες, στο προσωπικό των συνεργείων που συγκροτούνται για τον έλεγχο τήρησης της νομοθεσίας για τη λειτουργία των Κ.Υ.Ε. και για την αφαίρεση και περισυλλογή αντικειμένων πάσης φύσεως επί του αυθαιρέτως καταληφθέντος κοινόχρηστου χώρου.  Το ύψος της εν λόγω δαπάνης εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός ωρών υπερωριακής απασχόλησης, δικαιούχων αποζημίωσης κλπ).

Η μοναδική δημοσιονομικά αυξητική αναφορά που καταγράφεται, είναι “ενδεχόμενη”. Πρόκειται για την ενδεχόμενη αύξηση εσόδων των Δήμων, από την είσπραξη τυχόν επιβαλλόμενου προστίμου, σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης των παραχωρηθέντων κοινόχρηστων χώρων, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός και βαρύτητα παραβάσεων κλπ).

Πηγή: airetos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged