Σύλλογος Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου»: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία!

Α/θμια Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Νέο νομοσχέδιο κόφτης:  καταργούνται δεκάδες τμήματα στα δημοτικά σχολεία του συλλόγου  Περιστερίου  «Έλλη Αλεξίου» !

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία!
  • Πάρτε πίσω ΤΩΡΑ την απαράδεκτη ρύθμιση για τις κάμερες στα σχολεία και την παγίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μετά την πανδημία!

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε σε δημόσια «διαβούλευση», επιφέρει συντριπτικά πλήγματα σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών.

Η καθιέρωση του ελάχιστου αριθμού των 20 μαθητών ανά τάξη στα 7θέσια και πάνω Δημοτικά (με το ανώτατο όριο να αυξάνεται στους 24 μαθητές + 10%,) και των 16 στα 2θίεσια και πάνω Νηπιαγωγεία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, σε απολύσεις αναπληρωτών.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Περιστερίου  :

ΔΗΜΟΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΧ.ΕΤΟΣ 2019-20

ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-21

(Με 24 παιδιά ανά τμήμα)

Τμήματα που χάνονται
ΤΑΞΗ Α 62 46 16

Αν υπολογίσουμε τα τμήματα της Α τάξης για το σχολικό έτος 2020-2021 με το όριο των 26 μαθητών ανά τμήμα τότε τα νέα τμήματα από 62 γίνονται 42 με αποτέλεσμα να χάνονται μέχρι 20 τμήματα και μόνο στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου!!

Σύνολο διδακτικών ωρών και εκπαιδευτικών  που μειώνονται από τα μαθήματα ειδικοτήτων στην Α’ Τάξη.

Μάθημα Τμήματα που χάνονται (Α’Τάξη) Διδακτικές ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα Διδακτικές ώρες που χάνονται συνολικά Αριθμός εκπαιδευτικών  που μειώνονται
Αγγλικά 16 2 32  
Γυμναστική 16 3 48  
Εικαστικά 16 2 32  
Μουσική 16 1 16  
Θεατρική Αγωγή 16 1 16  
Πληροφορική 16 1 16  
Σύνολο 16 10 160 7

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στην Α’ Τάξη καταργούνται 16 τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται 160 διδακτικές ώρες ειδικοτήτων λιγότερες και συνολικά 23 εκπαιδευτικούς λιγότερους (16 υπεύθυνοι τάξεων + 7 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων).

Η τροπολογία για την on-line παρακολούθηση του μαθήματος
επιστρέφεται ως απαράδεκτη!

Την  Παρασκευής 8/5 η κυβέρνηση ψήφισε ρύθμιση  η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση καμερών για την παρακολούθηση του μαθήματος, με πρόσχημα την αδυναμία μαθητών να προσέρχονται στο σχολείο λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και την επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκτός πανδημίας .

 Ειδικά με τη ρύθμιση για τις κάμερες και τα on – line μαθήματα ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για άκρως αντιδραστική εξέλιξη αφού όχι μόνο δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, αλλά παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη) που αξιοποίησαν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας με κλειστά σχολεία για να σταθούν στο πλευρό των μαθητών, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Παύει να προστατεύεται η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Τονίζουμε για μια ακόμα φορά: Η κανονική, διά ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την εξ αποστάσεως. Η παιδαγωγική σχέση που διαμορφώνεται μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη σχέση, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τεχνολογικά μέσα. Τα τεχνολογικά μέσα και εν προκειμένω οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο, οι διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές, μόνο επικουρικά μπορούν να αξιοποιούνται στην Εκπαίδευση και αναλόγως με την ηλικία των μαθητών.

Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν στο μυαλό της έχει την προσπάθεια αντικατάστασης της φυσικής παρουσίας των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.

Όπως και εν μέσω πανδημίας δε μείναμε σιωπηλοί, έτσι και τώρα συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας.

Παλεύουμε για:

  • Να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει κάμερες στις τάξεις. Να καταργηθεί εδώ και τώρα συνολικά η κατάπτυστη τροπολογία.
  • Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να το φέρει το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή την Τετάρτη 13 Μαΐου 1μμ στα Προπύλαια στο συλλαλητήριο των ΣΕΠΕ των ΕΛΜΕ και  των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΔΟΕ – ΟΛΜΕ, μαζί με τους γονείς !

 

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                       ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΜΠΗ                                         ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ    

Μοιραστείτε το:
Tagged