Εγκύκλιος Τ.Πετρόπουλου: Στον πάγκο για έλεγχο 162.000 αυτοαπασχολούμενοι+μισθωτοί για τις εισφορές ΕΦΚΑ

Απασχόληση
Μοιραστείτε το:

162.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στην «μέγγενη» του ΕΦΚΑ: Νέα χρεωστικά «ραβασάκια» για εισφορές. Οι περίπου 162.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί και έλαβαν χρεωστικό «ραβασάκι» από τον ΕΦΚΑ θα κληθούν να αποπληρώσουν τις έξτρα εισφορές του 2017 σε πέντε δόσεις.

Στον πάγκο για έλεγχο 162.000 αυτοαπασχολούμενοι+μισθωτοί για τις εισφορές ΕΦΚΑ

Οδηγίες για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών που καταβάλλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ για κύρια και υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου. Πετρόπουλου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ο τρόπος υπολογισμού αλλά και τι θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι. Βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017 αποτελεί το καθαρό εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας που δημιουργεί την υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ).

Δεδομένου ότι σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά τη διενέργεια της διαδικασίας της ετήσιας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών είναι πιθανό να προκύψουν μεταβολές στο εισόδημα ή στον χρόνο ασφάλισης ή στην ασφαλιστέα ιδιότητα, απαιτείται τροποποίηση της αρχικής εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, από την οποία μπορεί να προκύψει διαφορετικό από το αρχικό αποτέλεσμα (χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο).

Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, εάν το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης ήταν χρεωστικό, μικρότερου όμως ποσού, το επιπλέον ποσό οφειλής κατανέμεται ισομερώς στις επόμενες δόσεις οφειλής, εφόσον υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαδικασία, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, το επιπλέον ποσό οφειλής καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η νέα εκκαθάριση.

Εάν το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης ήταν χρεωστικό, μεγαλύτερου όμως ποσού, αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα ισομερώς όλες οι δόσεις οφειλής, ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή όχι σε εξέλιξη διαδικασία εξόφλησης σε δόσεις οφειλών από εκκαθάριση. Τυχόν επιπλέον ποσό που έχει καταβληθεί συμψηφίζεται με επόμενες δόσεις οφειλής, εάν υπάρχουν, ή με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράδειγμα: Τον Ιούνιο του 2018 διενεργείται νέα εκκαθάριση λόγω μεταβολής των εισοδημάτων και προκύπτει νέο χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 800 ευρώ.

Από την αρχική εκκαθάριση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 500 ευρώ, το οποίο έπρεπε να καταβληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ύψους 100 ευρώ, με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31.5.2018. Δεδομένου ότι το αρχικό χρεωστικό υπόλοιπο είναι μικρότερο του νέου χρεωστικού υπολοίπου, ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει επιπλέον διαφορά ύψους 300 ευρώ (€800 – €500), η οποία επιμερίζεται ισομερώς στις επόμενες τρεις δόσεις, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται σε 200 ευρώ μηνιαίως.

Εάν η νέα εκκαθάριση γίνει τον Νοέμβριο του 2018, οπότε και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής της οφειλής εκκαθάρισης σε δόσεις και μέσω των δόσεων έχει ήδη εξοφληθεί το ποσό των 500 ευρώ, η διαφορά ύψους 300 ευρώ αναζητείται εφάπαξ μέχρι τις 31.11.2018.

Πηγή: pentapostagma.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged