Κορονοϊός: 164 οι θάνατοι στη χώρα – 2.836 κρούσματα – 126.283 τεστ

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Κορωνοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τα μόλις δύο νέα κρούσματα – Η πορεία του ιού στη χώρα (Πίνακες)

 Η πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Πόσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, πόσοι έχουν αποσωληνωθεί.

Μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Δευτέρα ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, στον απόηχο του ανοίγματος των οργανωμένων παραλιών, των εμπορικών κέντρων και της πρώτης και δευτέρας Λυκείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δευτέρα ήταν ημέρα ορόσημο, καθώς δύο εβδομάδες πριν εφαρμόστηκε το πρώτο κύμα άρσης των μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι δύο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.836, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1473 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 9 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To  91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 2.836 κρουσμάτων, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1473 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, καταγράφονται στο νομό Αργολίδας, το νομό Καστοριάς και το νομό Ξάνθης. Ακολουθεί ο νομός Αττικής, Εύβοιας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, ενώ λιγότερα κρούσματα έχουν καταγραφή στους νομούς Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Άρτας, Έβρου και Λέσβου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 131684 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4442 (3.4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

————

17.5.2020: Δύο νέοι θάνατοι και εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Εννέα νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.819, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 613 (21,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.455 (51,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εικοσιτρείς συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Δέκα (43,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ενενήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 162 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 45 ήταν γυναίκες (27,8%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 93,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 126.283 κλινικά δείγματα.

Ακόμα 40 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν τις προπροηγούμενες 24 ώρες στην Ελλάδα, με τα 35 να εντοπίζονται στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 2.810, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Κατά το ίδιο διάστημα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε ότι έχασαν τη ζωή τους ακόμα τέσσερις άνθρωποι με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να είναι 160. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη, ενώ το 94% έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 72 έτη και το 96% να πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 120.015 τεστ.

————————-

16.5.2020: Στους 160 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μετά τον θάνατο ενός 37χρονου άνδρα, το μεσημέρι της Παρασκεύης, στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 37χρονος έπασχε από σπαστική τετραπληγία.

Νωρίτερα, είχαν χάσει τη ζωή τους δύο γυναίκες που νοσούσαν με κορονοϊό σε νοσοκομεία της Αθήνας. Η πρώτη γυναίκα, ηλικίας 73 ετών, κατέληξε το πρωί της Παρασκευής στο ΝΙΜΤΣ. Η άτυχη γυναίκα ήταν από τα περιστατικά που είχαν μολυνθεί στην κλινική «Ταξιάρχαι».

Η δεύτερη γυναίκα ήταν ηλικίας 57 ετών και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια είχε υποκείμενα νοσήματα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2.770 επιβεβαιωμένα συνολικά.

Το 55,3% των προσβληθέντων είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων, 610 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.409 ή 51% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τους θανόντες, 41 ή 26,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93,6% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμη, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 116.233 κλινικά δείγματα.

35 κρούσματα στη Ν. Σμύρνη – Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας

Θετικά βρέθηκαν 35 από τα 637 δείγματα που είχαν ληφθεί για κορονοϊό στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, με την περιοχή να τίθεται σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, μετά τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έδειξαν πως 35 άτομα από τον οικισμό ήταν θετικοί στον κορονοϊό, υπήρξε έκτακτη σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, και αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά και απομόνωση αυτών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή», ενώ θα υπάρξει και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν τα συγκεκριμένα άτομα. Επιπλέον από το πρωί θα αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και πάλι οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Μοιραστείτε το:
Tagged