Αλληλέγγυα Πόλη: Κατέθεσε στον Εμπορικό Σύλλογο Ιλίου κατέθεσε τις προτάσεις της για την διάσωση της τοπικής αγοράς

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Με αφορμή την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στη πόλη μας, την Τετάρτη 13 Μαΐου η δημοτική κίνηση “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” συναντήθηκε – με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης – με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου προκειμένου να ενημερωθούμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ιλίου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Στην σύσκεψη, εκ μέρους του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρός του, κ. Σιδηρόπουλος Χρήστος, ο γραμματέας, κ. Μαντέλος Παύλος, ο ταμίας, κ. Κεφαλάς Νίκος και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, κ. Λιόσης Δημήτρης, ενώ η δημοτική μας παράταξη εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της και δημοτικό σύμβουλο Ιλίου, Κώστα Κάβουρα και τον δημοτικό σύμβουλο Ιλίου, Βαγγέλη Αυγουλά.

Με δεδομένα τα μέτρα περιορισμού τα οποία ελήφθησαν στην αυγή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις δυσμενείς επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στον εμπορικό κόσμο του Ιλίου. Κοινός τόπος όλων αποτέλεσαν τόσο οι εξαιρετικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες να κρατήσουν “ζωντανές” τις επιχειρήσεις τους, όσο και το δυσάρεστο γεγονός της επανεμφάνισης των πρώτων λουκέτων στην πόλη μας. Επίσης, η απαραίτητη πρόνοια που πρέπει να ληφθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, από την κυβέρνηση στην οικονομική στήριξη των δήμων οι οποίοι σήκωσαν την πανδημία.

Στην πολύ εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου τόνισαν την ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων τόσο από την κυβέρνηση και όσο και τη Δημοτική Αρχή ώστε να διασωθεί η πραγματική οικονομία. Στήριξη που μέχρι σήμερα κρίνεται ανεπαρκής. Επίσης αναφέρθηκαν στα αιτήματά τους, προτάσεις που έχουν καταθέσει εγγράφως, αλλά και σε κατ’ ιδίαν σύσκεψη με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, ανάμεσα τους και ο κ. Δήμαρχος. Ιδιαίτερη αναφορά, από την πλευρά του Συλλόγου έγινε στο φλέγον ζήτημα της απαλλαγής τους από τα δημοτικά τέλη – που μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη Διοίκηση του Δήμου. Πρωτοβουλία που θα αποτελούσε μια σημαντική “ανάσα” για τις επιχειρήσεις της πόλης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αλληλέγγυας Πόλης – Συμμαχία για το Ίλιον, Κώστας Κάβουρας, στάθηκε στο ιδιαίτερα ανησυχητικό οικονομικό κλίμα, καθώς οι σημερινές συνθήκες ύφεσης έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο μια οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να “σηκώνει κεφάλι” ύστερα από μια δεκαετή υφεσιακή πορεία. Τόνισε εμφατικά την ανάγκη η κυβέρνηση – πρώτα και κύρια – να λάβει γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασφάλισης των θέσεων εργασίας, και δήλωσε την πλήρη στήριξη του στα δίκαια αιτήματα του εμπορικού κόσμου: αναστολή κατασχέσεων και πληρωμής οφειλών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προς το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, μη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, μείωση χρεώσεων των προμηθειών ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις Τράπεζες, μείωση χρεώσεων των δεδομένων διαδικτύου από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αιτήματα που η Πολιτεία οφείλει να κάνει άμεσα πράξη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε αυτή με την σειρά της να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας για τους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης.

Στην συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά συγκροτημένων προτάσεων της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον”, στην προσπάθεια όλων να διασωθεί η τοπική οικονομία. Μια δέσμη επεξεργασμένων και ρεαλιστικών μέτρων που θα μπορούσαν άμεσα να υλοποιηθούν από τη Δημοτική Αρχή για την στήριξη και προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα:

  • Εκτεταμένη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου ώστε να ανακατευθυνθούν ανειδίκευτοι πόροι (δαπάνες που δε πραγματοποιήθηκαν, όπως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας) στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς.
  • Απαλλαγή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις που διέκοψαν ή επλήγησαν λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους.
  • Διακοπή κάθε είδους αναγκαστικού μέτρου είσπραξης χρεών και παράταση οφειλών προς το Δήμο σε μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ρευστότητα στην τοπική αγορά.
  • Υπολογισμό των πόρων που στερείται ο Δήμος, από την διακοπή εισπράξεων και παράταση οφειλών, και λήψη των χρημάτων αυτών από σχετικό δάνειο μέσω των ΚΑΠ με ορίζοντα αποπληρωμής 18-72 δόσεις (η διαδικασία λήψης τέτοιου δανείου προβλέπεται από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εδώ και ένα μήνα) και μετακύλιση των δόσεων του δανείου αυτού προς πολίτες και επαγγελματίες με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην τοπική αγορά.
  • Μέριμνα για αύξηση του διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις εστίασης, χωρίς βέβαια να εμποδίζεται η κυκλοφορία και η παρουσία των πολιτών στους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα, να εξεταστούν λύσεις όπως η προσωρινή πεζοδρόμηση οδών ή εκ περιτροπή πεζοδρόμησή τους, ημέρες και ώρες που δεν είναι αιχμής για την κυκλοφορία (π.χ. απογεύματα ή Σαββατοκύριακα). Σε κάθε περίπτωση, τυχόν επιπλέον παραχωρήσεις πραγματοποιηθούν σε υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να γίνουν ύστερα από εκτεταμένη μελέτη, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο και με σαφείς διασφαλίσεις ότι πρόκειται αποκλειστικά για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
  • Προσωρινή έστω επίλυση του ζητήματος της έλλειψης στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο της πόλης με την αξιοποίηση του προαύλιου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου Γυμνάσιου.
  • Υλοποίηση προγράμματος Voucher από το Δήμο Ιλίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιλίου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, εξαργυρώσιμο αποκλειστικά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν έδρα το Ίλιον.
  • Δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) όπου μπορούν να εγγραφούν και να προβληθούν οι επιχειρήσεις της πόλης που δεν διαθέτουν δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα. Μια τέτοια πλατφόρμα στο νέο site του Δήμου, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα κίνητρα (εκπτώσεις) για τη χρήση της από τους δημότες, θα βοηθήσει ουσιαστικά να έρθουν σε επαφή με την τοπική αγορά και να την στηρίξουν. Το #Μένουμε_Ίλιον και ανάλογες καμπάνιες δεν μπορούν να εξαντλούνται σε ένα σύνθημα και μια (ηλεκτρονική) αφίσα.
  • Με δεδομένο ότι στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης θα υπάρξουν επαγγελματίες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα δάνειά τους, ίδρυση Γραφείου Ενημέρωσης στο Δήμο Ιλίου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τα κόκκινα δάνεια σε συνεργασία με την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – κάτι που η δημοτική αρχή αρνήθηκε στο παρελθόν.
  • Τέλος, ίδρυση και λειτουργία ενός γραφείου ενημέρωσης και πληροφόρησης (Info Point) απαραίτητο για συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρηματιών και τους ελεύθερων επαγγελματιών του Ιλίου στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στην αναγκαία ευρύτερη δυνατή ενότητα ως προς την κοινή προσπάθεια προώθησης λύσεων ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου η οικονομία θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή στην πόλη μας. Η πόλη μας, το Ίλιον, οφείλει να επανακτήσει την δυναμική της και γι’ αυτό το λόγο η “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των επαγγελματιών με συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις.

Ίλιον, 15/05/2020

Μοιραστείτε το:
Tagged