Κοσμοσυρροή στις παραλίες σε συνθήκες καύσωνα το Σαββατοκύριακο 515 οργανωμένες παραλίες – Οι υποχρεωτικοί κανόνες λειτουργίας

Ελληνική Φύση Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Κοσμοσυρροή στις παραλίες σε συνθήκες καύσωνα

Γέμισαν από κόσμο οι παραλίες της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας με τη βοήθεια και των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

Στην παραλιακή της Αθήνας, λόγω και έργων που εκτελουνται σε ένα σημείο, προκλήθηκε για αρκετή ώρα μποτιλιάρισμα με τη θερμοκρασία να αγγίζει ακόμη και τους 38  βαθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων στις 515.

Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι, κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Στα Χανιά

Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες – επιχειρηματίες, συνθέτουν το σκηνικό στα Χανιά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας «οδήγησαν» πολλούς στο να αναζητήσουν λίγη δροσιά, με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις δημοφιλείς παραλίες της Νέας Χώρας, της Χρυσής Ακτής, των Αγίων Αποστόλων, του Γλάρου, του Σταλού και της Αγίας Μαρίνας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λουόμενοι κρατούν αποστάσεις, ενώ κλειστά είναι τα beach-bar, οι ιδιοκτήτες των οποίων προετοιμάζονται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, όταν δοθεί από του αρμοδίους το πράσινο φως για το άνοιγμα της εστίασης.

Με αντισηπτικό

Σε απαραίτητο εξάρτημα του φετινού καλοκαιριού εξελίσσεται η …ιδιωτική ξαπλώστρα όπως δείχνουν οι αγορές ατομικού εξοπλισμού για την παραλία που κάνουν οι Θεσσαλονικείς.

Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις στα καταστήματα για ξαπλώστρες της παραλίας(σπαστές, μονοκόμματες, μεταλλικές ή πλαστικές) έχουν αυξηθεί, «σχεδόν διπλασιαστεί» όπως δηλώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, με τους πελάτες να ζητούν ακόμη και… πατέντες για να προφυλαχθούν που θα περιλαμβάνουν από ατομικά προστατευτικά διαχωριστικά στα πλαϊνά της ξαπλώστρας, μέχρι και θήκη για το απολυμαντικό τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Χρήστος Εγγλέζος ιδιοκτήτης βιοτεχνίας μεταλλικών επίπλων υποστηρίζει «πως είναι ο πρώτος Μάιος που οι παραγγελίες χτύπησαν …κόκκινο και μάλιστα όχι μόνο στη χονδρική, αλλά και στη λιανική.

Παραγγέλνουν για όλη την οικογένεια, καθώς θέλουν να έχει ο καθένας τη δική του ξαπλώστρα και μας ρωτούν πρώτα απ όλα τον τρόπο να την καθαρίζουν και να την απολυμαίνουν. Κάποιοι μου ζήτησαν να φτιάξω ειδικές κατασκευές με διαχωριστικά αλλά και θήκες για τα αντισηπτικά. Δεν έχω φτιάξει προσθήκες ακόμη αλλά δεν νομίζω πως θα τις αποφύγω” λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Εγγλέζος φτιάχνει ξαπλώστρες «εδώ και 40 χρόνια αλλά είναι η πρώτη χρονιά- όπως λέει-που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες καθώς εκτός από χρήση για την παραλία αγοράζουν ξαπλώστρες και για το μπαλκόνι, την αυλή ή την ταράτσα. Οι περισσότεροι προτιμούν μάλιστα αυτές του αλουμινίου με διάτρητο ύφασμα ή με κάλυμμα που πλένεται» εξηγεί.

Θέλουν και τη δική τους ομπρέλα

Κατακόρυφη είναι όμως η ζήτηση και σε ομπρέλες παραλίας αφού και σ αυτήν την περίπτωση για πολλούς δεν ενδείκνυνται οι κοινής χρήσης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Ακριβός, ιδιοκτήτης καταστήματος με ομπρέλες, από το 1970, στη Θεσσαλονίκη, φέτος πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναζητήσουν παραλίες ερημικές με την δική τους ομπρέλα στις αποσκευές.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί πάνω από πενήντα τοις εκατό. Οι περισσότεροι έρχονται στο κατάστημα και μας λένε ότι ανησυχούν και θέλουν τη δική τους ομπρέλα με τη δική τους μάλιστα βάση. Οι μεγαλύτερες οικογένειες παραγγέλνουν πιο μεγάλες ομπρέλες. Φέτος έχουμε πολλούς πελάτες που αγοράζουν για πρώτη φορά ομπρέλα θαλάσσης», εξηγεί.

Πέμπτη 14.5.2020: Νίκος Χαρδαλιάς: Ανοίγουν 515 οργανωμένες παραλίες – Αναλυτικά οι κανόνες λειτουργίας

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι παραλίες, αφού θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν εστίες υψηλού συγχρωτισμού.

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες μέρες, θεωρείται δεδομένο πως πολύς κόσμος θα μεταβεί στις παραλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες νωρίτερα από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, και συγκεκριμένα από αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε μη οργανωμένες παραλίες που είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Η ειδική Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν οργανωμένα οι παραλίες όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες, αντί να συγχρωτίζονται χωρίς αποστάσεις και μέτρα υγιεινής και πλέον αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Κατά τη χθεσινή  ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας, προειδοποίησε για τήρηση των μέτρων στις παραλίες. «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, πρόσθεσε πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

—————-

Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη της χώρας, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων

Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία μετά και τα φαινόμενα συνωστισμού των περασμένων ημερών σε μη οργανωμένες παραλίες που ήταν προσβάσιμες στους πολίτες.

Όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

«Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Ενεργοποιούνται, σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ, οι ακόλουθοι τρεις ΚΑΔ:

  • 29.11.00 – μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες
  • 29.11.02 – υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών
  • 29.11.05 – υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

  1. Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
  2. Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
  3. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
  4. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  5. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  6. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
  7. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
  8. Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  9. Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
  10. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
  11. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  12. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
  13. Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
  14. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
  15. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
  16. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στη Λάρισα

Ολοκληρώθηκαν, σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας. Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν 652 δειγματοληψίες σήμερα από 17 κλιμάκια του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας, με την υγειονομική καθοδήγηση του Καθηγητή Επιδημιολογίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και τον διοικητικό συντονισμό του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Η διαδικασία ιχνηλάτησης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με σκοπό την αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στην περιοχή σύμφωνα με το σχέδιο «Ημέρα 0, Ημέρα 7, Ημέρα 14» το οποίο είναι σε εφαρμογή.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση στη Λέσβο

Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες σε μετανάστες που διαμένουν σε πρόχειρη δομή φιλοξενίας στην Λέσβο διαπιστώθηκαν 2 κρούσματα κορωνοϊού. Η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή. Έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό 25 κάτοικοι του νησιού και 2 στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που χαρακτηρίστηκαν «στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged