Καφέ, καφετέριες και εστιατόρια: Θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου; Το σχέδιο και οι φόβοι

Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Όλο και πιο ορατό γίνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, από την 1η Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο,καφετέριες και εστιατόρια.

Ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, καθώς την Πέμπτη θα εξεταστούν τα επιστημονικά δεδομένα ύστερα από ένα 10ήμερο από την άρση των μέτρων.

Ανοίγουν 25 Μαΐου;

«Θα το κρίνει η εξέλιξη της πανδημίας. Εάν είναι καλή εγώ θα επιμείνω και θα προσπαθήσω να πάμε νωρίτερα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρηματίες ζητούν έστω και μια μέρα ή ένα Σαββατοκύριακο όπως ο διψασμένος τη βροχή.

Ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ωστόσο ότι το βασικό είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να μην έχουμε πισωγύρισμα, καθώς όπως είπε αν επιστρέφαμε για δεύτερη φορά σε καραντίνα «θα ήταν καταστροφή».

Οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της «πληγωμένης» εστίασης, που αιμορραγεί οικονομικά, ελέω κοροναϊού, τηρούν στάση αναμονής και ανυπομονούν να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό.

Πέραν της αντιμετώπισης της  οικονομικής αιμορραγίας των επιχειρήσεων στην εστίαση, οι αρχές προκρίνουν  το άνοιγμα των καταστημάτων νωρίτερα και για την αποφυγή του συνωστισμού σε πλατείες/ παραλίες.

Ο  λοιμωξιολόγος, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό Νίκος Σύψας, δήλωσε έντονα ενοχλημένος και ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εικόνες συνωστισμού και την «άναρχη κατάσταση στις πλατείες και τις παραλίες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε τα πρώτα αποτελέσματα της επίδρασης της σταδιακής άρσης των μέτρων και με βάση αυτά θα γίνουν τα επόμενα βήματα, όπως το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ περιμένουν και τις αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. Για τις καφετέριες, συζητείται να μειωθεί ο συντελεστής από το 24% στο 13%, ενώ για την εστίαση από 13% στο 11-12%.

Η μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση (σήμερα εξαιρούνται τα καφέ) αποτελούσε, άλλωστε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρότεινε, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να απορροφούνται ευκολότερα από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ζητά με επιστολή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης να γίνει από τις 18 Μαΐου.

 Για τα τραπεζοκαθίσματα

Το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης  προβλέπεται ότι θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους.

Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους, σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ότι πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1.80 m για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: sofokleous10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged