Σε εισαγγελικό κλοιό οι Κλινικές «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία» – Μάρτυρες φωτιά κατά των υπευθύνων τους…

Αττική
Μοιραστείτε το:

Οι ποινικές ευθύνες για τις κλινικές «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία»

Τις ποινικές ευθύνες πίσω από τα θανατηφόρα κρούσματα κορωνοϊου στις δυο ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία» ψάχνει να βρει η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ήδη, τουλάχιστον μια κρίσιμη κατάθεση για την κλινική «Ταξιάρχαι», από την οποία οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν πως προέρχονται τα πέντε από τα έξι συνολικά θανατηφόρα περιστατικά, βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Νικόλαου Αντωναράκου που έχει αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας.

Την κατάθεση έδωσε στον εισαγγελέα στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λεπτομερής καταγραφή των ξαφνικών και πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού που εκδηλώθηκαν στην κλινική.

Το στοιχείο όμως της συγκεκριμένης κατάθεσης που κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, είναι η αναφορά εκείνη του μάρτυρα σε ενδεχόμενη έλλειψη εγρήγορσης όσον αφορά στην τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας για νεφροπαθείς από την κλινική. Τις επόμενες μάλιστα ημέρες ενώπιον του εισαγγελέα έχουν κληθεί να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες στελέχη του ΕΟΔΥ, που είναι σε θέση να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η δυσκολία με τους μάρτυρες που βρίσκονται σε καραντίνα

Προς το παρόν, οι εισαγγελικές αρχές καλούνται να απαντήσουν σε κρίσιμα ζητήματα, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια όλο αυτό το διάστημα που ερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Για παράδειγμα, αναζητούν τον αποκαλούμενο «ασθενή μηδέν» στις δυο κλινικές, ενώ την ίδια στιγμή ψάχνουν τρόπους ώστε να λάβουν καταθέσεις από τους συγγενείς των θανόντων αλλά και από τα πρόσωπα που νόσησαν, δεδομένου ότι όλοι οι συγκεκριμένοι κρίσιμοι μάρτυρες έχουν τεθεί σε καραντίνα. Έτσι, αναγκαστικά οι εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να αναμένουν ώστε να παρέλθει το απαραίτητο χρονικό διάστημα πριν έλθουν σε επαφή με τους συγκεκριμένους μάρτυρες για να τους πάρουν κατάθεση.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης και την οποία εποπτεύει ο ίδιος, κατασχέθηκαν μάλιστα και σημαντικά έγγραφα από την κλινική «Ταξιάρχαι». Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, για φακέλους με στοιχεία από το ιστορικό των ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται για την «αποκωδικοποίηση» τους να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας.

Έρευνα για όλους

Η έρευνα των εισαγγελέων κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και καταλαμβάνει τόσο τους υπευθύνους σύμφωνα με το νόμο των δυο κλινικών όσο και εκείνους που βρέθηκαν κοντά σε ασθενείς και θανόντες ως επαγγελματίες υγείας.

Αυτό που διερευνούν οι εισαγγελείς είναι η τυχόν διάπραξη αδικήματος και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα που αφορά σε παραβίαση μέτρων για τη πρόληψη ασθενειών. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει πως «αν η παραβίαση (των μέτρων) είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

Υπό τα δεδομένα αυτά, κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξουν στο επόμενο στάδιο της έρευνας -και φυσικά όταν θα έρθει η ώρα οι εισαγγελείς να αποφασίσουν για το αν θα ασκήσουν ή όχι ποινικές διώξεις- τα πορίσματα για την απόδοση ποινικών ευθυνών από την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, η οποία έχει διενεργήσει αυτοψία στους «Ταξιάρχαι» αλλά και τα πόρισμα από τον ΕΟΔΥ για την τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής από την εν λόγω κλινική.

Από την πλευρά της πάντως η κλινική «Ταξιάρχαι» σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων της Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Απόστολου Λύτρα, αμέσως μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση, υποστηρίζει πως «εφαρμόζει με ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας», σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Όπως δε επισημαίνει όταν διαπιστώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού, οι αρμόδιοι εκπρόσωποί της επικοινώνησαν άμεσα με τους αρμόδιους φορείς ώστε το περιστατικό να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς και η κλινική εφάρμοσε όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα. Μάλιστα, η κλινική αφού εκφράζει «συντριβή» για την απώλεια της ζωής ασθενών της, δεσμεύεται ότι «αμελλητί» θα προσκομίσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθηνών, στους αρμόδιους φορείς της Δημόσιας Υγείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας όλα τα στοιχεία, τα οποία θα της ζητηθούν, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έρευνα και να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε καμία πλημμέλεια εκ μέρους της, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Καταθέσεις-φωτιά από στελέχη του ΕΟΔΥ στον εισαγγελέα για Κασταλία και Ταξιχάρχαι!

Και οι δύο κλινικές βρίσκονται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας.

Μείζονος σημασίας καταθέσεις για την πορεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις κλινικές Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και Κασταλία στη Γλυφάδα, έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος που ερευνά την υπόθεση.

Και οι δύο κλινικές βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας μετά από τη μετάδοση της νόσου σε ασθενείς και εργαζόμενους, αλλά και τον θάνατο πέντε ανθρώπων στη Κλινική Ταξιάρχαι.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του εισαγγελέα κατέθεσαν δυο στελέχη του ΕΟΔΥ. Ο ένας μάρτυρας έδωσε κατάθεση για την κλινική Κασταλία και ο άλλος για την κλινική Ταξιάρχαι.

Ο τελευταίος φέρεται να μίλησε στην κατάθεσή του για ενδεχόμενη έλλειψη εγρήγορσης στην τήρηση πρωτοκόλλου ασφαλείας στην κλινική Ταξιάρχαι, όπως επίσης και να προέβη σε περιγραφή των ξαφνικών και πολλαπλών κρουσμάτων κορoνοϊού που εκδηλώθηκαν σε αυτή.

Επιπλέον, σήμερα οι αρχές προέβησαν στην κατάσχεση και άλλων αρχείων από την εν λόγω κλινική. Πάντως, δια των δικηγόρων της οι εκπρόσωποι της εν λόγω κλινικής διαβεβαίωσαν σήμερα ότι έχουν τηρήσει όλα τα μέτρα ασφαλείας και πως οι ίδιοι προτίθενται να προσκομίσουν στοιχεία στον εισαγγελέα ώστε να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Πηγή: pronews.gr / lawandorder.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged