Αθ. Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Π.Ι.Σ: Αν δείτε άνθρωπο να φορά μάσκα με βαλβίδα, απομακρυνθείτε άμεσα από κοντά του

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Κρατηθείτε όχι στα 2 αλλά στα 22 μ. μακριά

Ότι απαγορεύεται η χρήση μάσκας με βαλβίδα τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – Ποια θεωρεί καλύτερη

Τη διαβάθμιση των μασκών προστασίας περιέγραψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς και τη διαφορά στην εξάπλωση που δημιουργεί η χρήση τους.

«Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι χωρίς μάσκα που ο ένας νοσεί, η πιθανότητα να ανταλλάξουν τα γονίδια είναι 95%, αν φορούν μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%. Η κάθε μάσκα έχει μια διαβάθμιση: η πάνινη είναι καλύτερη από το γυμνό στόμα, η χειρουργική είναι καλύτερη από την πάνινη» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η μάσκα με βαλβίδα απαγορεύεται, το λέω και το τονίζω, απαγορεύεται για όλους τους ανθρώπους πλην των γιατρών και των νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με covid-19. Όσοι τη φορούν προστατεύουν τους ίδιους και ψεκάζουν τον ιό -αν τον έχουν- στους γύρω τους. Αν μπορείτε, προτιμήστε τις χειρουργικές μάσκες, αν δεν μπορείτε και μια πάνινη κάνει τη δουλειά της, αν δείτε άνθρωπο με βαλβίδα στα 22 μέτρα όχι στα δύο απ’ αυτόν και πείτε του ότι καλό είναι να τη βγάλει και να μην τη φορά μέσα στην κοινωνία», κατέληξε.

ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κάποιες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές, άλλες λιγότερο και μία κατηγορία απαγορεύεται για χρήση από το γενικό κοινό. 

 «Η κάθε μάσκα έχει μία διαβάθμιση πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται. Το λέω και το τονίζω», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξηγώντας πως η μάσκα με βαλβίδα θεωρείται απαγορευτική καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτόν που τη φορά. Όπως είπε οι μάσκες με βαλβίδες προορίζονται μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό (σ.σ με δεδομένο ότι εξετάζονται τακτικά).   

Αν ασυμπτωματικοί φορείς ή και ασθενείς με ήπια συμπτώματα φορέσουν τέτοιες μάσκες θα «ψεκάσουν» γύρω τους σωματίδια του ιού – κοινώς προστατεύουν όσους τις φορούν αλλά όχι και τους γύρω τους. «Αν δείτε άνθρωπο με βαλβίδα (σ.σ μάσκα) στα 22 μέτρα, όχι στα δύο από αυτόν. Και πείτε του ότι καλό είναι να την βγάλει και να μην τη φορά μέσα στην κοινωνία».   

«Αν συναντηθούν δύο άνθρωποι, που ένας νοσεί, χωρίς μάσκα και ο ένας νοσεί, η πιθανότητα μετάδοσης εφόσον ανταλλάξουν σταγονίδια είναι 95%. Αν φορούν και οι δύο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%». 

Σχολιάζοντας την αλλαγή των οδηγιών για την χρήση μάσκας στην Ελλάδα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές». Πηγή: www.lifo.gr

Τι είπε για μέτρα, κρούσματα και τεστ

Αν τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί μια εβδομάδα αργότερα θα είχαμε τετραπλάσιο αριθμό νεκρών, επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Αν τα μέτρα της άρσης καραντίνας ληφθούν μια εβδομάδα μπροστά, ή μια πίσω, αυτό μπορεί να έχει μια διάφορα στην επανεμφάνιση ενός δεύτερου κύματος από 15 Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου, που αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. «Οι ημερομηνίες είναι ασφαλείς» εκτίμησε.

Κάθε χώρα, εξήγησε, έχει διαφορετικά πράγματα να διαφυλάξει σε συνάρτηση με την οικονομία της, άλλα παράγωγη η οποιοδήποτε κλάδο υπηρεσιών, εμείς τον τουρισμό.

Για τα τεστ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν τα τεστ… Μην τα περιμένετε τα τεστ, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Τα  γρήγορα τεστ είναι τοπίο θόλο παγκοσμίως. Τα τεστ εμφανίζουν φοβερή ακρίβεια σε εργαστηριακές συνθήκες, άλλα σε πραγματικές συνθήκες όπου δοκιμάζονται έχουν μικρής χρησιμότητας ακρίβεια.  Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια πράγματα».

Όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, «πήγαμε καλά στην ιχνηλάτηση, είναι μια δύσκολη διαδικασία που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους για 100, 200 ή 1.000 ανθρώπους η ιχνηλάτηση είναι εύκολη για 30.000 οι μισοί πολίτες θα πρέπει να ιχνηλατούν τους άλλους μισούς».

Πηγή: lawandorder.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged