Project Syndicate: Ο Ντόναλντ Τραμπ ψεύδεται – είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα για την πανδημία, αλλά …

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Οι αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προβλέψει τα βασικά χαρακτηριστικά της πανδημίας, την τεράστια οικονομική ζημία, αλλά και το αρχικό ξέσπασμα της στην Κίνα, όμως ουδείς έκανε κάτι. Και το χειρότερο, οι προειδοποιήσεις δεν ήταν απόρρητες, αλλά ανοικτές και επίσημες.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την πανδημία

Το 2019 ο Dan Coats, τότε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (Director of National Intelligence-DNI) με έκθεση που δημοσιοποίησε αναστάτωσε τον Donald Trump επιβεβαιώνοντας το συμπέρασμα μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι οι φιλικές σχέσεις του πλανητάρχη με τον Kim Jong-un δεν έχουν περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Ακόμα χειρότερα, όμως, σημειώνει το Project Syndicate, οι ετήσιες εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών επαναλαμβανόμενα προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Ο πρώτος συναγερμός υπήρξε αμέσως μόλις εκλέχθηκε ο Barack Obama, τον Ιανουάριο του 2009. Ο τότε DNI Dennis Blair κατέθεσε: «η πλέον πιεστική διεθνική πρόκληση για τον χώρο της υγείας είναι η δυνητική εμφάνιση μιας σοβαρής πανδημίας, με βασικό υποψήφιο μια υψηλά φονική γρίπη». Μετά τον ιό H1N1, o Blair επανήλθε το 2010, τονίζοντας τον κίνδυνος μιας πανδημίας που θα πλήξει την οικονομία. «Η έλλειψη διαρκούς παρακολούθησης και διαγνωστικής επάρκειας για ασθένειες σε ζώα», είπε «υπονομεύει την ικανότητα των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν, να περιορίσουν και να προειδοποιήσουν για τοπικές εξάρσεις πριν αυτές εξαπλωθούν».

Ο διάδοχος του Blair, James Clapper, έστειλε το ίδιο μήνυμα το Μάρτιο του 2013, ενώ επαναπροσδιόρισε την εκτίμηση για την πηγή της απειλής με προφητική λεπτομέρεια. Εδωσε έμφαση στον αυξανόμενο κίνδυνο από ζωονοσογόνους ιούς και προειδοποίησε ότι «μια αναπνευστική παθογένεια που μεταδίδεται εύκολα και σκοτώνει ή αποδυναμώνει πάνω από το 1% των θυμάτων της είναι μεταξύ των πλέον επικίνδυνων καταστάσεων. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία».

Προβλέποντας επακριβώς την πανδημία της Covid-19, ξεκαθάρισε ότι «αυτή δεν είναι υποθετική απειλή»

Το Trump έλαβε το ίδιο μήνυμα τον Μάιο του 2017, όταν ο Coats έδωσε έμφαση σε μια εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι μια πανδημία θα μπορούσε να κοστίσει στον πλανήτη περίπου 5% του ΑΕΠ. Εκανε την ίδια προειδοποίηση το 2019 καταθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ, αλλά και ο κόσμος παραμένουν ευάλωτοι στην επόμενη πανδημία γρίπης ή μιας μεγάλης κλίμακας μεταδοτική ασθένεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας θανάτους και ασθένειες, να πλήξει σοβαρά την οικονομία, να βάλει περιορισμούς στους παγκόσμιους πόρους και να αυξήσει τις εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ για βοήθεια».

Οι ετήσιες εκτιμήσεις της DNI δεν είναι οι μόνες μη διαβαθμισμένες εκθέσεις που δείχνουν το μέγεθος της αμέλειας του Trump μπροστά στην πανδημία. Κάθε τέσσερα χρόνια το National Intelligence Council, το ανώτατο σώμα ανάλυσης των ΗΠΑ στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών παρουσιάζει τις «Παγκόσμιες Τάσεις», μια πρόβλεψη για τις δυνάμεις που θα καθορίσουν τις επόμενες δεκαετίες. Ο χρονισμός δεν είναι τυχαίος, γράφει το Project Syndicate: η στρατηγική ανάλυση εμφανίζεται όταν αλλάζει Πρόεδρος, προσφέροντάς στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου μια προοπτική για τις επόμενες κινήσεις.

Ο Trump περιγράφει την Covid-19 ως ένα πρόβλημα που δεν είχε προβλεφθεί και «ήρθε από το πουθενά». Οι τρεις τελευταίες εκθέσεις για τις «Παγκόσμιες Τάσεις» δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Αυτή του 2008 «Παγκόσμιες Τάσεις 2025», ήταν προφητική: «η ανάδυση μιας υψηλά μεταδοτικής ασθένειας του αναπνευστικού για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή αντίμετρα μπορεί να ξεκινήσει μια παγκόσμια πανδημία», προειδοποιούσε. Η απειλή, προσέθεταν, πιθανότατα θα προκύψει από «μια αγορά με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού και στενή διασύνδεση ανθρώπων και ζώων, όπως πολλές στην Κίνα και την νοτιοανατολική Ασία».

Ακόμα και αν τεθούν περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια «ταξιδιώτες με ήπια συμπτώματα ή όσοι είναι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια σε άλλες ηπείρους».

Πηγή: euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged