Μενέντεζ: Η Τουρκία βρήκε πάτημα στη Α. Μεσόγειο λόγω της στάσης των ΗΠΑ

Διεθνείς Σχέσεις

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για έλλειψη πολιτικής στην κρίση που μαστίζει τη Λιβύη, άσκησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Οι τοποθετήσεις έγιναν στη διάρκεια κατάθεσης στην επιτροπή για τις εξελίξεις στη Λιβύη, του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, David Schenke και του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωασιατικές υποθέσεις, Christopher Robinson.

«Η προσέγγιση της κυβέρνησης στη Λιβύη είναι χαρακτηριστική της συνολικής προσέγγισής της στην εξωτερική πολιτική: Η απουσία ηγεσίας των ΗΠΑ, οι ασυνεπείς δημόσιες δηλώσεις και μία εμφανής εσωτερική έλλειψη σαφήνειας, που έχουν αφήσει τους εταίρους και τους συμμάχους μας συγκεχυμένους με τις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, άνοιξαν τον δρόμο για τους αντιπάλους μας να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα», είπε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ.

Εξ αιτίας της διφορούμενης στάσης των ΗΠΑ και της διχογνωμίας στην Ε.Ε., συνέχισε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, η Τουρκία έχει βρει ένα βαθύ πάτημα για τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της στη Μεσόγειο.

«Τον Νοέμβριο, η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης (GNA) ανακοίνωσαν μια διευρυμένη ναυτιλιακή συμφωνία, την οποία την οποία κρίσιμοι εταίροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συμμάχου Ελλάδας και της Κύπρου, αποκάλεσαν «παράνομη» και «παράλογη». Οι παράμετροι αυτής της συμφωνίας υπονομεύουν τις πολιτικές των ΗΠΑ, τις εταιρικές σχέσεις και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και από τη Συρία, προσθέτει στον κατάλογο των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «η απουσία των ΗΠΑ αποτελεί από μόνη της πολιτική διακήρυξη».

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε εκτενώς στις παλινδρομήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και του Λευκού Οίκου και στα ανάμικτα μηνύματα για την στάση των ΗΠΑ έναντι του Χαφτάρ. Παράλληλα επέκρινε το γεγονός ότι από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία άσκησαν σε βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ. «Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στους συμμάχους μας», αναρωτήθηκε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ.

Υπογράμμισε ότι όπως συνέβη και στη Συρία, η Ρωσία και η Τουρκία προχωρούν και καλύπτουν το κενό που δημιουργεί η παλινδρόμηση και η διπλωματική υποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης. «Δημιουργούν στη Λιβύη έναν κόσμο που ευνοεί τα δικά τους συμφέροντα και αξίες κι όχι τα δικά μας. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι από μόνη της η Λιβύη».

Επανερχόμενος στο θέμα του Μνημονίου Τουρκίας – GNA για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο να απορριφθεί από οποιαδήποτε μια μελλοντική κυβέρνηση της Λιβύης, ως παράνομο και παράλογο κι αν θα εργαστούν με άλλες χώρες της Μεσογείου για ειρηνική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Ρόμπινσον, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμερικανική θέση, είπε ότι το μνημόνιο αύξησε τις εντάσεις και κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή, σ’ αυτή την ευαίσθητη χρονική συγκυρία κι ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται μ’ όλους τους ενδιαφερόμενους για αποκλιμάκωση.

Ο κ. Μενέντεζ επέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γιατί μιλά για όλα τα μέρη, τη στιγμή που μόνο η Τουρκία προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες. Όταν στα ερωτήματά του αν η Ελλάδα ή η Κύπρος έχουν προβεί σε προκλητικές ενέργειες, ο κ. Ρόμπινσον απάντησε αρνητικά, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σχολίασε: «Τουλάχιστον διά της αφαιρετικής μεθόδου βρήκαμε ότι η Τουρκία είναι η μόνη που προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες».

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις συνδύασε την στάση της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη, είπε ότι η Τουρκία είναι μεν επίσημα σύμμαχος, αλλά δεν δρα ως τέτοια, ιδίως στο θέμα των S-400 όπου υπάρχει πρόβλημα. «Ελπίζω να ξυπνήσουν γρήγορα», προειδοποίησε ο Γερουσιαστής Ρις.

Χαιρετίζει την στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα η κυπριακή κυβέρνηση

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κυριάκου Κούσιου χαιρέτισε σήμερα τη θέση των ΗΠΑ ότι τις εντάσεις στην περιοχή δεν τις προκαλεί η Κυπριακή Δημοκρατία ή η Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τη συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κρίστοφερ Ρόμπινσον, ότι τις εντάσεις στην περιοχή δεν τις προκαλούν ενέργειες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της Ελλάδας.

Επίσης, η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει και τη σαφή θέση του Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ότι η Τουρκία είναι η μόνη που προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες στην περιοχή».

Τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ;

Για άλλη μία φορά oι Αμερικανοί κάνουν τα »στραβά μάτια» στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.  Από την μία εδώ και τόσους μήνες η Ουάσινγκτον δεν έχει καταδικάσει όπως θα έπρεπε την Άγκυρα για το σύμφωνο με την Λιβύη, ενώ δεν καταδικάζει την απόπειρα εισβολής μεταναστών στη χώρα μας.

Εμείς όμως ταυτόχρονα δίνουμε »γη» και »ύδωρ» στις ΗΠΑ. Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης συμμαχιών, ειδικά με μία από τις δύο υπερδυνάμεις, αλλά δεν γίνεται η χώρα μας να μετατρέπεται σε προτεκτοράτο.

Δεν γίνεται επίσης να αποκλείουμε από τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς την Μόσχα, την έταιρη υπερδύναμη. Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ανένδοτος στο ζήτημα της Τουρκίας καθώς θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν άλλα ζητήματα για τις ΗΠΑ και όχι η «τιμωρία» της Τουρκίας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Έντονο παρασκήνιο

Πριν λίγες ημέρες, η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS) σε ενημερωτική έκθεση που αφορά την επικαιροποίηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, απέφυγε  οποιαδήποτε αναφορά στις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας (για να δείτε την έκθεση κάντε κλικ εδώ).

Στην έκθεση σκιαγραφούνται οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε διάφορους τομείς όπως:

Α: S-400 και Ρωσία

B: Συρία-Κούρδοι

Γ: Ενέργεια-Α. Μεσόγειος

Οι ΗΠΑ ναι μεν καταδικάζουν τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά… μέχρι εκεί. Βέβαια την καταδικάζουν για την συμπεριφορά της Συρία. Από την άλλη »σώζουν» την παρτίδα θα λέγαμε στην Α. Μεσόγειο, όπου αναφέρονται οι προκλήσεις της Άγκυρας έναντι του Ισραήλ και της Κύπρου.

Βέβαια εκεί η Ουάσινγκτον έχει συμφέροντα λόγω Exxon, οπότε γι’αυτό τον λόγο η »επίθεση» κατά της Άγκυρας.

Για τις προκλήσεις όμως στο Αιγαίο καμία απολύτως αναφορά. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ούτε για τις παραβιάσεις στο FIR, ούτε για τις προκλήσεις που γίνονται με τα τουρκικά σκάφη, τα οποία συνοδεύουν μετανάστες.

Τελικά που το πάει η Ουάσινγκτον; Υπάρχει σχέδιο »γκριζαρίσματος» της περιοχής; 

Πηγή: gr.euronews.com, pentapostagma.gr

Tagged