108 οι νεκροί στην Ελλάδα – 15 νέα κρούσματα κορονοϊού, 2.207 συνολικά

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Φτωχό το σενάριο για Πάσχα χωρίς ΙΧ – Πριν τις 27/4 οι ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων

Πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, θα ακολουθήσουν τα μικρά καταστήματα και κατόπιν τα μεγαλύτερα

Με την Ελλάδα να μετρά 108 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά να βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, κυβέρνηση και αρμόδιοι επιστήμονες αρχίζουν ήδη να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, αυτή της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Βασική προϋπόθεση, όπως υποστηρίζουν, είναι τα επόμενα 24ωρα να μην υπάρξει κάποια δραματική ανατροπή στην φθίνουσα πορεία της νόσου, και για αυτό το λόγο ζητούν από τους πολίτες ιδιαίτερα τις κρίσιμες ημέρες των εορτών του Πάσχα να δείξουν υπομονή, να μην εφησυχάσουν και να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Και ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια γενικευμένη απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα προκειμένου να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό, μετακινήσεις και συναθροίσεις, και άρα τυχόν συνωστισμούς, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη ημέρα και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως από τα πρώτα μέτρα που θα αρθούν είναι αυτά των περιορισμών στην κυκλοφορία, στα μικρά καταστήματα και κατόπιν στα μεγαλύτερα.

Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα – 105 νεκροί – 2207 ασθενείς – 72 διασωληνωμένοι

Στα 2.207 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος.

Οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό ανέρχονται σε 105, καθώς άλλος ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο.

Παράλληλα, 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 72 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι.

Αναλυτικότερα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πια σε 2.192 και το 56,4% εξ αυτών να είναι άνδρες.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 72 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη.

Εξ αυτών, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας.

Το ευχάριστο νέο είναι πως 29 άνθρωποι έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, παραμένουν το κύριο μέλημά μας και στην επόμενη φάση» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Παράλληλα, είπε ότι δεν προβλέπεται τα πράγματα να είναι χειρότερα το καλοκαίρι.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2.

Πέτσας: Πριν τις 27/4 η ανακοίνωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει πριν τις 27 Απριλίου, όταν και λήγουν οι περιορισμοί.

Παράλληλα ο κ.Πέτσας  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις.

«Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, γι’ αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ούτε να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει το σενάριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί.

Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς».

«Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία.

Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο» είπε ο κ.Πέτσας.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Πρώτα θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά θα ακολουθήσουν τα μικρά καταστήματα

Μια πρόγευση του τι θα πρέπει να περιμένουμε σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων έδωσε ο Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είπε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας».

«Θα ακολουθήσουν τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

«Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με το καλοκαίρι είπε ότι θα πρέπει «να φροντίσουμε να έχουμε τις αποστάσεις».

«Θα είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει» ανέφερε ο κ.Γώγος, ο οποίος για τις μάσκες απάντησε ότι «θα χρειαστεί να φοράμε όταν έχουμε στενές επαφές όχι στην παραλία αλλά θα το ξαναδούμε και ως επιτροπή του υπ. Υγείας».

Πάντως, υποστήριξε ότι από τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, η συλλογική ανοσία δεν πρέπει να είναι πάνω από 5%, αναφέροντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

H πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ακόμα ένας άνθρωπος, ο 103ος, έχασε σήμερα (15/4/2020) τη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για 86χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (14/4/2020) από τον Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 25 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, τα οποία στο σύνολό τους ανέρχονται πλέον στα 2.170. Επίσης 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερους από έναν υγιή.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

  • Από τους 76 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γυναίκες είναι οι 17, ενώ η μέση ηλικία αυτών των ασθενών είναι τα 68 έτη.
  • Έως σήμερα, 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ.
  • Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια.
  • Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της συνάθροισης πολιτών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού.

Οπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά.

«Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει – έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα.

Είναι “ευκαιρία” για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας.

Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ.Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το Ρ0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. 

Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα.

Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.

Αν ξεφύγει η κατάσταση το Πάσχα, υπάρχει ορίζοντας παράτασης των μέτρων και μετά τις 27 Απριλίου: Δεν θέλουμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση, αν συμβεί, τότε αναγκάζεται να πας σε περισσότερα μέτρα, είπε ο κ.Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αντοχή του συστήματος υγείας.

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ΜΕΘ, όλο αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να σου καταναλώσει την επάρκεια που έχεις σε πολύ σύντομο χρόνο.

Για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα, ενώ αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, είπε ότι θεωρήθηκε προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά ενδεχομένως να είναι η χρήση της στα μέτρα της επόμενης φάσης- για παράδειγμα να χρησιμοποιούντα σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν θα λειτουργούν πλήρως ή σε άλλους χώρους.

Χαρδαλιάς: Θα κάνουμε Πάσχα χωρίς συγγενείς και φίλους

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας, τόνισε κατά την χθεσινή (14/4) ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

«Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε περαιτέρω.

Επίσης, ενημέρωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προβλέπεται να είναι ανοικτά, τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τη μία μετά το μεσημέρι έως τις επτά το απόγευμα.

Στην Ξάνθη ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν 326 δείγματα, τα οποία είναι όλα αρνητικά.

Ακόμα ανακοίνωσε πως λόγω μη τήρησης των μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών στη χώρα.

Κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ η κορύφωση των ημερήσιων θανάτων στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19 θα εμφανίσει μια σταδιακή -αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς- αύξηση των ημερήσιων θανάτων, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400.

Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.

Ως πιθανότερη ημερομηνία που τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν την κορύφωση της πίεσης τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 20ή Απριλίου.

Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.

Οι παραπάνω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας έως τον Μάιο.

Παρατείνεται το λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ‘ οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.

Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).

Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.

Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged