Al Jazeera: Οι Έλληνες σχεδίασαν την επιχείρηση “Irini” με αποκλειστικό στόχο την Τουρκία

Άμυνα
Μοιραστείτε το:

Η επιχείρηση «Ειρήνη» (Irini) είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να διακόψει τη ροή όπλων προς τη δοκιμαζόμενη Λιβύη και στοχεύει πρωταρχικά να σταματήσει τη μεταφορά τουρκικών οπλικών συστημάτων στη λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αυτό αποτελεί το κεντρικό στοιχείο πρόσφατου άρθρου του καταριανού δικτύου «Al Jazeera», στο οποίο επισημαίνεται ακόμα ότι η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί από τους Έλληνες και στοχεύει αποκλειστικά την Τουρκία, σύμφωνα με τον Anas El Gomati, ιδρυτή και διευθυντή του Ινστιτούτου Sadeq. Η τελευταία έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας στην ασφάλεια και την οριοθέτηση ναυτικών ζωνών με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία πλήττει τα ελληνικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, με κύριους αντίπαλους την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA), με έδρα την Τρίπολη, και του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Ο LNA πολιορκεί την Τρίπολη, αναγκάζοντας την GNA να υποκύψει στις τουρκικές απαιτήσεις, που επιτρέπουν στην Τουρκία να πάρει το «πάνω χέρι» στα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η GNA και η Τουρκία θεωρούν ότι η «Ειρήνη» έχει επίπτωση μόνο στην GNA, αφού ο LNA προμηθεύεται όπλα μέσω της γειτονικής Αιγύπτου. Αντίθετα η Τουρκία θα πρέπει να παρακάμψει τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία, ώστε να συνεχίσει τις παραδόσεις όπλων στην Τρίπολη. Επιπλέον, το καταριανό δίκτυο πιστεύει ότι οι χώρες στηρίζουν τον LNA για να αναλάβουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα, αν ο LNA αποκτήσει την εξουσία.

Η οριοθέτηση ναυτικών ζωνών Λιβύης-Τουρκίας δεν άρεσε σε άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Οι χώρες χαρακτηρίζουν άκυρη τη συμφωνία, επανεκτιμώντας τη στάση τους απέναντι στην GNA ή, στην περίπτωση της Αιγύπτου, συνεχίζοντας να ενισχύουν τον LNA. Είναι άγνωστο αν η Τουρκία πάψει να στέλνει όπλα στην Τρίπολη λόγω της «Ειρήνη», αλλά πιστεύεται ότι η επιχείρηση θα απομακρύνει περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως το Al Jazeera, ως ΜΜΕ με βάση το Κατάρ, μια χώρα με εξαιρετικά στενούς δεσμούς με την Άγκυρα, ίσως προσπαθεί να δημιουργήσει “θετικές” εντυπώσεις υπέρ της Τουρκίας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη…

Σε «πτήσεις φαντάσματα» με την επιστράτευση των λιγοστών πλέον κυβερνητικών αεροσκαφών της κυβέρνησης της Τρίπολης, καταφεύγει η Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει το καθεστώς Σάρατζ, μια και οι θαλάσσιες οδοί έχουν γίνει επισφαλείς μετά την κινητοποίηση τόσο των ελληνικών όσο και των γαλλικών σκαφών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης επιχειρεί το εχθρικό προς την Τρίπολη, Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.

Χθες ένα μεταγωγικό τύπου Ilyushin IL-76TD που είναι καταγεγραμμένο στην Λιβυκή κυβέρνηση πραγματοποίησε πτήση από την Κωνσταντινούπολη και αφού απέφυγε τον ελληνικό εναέριο χώρο και κινήθηκε στα όρια του FIR Λευκωσίας και κατόπιν στο FIR Αθηνών φθάνοντας νότια της Κρήτης πέταξε νότια της Μάλτας και λίγο πριν προσεγγίσει τον λιβυκό εναέριο χώρο, «εξαφανίστηκε» από την αναγνώριση του διεθνούς δικτύου παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, ενώ είχε κατεύθυνση προς την Λιβυκή πρωτεύουσα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ίδιο αεροσκάφος ένα εικοσιτετράωρο πριν στην καταγεγραμμένη πτήση του προς την Κωνσταντινούπολη, και πάλι δεν αναφέρεται το αεροδρόμιο αναχώρησης και το Ilyushin IL-76TD εμφανίζεται και πάλι ξαφνικά νότια της Μάλτας λίγο μετά το όριο του Λιβυκού εναέριου χώρου ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, νότια της Κρήτης, προς βορρά προς Αττάλεια και κατόπιν προς Κωνσταντινούπολη.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν εντοπισθεί «ύποπτες» πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών από την Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα και εκτιμάται ότι είναι μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει με όπλα και με μισθοφόρους το καθεστώς Σάρατζ που και πάλι δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ.

Και η επικινδυνότητα πλέον του αεροδρομίου της Τρίπολης που δέχεται καθημερινά επιθέσεις από τις δυνάμεις του Χάφταρ περιορίζει τις δυνατότητες για χρήση μισθωμένων μεταγωγικών αεροσκαφών από άλλες χώρες. Τα αεροσκάφη αυτά, όπως και το συγκεκριμένο κυβερνητικό Ilyushin IL-76TD ακολουθούν τέτοια διαδρομή πετώντας από Κωνσταντινούπολη προς Αττάλεια και κατόπιν προς την Λιβύη προκειμένου να αποφύγουν απρόοπτα πετώντας σε «μη φιλικό» εναέριο χώρο της Αθήνας και της Αιγύπτου.

Οι Ελληνικές Αρχές πάντως έχουν ανανεώσει στις 12 Μαρτίου με ισχύ μέχρι τις 18 Ιουνίου την ΝΟΤΑΜ(0833/20) με την οποία απαγορεύεται η υπέρπτηση και προσγείωση στην ελληνική επικράτεια όλων των αεροσκαφών που απογειώνονται από την Λιβύη με τις εξαιρέσεις των ελληνικών κρατικών αεροσκαφών, στρατιωτικών αεροσκαφών άλλων χωρών ή κρατικών ή VIP πτήσεων που έχουν όμως την άδεια των Ελληνικών Αρχών και του Υπουργείου Εξωτερικών. Και η απαγόρευση αυτή εμποδίζει τις συγκεκριμένες πτήσεις να ακολουθήσουν το συντομότερο αεροδιάδρομο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Τρίπολη.

Το Αύγουστο του 2019 οι δυνάμεις του Χαφταρ είχαν ανακοινώσει ότι έπληξαν με ρουκέτες ένα ουκρανικό Ilyushin IL-76TD το οποίο τροφοδοτούσε το καθεστώς Σαρατζ ενώ και οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης είχαν υποστηρίξει ότι έπληξαν δυο ιδίου τύπου αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν οπλισμό στον Χαφταρ από τις χώρες του Κόλπου.

Η ελληνική ΝΟΤΑΜ

A0833/20 NOTAMR A3678/19 Q) LGGG/QAFXX/IV/NBO/E /000/999/ A) LGGG B) 2003120932 C) 2006182359 E) OVERFLYING AND LANDING ON HELLENIC TERRITORY IS FORBIDDEN TO ALL AIRCRAFT DEPARTING FROM LIBYA. REMARK: FOLLOWING AIRCRAFT NOT AFFECTED: -HELLENIC STATE AIRCRAFT, -MILITARY AIRCRAFT OF OTHER NATIONS ONLY IF AUTHORISED BY COMPETENT HELLENIC MILITARY AUTHORITY, -STATE FLIGHTS OR OTHER VIP FLIGHTS AUTHORISED BY HELLENIC MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS, -AMBULANCE FLIGHTS PERFORMED BY AIRCRAFT WITH THE FOLLOWING REGISTRATION: 5A-DDY 5A-DRK 5A-DRL SX-FDK SX-FDA, -EPSILON AVIATION WITH THE FOLLOWING REGISTRATION: SX-BMM SX-BNN SX-SEM 9H-MRQ.

Υπό την προστασία του τουρκικού Π/Ν τα πλοία-φαντάσματα στο Αιγαίο

Με απειλές ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή θα αναλάβουν να  διασφαλίσουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, απαντά η Άγκυρα  στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποτρέψει την διακίνηση όπλων και μεταναστών μέσω παλιών τουρκικών εμπορικών πλοίων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας ότι οποιοσδήποτε έλεγχος των ύποπτων πλοίων που ξεκινούν από τα τουρκικά λιμάνια , θα προκαλέσουν την παρέμβαση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ,ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτά θα συνεχίσουν την αποστολή τους είτε πρόκειται για μεταφορά όπλων είτε διακίνηση μεταναστών…

Το επεισόδιο της 2ας Απριλίου(που αποκάλυψε η Καθημερινή) με το τουρκικό δεξαμενόπλοιο   που θεωρήθηκε ύποπτο και μετά από «κυνηγητό» άλλοτε σε διεθνή και άλλοτε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων  ,στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό Λιμάνι έχει σημάνει συναγερμό στις  Έλληνικές Αρχές.

Σύμφωνα   με εκτιμήσεις της Αθήνας η Τουρκία χρησιμοποιεί και πάλι την τακτική των πλοίων -φαντάσματων ,που είναι κυρίως παροπλισμένα μικρά φορτηγά  για την μεταφορά όπλων στην Λιβύη αλλά και για την διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία αλλά και τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας . Τελευταίο επεισόδιο ήταν με το πλοίο το οποίο γεμάτο μετανάστες προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιάς. Επίσης είχε προηγηθεί και το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο το οποίο μετά από παρέμβαση γαλλικών σκαφών που συμμετείχαν στην νατοϊκή Δύναμη επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι ,καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήταν φορτωμένο με όπλα και είχε προορισμό την Λιβύη.

Η Τουρκία στις 3 Απριλίου είχε εκδώσει NAVTEX (20051/20)  ισχυριζόμενη οτι το τουρκικό πλοίο στο περιστατικό της 2ας Απριλίου δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή  και καλούσε όλα τα πλοία να είναι σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή.

Με νεα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι  αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ,θέτει σε κίνδυνο ζωές ναυτικών και εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απειλεί ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή «είναι  έτοιμοι να προστατεύσουν την ελευθερία της Ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν τις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Η Τουρκία πιθανότατα θέλησε να τεστάρει τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις της Αθήνας  και το ενδιαφέρον πλέον είναι εάν θα επιχειρήσει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και στην Θάλασσα στέλνοντας και άλλα τέτοια πλοία – φαντάσματα, τα οποία εάν ζητηθεί να ελεγχθούν από την Ελληνική Ακτοφυλακή ,θα κληθεί να τα «προστατεύσει» το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στις 3 Απριλίου  με την NAVTEX 20051/20  οι Τουρκικές Αρχές ανέφεραν:

«Στις 2 Απριλίου  ένα υπό τουρκική σημαία εμπορικό  πλοίο δέχθηκε πυρά από τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το υπό τουρκική σημαία σκάφη που πλέουν στο Αιγάιο   παρακαλούνται να είναι σε επαγρύπνηση για τέτοιου είδους περιστατικά αναφορικά με την ασφάλεια της ζωής και την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας  και υπάρχει ανάγκη να ενημερώνουν άμεσα την τουρκική Ακτοφυλακή και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και η Ακτοφυλακή  είναι διαρκως συντονισμένες στην συχνότητα 16».

Το πρωΐ της Τρίτης 7 Μαρτίου ακολούθησε η έκδοση και νέας Αναγγελίας από τις τουρκικές Αρχές(Ν/W 0580/20):

«Αιγαίο-Μεσόγειος. Αναγγελία προς όλους τους  ναυτιλόμενους . Η Ελλάδα επανειλημμένα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών  στο Αιγαίο με πρακτικές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Ως εκ τούτου η NAVTEX 20051/20 εξακολουθεί να είναι σε ισχύ  και έγκυρη. Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή είναι έτοιμες να προστατεύσουν τις ζωές στην Θάλασσα ,να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας  και να αποτρέψει κάθε παράνομη δραστηριότητα της ελληνικής Ακτοφυλακής στην θάλασσα. Οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Οι τουρκικές NAVTEX

IZMIR TURK RADIO

NAVTEX N/W NR:20051/20

AEGEAN SEA

NOTICE ALL MARINERS

ON 02 APR 2020, A TURKISH FLAGGED

MERCHANT VESSELS WAS FIRED UPON

BY GREEK COAST GUARD BOATS. TURKISH

FLAGGED VESSELS SAILING IN THE AEGEAN

SEA ARE REQUESTED TO BE VIGILANT AGAINST

SUCH INCIDENT WITH RESPECT TO SAFETY OF

LIFE AND SAFETY OF NAVIGATION AND SHOULD

THERE BE A NEED THEY ARE URGED TO SWIFTLY

INFORM THE TURKISH COAST GUARD AND TURKISH

NAVY.

TURKISH NAVY FORCES AND COAST GUARD COMMAND

LISTEN TO VHF CHANEL 16 CONTINUOUSLY.

TURNHOS N/W : 0580/20

AEGEAN SEA-MEDITERRANEAN SEA NOTICE TO ALL MARINERS. GREECE HAS REPEATEDLY ENDANGERED LIVES OF THE

MARINERS IN THE AEGEAN SEA WITH PRACTICES CONTRARY TO INTERNATIONAL

LAW. THEREFORE NAVTEX NR 20051/20 IS STILL EFFECTIVE AND VALID. TURKISH

NAVY AND COAST GUARD STAND READY TO PROTECT LIFE AT SEA, SAFEGUARD

THE FREEDOM OF NAVIGATION AND PREVENT ANY ILLEGAL ACTIVITY OF GREEK

COAST GUARD AT SEA. IZMIR AND ANTALYA NAVTEX STATIONS WILL CONTINUE TO

PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR THE SAKE OF NAVIGATIONAL SAFETY. CAUTION ADVISED.

Giorgos Papageorgiou

Πηγή: ptisidiastima.com, liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged