Επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού Δημοσίου

Δημόσια Διοίκηση Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού Δημοσίου, με στόχο η ηλεκτρονική εργαλειοθήκη να βοηθήσει τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα της “κοινωνικής απόστασης” λόγω του κορωνοϊού, περιορίζοντας τις μετακινήσεις. Το πλέον πρόσφατο ψηφιακό βήμα για τον δημόσιο τομέα είναι η παροχή πρόσβασης στον e-ΕΦΚΑ σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών, που είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα “Μητρώο Πολιτών” του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για μια διαλειτουργικότητα μέσω της οποίας ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων, θα παρέχονται απευθείας από το Μητρώο Πολιτών στον e-ΕΦΚΑ.

Βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπηρεσιών, όπως αυτών του e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση παροχών και την απονομή της σύνταξηςΜε τη συγκεκριμένη διαλειτουργικότητα, μπαίνει σταδιακά τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών και την γραφειοκρατία, προκειμένου να λαμβάνουν παροχές από το κράτος, να κάνουν αίτηση για σύνταξη ή να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στο μητρώο του Οργανισμού, όπως συνέβαινε ως τώρα. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης διασύνδεσης με την προβλεπόμενη έγκριση από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, αποτελεί το απαραίτητο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, όπως η χορήγηση παροχών και η απονομή της σύνταξης.

Τέλος στην ταλαιπωρία

“Με τη σταδιακή ενσωμάτωση των ανωτέρω στοιχείων στα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, εξαλείφεται η πολύμηνη αναμονή χιλιάδων πολιτών. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί κομμάτι της συνολικής στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που κάνουν την ζωή των πολιτών ευκολότερη και με λιγότερη γραφειοκρατία”, αναφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  

Ψηφιακή ασφάλεια

Δεδομένης της διεύρυνσης των υπηρεσιών, που οι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν online, τα θέματα ψηφιακής ασφάλειας έρχονται στο προσκήνιο ίσως πιο έντονα από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτρέπει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης στην εφαρμογή του Taxisnet. “Αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών μας συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση των διαπιστευτηρίων Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr”, αναφέρει το Υπουργείο.

Θυμίζουμε ότι τα διαπιστευτήρια του Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη, όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου. Ήδη, ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet υπερβαίνει τους 65. Τόσο το Υπουργείο, όσο και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης συνιστούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασης τους (passwords) στο Taxisnet με νέους, που θα πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: να αποτελούνται κατ’ ελάχιστο από 8 χαρακτήρες, να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τουλάχιστον έναν κεφαλαίο λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα, έναν πεζό λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα, τουλάχιστον έναν αριθμητικό χαρακτήρα και τουλάχιστον έναν ειδικό χαρακτήρα.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged