73 νεκροί από τον κορωνοϊό, 1.735 κρούσματα – Σε καραντίνα η Ελλάδα. Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απριλίου

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απριλίου – Σε καραντίνα η Ελλάδα με μόλις 73 νεκρούς από κορωνοϊό και 1.735 κρούσματα

Σε 73 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς ανακοινώθηκαν ακόμα πέντε θάνατοι. Την ίδια ώρα, σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμα 62 νέα κρούσματα του ιού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από τους 73 θανόντες, οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα θύματα είναι ένας 75χρονος από την Κέρκυρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μία 89χρονη που κατέληξε στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Ειδικότερα, την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ένας 75χρονος, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ήταν το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κέρκυρα. Χθες, Σάββατο, η κατάσταση του 75χρονου είχε δείξει μία σταθεροποίηση, ωστόσο, μέσα στη νύχτα επιδεινώθηκε ραγδαία. Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό και η σύζυγός του, η οποία επίσης νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Την ίδια ώρα, με το θάνατο μιας 89χρονης στο νοσοκομείο της πόλης σήμερα (5/4) το πρωί, οι νεκροί από την Καστοριά και τη γύρω περιοχή ανέρχονται πλέον στους 9. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η θανούσα ήταν θετική στον κορωνοϊό εξού και νοσηλευόταν και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες. Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 25.453 κλινικά δείγματα.

Την ίδια ώρα, 93 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

——————

73 νεκροί από τον κορωνοϊό, 1.735 κρούσματα

Την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 αποφάσισε η κυβέρνηση ως μέτρο ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας, με τους θανάτους πλέον να έχουν ανέλθει στους 68. Υπενθυμίζεται πως σε πρώτη φάση, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έπρεπε να τερματιστεί στις 6 Απριλίου αλλά αποφασίστηκε η χρονική επέκταση του μέτρου για την καλύτερη αντιμετώπιση του Covid – 19, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρα,ς κατά την ενημέρωση του Σαββάτου (4/4/2020) ανακοίνωσε 60 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέρχεται στα 1.673. Στους 92 ανέρχονται οι ασθενείς, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, εκ των οποίων 20 γυναίκες.

Από τα 1.673 κρούσματ α τα 343 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 592 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 92, από τους οποίους 20 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 70% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, 49 από αυτούς ήταν άνδρες και 19 γυναίκες. Όπως εξήγησε ο κ, Τσιόδρας «οι θάνατοι που σημειώνονται τώρα αντιπροσωπεύουν την εικόνα διασποράς της επιδημίας 2-3 εβδομάδες πριν» και δείχνουν επίσης ότι δυστυχώς κάποιοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της μάσκας.

«Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη διάδοση. Χτες το CDC έδωσε νέα οδηγία, για χρήση ακόμα και υφασμάτινων μασκών/καλυμμάτων προσώπου. Προσοχή, αυτά τα καλύμματα δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες. Και μπορεί να προκύψει πρόβλημα: Σωματίδια του ιού από κάποιον γύρω μας παγιδεύονται στο ύφασμα και αυξάνονται οι πιθανότες να μολυνθούμε», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, τρόπους για να μπει «φρένο» σε κάθε σκέψη για εκδρομή τις ημέρες του Πάσχα αναζητά η κυβέρνηση, ενώ ο υπουργείο Υγείας, Β. Κικίλιας, χαρακτηρίζει κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο και επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου ενόψει Πάσχα

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε αυτήν την παρούσα χρονική στιγμή να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και ότι το φετινό Πάσχα θα είναι τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε ζήσει έως σήμερα.

Η καθιερωμένη πασχαλινή έξοδος δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος, όπως έχει τονιστεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδ, Γεωργιάδης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα ώστε να αποτραπεί η απόδραση των όποιων εκδρομέων του Πάσχα και μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτό  το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια, ενώ έχει μιλήσει και για αυστηροποίηση των μέτρων μετακίνησης ως προς τον χρόνο και τον αριθμό μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ακόμη, στις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι και τα αυστηρότερα μέτρα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει «φρένο» στα σχέδια όσων θέλουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους, στα νησιά ή και ακόμα και στα εξοχικά τους το Πάσχα.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει η Realnews, είναι έτοιμος ο σχεδιασμός και άμεσα θα πραγματοποιηθεί η τελική σύσκεψη για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ανάλογα με τα ιατρικά δεδομένα και  τον ρυθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Αυτό που δεν θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να σπάσει η αλυσίδα των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού με μια ενδεχόμενη μαζική μετακίνηση εκδρομέων το φετινό Πάσχα, καθώς είναι δεδομένο ότι αν αυτό συμβεί, θα προκληθεί νέο επιδημικό κύμα με τεράστιες συνέπειες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες,  η Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο των ταξιδιωτών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της  Realnews, επειδή ο δρόμος δεν μπορεί να κλείσει και κατ΄ επέκταση  ούτε οι σταθμοί των διοδίων, καθώς υπάρχουν οι συμβάσεις με τις εταιρείες διαχείρισης, αστυνομικοί θα στήνουν μπλόκα ακριβώς μετά τα διόδια και θα ελέγχουν όλους όσοι κινούνται  παρανόμως με τα αυτοκίνητά τους, βεβαιώνοντας πρόστιμα. 

Μάλιστα, από τους εκδρομείς που θα καταφέρουν να περάσουν τα διόδια, οι τροχονόμοι θα ζητούν να δείξουν το έγγραφο μόνιμης κατοικίας και μόνο στην περίπτωση που έχουν το χαρτί αυτό, δηλαδή τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ, θα συνεχίζουν το ταξίδι τους, αλλιώς θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και θα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 150 ευρώ, για το οποίο μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό το υπουργείου προστασίας του Πολίτη, μπλόκα θα υπάρχουν και στους παράδρομους των διοδίων για να ανακόπτεται οποιαδήποτε παράνομη κίνηση και στα παλιά εθνικά δίκτυα.

Τι θα ισχύσει για πλοία, τρένα και λεωφορεία

Ήδη, εδώ και ένα 15νθήμερο, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τα πλοία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν μόνο όσοι έχουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, μέτρο το οποίο θα ισχύσει και μετά το Πάσχα.

Αντίστοιχα είναι τα μέτρα στα ΚΤΕΛ και στους σταθμούς των τρένων, που σημαίνει ότι εισιτήριο στα εκδοτήρια μπορεί να προμηθευτεί μόνο όποιος έχει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για τη διαδρομή που θέλει να καλύψει.

Στα αεροδρόμια, για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο θα πρέπει επίσης να έχει το έγγραφο που να αποδεικνύει πού είναι η μόνιμη κατοικία του.

Σημειώνεται ότι όποιος τελικά ταξιδεύει, μετά δεν δύναται να επιστρέψει, αφού είναι υποχρεωμένος να μείνει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Περί οβελία…

Ο ορισμός κανόνων για το ψήσιμο του οβελία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επιτρέπεται το ψήσιμο στην περίπτωση που ο πολίτης μένει σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα που έχει ταράτσα δική του ή μεγάλο μπαλκόνι για εγκατάσταση με ψησταριά, αλλά θα πραγματοποιείται αυστηρά χωρίς καλεσμένους, που σημαίνει ότι θα είναι στον χώρο μόνο τα μέλη της οικογένειας του ψήστη.

Αναμένεται να απαγορευτεί το ψήσιμο του αρνιού σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους , όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες  και ένοικοι διαμερισμάτων.

Χωρίς επισκέψεις σε σπίτια και εκκλησίες

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο οριστικοποιεί και τα μέτρα για τις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως ανήμερα του Πάσχα, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύονται οι επισκέψεις στα σπίτια, αλλά και η μετάβαση σε ιερούς ναούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι για τη λήψη όλων των μέτρων που δεν θα τινάξουν στον αέρα τη μέχρι σήμερα προσπάθεια και την καραντίνα που έχει επιβληθεί, αφού την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με τα μοντέλα, αύξηση των κρουσμάτων.

Αυστηροποιούνται εντός 24ωρων τα μέτρα μετακίνησης ως προς τον χρόνο και τον αριθμό

Μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση προχωρά στην αυστηροποίηση των μέτρων για το περιορισμό των μετακινήσεων που αφορά στον αριθμό και στον χρόνο των μετακινήσεων.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Σκάι λέγοντας  ότι η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται είναι για τους ασυνεπείς.

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει και σε κλείσιμο των διοδίων ενόψει Πάσχα ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση των περιορισμών των μετακινήσεων.

Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι εξετάζεται 8μηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους.

Αναφορικά με τη φορολογία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πολιτική των φοροελαφρύνσεων και εισφοροελαφρύνσεων θα συνεχιστεί αφότου ξεπεραστεί η κρίση.

“Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την υγειονομική κρίση να στηρίξουμε την οικονομία όσο διαρκεί η κρίση για να ξεφύγουμε μετά γρήγορα από αυτή την κατάσταση” ανέφερε.

Σε επιφυλακή η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της σε δύο κρίσιμες «εστίες» για τη μετάδοση νέων κρουσμάτων, όπως είναι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει ελλιμενιστεί στον Πειραιά και η δομή φιλοξενίας των αιτούτων άσυλο στη Ριτσώνα.

Παρόλο αυτά η προσοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων επιστημόνων στρέφεται και σε άλλες πιθανές εστίες, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα οι δομές για ηλικιωμένους, τα σωφρονιστικά καταστήματα ακόμα και ο στρατός.

Επιπλέον, το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση – όπως έχει πει ξεκάθαρα και ο  – είναι πως εφόσον παρατηρηθεί πως δεν υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών με τα υφιστάμενα μέτρα, τότε το πιθανότερο είναι αυτά να αυστηροποιηθούν περαιτέρω.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, «έχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας».

Σε κάθε περίπτωση, όλοι – κυβέρνηση και επιστήμονες – διαμηνύουν πως αν και η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά μέχρι τώρα και δεν έχει δει τα χειρότερα, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει 1000 τεστ την ημέρα για τον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προχωρούν στην διενέργεια μαζικών τεστ, για τον έλεγχο νοσούντων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.

Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Μοριακό Έλεγχο για τη διάγνωση ασθενών νοσούντων από COVID-19.

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, στόχος είναι η άμεση υλοποίηση 1000 τεστ/ημέρα, για τους επόμενους τρεις μήνες.

Mάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το διάστημα αυτό, μπορεί να αλλάξει ανάλογα των επιδημιολογικών στοιχείων της χώρας.

Στην ουσία, δηλαδή, θα διενεργηθούν μαζικά το επόμενο τρίμηνο στη χώρα 90.000 τεστ, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη απεικόνιση της πορείας της επιδημίας.

Η υποβολή προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 6 Απριλίου, ενώ κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η χαμηλότερη προσφορά.

Μέχρι χθες από την 1η Ιανουαρίου 2020, είχαν διενεργηθεί συνολικά 22437 έλεγχοι για τον κορωνοϊό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, ανέρχονται στα 1613.

Συστήθηκε τριμελής Επιτροπή Ελέγχου για τις χρηματικές δωρεές

Επιτροπή ελέγχου και λογοδοσίας αξιοποίησης χρηματικών δωρεών, συστήνεται με απόφαση της κυβέρνησης.

Επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου αναλαμβάνει ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος ενώ μέλη ορίζονται ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Κίττας και ο καθηγητής Management & Human Resources του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς.

Για την άμεση αξιοποίηση των χρηματικών δωρεών η διαδικασία είναι η εξής:

α) φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να απευθύνουν δήλωση χρηματικής δωρεάς στο Υπουργείο Υγείας και στο email [email protected], με σκοπό την αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων, για χρήση, από όλες οι δομές Δημόσιας Υγείας.

β) η δήλωση δωρεάς εγκρίνεται από τον Υπουργό Υγείας και ορίζεται η ΙΦΕΤ ΑΕ ως αποδέκτης της χρηματικής δωρεάς, που υλοποιεί την προμήθεια σε αναγκαία υλικά.

γ) τα είδη εξοπλισμού αποδίδονται προς τις ΥΠΕ και τα Νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ολοένα και περισσότεροι δωρητές έχουν ανταποκριθεί και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται, στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαριστεί όλους τους δωρητές που καθημερινά και γενναιόδωρα προσφέρουν για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και μέσω χρηματικών δωρεών για την αγορά των αναγκαίων ειδών.

Η λειτουργία των super market

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.

H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:

  • Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
  • Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
  • Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
  • Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
  • Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
  • Καθαριστήρια
  • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
  • Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
  • Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
  • Γραφεία τελετών (κηδειών)
  • Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
  • Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό10306

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου 4/4 η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό.

 «Ο κορωνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του,  προσθέτοντας ότι «σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου».

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

  1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.
  2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.
  3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.
  4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.
  5. Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

Κοροναϊός : Παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός κυκλοφορίας

Μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων

Παρατείνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

Όπως ανέφεραν άλλωστε κυβερνητικοί παράγοντες, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν σήμερα.

Το αντίθετο μάλιστα: Μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση με τα τελευταία όπλα που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να μην επεκταθεί παντού ο ιός.

Πιο σκληρά μέτρα

Αν δηλαδη καταγραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες του peak της κρίσης, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, τότε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει πιο σκληρά μέτρα. Όπως π.χ. αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε και με τις σχετικές άδειες, για ορισμένες ώρες της ημέρας.

Για παράδειγμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς, δηλαδή γενική απαγόρευση, τις νυκτερινές ώρες ή ώρες που παρατηρείται αιχμή της κίνησης με διάφορα προσχήματα.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που έχει ακόμη η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει είναι:

  • Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.
  • Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα.
  • Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εφαρμόζεται στην Ιταλία με εξαίρεση περιπτώσεις «απολύτου ανάγκης» και για «λόγους υγείας».
  • Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, είχε εφαρμοστεί και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.
  • Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες το κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.
  • Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και 1.500 ευρώ για κατ’ επανάληψη παραβάτες, με σκέψεις να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ.

Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά σε ξενοδοχεία των επιβατών που βρέθηκαν αρνητικοί στον Covid-19.

Επί 382 επιβατών, 121 ήταν θετικοί στον ιό, δύο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και 119 παραμένουν στο πλοίο, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και επιπλέον 14 μέρες ακόμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Από τους υπόλοιπους 261 που βρέθηκαν αρνητικοί, 31 Έλληνες υπήκοοι θα παραμείνουν στο πλοίο ως πλήρωμα υποστήριξης με δική τους αίτηση και σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Οι υπόλοιποι μεταφέφθηκαν σε τρία ξενοδοχεία.

Ολοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Πηγή: bankingnews.gr / in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged