Ν. Κεραμέως: Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν μετά το Πάσχα

Υπουργείο Παιδείας

Οι συστάσεις των ειδικών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τυχόν παράταση του κλεισίματος των σχολείων και μετά τις διακοπές του Πάσχα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η παράταση στην αναστολή λειτουργίας είναι πάνω στο τραπέζι», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η πολιτεία έχει λάβει πολύ σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και απαιτείται να μην υπάρξει καμία χαλάρωση καθώς «τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί ούτε η σχολική, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά, και πως στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι  Πανελλαδικές να γίνουν όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξής τους.

Το πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές σύμφωνα με την κ. Κεραμέως θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους καθώς και μείωση της ύλης θα καθοριστεί «όταν ξέρουμε πόσες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί».

«Κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αποφύγουμε το σενάριο του Σεπτεμβρίου για πάρα πολλούς λόγους», είπε η κ. Κεραμέως συμπληρώνοντας ότι ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν αν οι ειδικοί έλεγαν ότι δεν επιτρέπουν συγχρωτισμούς σε μια αίθουσα. «Δεν έχουμε τέτοια δεδομένα», συμπλήρωσε.

Για την απόφαση της Εκκλησίας να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και του Πάσχα, η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Εκκλησία συστρατεύεται με την εθνική προσπάθεια και εκτιμά τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από την κυβέρνηση.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία συμμετέχει έμπρακτα στη μάχη καταπολέμησης του κορωνοϊού», είπε η κ. Κεραμέως.

Τα 3 εργαλεία για να μη χαθούν οι Πανελλαδικές

Σταθερή στη θέση της ότι το υπουργείο Παιδείας θα εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε να μη χαθεί η σχολική χρονιά και οι Πανελλαδικές να διεξαχθούν το νωρίτερο δυνατό εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι ο στόχος είναι οι εξετάσεις να γίνουν όσο πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες, μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Οπως εξήγησε η κυρία Κεραμέως, η διαδικασία συλλογής αιτήσεων από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών έχει ήδη ξεκινήσει και πως σε αυτή τη φάση «δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτόμαστε τον Σεπτέμβριο».

Τα 3 εργαλεία για να μην χαθούν οι Πανελλαδικές

Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, είναι η μείωση της εξεταστέας ύλης. Αυτό, επισήμανε, θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνουν μαθήματα τον Μάιο, μια εκδοχή που «θα δώσει πολύτιμο χρόνο για να καλυφθεί η ύλη», προσέθεσε η υπουργός.

Πάντως, η κυρία Κεραμέως είπε ότι πέρα από τη μείωση της ύλης υπάρχουν και άλλα «εργαλεία» έχει στη διάθεση του το υπουργείο Παιδείας. Εκτός λοιπόν από τη μείωση της ύλης είναι το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους και η μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας σε 35 λεπτά όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν οι Πανελλαδικές και αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, είπε η χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

Τι θα ισχύσει για τα ιδιωτικά σχολεία και τα δίδακτρα

Ενα ζήτημα που απασχολεί ήδη πολλούς γονείς είναι το τί θα γίνει με τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως όλες οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι το θέμα συζητείται ήδη από τα συναρμόδια υπουργεία και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε πάντως ότι «δεν θα χρεώνονται στους γονείς» υπηρεσίες που δεν προσφέρονται από τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά φροντιστήρια και τα ΙΕΚ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που πραγματοποιούν το 95% των μαθημάτων εξ αποστάσεως. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν τα συναρμόδια υπουργεία εξαιρέσουν τα συγκεκριμένα «ενεργά» σχολεία από ένα πιθανό μέτρο απαλλαγής γονέων από τα δίδακτρα.

Πηγή: iefimerida.gr / kathimerini.gr

Tagged