Γιάννης Κυριακόπουλος: Οδηγός & Πληροφορίες σχετικά με τα λογιστικά και εργατικά ζητήματα

Φορολογικά
Μοιραστείτε το:

Εγκαινιάζουμε σήμερα και για κάθε ημέρα την ενημέρωση σας σχετικά με την τρέχουσα νομολογία που αφορά εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Σκοπός μου είναι με συνοπτικά και περιληπτικά σημειώματα να βοηθήσω και να απλοποιήσω τις διαδικασίες και λειτουργίες που αφορούν την υποβολή αιτημάτων και αιτήσεων.

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  1. Αναστολή καταβολής οφειλών ΜΑΡΤΙΟΥ μέχρι 31/8/2020 από δηλώσεις Φ.Π.Α. και δόσεις βεβαιωμένων οφειλών.
  2. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΜΑΡΤΙΟΥ( εργοδότης και εργαζόμενος) μέχρι 30/9/2020 , καθώς και λοιπές δόσεις προς ΕΦΚΑ.
  3. Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή έκπτωση 40% επί της καταβολής ενοικίου. (Παράλληλα οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων αποκτούν το δικαίωμα παράτασης πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων έως 31/8/2020).
  4. Εταιρείες , ελ.επαγγελματίες με προσωπικό έως 5 άτομα αποκτούν δικαίωμα για επίδομα 800 ευρώ.
  • Απαραίτητη προυπόθεση δικαιώματος η κύρια δραστηριότητα τους να ανήκει στους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα 1/4/2020.
  • Για τις εταιρείες η αίτηση θα γίνεται για το νομικό πρόσωπο και τραπεζικός λογαριασμός να είναι εταιρικός.
  • Ημερομηνία ενάρξεως αιτήσεων εταιρειών η 6/4/2020.
  1. Παράταση μέχρι 10/4/2020 για την υποβολή αιτήματος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

  • Έκπτωση 40% στην καταβολή ενοικίου α’ κατοικίας σε όσους εργαζόμενους έγινε αναστολή συμβάσεως εργασίας με κρατική εντολή.
  • Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών ΜΑΡΤΙΟΥ μέχρι 31/8/2020.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ.
  • Το δικαίωμα υποβολής εργαζομένων για την παραπάνω αποζημίωση ξεκίνησε σήμερα 1/4/2020 με εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1.
  • Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί και δεν έχει λυθεί είναι το ΙΒΑΝ , καθώς το σύστημα δεν το δέχεται. Ως εκ τούτου με αντιγραφή /επικόλληση από άλλο πρόγραμμα το δέχεται και ολοκληρώνεται η αίτηση.
  • Παρότι το σύστημα SUPPORTEMPLOYEES.YEKA.GR δέχεται σήμερα μόνο αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 1 , είναι βέβαιο ότι αιτήσεις που δεν θα γίνουν σήμερα θα κατατεθούν σε διαφορετική ημερομηνία , αν λάβουμε υπόψη και την παράταση που δόθηκε στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις αναστολής εργασιών έως τις 10/4/2020.
  • Εργαζόμενος που εργάζεται σε 2 και περισσότερους εργοδότες θα πρέπει να γίνει αναστολή συμβάσεως εργασίας από όλους , η πληρωμή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί μόνο από 1 εργοδότη.
  • Σήμερα 1/4/2020 έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην έκδοση κλειδαρίθμου κατόπιν αιτήσεως φορολογουμένου για την έκδοση του.
  • Συγκεκριμένα το σύστημα ζητάει ταυτοποίηση email του φορολογούμενου και όταν η ΑΑΔΕ στέλνει αυτό δεν γίνεται δεκτό ή δεν εμφανίζεται (spam) στον φορολογούμενο.

Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει λυθεί από την ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αιτήσεις εργαζομένων λόγω του ότι δεν είχαν ως σήμερα προσωπικούς κωδικούς taxisnet (λογικά θα δοθεί άλλη παράταση και για αυτούς με δικαίωμα υποβολής αιτήσεως σε άλλη ημερομηνία).

1/4/2020

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΗΣ

ΤΗΛ.: 6931000831

Μοιραστείτε το:
Tagged