Κορονοϊός SARS Covid-19: Θεωρίες συνομοωσίας ή Αλήθειες που κανένας δεν θέλει;

Βιολογία
Μοιραστείτε το:

Σε κάθε κατάσταση πανικού και φόβου, σαν αυτή που ζούμε σήμερα εξαιτίας του Κορονοϊού SARS Covid-19, γεννιούνται ή αναγεννιούνται μία σειρά θεωριών συνομωσίας, από σοβαρούς διανοητές ή συνομωσιολόγους, με στόχο την ερμηνεία του φαινομένου, ανάλογα με την αντίληψη του «συγγραφέα» και την δική του θεώρηση των πραγμάτων, που εκ των πραγμάτων ποτέ δεν είναι σύμφωνη με την κοινή εικόνα που διαχέεται στην κοινωνία.

Πάνω σ’ αυτή την βάση θα επιχειρήσουμε να δώσουμε την αληθή κατά το δυνατόν εικόνα για τον  κορονοϊό SARS Covid-19, την προέλευσή του και τις επιπτώσεις του στις κοινωνίες και τις οικονομίες κρατών και διακρατικών ενώσεων, όπως η Ε.Ε., επιπτώσεις που για πολλούς αλλάζουν το σημερινό στάτους των πραγμάτων…

Να σημειώσουμε ότι  το βασικό υλικό για το παρόν άρθρο προέκυψε από την έρευνα του φίλου Στράτου Τσιαμτσιακίρη…, που όπως όλοι μας, έχει κι αυτός την δική του θεώρηση των πραγμάτων, εστιάζοντας στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του αναφερόμενου ιού SARS Covid-19.

Το ερώτημα: Είναι κατασκευασμένος στα βιοχημικά εργαστήρια ο ιός SARS Covid-19 ή όχι;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Στις 4 Ιουλίου 2014 δημοσιεύεται στο έγκριτο nature.com, το άρθρο «Biosafety in the balance» και κατά το ελληνικό «Βιοασφάλεια σε ισορροπία». Για να το δείτε στην αγγλική κάντε κλικ εδώ. Για να το διαβάσετεσε απλή μετάφραση από τον μεταφραστή της  Google, αναζητείστε το στο τέλος του παρόντος άρθρου (πηγές).

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε ένα ατύχημα που αφορούσε ζωντανά βακτήρια άνθρακα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ στην Ατλάντα της Γεωργίας, βακτήρια που παρά τα μέτρα ασφάλειας, είχαν διαρρεύσει στο περιβάλλον των εργαστηρίων στα οποία χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικές έρευνες.

Το ιδιαιτερα ανησυχητικό για τις περιπτώσεις τέτοιων ατυχημάτων  το δείνει μία ανάλυση του CDC το 2012 η οποία ανέφερε, ότι υπήρχαν 727 περιστατικά κλοπής, απώλειας ή απελευθέρωσης ισχυρών βιολογικών παραγόντων και τοξινών στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2004 και 2010, με αποτέλεσμα 11 μολύνσεις εργαζόμενων στα εργαστήρια, αν και αποφεύχθηκε η δευτερογενή μετάδοση σε εκτός βιολογικών εργαστηρίων πολίτες.

Στα τέλη του 2011ερευνητικές ομάδες με επικεφαλής τον Ron Fouchier του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ των Κάτω Χωρών και Yoshihiro Kawaoka του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison δημιούργησαν τεχνητά στα βιολογικά εργαστήρια πιθανές πανδημικές μορφές του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1.Δύο χρόνια αργότερα  η «ομάδα της Kawaoka» ανέφερε ότι είχε σχεδιάσει έναν ιό γρίπης de novo από γονίδια γρίπης άγριων πτηνών που κωδικοποιήθηκαν για πρωτεΐνες παρόμοιες με εκείνες του ιού της πανδημίας της Ισπανικής γρίπης  του 1918 (T. Watanabe Cell Microbe 15, 692-705, 2014). Οι ερευνητές  ισχυρίστηκαν ότι μπόρεσαν να κάνουν μια βίαιη εκδοχή που θα μπορούσε να μεταδοθεί μεταξύ κουναβιών, κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι ένας ιός γρίπης τύπου 1918 θα μπορούσε να μεταλλαχθεί από ιούς της γρίπης των πτηνών.

“Η ιδέα μιας τυχαίας απελευθέρωσης ενός ιού πανδημίας γρίπης δεν μπορεί να διαγραφεί εντελώς”

Οι ερευνητές όπως οι Kawaoka και Fouchier υποστήριξαν ότι με μηχανικά μεταλλαγμένους ιούς στο εργαστήριο, μπορούν να αναγνωρίσουν τις μεταλλάξεις και τα χαρακτηριστικά τους που επιτρέπουν στους παθογόνους να εξαπλωθούν μεταξύ των θηλαστικών. …[…]… Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη δημόσια υγεία έχουν υπερκεραστεί. Συνεπώς, οι κίνδυνοι και τα οφέλη πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά και απαιτείται αυστηρή εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι η εργασία αυτή θα γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις με τα υψηλότερα πρότυπα βιοασφάλειας.

Το θέμα της βιοασφάλειας από τέτοιου είδου ατυχήματα έθεσαν  με κοινό έγγραφό τους 56 κορυφαίοι ιολόγοι στον Πρόεδρο της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2013.

Στις 12 Νοεμβρίου 2015 δημοσιεύεται στο έγκριτο nature.com, το άρθρο «Engineered bat virus stirs debate over risky research» και κατά το ελληνικό «Ο ιός των νυχτερίδων που δημιουργείται στο εργαστήριο αναζωπυρώνει τη συζήτηση για επικίνδυνες έρευνες». Για να το δείτε στην αγγλική κάντε κλικ εδώ. Για να το διαβάσετε σε απλή μετάφραση από τον μεταφραστή της  Google, αναζητείστε το στο τέλος του παρόντος άρθρου (πηγές).

Στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:  «Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine1 στις 9 Νοεμβρίου, οι επιστήμονες διερεύνησαν έναν ιό που ονομάζεται SHC014, ο οποίος βρίσκεται σε πεταλοειδή νυχτερίδες στην Κίνα. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χιμαιρικό ιό, αποτελούμενο από επιφανειακή πρωτεΐνη SHC014 και τη ραχοκοκαλιά ενός ιού SARS που είχε προσαρμοσθεί να αναπτυχθεί σε ποντίκια και να μιμείται την ανθρώπινη νόσο. Η χιμαιρική μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων αεραγωγού – αποδεικνύοντας ότι η επιφανειακή πρωτεΐνη του SHC014 έχει την απαραίτητη δομή για να συνδεθεί με έναν βασικό υποδοχέα στα κύτταρα και να τα μολύνει. Προκάλεσε επίσης ασθένεια σε ποντίκια, αλλά δεν τα σκότωσε.

Αν και σχεδόν όλοι οι κοροναϊοί που απομονώθηκαν από τους νυχτερίδες δεν ήταν σε θέση να δεσμευτούν στον βασικό ανθρώπινο υποδοχέα, το SHC014 δεν είναι το πρώτο που μπορεί να το κάνει. Το 2013, οι ερευνητές ανέφεραν αυτή την ικανότητα για πρώτη φορά σε διαφορετικό κοροναϊό που απομονώθηκε από τον ίδιο πληθυσμό νυχτερίδων2.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις υποψίες ότι οι κορονοϊοί που μπορούν να μολύνουν άμεσα τους ανθρώπους (αντί να χρειάζεται να εξελιχθούν σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή) μπορεί να είναι πιο συνηθισμένοι από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, λένε οι ερευνητές.

Αλλά άλλοι ιολόγοι αμφισβητούν εάν οι πληροφορίες που συλλέγονται από το πείραμα δικαιολογούν τον πιθανό κίνδυνο. Αν και η έκταση του κινδύνου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ο Simon Wain-Hobson, ένας ιολόγος στο Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι, επισημαίνει ότι οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει έναν νέο ιό που «αναπτύσσεται αξιοθαύμαστα» στα ανθρώπινα κύτταρα. “Αν ο ιός διαφύγει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη τροχιά”, λέει.

Το σταμάτημα των βιολογικών ερευνών και η απόφαση των ΗΠΑ

Τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα διαρροής βιολογικών παραγόντων και ιών από τα ερευνητικά εργαστήρια, προκάλεσαν έντονες ανησυχίες για ξέσπασμα κάποιας καταστροφικής για τον ευρύ πληθυσμό  πανδημίας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να σταματήσουν την κρατική χρηματοδότηση ερευνών σε επικίνδυνους βιολογικούς παράγοντες, με τους πανεπιστημιακούς και μη ερευνητές να αποδέχονται το «μορατόριουμ» παύσης  τους για ένα τουλάχιστον έτος και έως εξασφαλισθούν όλες οι συνθήκες υψηλής βιοασφάλειας που απαιτούνταν (βλέπε άρθρα πηγές στο τέλος του παρόντος)

Στις 13 Νοέμβρη του ίδιου έτους 2015, το in.gr αναδημοσιεύει το παραπάνω άρθρο εμπλουτίζοντάς το και με άλλες πληροφορίες που προέρχονται από άρθρα  του nature.com στις  22 και 23 Οκτωβρίου 2014 (διάβασέ τα στο τέλος του παρόντος): «Πιο ανήσυχος δηλώνει, ωστόσο, ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι. Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις προειδοποιεί στο δικτυακό τόπο του Nature.»

«Σύμφωνα με τον Ραλφ Μπάριτς του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, μέλος της συντακτικής ομάδας, χωρίς τη μελέτη κανείς δεν θα είχε συνειδητοποιήσει ότι ένας ιός των νυχτερίδων μπορεί να είναι έτοιμος να προκαλέσει ανθρώπινες επιδημίες.» (για να δείτε το άρθρο κάτε κλικ εδώ).

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Στα Social Media, έχουν παρουσιασθεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, μία σειρά θεωριών συνομωσίας για το πως κατασκευάσθηκε, πως διαδόθηκε και ποιούς στοχεύει ο κορονοϊός SARS Covid-19, που άλλες έχουν ΄στω και μία μικρή βάση και άλλες αποτελούν απλώς αποκύημα φαντασίας των συντακτών τους.

Εξάλλου είναι γνωστή πλέον σε όλους η διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το ποιός είναι υπεύθυνος για αυτή τη θανατηφόρα πανδημία. Πρώτη ξεκίνησε η Κίνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι η διασπορά του κορονοϊού ξεκίνησε στην κινέζικη πόλη Ουχάν, από καναδέζα βιολόγο, συνεργάτιδα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που είχε επισκεφθεί το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του κινέζικου στρατού στην ίδια πόλη, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους Τράμπ και Πομπέο να αντικρούουν τα όσα αναφέρθγηκαν και να αντεπιτείθονται στους κινέζους δηλώνοντας ότι οι τελευταίοι ήταν και είναι οι υπέυθυνοι για την πανδημία που ξέσπασε.

Μία άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι υπεύθυνοι για την διάδοση του κορονοϊού είναι οι Ιταλοί και ειδικά αυτοί που είχαν ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις με τους κινέζου.

Αυτές είναι οι βασικές εκδοχές για το πως δημιουργήθηκε και διαδόθηκε ο κορονοϊός, έως ότου μετεξελήχθηκε σε πανδημία με όλες τις συνέπειες που γνωρίζουμε… Αυτό, βέβαια που θα καταγράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος είναι οι επιπτώσεις  της φονικής πανδημίας στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, και στα δύο αυτά θέματα επικεντρώνονται πλέον οι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές…

Οι επιπτώσεις  της πανδημίας

Πέραν της ιατρικής θεώρησης των πραγμάτων, οι υπόλοιπες επιπτώσεις είναι θυριώδεις, εύκολα μετρήσιμες, αλλά δυφορούμενης επεξήγησης, κάτι που ενησχύει τις θεωρείες συνομωσίας και γενικά την συνομωσιολογική αντιμετώπισή τους…

Η χώρες που πλήτονται από την πανδημία του κορονοϊού, βιώνουν έντονες κρίσεις στην οικονομική παραγωγή και όπως συμβαίνει σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, κερδισμένοι είναι πάντα οι ισχυροί.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των χρηματιστηρίων, του ελληνικού που βιώνει ημέρες μνημονιακής κρίσης, αλλά και των διεθνών, στα οποία τα καλυμμένα ή όχι κερδοσκοπικά παίγνια  είναι υπεύθυνα για το ανεβοκατέβασμα των δεικτών τους. Ποιό χαρακτηριστική περίπτωση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο μετά από μία περίοδο έντωνης πτώσης των τιμών  των μετοχών που διαπραγματεύονται σ’ αυτό, γνώρισε την Πέμπτη 19/3 την μεγαλύτερη άνοδο τιμών από το 1933, ξεπερνώντας το +11,3% του δείκτη τιμών του.

Αυτά τα φαινόμενα αντιπροσωπεύουν στην πράξη μία βίαιη μετατόπιηση πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και πολύ ισχυρούς. Αναλογικά το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις…

Κοινωνικά, δυστυχώς αρχίζει να διαμορφώνεται ένα βαρύ κλίμα κατά όσων για τον ένα ή άλλο λόγο βγαίνουν «κερδισμένοι» από την κρίση, με τα βέλη να αρχίζουν δειλά προς το παρόν να στρέφονται κατά των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρνμακοποιών, ανεξάρτητα από το τυχόν μερίδιο ευθύνης τους, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φέρουν…

Πιθανόν θα ακολουθήσουν, σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα που διαμορθώνεται στο κοινωνικό σύνολο, οι πολιτικοί, τοπικοί και γενικής [πολιτικής σκηνής, όπως συνήθως συμβαίνει στον ελληνικό λαό τουλάχιστον, ενώ θα αναδειχθούν και οι ήρωες της κρίσης με πρώτους τα υγειονομικά στελέχη…

Ο εργαστηριακός κορωναϊός που σχετίζεται με το SARS COVID-19 μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα; Ο αντίλογος…

Το Μάρτιο του  2020 οι συντάκτες της μελέτης για τον ιό SHC014, επανήλθαν για να συμπληρώσουν: «Γνωρίζουμε ότι αυτή η ιστορία χρησιμοποιείται ως βάση για μη επαληθευμένες θεωρίες ότι ο νέος κοροναϊός που προκαλεί το COVID-19 έχει κατασκευαστεί. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό είναι αλήθεια. οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα ζώο είναι η πιο πιθανή πηγή του κοροναϊού».

Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί γιατί ο Κορωνοϊός δεν δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο

 «Η γρήγορη ανάλυση -και γνώση πλέον- του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 οδηγεί με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εύρεση τρόπων για την αντιμετώπισή του». Αυτό, δηλώνει ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ζαχαρίας Σκούρας.

«Βλέπουμε την εικόνα του κορωνοϊού»

Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί ότι «ο εχθρός πλέον δεν είναι αόρατος», επειδή «καθίσταται ορατός μέσα από την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί με τα μικροσκόπια, τη διείσδυση του ματιού σε μέρη τόσο μικροσκοπικά, ώστε να βλέπουμε την εικόνα του, τον φαινότυπό του, τα μέσα καλλιέργειας και εντοπισμού στα διάφορα περιβάλλοντα, και ακόμα πιο μέσα, στον γενότυπό του και την ανάλυση της γενετικής του πληροφορίας».

Ενας «έξυπνος ιός» ο κορωνοϊός

Σε ό,τι αφορά τη «συμπεριφορά» του SARS-CoV-2 σημειώνει ότι είναι ο έβδομος στη σειρά κορωνοϊός και παρά την πρόσφατη εμφάνισή του είναι αρκετά μελετημένος. Παρατηρεί, δε, πως είναι ένας «έξυπνος ιός», καθώς «είναι διεισδυτικός και εξαπλώνεται, επιβιώνει δηλαδή καλύτερα, επειδή δεν είναι εξαιρετικά θανατογόνος».

Ο κορωνοϊός δεν δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο

Με βάση τις μελέτες στους κορωνοϊούς που μολύνουν τον άνθρωπο, τόσο κλινικά όσο και μοριακά, συμφωνεί με το επιστημονικό συμπέρασμα πως «ο ιός δεν δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο, δεν τροποποιήθηκε γενετικά και είναι μάλλον προϊόν της φύσης», ενώ ως τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στη θεωρητική δυνατότητα ο άνθρωπος να μπορεί να κατασκευάσει ένα τέτοιο εξαιρετικά αποτελεσματικό βιολογικό όπλο, όπως ο SARS-CoV-2, διαπιστώνει την ανάγκη «να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συνύπαρξη, χωρίς την αρμονική συμβίωση των μελών της κοινωνίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οπως αναφερει ο καθηγητής του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας «Σήμερα έχουν μελετηθεί αρκετοί κορωνοϊοί που μολύνουν τον άνθρωπο, τόσο κλινικά όσο και μοριακά. Ο SARS-CoV-2 είναι ο έβδομος στη σειρά και παρά την πρόσφατη εμφάνισή του είναι αρκετά μελετημένος. Συγκριτικές μελέτες του γονιδιώματος του ιού -το RNA όλου του γενετικού του υλικού- με όλα τα διαθέσιμα γονιδιώματα στελεχών κορoνοϊών που απομονώθηκαν από ανθρώπους, νυχτερίδες και φολιδωτούς μυρμηγκοφάγους έδωσαν, μεταξύ άλλων τα εξής:

α. Το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2 διαφέρει σημαντικά από τους ήδη γνωστούς κορωνοϊούς και εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με αντίστοιχους ιούς που προέρχονται από νυχτερίδες και φολιδωτούς μυρμηγκοφάγους.

β. Η προσκόλληση ειδικών πρωτεϊνών του ιού στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) των ανθρώπινων κυττάρων -γεγονός που δημιουργεί έντονα προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καρδιοπαθείς κ.ά.- είναι πολύ πιο έντονη από τους άλλους γνωστούς κορωνοϊούς.

Από τις παραπάνω έντονες διαφορές φαίνεται ότι ο ιός δεν δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο, δεν τροποποιήθηκε γενετικά και είναι μάλλον προϊόν της φύσης (Φυσικής Επιλογής – Εξέλιξης).

Μαζί με τους ανταγωνισμούς και τις διεκδικήσεις, βασικός κανόνας που διέπει τα έμβια όντα είναι η συμβίωση. Σήμερα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τόσο ο άνθρωπος όσο και άλλες μορφές ζωής, πολύ ή και λιγότερο σύνθετες, περιέχουν περισσότερα μικροβιακού τύπου κύτταρα από ό,τι τα δικά τους κύτταρα. Ιδιαίτερα δε στον άνθρωπο φαίνεται ότι υπάρχουν 10 φορές περισσότερα τέτοιου τύπου κύτταρα από ό,τι τα ανθρώπινα.

Είμαστε άνθρωποι, εκπληκτικά μεν όντα με απίθανες δυνατότητες σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ζωής, αλλά όχι υπεράνθρωποι και όχι αποκομμένοι από τη φύση, τις δομές και τις διαδικασίες της. Θα πρέπει να καταλάβουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, τη φύση και το περιβάλλον, τη φύση μας, τον χώρο μέσα στον οποίο εκδηλώνεται και εκτυλίσσεται η ζωή μας. Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ξέχωρα πνεύμα και ύλη, αλλά μαζί ενωμένα, όπως το υδρογόνο και το οξυγόνο, που από μόνα τους είναι αέρια, αλλά ενωμένα σχηματίζουν το νερό».

Ανησυχίες για μετάλλαξη του κορωνοϊού

Είναι βάσιμες οι ανησυχίες για τη δυνατότητα μετάλλαξης του ιού σε έναν ακόμη πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα τύπο; «Οι μέχρι σήμερα αντιλήψεις μας εμφανίζουν τη ζωή και τις μορφές της τόσο πολύπλοκες και μαζί τόσο ευέλικτες, που δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν αλλαγές στη δομή του γενετικού υλικού των όντων (μεταλλάξεις) και εκφράσεις νέων διαφορετικών ιδιοτήτων. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι όσο πιο πολύ μολυσματικός είναι ο ιός, τόσο περισσότερο μπορεί να σκοτώσει τον ξενιστή του με αποτέλεσμα να περιορισθεί η επιβίωσή του, ή και να εξαφανισθεί. Στην περίπτωση του SARS-CoV-2 φαίνεται ότι ο ιός είναι διεισδυτικός και εξαπλώνεται, επιβιώνει δηλαδή καλύτερα, επειδή δεν είναι εξαιρετικά θανατογόνος. Αυτό που θεωρείται από τον πολύ κόσμο «έξυπνος ιός». Αναμένουμε την παραγωγή εμβολίων, αλλά και τον κύκλο του ιού, ώστε να τον τιθασεύσει η ανθρωπότητα, να περιορίσει την εξάπλωση του, τη νοσηρότητα και τους θανάτους που προκαλεί».

Κορωνοϊός το καλοκαίρι

Πού εδράζονται οι προσδοκίες ότι κατά τους θερινούς μήνες θα περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού; «Όπως συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς -π.χ. γρίπης- υπάρχει πιθανότητα ο νέος κορωνοϊός να εξαπλώνεται λιγότερο καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται. Αρκετές νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώθηκε τόσο αποτελεσματικά σε θερμότερες και πιο υγρές περιοχές του κόσμου, όπως και σε ψυχρότερες περιοχές. Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης – ΜΙΤ ανέλυσαν τα παγκόσμια κρούσματα της ασθένειας και διαπίστωσαν ότι το 90% των λοιμώξεων εμφανίστηκαν σε περιοχές που οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου και με απόλυτη υγρασία 4 έως 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η επόμενη ημέρα…

Η επόμενη ημέρα λογίζεται εφιαλτική. Κυρίως αυτό που προκαλεί κατατροφολογικές κρίσεις και αναλύσεις, είναι η προς το παρόν τουλάχιστον αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει η φοβική αν μη τι άλλο κρίση. Το βέβαιο είναι ή μάλλον ελκτιμάται, είναι ότι όλες οι μικρές και μικρομεσαίες  επιχειρήσεις που μόλις βγήκαν ή έβγαιναν από τη πενταετή μνημονιακή κρίση, αναμένεται να επαναλάβουν τον αγωνιώδη κύκλο της επιβίωσης τους…

Ορισμένες χαρακτηριστικές ειδήσεις και εκτιμήσεις

  • Σε χαμηλά 3ετίας το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ

Στο χαμηλότερο σημείο από το 2017 βρίσκεται και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τον Μάρτιο υποχώρησε στις 89,1 μονάδες, υποχωρώντας 11,9 μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα διαμορφωθεί στις 90 μονάδες.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που διενήργησε την έρευνα, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του δείκτη τα τελευταία 50 χρόνια, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στις ανησυχίες σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

  • JP Morgan: «H συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία»

Ως ένα εξαιρετικά βίαιο αλλά ταχύτατο φαινόμενο περιγράφει την παγκόσμια ύφεση λόγω κορονοϊού σε έκθεσή της η JP Morgan, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο δύο τρίμηνα.

Η έκθεση της JP Morgan με τίτλο «What the COVID-19 endgame might look like», την οποία περιλαμβάνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε χθες ο ΣΕΒ, προβλέπει ύφεση για το πρώτο τρίμηνο -12% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο -1%, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα σημειωθεί εκρηκτική ανάπτυξη +19% και το τέταρτο τρίμηνο +4%. Στο σύνολο του 2020 η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,1%.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το πρώτο τρίμηνο, -22% το δεύτερο τρίμηνο, +45% το τρίτο τρίμηνο και +3,5% το τέταρτο τρίμηνο.

Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται -4% το πρώτο τρίμηνο, -14% το δεύτερο τρίμηνο, +8% το τρίτο τρίμηνο και +4% το τέταρτο τρίμηνο.

  • 2,1 τρισ. δολ. το κόστος στην τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως

Σε 2,1 τρισ. δολάρια υπολογίζει το κόστος του κορωνοϊού στην παγκόσμια ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTCC).

Αυτό σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι την ίδια στιγμή εξαιτίας της πανδημίας, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν στην τουριστική βιομηχανία ανέρχονται σε 75 εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα απειλούνται 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας εξαιτίας της πανδημίας, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του WTCC και έντονη είναι η ανησυχία από το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 50% τα επαγγέλματα που είναι επισφαλή στα νέα δεδομένα, σε σχέση με τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, αναφορικά με την υφιστάμενη έρευνα, υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν τώρα στον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών προκαλούν βαθιά ανησυχία σε εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή η Gloria Guevara παρατηρεί ότι πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο άργησαν να αντιδράσουν προκειμένου, να βοηθήσουν έναν τομέα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας. Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα εντός των επόμενων ημερών, ο τομέας τουρισμού και τουρισμού βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική κατάρρευση.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, με τις απώλειες της τουριστικής βιομηχανίας να υπολογίζονται σε 552 δις δολάρια.

Mises: Τα κράτη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που δημιούργησαν κι ο Covid-19 επιδείνωσε

  • Mises: Τα κράτη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που δημιούργησαν κι ο Covid-19 επιδείνωσε

Στις αδύναμες και εξαιρετικά παρεμβατικές οικονομίες, ο συνδυασμός της ήδη υψηλής ανεργίας, του υψηλού χρέους και των υψηλών κρατικών δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε κρίση ελληνικού τύπου

Πριν από κάθε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία, πρέπει να θυμόμαστε ότι, όπως και στο παρελθόν, η σύνεση και η ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτή την κρίση.

Ενόψει μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, υπεύθυνοι και προσεκτικοί.

Τι είδους κρίση αντιμετωπίζουμε;

Πρόκειται για σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού που προστίθεται σε υποχρεωτικό κλείσιμο της οικονομίας. Ως εκ τούτου, μια σοβαρή απάντηση πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς την πλευρά της προσφοράς.

Είναι αστείο να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τη ζήτηση με τυπωμένα χρήματα και δημόσιες δαπάνες σε ένα αναγκαστικό lockdown, όπου οποιαδήποτε πρόσθετη ζήτηση δεν θα ανεβάσει την προσφορά, μπορεί ακόμη και να την ισοπεδώσει. Ο υποχρεωτικός τερματισμός λειτουργίας λόγω σοκ εφοδιασμού δεν επιλύεται με κυβερνητικές δαπάνες ή μέτρα από την πλευρά της ζήτησης.

Η εκτύπωση χρήματος και η μείωση των επιτοκίων βοηθούν τους ήδη χρεωμένους και τις κυβερνήσεις, με ήδη ιστορικά χαμηλές αποδόσεις στα ομολόγα, ενώ τα ελλείμματα πρόκειται να αυξηθούν λόγω των αυτόματων σταθεροποιητών.

Οι κυβερνήσεις που υπερέβησαν τις δαπάνες κατά τους χρόνους ανάπτυξης, αύξησαν το χρέος και αγνόησαν τους κινδύνους μιας πανδημίας και στη συνέχεια προχώρησαν σε κλείσιμο της οικονομίας δεν μπορούν να παρουσιαστούν ως λύση.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν χρειάζονται κυβέρνηση για να ενθαρρύνουν τη ζήτηση, διότι αυτό δεν αποτελεί ζήτημα ζήτησης, η παύση λειτουργίας επιβάλλεται από το νόμο λόγω μιας πανδημίας για την υγεία που οι νομοθέτες προτιμούσαν να αγνοήσουν.

Δεν μπορούμε να βρεθούμε στην παγίδα του να πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι η οικονομική χαλάρωση όταν αποτύχει και αν δεν λειτουργήσει τότε πρέπει να συνεχίσουμε τη νομισματική παραφροσύνη.

Η νομισματική παραφροσύνη δεν είναι η λύση για τη νομισματική υπέρβαση και την τρέλα που προηγήθηκε.

Είναι καθήκον μας να προειδοποιούμε για τους κινδύνους να πέσουμε σε ανεύθυνη αισιοδοξία, ακριβώς έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση πιο γρήγορα και καλύτερα.

Ποια αποκατάσταση θα υπάρξει;

Οι εκτιμήσεις της οικονομικής ανάπτυξης έχουν επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση.

Το κλείσιμο, έστω και προσωρινό, της οικονομικής δραστηριότητας, των μεταφορών και του εμπορίου θα σημαίνει αναπόφευκτη ύφεση.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να συμβεί τώρα, είναι οι αναλυτές να συνεχίσουν να πιστεύουν σε μια ανάκαμψη σχήματος V. Όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια ανάπτυξη σχήματος L.

Εάν κάνω λάθος υποστηρίζει ο συντάκτης της έκθεσης, οι οικονομίες θα είναι ισχυρότερες ούτως ή άλλως, αλλά αν έχω δίκιο, τα μαζικά μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται μόνο τρεις εβδομάδες μετά από μια πολιτική υψηλών και τεράστιων ελλειμματικών δαπανών στην αγορά, στην αρχή μιας πανδημικής κρίσης θα οδηγήσουν την οικονομία σε μια κατάσταση ανεπανόρθωτη, από όπου δεν θα βγει εύκολα. Οι κυριότερες οικονομίες έχουν μεγάλη ικανότητα να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο σοκ.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Ιταλία ή στην Ισπανία.

Οι υπολογισμοί για τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 6,5%, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου στο 7% και στη Γερμανία στο 6%.

Στις αδύναμες και εξαιρετικά παρεμβατικές οικονομίες, ο συνδυασμός της ήδη υψηλής ανεργίας, του υψηλού χρέους και των υψηλών κρατικών δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε κρίση ελληνικού τύπου, όταν τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενός αναγκαστικού κλεισίματος, προέρχονται από μια μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση.

Στην ευρωζώνη, τα περισσότερα από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις βασίζονται σε τρία σημαντικά ελαττώματα:

  • αγνοούν ότι πολλές χώρες ήταν ήδη κοντά στην ύφεση το 2019,
  • υποθέτουν πως θα είναι μια παρένθεση χαμηλού αντίκτυπου και
  • εκτιμούν πως μια ταχεία και εκθετική ανάκαμψη δεν θα προκαλέσει πραγματική ζημία στην απασχόληση ή τους δημόσιους και ιδιωτικούς λογαριασμούς.

Στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας αντανακλούσε ήδη σημαντική επιβράδυνση, οπότε η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων ξεκινά από λάθος διάγνωση: ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ζήτημα και η πρόσβαση σε πιστώσεις και όχι στην κατάρρευση των πωλήσεων λόγω ενός επιβληθέντος κλεισίματος, με τη συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και σταθερών εξόδων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφύγουν να κάνουν τα λάθη που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τα έθνη της ευρωζώνης.

Προθεσμίες

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δημιουργούν άθελά τους επιζήμιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία, παρέχοντας στους πολίτες μη ρεαλιστικές μικρές δόσεις αρνητικών πληροφοριών και επεκτείνοντας το κλείσιμο για 15 ημέρες.

Αυτό οδηγεί σε τεράστια προβλήματα ταμειακών ροών σε ολόκληρη την οικονομία, επειδή οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι οι μηχανισμοί υποστήριξης διαρκούν λίγες μόνο ημέρες, ενώ η επέκταση των ζημιών καταστρέφει τις ταμειακές ροές και τους ισολογισμούς.

  • Οι επιχειρήσεις βλέπουν ότι οι πληρωμές τρεχόντων τιμολογίων καθυστερούν ή δεν καταβάλλονται, ενώ οι παραγγελίες για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ακυρώνονται.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης σε πιστώσεις (υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και πιστωτική προσφορά στη ζήτηση διαλυτών και σε πολύ χαμηλά ποσοστά), αντιμετωπίζουν πλήρες κλείσιμο και απολύσεις λόγω διακοπής της δραστηριότητας.
  • Μηδενικό εισόδημα, αλλά σταθερό κόστος και συσσωρευμένοι φόροι.
  • Πολλές επιχειρήσεις θα διαπιστώσουν ότι η καθυστέρηση των πληρωμών φόρων ή η παροχή δανείων δεν επιλύει τίποτα.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων των επιχειρήσεων δεν είναι μία από τις εγγυήσεις δανείων, αλλά η αδυναμία αίτησης δανείου.

Δεν βρισκόμαστε σε κρίση εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στην πίστωση, αλλά μάλλον μιας κρίσης λόγω της εξαφάνισης της δραστηριότητας.

Η ιδιωτική συνεισφορά

Οι κυβερνήσεις αναμένουν από τις τράπεζες να προσφέρουν μαζική ανακούφιση μέσω περισσότερων δανείων, αγνοώντας το γεγονός ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη εξακολουθούν να έχουν δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενων δανείων και αντιμετωπίζουν μια τεράστια αύξηση των παραβάσεων στην Ευρώπη αλλά και στις αναπτυσσόμενες θυγατρικές τους, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση της αθέτησης των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση αυτή και το έχουν κάνει καλά, αλλά δεν πρόκειται να αυξήσουν τον κίνδυνο κατά δεκάδες δισεκατομμύρια, βοηθώντας τους σημερινούς πελάτες τους να βγουν από την κρίση.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τη δύναμη του ισολογισμού σε ιδιώτες αυτό δεν είναι ούτε εμφανές σε μεγάλες εταιρείες ούτε υφίσταται σε ΜμΕ (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις). Επιπλέον, οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, αν και έχει μειωθεί αξιοθαύμαστα τα τελευταία χρόνια.

  • Το καθαρό χρέος προς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω των υποβαθμίσεων των κερδών και των ταμειακών ροών.
  • Τα μέτρα πίστωσης, ρευστότητας και βραχυπρόθεσμης βοήθειας είναι κατάλληλα για όσους θα επιβίωνε ούτως ή άλλως πριν από αυτά τα νέα μέτρα της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης.
  • Η ρευστότητα ήταν τεράστια, τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι τράπεζες έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να δανείσουν.

Οι χαμένοι από την κρίση αυτή θα είναι οι εργαζόμενοι, χωρίς μεγάλα περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν ένα δάνειο και χωρίς ισχυρούς πόρους για να αντιμετωπίσουν μήνες μηδενικού εισοδήματος.

Και εκείνοι που θα υποφέρουν τους επόμενους μήνες, είναι οι ίδιοι που σήκωσαν τα φορολογικά βάρη πέρυσι. Οι κυβερνήσεις πρόκειται ήδη να καταναλώσουν όλο το δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουν και πολλά άλλα.

Η ιδέα είναι ότι αυτή η τεράστια ρευστότητα με αρνητικά πραγματικά ποσοστά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι αποτελεσματικό για μία φορά, όχι για να αυξήσει τις διαρθρωτικές ανισορροπίες στις τρέχουσες δαπάνες.

Αυτό δεν ζητά από το κράτος να παρεμβαίνει, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει τόσο πολύ, να σταματήσει τη μηχανή φορολογικού βάρους κατά τη διάρκεια ενός άνευ προηγουμένου επιχειρηματικού κατακλυσμού και να ενώσει την ευθύνη και την λιτότητα με όσους αγωνίζονται καθημερινά για να επιβιώσουν.

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να πολλαπλασιάσουν τα προηγούμενα λάθη που προσθέτουν μεγαλύτερα, όπως η άμεση δημιουργία εσόδων από τις δαπάνες ή τα χρήματα με ελικόπτερο, θα προσθέσουν μια νομισματική κρίση σε έναν υποχρεωτικό σοκ εφοδιασμού.

Ένα λάθος δεν διορθώνεται κάνοντας το ίδιο αλλά πιο επιθετικά.

Πρέπει να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει τόσο πολύ, όχι για να εκμεταλλευτεί ένα πρωτοφανές επιχειρηματικό κατακλυσμό για να αυξήσει τον παρεμβατισμό.

Εάν οι κυβερνήσεις επιμένουν στη διατήρηση των ελάχιστων φορολογικών εσόδων που μπορούν να γκρεμίσουν από τα συντρίμμια, θα θέσουν σε κίνδυνο τις εισπράξεις του 2020 και των εσόδων του 2021 και του 2022, λόγω της τεράστιας αύξησης της ανεργίας και του κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Η διατήρηση του συστήματος φορολογικών σφήνων σε μια κρίση αυτού του μεγέθους δημιουργεί ένα διπλό αρνητικό.

Το ντόμινο των επιχειρηματικών αποτυχιών και των απωλειών σε θέσεις εργασίας θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν, και μαζί του, οι φορολογικές βάσεις και τα έσοδα.

Δεύτερον, η δυνητική ανάπτυξη περιορίζεται λόγω της δυσανάλογα υψηλής φορολογίας κανονιστικών ρυθμίσεων, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την προσέλκυση των μικρών επενδύσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά την ανάκαμψη.

Μια εκτεταμένη οικονομική κρίση λόγω lockdown δεν επιλύεται με μέτρα ζήτησης ή χρησιμοποιώντας τον ισολογισμό του ιδιωτικού τομέα για την προσθήκη χρέους και τη συσσώρευση κινδύνου, αλλά με επείγοντα μέτρα εφοδιασμού που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των επιχειρήσεων και, μαζί τους, των εργαζομένων και των οικογενειών. Οι ΗΠΑ και ο κόσμος θα συνέλθουν από αυτή την κρίση. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να το επιτρέψει.

Η κυβέρνηση είναι εκεί για να διευκολύνει, όχι να επιλέξει τους νικητές και τους ηττημένους.

Μερικές καταγεγραμμένες πληροφορίες ως τροφή για σκέψη

Στο λαό, έχουν  διατυπωθεί και συγκεκριμένα ερωτήματα πέρα από τις θεωρίες συνομωσάις, που ανάλογα με την οπτική του καθενός ενισχύουν κατά κανόνα τις τελευταίες… Ας δούμε μερικές…

Το 2009 είχαμε το πολεμικό ανακοινωθέν της πανδημίας του Η1Ν1.

Ο κ.Αβραμόπουλος, ως υπουργός υγείας, παραγγέλνει 16.000.000 εμβόλια (1η παραγγελία, 8 εκ. Δόσεις Αυγ. 2009 και 2η παραγγελία, 8 εκ. δόσεις 1 Οκτ 2009, χωρίς γνωμοδότηση επιστημονικού σώματος [ Pc = 1– (1 / R0 ) 1 – (1/1,5) = 33% ~40% ]). Τελικά, μόνο 350.000 Έλληνες εμβολιάστηκαν τότε. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 16εκ…πετάχτηκαν; (για να δείτε τα στοιχεία κάντε κλικ εδώ).

https://www.paed-anosia.gr/mediaupload/2010_PID_symposium/panagiotopoulos_h1n1_herdImmunity.pdf

Βέβαια, ο ίδιος υπουργός παρήγγειλε και επιπλέον αντι-ιικά φάρμακα για να καλύψει το 20% του πληθυσμού(ενώ μέχρι τότε καλυπτόταν το 12%), πληρώνοντας κοντά στα 5εκατ. Ευρώ, τα οποία τελικά και παρέμειναν στο ράφι ως ληγμένα, ή στα σπίτια πάλι ως ληγμένα. Έτσι και στην περίπτωση των tamiflu η παρασκευάστρια εταιρία Roche έκανε χρυσές δουλειές στην Ελλάδα: Μόνο το 2011, η αξία των ελληνικών αποθεμάτων tamiflu έφτανε περίπου τα 12,78 εκατ. ευρώ, αφού κάθε κουτί κόστισε 15 ευρώ. (για να δείτε τα στοιχεία κάντε κλικ εδώ).

Όταν ο Αβραμόπουλος είχε παραγγείλει 16 εκ εμβόλια από τη Novartis αλλά όχι, δεν ήταν σκάνδαλο

Το 2015 πέθαναν 1.800.000 άνθρωποι παγκοσμίως από φυματίωση, καμία όμως Κυβέρνηση, Οργανισμός ή Ιατρική αρχή δεν συγκινήθηκε για να ασχοληθεί με αυτό το «ανθρωποφάγο» νόσημα… (για να δείτε τα στοιχεία κάντε κλικ εδώ).

Πηγές:

Biosafety in the balance

An accident with anthrax demonstrates that pathogen research always carries a risk of release — and highlights the need for rigorous scrutiny of gain-of-function flu studies.

Για να το δείτε στην αγγλική κάντε κλικ εδώ.

Βιοασφάλεια στην ισορροπία

04 Ιουλίου 2014

Ένα ατύχημα με τον άνθρακα καταδεικνύει ότι η έρευνα παθογόνων παραγόντων συνεπάγεται πάντοτε τον κίνδυνο απελευθέρωσης – και υπογραμμίζει την ανάγκη αυστηρής εξέτασης των μελετών για τη βελτίωση της λειτουργίας της γρίπης.

Οι ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα σχετικά με ένα ατύχημα που αφορά ζωντανά βακτήρια άνθρακα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ στην Ατλάντα, Γεωργία, ανησυχούν. Περίπου 84 εργαζόμενοι ήταν δυνητικά εκτεθειμένοι στο θανάσιμο στέλεχος Ames σε τρία εργαστήρια CDC. Αλλά το περιστατικό θα προκαλέσει πολύ ευρύτερες διακυμάνσεις: υπογραμμίζει τους κινδύνους της τρέχουσας διάδοσης των βιολογικών εργαστηρίων και την εργασία σε επικίνδυνα παθογόνα. Εάν ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί στο CDC, τότε μπορεί να συμβεί οπουδήποτε.

Οι λεπτομέρειες είναι αραιές, αλλά φαίνεται ότι ο άνθρακας αδρανοποιήθηκε σε ένα εργαστήριο υψηλού περιορισμού βιοασφάλειας-3 (BSL-3) έτσι ώστε να μπορεί να μελετηθεί στα τρία εργαστήρια BSL-2. Αλλά ζωντανά βακτηρίδια επιβίωσαν το βήμα απενεργοποίησης και δεν ανιχνεύθηκαν πριν αποσταλούν τα δείγματα. Το CDC θεωρεί ότι ο κίνδυνος που έχουν οι μολυσμένοι εργαζόμενοι είναι χαμηλοί και όλοι τους έχουν προσφερθεί προστατευτικά αντιβιοτικά.

Τέτοια εργατικά ατυχήματα δεν είναι ευτυχώς συνηθισμένα. Μια ανάλυση του CDC το 2012 ανέφερε, για παράδειγμα, ότι υπήρχαν 727 περιστατικά κλοπής, απώλειας ή απελευθέρωσης εκλεκτών παραγόντων και τοξινών στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2004 και 2010, με αποτέλεσμα 11 μολύνσεις που έχουν αποκτηθεί από εργαστήριο και χωρίς δευτερογενή μετάδοση (RD Henkel et al., Appl Biosafety 17, 171-180, 2012). Το Anthrax είναι συμβατό με άμεση έκθεση σε σπόρια και δεν εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Πολύ περισσότερο δυνητικά επικίνδυνα είναι εργαστηριακά ατυχήματα με παράγοντες που κάνουν. Είναι αδύνατο να διαβάσετε για το περιστατικό του CDC και να μην αναπνεύσετε ένα μεγάλο αναστεναγμό που δεν συνεπάγεται ένα καινοτόμο στέλεχος πανδημικής γρίπης.

Ομάδες με επικεφαλής τον Ron Fouchier του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ των Κάτω Χωρών και Yoshihiro Kawaoka του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison δημιούργησαν μια καταιγίδα στα τέλη του 2011, όταν τεχνητά επεξεργάστηκαν πιθανές πανδημικές μορφές του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, οι ερευνητές ολοκλήρωσαν ένα εθελοντικό δωδεκάμηνο μορατόριουμ για μια τέτοια έρευνα σχετικά με την κερδοσκοπική λειτουργία της γρίπης, η οποία μπορεί να αυξήσει το φάσμα των ξενιστών, τη μεταδοτικότητα ή τη μολυσματικότητα των ιών (βλέπε Nature 493, 460, 2013).

Αυτό το μήνα, η ομάδα της Kawaoka ανέφερε ότι είχε σχεδιάσει έναν ιό γρίπης de novo από γονίδια άγριων γρίπης των πτηνών που κωδικοποίησαν για πρωτεΐνες παρόμοιες με εκείνες του ιού πανδημίας του 1918 (T. Watanabe Cell Microbe 15, 692-705, 2014 ). Οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν μια βίαιη εκδοχή που θα μπορούσε να μεταδώσει μεταξύ κουνάβων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας ιός τύπου 1918 θα μπορούσε να βγει από ιούς της γρίπης των πτηνών.

Τον αιώνα μετά το χτύπημα της γρίπης του 1918, δεν προέκυψε παρόμοια παραλλαγή πανδημίας παρά τους ιούς της άγριας γρίπης των ζώων που μεταλλάσσονται και επαναπροσδιορίζονται συνεχώς. Ο ιός H1N1 του 1918 ανασυντάχθηκε το 2005, αλλά η ανθρώπινη ανοσία σε αυτό έγινε ευρέως διαδεδομένη μετά την πανδημία H1N1 του 2009. Δεν υπάρχουν μεταδοτικές από το θηλαστικό φλοιούς πτηνών που μοιάζουν με θηλαστικά 1918 στην άγρια ​​φύση. οι μόνοι που υπάρχουν είναι οι μηχανικοί τύποι της Kawaoka.

“Η ιδέα μιας τυχαίας απελευθέρωσης ενός ιού πανδημίας γρίπης δεν μπορεί να διαγραφεί εντελώς.”

Οι ερευνητές όπως οι Kawaoka και Fouchier υποστηρίζουν ότι με μηχανικούς μεταλλαγμένους ιούς στο εργαστήριο, μπορούν να αναγνωρίσουν μεταλλάξεις και χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους παθογόνους να εξαπλωθούν μεταξύ των θηλαστικών. Αυτό με τη σειρά τους, υποστηρίζουν, επιτρέπει την αξιολόγηση της πανδημίας των ιών της γρίπης των ζώων. Μακροπρόθεσμα, τέτοια πειράματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των μηχανισμών της μεταδόσεως και της παθογονικότητας του ιού. Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη δημόσια υγεία έχουν υπερκεραστεί. Συνεπώς, οι κίνδυνοι και τα οφέλη πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά και απαιτείται αυστηρή εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι η εργασία αυτή θα γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις με τα υψηλότερα πρότυπα βιοασφάλειας.

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έννοια της πρόβλεψης του πανδημικού δυναμικού των ιών γρίπης από τις μεταλλάξεις, αν και ελκυστική, είναι απλοϊκή. Λένε ότι οι προσδιορισμένες μεταλλάξεις είναι μόνο μια χούφτα από εκατομμύρια πιθανών συνδυασμών, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν μετάδοση από θηλαστικά. Υποστηρίζουν ότι οι μεταλλάξεις σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες δεν μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα χαρακτηριστικά και ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων άλλων γενετικών αλλαγών υποβάθρου σε ολόκληρο τον ιό.

Αυτά τα σημεία επισημάνθηκαν σε ένα έγγραφο της PLoS Medicine τον περασμένο μήνα (M. Lipsitch και AP Galvani PLoS Med 11, e1001646, 2014) και σε επιστολή 56 κορυφαίων ιολόγων, ειδικών για τις μολυσματικές ασθένειες και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον πρόεδρο José Manuel Barroso τον περασμένο Δεκέμβριο (βλ. Nature http://doi.org/tdb; 2013).

——————-

Engineered bat virus stirs debate over risky research

Lab-made coronavirus related to SARS can infect human cells.

Για να το δείτε στην αγγλική κάντε κλικ εδώ.

«Ο ιός των νυχτερίδων που δημιουργείται στο εργαστήριο αναζωπυρώνει τη συζήτηση για επικίνδυνες έρευνες»

Ο εργαστηριακός κορωναϊός που σχετίζεται με το SARS μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ένα πείραμα που δημιούργησε μια υβριδική έκδοση ενός κορωναϊού – ένα που σχετίζεται με τον ιό που προκαλεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) – προκάλεσε ανανεωμένη συζήτηση σχετικά με το αν οι εργαστηριακές παραλλαγές των ιών με πιθανό πανδημικό δυναμικό αξίζουν τους κινδύνους.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine1 στις 9 Νοεμβρίου, οι επιστήμονες διερεύνησαν έναν ιό που ονομάζεται SHC014, ο οποίος βρίσκεται σε πεταλοειδή νυχτερίδες στην Κίνα. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χιμαιρικό ιό, αποτελούμενο από επιφανειακή πρωτεΐνη SHC014 και τη ραχοκοκαλιά ενός ιού SARS που είχε προσαρμοσθεί να αναπτυχθεί σε ποντίκια και να μιμείται την ανθρώπινη νόσο. Η χιμαιρική μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων αεραγωγού – αποδεικνύοντας ότι η επιφανειακή πρωτεΐνη του SHC014 έχει την απαραίτητη δομή για να συνδεθεί με έναν βασικό υποδοχέα στα κύτταρα και να τα μολύνει. Προκάλεσε επίσης ασθένεια σε ποντίκια, αλλά δεν τα σκότωσε.

Αν και σχεδόν όλοι οι κοροναϊοί που απομονώθηκαν από τους νυχτερίδες δεν ήταν σε θέση να δεσμευτούν στον βασικό ανθρώπινο υποδοχέα, το SHC014 δεν είναι το πρώτο που μπορεί να το κάνει. Το 2013, οι ερευνητές ανέφεραν αυτή την ικανότητα για πρώτη φορά σε διαφορετικό κοροναϊό που απομονώθηκε από τον ίδιο πληθυσμό νυχτερίδων2.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις υποψίες ότι οι κορονοϊοί που μπορούν να μολύνουν άμεσα τους ανθρώπους (αντί να χρειάζεται να εξελιχθούν σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή) μπορεί να είναι πιο συνηθισμένοι από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, λένε οι ερευνητές.

Αλλά άλλοι ιολόγοι αμφισβητούν εάν οι πληροφορίες που συλλέγονται από το πείραμα δικαιολογούν τον πιθανό κίνδυνο. Αν και η έκταση του κινδύνου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ο Simon Wain-Hobson, ένας ιολόγος στο Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι, επισημαίνει ότι οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει έναν νέο ιό που «αναπτύσσεται αξιοθαύμαστα» στα ανθρώπινα κύτταρα. “Αν ο ιός διαφύγει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη τροχιά”, λέει.

Δημιουργία ενός χιμαιρά

Το επιχείρημα είναι ουσιαστικά η επανάληψη της συζήτησης σχετικά με το αν θα επιτραπεί η εργαστηριακή έρευνα που αυξάνει τη μολυσματικότητα, την ευκολία εξάπλωσης ή τη σειρά ξενιστών επικίνδυνων παθογόνων – η γνωστή ως “κερδοσκοπική έρευνα”. Τον Οκτώβριο του 2014, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση τέτοιων ερευνών σχετικά με τους ιούς που προκαλούν το SARS, τη γρίπη και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή, μια θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από ιό που σπάνια πηδάει από καμήλες σε ανθρώπους).

Η τελευταία μελέτη ξεκίνησε ήδη πριν ξεκινήσει το μορατόριουμ των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) του επέτρεψε να προχωρήσει ενώ βρίσκεται υπό εξέταση από τον οργανισμό, λέει ο Ralph Baric, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του North Carolina στο Chapel Hill, συν-συγγραφέας της μελέτης. Το NIH τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο δεν ήταν τόσο επικίνδυνο ώστε να εμπίπτει στο μορατόριουμ, λέει.

Αλλά ο Wain-Hobson αποδοκιμάζει τη μελέτη επειδή, όπως λέει, παρέχει λίγα οφέλη και αποκαλύπτει λίγα για τον κίνδυνο που θέτει ο άγριος ιός SHC014 σε νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Άλλα πειράματα στη μελέτη δείχνουν ότι ο ιός σε άγρια ​​νυχτερίδες θα πρέπει να εξελιχθεί ώστε να αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο – μια αλλαγή που δεν μπορεί ποτέ να συμβεί, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο Baric και η ομάδα του ανασύνταξαν τον άγριο ιό από την αλληλουχία του γονιδιώματός του και διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε ελάχιστα σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων και δεν προκάλεσε σημαντική ασθένεια σε ποντίκια.

“Ο μόνος αντίκτυπος αυτής της εργασίας είναι η δημιουργία, σε ένα εργαστήριο, ενός νέου, μη φυσικού κινδύνου”, συμφωνεί ο Richard Ebright, ειδικός του μοριακού βιολόγου και βιοαπόφραξης στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Piscataway, New Jersey. Τόσο ο Ebright όσο και ο Wain-Hobson είναι μακροχρόνιοι επικριτές της ερευνητικής δραστηριότητας.

Στο έγγραφό τους, οι συντάκτες της μελέτης παραδέχονται επίσης ότι οι χρηματοδότες μπορούν να σκεφτούν δύο φορές για να επιτρέψουν τέτοια πειράματα στο μέλλον. “Οι επιστημονικές ομάδες ελέγχου θεωρούν ότι παρόμοιες μελέτες κατασκευάζουν χιμαιρικούς ιούς βασισμένους σε κυκλοφορούντα στελέχη που είναι υπερβολικά επικίνδυνα για να επιδιώξουν”, γράφουν, προσθέτοντας ότι απαιτείται συζήτηση ως προς το αν οι συγκεκριμένοι τύποι χιμαιρικών ιών απαιτούν περαιτέρω έρευνα έναντι των εγγενών κινδύνων.

Χρήσιμη έρευνα

Αλλά ο Μπαϊτς και άλλοι λένε ότι η έρευνα είχε οφέλη. Τα ευρήματα της μελέτης “μετακινούν αυτόν τον ιό από έναν υποψήφιο αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα σε έναν σαφή και σημερινό κίνδυνο”, λέει ο Peter Daszak, ο οποίος συνυπέγραψε το έγγραφο του 2013. Ο Daszak είναι πρόεδρος του EcoHealth Alliance, ενός διεθνούς δικτύου επιστημόνων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο ερευνά ιούς από ζώα και ανθρώπους σε περιοχές με επερχόμενες ασθένειες σε όλο τον κόσμο.

Οι μελέτες που εξετάζουν υβριδικούς ιούς στην ανθρώπινη κυτταροκαλλιέργεια και σε ζωικά μοντέλα περιορίζονται σε αυτό που μπορούν να πουν για την απειλή που θέτει ένας άγριος ιός, συμφωνεί ο Daszak. Αλλά ισχυρίζεται ότι μπορούν να βοηθήσουν να υποδείξουν ποιοι παθογόνοι παράγοντες θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα για περαιτέρω ερευνητική προσοχή.

Χωρίς τα πειράματα, λέει ο Baric, ο ιός SHC014 θα εξακολουθούσε να μην θεωρείται απειλή. Προηγουμένως, οι επιστήμονες πίστευαν, βάσει μοριακών μοντέλων και άλλων μελετών, ότι δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα.

————————

Viral-research moratorium called too broad

US government ban on research into enhanced pathogens also affects flu surveillance and vaccine work.

Το μορατόριουμ για την έρευνα του ιού ήταν πολύ ευρύ

Για να το δείτε στην αγγλική κάντε κλικ εδώ.

23 October 2014

Αμερικανοί ερευνητές ανησυχούν ότι μια προσωρινή απαγόρευση της κυβέρνησης για πειράματα «κέρδους-από-λειτουργίας» που ενισχύουν τις μολυσματικές ιδιότητες επικίνδυνων ιών μπορεί επίσης να καλύπτει λιγότερο ακραίες μορφές εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε μια δημόσια συνεδρίαση του National Science Advisory Board για τη Βιοασφάλεια (NSABB) στη Bethesda, Maryland, στις 22 Οκτωβρίου, οι ερευνητές παραπονέθηκαν ότι η ανάπτυξη εμβολίων εποχικής γρίπης και αντιιικών ναρκωτικών μπορεί να παρεμποδιστεί από την κίνηση.

Κάποιοι έκαναν επίσης την υπόθεση για συνεχιζόμενες αμφιλεγόμενες πειράματα κέρδους-λειτουργίας παρόμοια με αυτά που δημοσιεύθηκαν το 2012 από τον Yoshihiro Kawaoka του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, η ομάδα του οποίου τροποποίησε τους ιούς της γρίπης των πτηνών ώστε να μεταδοθεί σε κουνάβια1. Τέτοια πειράματα καταδεικνύουν καταρχήν πώς ένας ιός πτηνών μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

Το μορατόριουμ, που ανακοινώθηκε στις 17 Οκτωβρίου από το Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, αναστέλλει νέες επιχορηγήσεις για έρευνα σχετικά με την κερδοσκοπική λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει τη γρίπη, το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Η κυβέρνηση ζητά επίσης από τους ερευνητές που χρηματοδοτούνται επί του παρόντος να σταματήσουν τη δουλειά τους οικειοθελώς, ενώ η NSABB και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (NRC) διατυπώνουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σταθμίζονται τα επιστημονικά και δημόσια όφελος από την εργασία αυτή ενάντια στον κίνδυνο να διαφύγει ένας τροποποιημένος ιός εργαστήριο. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Παραγγελίες διακοπής λειτουργίας

Αλλά η Amy Patterson, διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Επιστήμης στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), λέει ότι οι ερευνητές που έχουν συνάψει συμβάσεις με το NIH ενδέχεται να επηρεαστούν πριν από τους δικαιούχους των επιχορηγήσεων και αρκετοί επιστήμονες λένε ότι έλαβαν εντολές να σταματήσουν την εργασία τους το NIH αυτή την εβδομάδα. Ο Patterson εκτιμά ότι μεταξύ 20 και 24 έργων που χρηματοδοτούνται από το NIH επηρεάζονται άμεσα.

Αν και οι περισσότεροι ερευνητές χαιρετίζουν τη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της έρευνας κερδοφορίας, κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη παύσης των συνεχιζόμενων πειραμάτων. “Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι ένα μορατόριουμ είναι σαν να κλείνουμε ένα εργοστάσιο και να το ξεκινάμε πάλι”, λέει ο ανοσολόγος Arturo Casadevall του Κολλεγίου Ιατρικής του Albert Einstein στη Νέα Υόρκη, ο οποίος καλεί την προσωρινή απαγόρευση ενός “αμβλύ οργάνου” για την επίτευξη του τελικού στόχου βελτιωμένης ασφάλειας.

Ακόμη και ορισμένοι από εκείνους που ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με την έρευνα κερδοσκοπικού χαρακτήρα αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι λιγότερο από ιδανική. “Το μορατόριουμ ήταν απαραίτητο μόνο επειδή η χρηματοδότηση ξεκίνησε πριν κάνουμε μια ανάλυση κινδύνου-οφέλους”, λέει ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Η NSABB ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου ότι θα συνάψει σύμβαση με μια εταιρεία ανάλυσης κινδύνου για να αξιολογήσει αντικειμενικά τους τρόπους μέτρησης των κινδύνων της κερδοσκοπικής έρευνας.

Διάγνωση και πρόγνωση

Πολλοί ερευνητές λένε ότι μπερδεύονται για τον τρόπο με τον οποίο ισχύουν οι εντολές της κυβέρνησης και ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Εκείνοι που λένε ότι το NIH τους διέταξε να σταματήσουν τη δουλειά, είναι ο Stacey Schultz-Cherry, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Νοσοκομείο Έρευνας Παιδιών του St. Jude στο Memphis, Tennessee, το οποίο συνεργάζεται με τα συνεργαζόμενα κέντρα της γρίπης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). Έδειξε στην επιτροπή NSABB μια σύνθετη διαφάνεια του τύπου των δεδομένων γρίπης που χρησιμοποιεί η ΠΟΥ για να επιλέξει το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Ορισμένες έρευνες κερδοφορίας είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό όχι μόνο των μεταδοτικών στελεχών αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν για να αποφύγουν τα εμβόλια που επιλέγει η ΠΟΥ.

Η Schultz-Cherry λέει ότι το εργαστήριό της, το οποίο έχει συμβληθεί από το NIH, μόλις έλαβε εντολή να σταματήσει την εργασία, παρόλο που η απαγόρευση δεν καλύπτει την έρευνα για φυσικούς ιούς. “Δεν θέλουν την απαγόρευση να επηρεάσει την εποχική γρίπη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάνει”, λέει. “Αυτό που μόλις σταμάτησε είναι οι μελέτες εμβολιασμού-διαφυγής. Οπωσδήποτε θα υποχωρήσει στη δημόσια υγεία. “

Η εντολή της κυβέρνησης περιλαμβάνει απαλλαγή για εργασία που θεωρείται επείγουσα για τη δημόσια υγεία ή την εθνική ασφάλεια, όπως καθορίζεται από τον επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας χρηματοδότησης (στην προκειμένη περίπτωση, του διευθυντή της NIH Francis Collins). Ο Patterson λέει ότι το NIH θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται σωστά και σταθερά σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει το συγκεκριμένο έργο. Αλλά ο Schultz-Cherry λέει ότι ακόμη και μια μικρή διακοπή μπορεί να είναι επιβλαβής για τη διαδικασία επιτήρησης της γρίπης.

Ο Bill Sheridan, ανώτερος αντιπρόεδρος της BioCryst Pharmaceuticals στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, αντανακλά τις ανησυχίες του Schultz-Cherry, λέγοντας ότι η έρευνα των ιδιωτικών εταιρειών για τα αντιιικά φάρμακα και τα εμβόλια θα σταματήσει επίσης, αν δεν επιτρέπεται κάποια έρευνα κερδοφορίας να προχωρήσουμε, επειδή η ανάπτυξη φαρμάκων είναι οικονομικά επικίνδυνη. Και μου

——————–

US suspends risky disease research

Government to cease funding gain-of-function studies that make viruses more dangerous, pending a safety assessment.

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν έρευνα για επικίνδυνες νόσους

Για να το δείτε στην αγγλική κάντε κλικ εδώ.

22 October 2014

Κυβέρνηση να σταματήσει τη χρηματοδότηση κερδοσκοπικών μελετών που καθιστούν τους ιούς πιο επικίνδυνες, εν αναμονή της εκτίμησης της ασφάλειας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέπληξε πολλούς ερευνητές στις 17 Οκτωβρίου όταν ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά τη χρηματοδότηση νέων ερευνών που καθιστούν ορισμένους ιούς πιο θανατηφόρους ή μεταδοτικούς. Η Υπηρεσία Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου ζητά επίσης από τους ερευνητές που διεξάγουν πειράματα για τη γρίπη, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS) έχει ολοκληρωθεί – αφήνοντας πολλά αβέβαια για το πώς να προχωρήσουμε.

“Νομίζω ότι είναι πραγματικά εξαιρετικά νέα”, λέει ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ο οποίος έχει ζητήσει επί μακρόν περισσότερη επίβλεψη για έρευνα κερδοφορίας. «Νομίζω ότι είναι κοινή λογική να συζητάς πριν δεις να δράσεις».

Οι επικριτές μιας τέτοιας εργασίας υποστηρίζουν ότι είναι άσκοπα επικίνδυνο και ότι κινδυνεύει να απελευθερώσει κατά λάθος ιούς με πανδημικό δυναμικό – όπως ένας κατασκευασμένος ιός της γρίπης H5N1 που απλώνεται εύκολα ανάμεσα σε κουνάβια που αναπνέουν τον ίδιο αέρα1. 2. Το 2012, τέτοιες ανησυχίες ώθησαν μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών της γρίπης να σταματήσουν τα πειράματα κερδοφορίας για ένα έτος (βλ. Nature http://doi.org/wgx; 2012). Η συζήτηση επανεμφανίστηκε τον Ιούλιο, μετά από σειρά εργαστηριακών ατυχημάτων που αφορούσαν παθογόνους παράγοντες με κακή συμπεριφορά στα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα της Γεωργίας.

Η απότομη κίνηση του Λευκού Οίκου φαίνεται να αποτελεί ανταπόκριση στην ανανεωμένη άσκηση πίεσης από τους επικριτές της κερδοφορίας, οι οποίοι ήθελαν να ανασταλεί η εργασία αυτή και άλλοι που προσπάθησαν να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της χωρίς να διαταράξουν την υπάρχουσα έρευνα.

Ο Arturo Casadevall, ένας μικροβιολόγος στο Κολλέγιο Ιατρικής του Albert Einstein στη Νέα Υόρκη, καλεί το σχέδιο «μια αντίδραση στο γόνατο». “Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία ότι αυτά τα πειράματα είναι στην πραγματικότητα τόσο υψηλά,” λέει. “Πολλά από αυτά γίνονται από πολύ αξιόλογα εργαστήρια, με πολλές προφυλάξεις στη θέση τους.”

Μερικοί ερευνητές μπερδεύονται από τη διατύπωση του μορατόριουμ. Οι ιοί πάντοτε μεταλλάσσονται και ο Casadevall λέει ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πόση μετάλλαξη που δημιουργήθηκε σκόπιμα από τους επιστήμονες μπορεί να «λογικά αναμένεται» για να καταστήσει τον ιό πιο επικίνδυνο – το σημείο στο οποίο πρέπει να σταματήσει η έρευνα του Λευκού Οίκου. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό το σημείο θα καθοριστεί για επιμέρους επιχορηγήσεις στις συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων χρηματοδότησης και ερευνητών.

Ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια που διεξάγουν μελέτες κερδοφορίας λειτουργεί ο Yoshihiro Kawaoka, ερευνητής της γρίπης στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Το 2012, η ​​Kawaoka δημοσίευσε ένα αμφιλεγόμενο έγγραφο1 που αναφέρει την αεροπορική μετάδοση της τροποποιημένης γρίπης H5N1 μεταξύ κουνάβων. Από τότε δημιούργησε έναν ιό της γρίπης H1N1 χρησιμοποιώντας γονίδια παρόμοια με εκείνα από το πανδημικό στέλεχος του 1918, για να δείξει πώς μπορεί να προκύψει μια τέτοια επικίνδυνη γρίπη. Η μηχανική H1N1 ήταν μεταδοτική στα θηλαστικά και πολύ πιο επιβλαβής από τη φυσική καταπόνηση.

Η Kawaoka δηλώνει ότι σχεδιάζει να συμμορφωθεί με την οδηγία του Λευκού Οίκου για να σταματήσει την τρέχουσα έρευνα μόλις καταλάβει ποια από τα έργα της επηρεάζει. “Ελπίζω ότι τα θέματα μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά και εποικοδομητικά, έτσι ώστε η σημαντική έρευνα να μην καθυστερήσει επ ‘αόριστον”, λέει.

Αλλά φαίνεται ότι το πάγωμα μπορεί να είναι μακρύ. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι θα αναμείνει τις συστάσεις του Εθνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τη Βιοασφάλεια των ΗΠΑ (NSABB) και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας πριν αποφασίσει εάν και πώς θα άρει την απαγόρευση. Οι ομάδες αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός ενός έτους. Καθώς η Φύση πήγε να ασχοληθεί με το Τύπο, η NSABB επρόκειτο να συγκαλέσει στις 22 Οκτωβρίου, την πρώτη συνεδρίασή της σε δύο χρόνια. Ο Lipsitch, ο οποίος θα μιλήσει στην εκδήλωση, λέει ότι θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός αντικειμενικού εργαλείου αξιολόγησης κινδύνων για την αξιολόγηση μεμονωμένων ερευνητικών έργων. Συγκεκριμένα, λέει, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον μια μελέτη κέρδους-απόδοσης συμβάλλει σε έναν στόχο δημόσιας υγείας, όπως η πρόληψη και η θεραπεία της γρίπης, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τόσο τον κίνδυνο όσο και τη χρήση χρημάτων θα μπορούσαν να δαπανηθούν για ασφαλέστερη έρευνα.

“Υπάρχουν σαφώς περιπτώσεις όπου η έρευνα για την κερδοσκοπική λειτουργία είναι απαραίτητη και κατάλληλη και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ισχύει το αντίθετο”, λέει ο Ian Lipkin, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Η ανάγκη να κατανοήσουμε την συνεχιζόμενη επιδημία Ebola στη Δυτική Αφρική και να ελέγξουμε την εξάπλωσή της, για παράδειγμα, υπογραμμίζει τη σημασία της έρευνας σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες – καθώς και τη ρύθμιση αυτού του έργου, λέει ο Lipkin. Αν και οι δημόσιες ανησυχίες για την μεταφορά του Ebola μέσω του αέρα είναι αβάσιμες, οι ερευνητές θα μπορούσαν να κάνουν λόγο για την ανάγκη προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο ο ιός θα μπορούσε να εξελιχθεί στη φύση, σχεδιάζοντας μια πιο επικίνδυνη εκδοχή στο εργαστήριο. “Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές πριν από αυτά τα πειράματα ακόμη προταθούν”, λέει ο Lipkin. Ωστόσο, η Ebola δεν περιλαμβάνεται στο White Hou.

———————

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν για τον ιό και προειδοποίησαν τον Τραμπ / 22/03/20

του Μιχάλη Ιγνατίου / Hellasjournal

Ηεπιμονή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρεται στον «κινέζικο ιό», ενώ δεν είναι ψέμα -για να είμαστε δίκαιοι- δίνει την ευκαιρία σε όσους αρέσκονται στα σενάρια συνωμοσίας να διασπείρουν φήμες και να προωθούν σενάρια τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία και του μεγαλύτερου παραμυθά.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Αμερικής δεν υπονόησε, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, οτιδήποτε που να οδηγεί τη σκέψη σε «συνωμοσία εναντίον της ανθρωπότητας» εκ μέρους των κομμουνιστών της Κίνας. Όμως, το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, άμεσα τις υπόλοιπες χώρες για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ενοχοποιεί την κινεζική κυβέρνηση και κάνει αρκετούς ανθρώπους δύσπιστους.

Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο. Και είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Δεν θα ήταν σοβαρές οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών εάν δεν εξέταζαν αυτή την πιθανότητα που διακινούν όσοι βλέπουν «συνωμοσίες» σε κάθε πράξη της ζωής τους. Και σε αυτό βοηθά και το Διαδίκτυο, που είναι πλέον ανεξέλεγκτο.

Την Παρασκευή η εφημερίδα Washington Post έκανε μία μεγάλη αποκάλυψη. Και δεν είναι ένα μικρό μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά μία εκ των εφημερίδων που αγαπά να …μισεί ο Πρόεδρος Τραμπ. Έγκυρη, σοβαρή, που αποδεδειγμένα έχει πηγές.

Έγραψε λοιπόν η εφημερίδα:

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προχώρησαν σε δυσοίωνες και διαβαθμισμένες προειδοποιήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σχετικά με τον παγκόσμιο κίνδυνο που παρουσιάζει ο κορωναϊός.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και οι Αμερικανοί νομοθέτες υποβάθμισαν την απειλή και απέτυχαν να αναλάβουν δράση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση του παθογόνου αυτού παράγοντα.

Σύμφωνα με την Washington Post:

Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών δεν προέβλεπαν πότε θα μπορούσε να «προσγειωθεί» ο ιός στις ακτές των ΗΠΑ ούτε πρότειναν συγκεκριμένα βήματα που έπρεπε να λάβουν οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, καθώς αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ωστόσο, παρακολούθησαν την εξάπλωση του ιού στην Κίνα και αργότερα σε άλλες χώρες και προειδοποίησαν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται να ελαχιστοποιούν τη σοβαρότητα της επιδημίας.

Συνολικά, οι αναφορές και οι προειδοποιήσεις ζωγράφιζαν μια πρώιμη εικόνα ενός ιού που έδειχνε τα χαρακτηριστικά μιας πανδημίας που περιβάλλει τον πλανήτη και που θα μπορούσε να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να λάβουν γρήγορα μέτρα για να την περιορίσουν. Ωστόσο, παρά τη συνεχή ροή αναφορών, ο κ. Τραμπ συνέχισε δημόσια και ιδιωτικά να μειώνει την απειλή που έθετε ο ιός για τους Αμερικανούς. Επίσης, οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν αντιμετώπισαν σοβαρά τον ιό μέχρι αυτό το μήνα.

Η αποκάλυψη εκνεύρισε τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς στην πραγματικότητα είχε υποβαθμίσει τον κοροναϊό, αν και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι συνεργάτες του, προειδοποιούσαν για την ανάγκη να ερευνηθεί το θέμα και να αντιμετωπιστεί.

Είναι θέμα συζήτησης γιατί ο Αμερικανός Πλανητάρχης δεν κινητοποιήθηκε από τον Ιανουάριο, όταν οι μυστικές υπηρεσίες του παρουσίασαν τα στοιχεία, ότι δηλαδή ο «κινεζικός ιός» θα εξελιχθεί σε επιδημία. Απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί, διότι θα εισέλθουμε και εμείς -και δεν το επιθυμούμε- στον κόσμο της αρρωστημένης συνωμοσιολογίας.

Απ’ εκεί και πέρα, και όταν συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει ειδικά στην Ιταλία, μία χώρα που του είναι συμπαθής, χρειάστηκε χώρο να χωνέψει ότι βρισκόταν ενώπιον μίας μεγάλης κρίσης και απέναντι σε ένα «αόρατο εχθρό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όμως, δεν πρέπει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στον κ. Τραμπ και στην Αμερική, για ένα ιό που έκανε εξαγωγή η Κίνα. Διαβάσαμε τις θεωρίες ότι ο ιός είναι δημιούργημα των ΗΠΑ και ότι δήθεν τον έστειλαν στην Κίνα οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Να μου επιτρέψετε, όχι μόνο να διαφωνήσω, αλλά να μην ασχοληθώ με την κάθε βλακεία που διαδίδει ο κάθε ψεκασμένος τούτου του κόσμου. Διότι, σε ότι αφορά την προέλευση του ιού, δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία. Τον έστειλε η Κίνα σε όλο τον κόσμο, χωρίς να εννοώ ότι το έκανε επί τούτου. Αλλά έχει ευθύνη και ας ξεχνάμε αυτό το γεγονός επειδή άρχισε να στέλνει αεροπλάνα με ιατρικό υλικό στις χώρες, που υποφέρουν -και στην Ελλάδα.

Καλύτερο θα ήταν να εξηγούσε με σαφήνεια και να μοιραζόταν με όλες τις χώρες τρόπους για να σταματήσει αυτή η λαίλαπα. Παρά να έρχεται εκ των υστέρων και να ρίχνει …λάδι στα σημεία που ήδη μας έχει κάψει!

Διάβασα τις πανηγυρικές και ενθουσιώδεις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, που διανθίστηκαν με φωτογραφίες του κινέζικου αεροσκάφους που μετέφερε το ιατρικό υλικό στη χώρα μας.

Ηρεμήστε κύριοι υπουργοί… Το Πεκίνο δεν έστειλε δα και τα εμβόλια για τη θεραπεία και τη σωτηρία των ασθενών. Προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου λαίλαπα για όλο τον κόσμο και η αποστολή του λίγου υγειονομικού υλικού, είναι ένα τίποτα μπροστά στην τεράστια ζημιά που προκάλεσε…

Η Κίνα πολιτικοποιεί την τραγωδία που προκάλεσε η ίδια. Και πρέπει να προσέξουμε όλοι. Θα ήταν τραγικό να σταθεί κανείς στην αποστολή του ιατρικού υλικού και όχι στην εξαγωγή του νέου κοροναϊού…

Νίκος Ι.Παρίκος

Πηγές:

  • www.iefimerida.gr
  • www.liberal.gr
  • www.nature.com
  • www.bankingnews.gr
  • www.Hellasjournal.com
  • www.in.gr
  • www.paed-anosia.gr
  • www.net.xekinima.org
Μοιραστείτε το:
Tagged