Επιδημία Κορωνοϊόού: Απαγορεύσεις και έκτακτα μέτρα πάνε για τέλος Απριλίου και βλέπουμε…

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο – Επί τάπητος όλα τα σενάρια ακόμα και να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια

Και μέσα στον Απρίλιο θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού. Επί τάπητος όλα τα σενάρια ακόμα και να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μπορεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να λήγει στις 6 Απριλίου, αλλά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο μέχρι τότε να καταγραφεί τόσο μεγάλη πτώση των κρουσμάτων ώστε η χώρα να τραβήξει το δρόμο προς την (προ κορωνοϊού) κανονικότητα.

Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι

Αυτό το μήνυμα έστειλε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μπορεί να απέρριψε ως «εικασίες» τα σενάρια για παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ωστόσο διαμήνυσε πως εάν χρειαστεί, ενδεχομένως να ληφθούν και ακόμη πιο σκληρά μέτρα, εάν δηλαδή η διασπορά του ιού αυξηθεί δραματικά.

«Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι. Και τα μέτρα αυτά δεν έχουν μόνο οριζόντια λογική, αλλά έχουν και λογική χωροταξικών clusters», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Δηλαδή όπως είπε ο υφυπουργός, η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται επιχειρησιακά σε επίπεδο 13 περιφερειών και τα μέτρα παίρνονται σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού. «Τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι. Τα αξιολογούμε, συζητάμε δυο φορές την ημέρα και αξιολογούμε μαζί με τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική ομάδα ό,τι έχει προκύψει, και αναλόγως κάνουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις. Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο όσο σκληρό και αν είναι», εξήγησε στη συνέχεια.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η ατομική ευθύνη του καθενός και ειδικά των ασυμπτωματικών είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως και η ευθύνη του κράτους είναι ξεκάθαρη και την ευθύνη αυτή την έχουμε αναλάβει».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ.

Με δεδομένη την πανδημία από τον κορωvοϊό και την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο , η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί να λάβει όλα τα μέτρα για να μην εξαπλωθεί ο ιός στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα», αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα έρθουν πίσω στην Ελλάδα μόνο οι Έλληνες που είναι απαραίτητο να γυρίσουν και όχι – όπως είπε ο ίδιος – εκείνοι που θέλουν να έρθουν στην πατρίδα για διακοπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα έχουν κλείσει τα σύνορα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.

Οι τοπικές καραντίνες

Επί της ουσίας λοιπόν η κυβέρνηση εκτός από τα οριζόντια μέτρα [απαγορεύσεις που αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού] λαμβάνει και πιο εξειδικευμένα μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χωριά Δραγασία και Δαμασκηνιά, καθώς και η κοινότητα Εχίνος στην Ξάνθη, που πλήττονται πολύ περισσότερο από τον φονικό ιό, σε σχέση με άλλες περιοχές και έχουν μπει σε καθολική καραντίνα. «Κάποιες περιοχές υποφέρουν περισσότερο από τον ιό και διασπορά του και κάποιες που θα ακολουθήσουν αν δεν συνεχίσουμε την επαγρύπνηση και την προσαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε σε αυτό το σημείο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα» είπε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς.

Πόσοι βρίσκονται σε καραντίνα

Συνολικά δε, σε απόλυτη καραντίνα βρίσκονται 6.687 πολίτες. Μάλιστα, για να σιγουρευτεί το κράτος ότι τηρούν την καραντίνα διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως σε περιπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή, οι έλεγχοι είναι σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το χρονικό διάστημα το οποίο τους έχει ζητηθεί. «Δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ζητάμε, το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αποδέχεται, αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί», υπογράμμισε.

Σε απόλυτη καραντίνα 6.687 άτομα στην Ελλάδα

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε όλη τη χώρα

Η μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανένα εφησυχασμό, υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τον «Γολγοθά».

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε όλη τη χώρα. Κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένες από περιοχές που έρχονται με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή ελέγχονται και σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. «Η ατομική ευθύνη του καθενός και ειδικά των ασυμπτωματικών είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως και η ευθύνη του κράτους είναι ξεκάθαρη και την ευθύνη αυτή την έχουμε αναλάβει. Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα», τόνισε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά στο μέτρο προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων προστίμων και απευθυνόμενος «στους λίγους που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος», είπε ότι η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη για να πετύχουμε το στόχο μας και να εμποδίσουμε την διασπορά της νόσου. Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας και υπονομεύει τη στοίχιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών γύρω από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων».

Έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το χρονικό διάστημα το οποίο τους έχει ζητηθεί. «Δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ζητάμε, το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αποδέχεται, αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί», υπογράμμισε.

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged