Ψηφιακό Κράτος, Άυλη (ψηφιακή) συνταγογράφηση και ψηφιακή εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Ψηφιακή υπογραφή και e-διακίνηση εγγράφων στο Υπουργικό Συμβούλιο

Τη δυνατότητα άμεσης, ηλεκτρονικής, υπογραφής σε μια σειρά από νομοθετήματα απέκτησε το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο. Πλέον, ο Πρωθυπουργός και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα μπορούν να υπογράφουν ψηφιακά πράξεις, όπως Υπουργικές Αποφάσεις και Σχέδια Νόμου. Τον δρόμο για την επιτάχυνση του έργου της εκτελεστικής εξουσίας και την επίσπευση του εκσυγχρονισμού του κράτους, άνοιξε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για την ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η χρονοβόρα διαδικασία της υπογραφής εγγράφων, όπως Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Σχέδια Νόμου, πλέον γίνεται σε λίγα λεπτάΤην πλατφόρμα υλοποίησε μέσα σε λίγες ημέρες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παραδόθηκε λειτουργικά, ήδη, στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Πλέον, η εν λόγω διαδικασία εφαρμόζεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. “Έτσι, μια χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτούσε την αναζήτηση των εκάστοτε αρμοδίων, προκειμένου να υπογράψουν έγγραφα που αφορούν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Σχέδια Νόμου, ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά”, αναφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι παραπάνω πράξεις θα αναρτώνται ευανάγνωστες και προσιτές για τους πολίτες, αντί για απλώς σκαναρισμένα έγγραφα που δυσκόλευαν την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την διαβούλευση. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα φιλοξενείται στο g-cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ενιαία πύλη gov.gr

Στο μεταξύ, στην έκδοση δύο εγκυκλίων αναφορικά με τη λειτουργία του gov.gr προχώρησε ο κ. Πιερρακάκης, εξειδικεύοντας τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η πρώτη εγκύκλιος αναφέρεται στην υποχρεωτικότητα παροχής όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr με ενιαίο σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο εξής κάθε υπηρεσία του Δημοσίου, που ψηφιοποιείται, θα παρέχεται αποκλειστικά μέσω του gov.gr. Επιπλέον, προβλέπεται ανασχεδιασμός όλων των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών υπηρεσιών που εντάχθηκαν στο gov.gr, ώστε να ανταποκρίνονται και αυτές στις προδιαγραφές του. Έτσι, όλες οι νέες υπηρεσίες θα έχουν ενιαίο σχεδιασμό και φιλοσοφία, διευκολύνοντας τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να αναζητούν οδηγίες χρήσης κάθε επιμέρους πλατφόρμας.

Με τη δεύτερη εγκύκλιο του κ. Πιερρακάκη παρέχονται σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες και τους δημόσιους φορείς για τις εξουσιοδοτήσεις και τις υπεύθυνες δηλώσεις, που εκδίδονται μέσω της πύλης. Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται οι διαδικασίες έκδοσης, αποστολής, ελέγχου και αποδοχής των εξουσιοδοτήσεων και των υπεύθυνων δηλώσεων του gov.gr.

Αναλυτικά, παρέχονται οδηγίες προς τους πολίτες, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται καμία επικύρωση των εγγράφων, που εκδίδονται μέσω του gov.gr. Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να στέλνουν απευθείας τη δήλωση ή την εξουσιοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία που την ζητά, χωρίς να χρειάζεται εκτύπωση. Επιπλέον, δίνονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους δημόσιους φορείς αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου της γνησιότητας των εγγράφων αυτών μέσω της διαδικασίας επαλήθευσης και του μοναδικού αναγνωριστικού αριθμού που φέρει κάθε έγγραφο, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα άσκοπων αμφισβητήσεων.

Σε δοκιμαστική λειτουργία το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών

Ψηφιακά, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή, θα εξυπηρετούνται οι Έλληνες πολίτες για μια σειρά από συναλλαγές τους, που σχετίζονται με το Δημόσιο. Η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν online από εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις μέχρι συνταγογραφήσεις, τέθηκε δοκιμαστικά σε λειτουργία από το Σάββατο (21.03.2020). Η ενεργοποίηση του gov.gr επισπεύστηκε κατά δύο μήνες, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον, μια σειρά από διαδικασίες, που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, μπορούν να διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον προσωπικό υπολογιστή ή από το κινητό τηλέφωνο, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.

Το gov.gr, αν και σε δοκιμαστική έκδοση, θα παρέχει ψηφιακά μία σειρά από υπηρεσίες που σχετίζονται με το ΔημόσιοΌπως αναφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, gov.gr συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (503) που παρέχονται, μέχρι σήμερα, ψηφιακά από το Δημόσιο (Υπουργεία, φορείς, οργανισμοί και Ανεξάρτητες Αρχές του Δημοσίου), μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε υπηρεσία, που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον, θα ενσωματώνεται και αυτή στην ψηφιακή πλατφόρμα.

“Το gov.gr θα εξελίσσεται συνεχώς. Σύντομα, θα αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης, που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεστε για τις συναλλαγές σας με το Δημόσιο”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του gov.gr.

Επί του παρόντος, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής αποστολής εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων στην Αρχή, η οποία ζητά την έκδοση τους, χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να μεταβεί σε αυτήν.

Ταυτοποίηση

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ταυτοποίηση θα διενεργείται – σε αυτό το πρώτο στάδιο λειτουργίας – μέσω των κωδικών Taxisnet και τα έγγραφα που θα εκδίδονται μέσω του gov.gr θα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα, θα γίνονται, δε, υποχρεωτικά αποδεκτά απ’ όλους τους φορείς του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του gov.gr επιχειρεί να εμπλουτίσει την ψηφιακή εργαλειοθήκη για τις συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κορωνοϊού και η συνολική προσπάθεια που γίνεται για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, οδήγησαν το Υπουργείο να ξεκινήσει νωρίτερα τη λειτουργία της ψηφιακής αυτής πύλης. Ήδη, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου έγιναν διαθέσιμες online (eΕΦΚΑ), με στόχο οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.

Άυλη συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές στο κινητό από σήμερα μέσω του gov.gr

  • Ιατρικές συνταγές στο κινητό από σήμερα μέσω του gov.gr

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια. Καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail.

Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.

Πηγή: sepe.gr / liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged