Οι ποντικοί της εξουσίας και το «μετά θα λογαριαστούμε»…

Πολιτικά Κόμματα

Οι ποντικοί της εξουσίας, τα τρωκτικά του συριζαϊκού αχταρμά, βλέπουν την επιδημία του κορονοϊού, ως ευκαιρία να ανυψώσουν το «ηθικό» των τρωγλοδυτών που τους ακολουθούν, προκειμένου να επαναλάβουν τις μέρες των αγανακτισμένων στην πλατεία συντάγματος, με ορισμένα στελέχη τους μάλιστα να μην κρύβουν την ανυπομονησία τους να εξελιχθούν τα πράγματα για λαό και Μητσοτάκη στραβά… Ούτε καν η δυστυχία και οι θάνατοι τους συγκινούν…

Το Vukentra συγκέντρωσε τρία άρθρα, σχολιαστών του liberal.gr και τα παρουσιάζει όλα μαζί. Κρατείστε τα για το μέλλον…

Το «μετά θα λογαριαστούμε» είναι το νέο «εμείς ή εσείς»

Τάσος Ευαγγελίου

Αδιόρθωτοι μέχρι το τέλος. Περιμένουν το νέο κύμα στο οποίο θα ανέβουν για να επανέλθουν στην εξουσία ακόμη και αν αυτό οφείλεται σε μια παγκόσμια πανδημία που προκαλεί το θάνατο ανθρώπων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενώ καλεί τους πολίτες να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών σύρεται πίσω από τους Καρανίκες τους Πολάκηδες και τις Δουρου του ΣΥΡΙΖΑ και κεκαλυμμένα απειλεί πως θα λογαριαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος της κρίσης

Οπως και το 2012 και κυρίως το 2014 αναμένει την όποια αγανάκτηση προκύψει από τα αυστηρά μέτρα που όμως σώζουν ζωές, για να θέσει το νέο δίλημμα που θα χρησιμοποιήσει ως σύνθημα στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές.

«Μετά θα λογαριαστούμε» είναι επί της ουσίας το νέο «εμείς η εσείς» που κυριάρχησε στις πλατείες των αγανακτισμένων. Ακόμη και η Ρένα Δούρου αλλά και ο Τόσκας ο πρωην υπουργός Προστασίας του Πολίτη που δεν ειδε με επίσημες δηλώσεις του, κανένα λάθος στη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι, τώρα προειδοποιούν πως ο λογαριασμός θα γίνει μετά.

Το ίδιος φυσικά και ο Παύλος Πολάκης. Και ο Αλ. Τσίπρας υιοθετεί πλήρως τη θέση αυτή, παρότι επισήμως επιχειρεί να διαμορφώσει ένα συγκαταβατικό προφίλ. Δηλώνει πως δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών (sic) και επιχειρεί να διαμορφώσει τον ιδεολογικό μανδύα που θα ντύσει το «εμείς ή αυτοί».

Οι αναφορές του περί «νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού» που απέτυχε εδράζονται ακριβώς σε αυτή τη γραμμή που ήδη χαράζει η Κουμουνδούρου και στηρίζεται ανοιχτά από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είναι η ώρα του ξεμπροστιάσματος» δήλωσε ο Τόσκας. Ο άνθρωπος που δεν έχει ζητήσει συγνώμη για την ολιγωρία στο Μάτι και την εκατόμβη νεκρών. Το ίδιο και η Ρένα Δούρου και ο διαμορφωτή της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Πολάκης

Και αυτό τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα διεθνές μέσο το οποίο να μην κάνει αναφορά στην Ελλάδα και τα μέτρα που έλαβε νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα. Αλλά αυτό δεν τους αφορά. Τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στο μέλλον διαμορφώθουν αυτή τη στιγμή

Αδιόρθωτοι μέχρι το τέλος δεν ορρωδούν προ ουδενός και το έχουν αποδείξει στο παρελθόν αδιαφορώντας για τη χώρα και κυρίως για τον αγώνα που σήμερα δίνει όχι η κυβέρνηση αλλά οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι αστυνομικοί και οι διασώστες. Όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πίσω από αυτή.

Σημασία έχει να βρεθεί το τούνελ που θα οδηγήσει και πάλι στην εξουσία ακόμη και αν χρειαστεί να στηθούν και πάλι οι νέες πλατείες με αγανακτισμένους και εικονικές κρεμάλες…

—————————-

«ΜεταΘαΛογαριαστούμε»; Μας απειλούν οι υπάνθρωποι;

γράφει ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Πρωτόγνωρα όλα όσα ζούμε. Ο υγειονομικός εφιάλτης του covid-19. Ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή μας. Η ραγδαία οικονομική κατάρρευση. Η μάχη με το άγνωστο. Η αγωνία για την εύρεση των φαρμάκων και των εμβολίων. Η πρωτοφανής κινητοποίηση όλων των κεντρικών τραπεζών. Η συντονισμένη παρέμβαση όλων των κρατών. Ο φόβος για το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας.

Την ίδια στιγμή που η ανθρωπότητα συγκλονισμένη, αγωνίζεται να επανέλθει όσο το δυνατόν νωρίτερα στην κανονικότητα, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί καθημερινά με ευλάβεια και πίστη στη επιστήμη, τις δηλώσεις των υπευθύνων του κρατικού μηχανισμού, την ίδια στιγμή που η αγωνία για την υγεία, την ανεργία και την οικονομική ανασφάλεια κτυπάει την πόρτα του κάθε νοικοκυριού, έκανε και πάλι την εμφάνιση του το δύσμορφο προσωπείο του διχαστικού λόγου του Σύριζα και των ακολούθων του.

Έτσι, πρώτα μάθαμε ότι ο covid-19 είναι προϊόν του καπιταλισμού, που στο πέρασμα του αφήνει νεκρούς, καταστρέφοντας και τα σπαρτά στον κάμπο του Νεοφιλελευθερισμού. Μετά, μάθαμε ότι ζούμε σε χούντα, σε μια ανελεύθερη χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι “μετά θα λογαριαστούμε”.

Οι ίδιοι άρρωστοι εγκέφαλοι, που κατέστρεψαν την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008, που υποδαύλισαν το “κίνημα των αγανακτισμένων”, το “κίνημα του δεν πληρώνω” και το κίνημα της ανυπακοής, επανέρχονται και μας απειλούν.

Υπάνθρωποι, που αρέσκονται στο να ζουν μέσα στο χάος και στον διχασμό, καλλιεργώντας την ανασφάλεια, τον φόβο, την διέγερση του θυμικού και την καθυπόταξη της λογικής. Υπάνθρωποι, που χρησιμοποιούν τον διχαστικό λόγο και τα στρεβλά διλήμματα ως εργαλεία εφαρμογής της πολιτικής τους. Όπως, ήταν το “εμείς ή εσείς”, που μας υπενθύμισε χθες επιτυχημένα, ο Τάσος Ευαγγελίου, εδώ στο Liberal.gr. Όπως ήταν το “Ναι ή Όχι” του δημοψηφίσματος του 2015. Όπως ήταν η απειλή για το νέο γύρο του εμφυλίου.  Όπως είναι η μάχη οπισθοφυλακής, που δίνουν αυτοί οι υπάνθρωποι σε κάθε βήμα της κοινωνίας προς τα εμπρός.

Τα ίδια δεν έκαναν από την αξιολόγηση στο δημόσιο, μέχρι το πανεπιστημιακό άσυλο; Τα ίδια δεν έκαναν για τα ανοικτά και τα κλειστά σύνορα; Τα ίδια δεν έκαναν χαϊδεύοντας την light, αλλά και την hardcore έκδοση της τρομοκρατίας; Τα ίδια δεν έκαναν πριν από χρόνια στην Κερατέα, και στην Χαλκιδική; Τα ίδια κάνουν και τώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ακόμα και για επιβολή capital controls, διαστρεβλώνοντας  εντελώς την πραγματικότητα.

Έτσι και τώρα, στρώνουν το έδαφος για το κίνημα #ΜεταΘαΛογαριαστούμε, που επιθυμούν να μοιάζει με μια εγχώρια Ιντιφάντα. Και πως προετοιμάζουν το έδαφος; Δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, μιλώντας για μια απλή γρίπη, αλλά και για ιό των εργαστηρίων. Μιλώντας για υγειονομική τρομοκράτηση των μαζών και για έλεγχο των λαών. Για αχρείαστη καραντίνα. Για κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας. Για την ανάγκη επαναφοράς του σκληρού κρατισμού και του κράτους πατερούλη.

Και πως θα λογαριαστούμε, λοιπόν; Ποιο θα είναι το αντικείμενο του λογαριασμού; Και ποιοι είστε εσείς, που θέλετε να λογαριαστείτε με την κοινωνία; Και αλήθεια, επιθυμείτε να συγκρουσθείτε με μια κοινωνία, που καταπονημένη ψυχολογικά και οικονομικά, θα επιχειρήσει να ξαναβρεί τον βηματισμό της;

Έχω άσχημα νέα για εκείνους κρύβονται πίσω από το #ΜεταΘαΛογαριαστούμε. Όπως η κρίση του 2009-2019 μας έκανε σοφότερους και πιο ορθολογικούς, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η οπισθοδρόμηση στον βάλτο του χάους και των εξεγέρσεων είναι “last year story”, όπως έλεγε και η κλασσική διαφήμιση.

Οι πολίτες αναζητούν τον τρόπο για να μετατρέψουν την κρίση, σε ευκαιρία. Οι πολίτες θέλουν να ζήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Και οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς, που την κατάσταση την διαχωρίζονται σήμερα σοβαροί πολιτικοί και σοβαροί επιστήμονες και όχι οι μπαρόβιοι, καφενόβιοι περιπατητές των Εξαρχείων και της Γένοβας. Η εξαιρετικά σοβαρή αντιμετώπιση που δείχνει μέχρι αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, γεννά μόνο αισιοδοξία.

Η κρίση θα μας κάνει πιο ευέλικτους. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών και λειτουργιών αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται δεν θα παραμείνουν στο επίπεδο της ευχής ή του σχεδιασμού, αλλά θα γίνουν πράξη, διότι η ζωή μας άλλαξε.

Το reboot ή το restart που θα γίνει, θα είναι ηχηρό.  Και ο κόσμος θα πάει μπροστά. Με διαφορετικό τρόπο; Ναι. Με διαφορετική ταχύτητα; Ναι. Με νέα εργαλεία και μεθόδους; Ναι. Όμως ,όπως και να έχει, θα πάει μπροστά. Και ας κάτσουν οι #ΜεταΘαΛογαριαστούμε, να εξασκούν τον επαναστατικό παροξυσμό τους στα ρακομελάδικα, αποξενωμένοι από τους πολίτες. Τους πολίτες που θα βγουν ασφαλώς τραυματισμένοι από την νέα κρίση, όμως θα είναι πιο υπεύθυνοι, πιο δυνατοί και πιο προσαρμοστικοί.

Η αντιμετώπιση της επιδημίας του covid-19, θα ισχυροποιήσει, θα εκσυγχρονίσει και θα μεταρρυθμίσει αναγκαστικά την υγεία, την εκπαίδευση, τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα, το τραπεζικό σύστημα, τις υποδομές. Και σε προσωπικό επίπεδο, θα μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο, τον χρόνο, την φύση και την ζωή μας, εντελώς διαφορετικά.

Κύριοι, του #ΜεταΘαΛογαριαστούμε, λογαριαστείτε καλύτερα με τον εαυτό σας. Αντικρύστε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και τολμήστε να κάνετε έναν απολογισμό της θλιβερής ζωής σας.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

—————

Η ταξιαρχία των «χρήσιμων- φανατικών»

της Κατερίνας Γαλανού

 «Κρέας για τα κανόνια» σε έναν πόλεμο χωρίς εχθρό ή έστω αντίπαλο γίνονται καθημερινά διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο πρόεδρος τους Αλέξης Τσίπρας τηρεί απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για δημιουργικό, οικογενειακό cocooning και αυτοπεριορισμό, με μικρές ανώδυνες αποκλίσεις για να επιτεθεί στον καπιταλισμό που καταστρέφεται από τον κορωνοιό! ΄

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βέβαιο πως ευγνωμονεί κάθε μέρα την καλή του τύχη.  Την διπλά καλή του τύχη, για την ακρίβεια. Επειδή δεν είναι σήμερα πρωθυπουργός και επειδή δεν έχει υπουργούς (και στελέχη) αυτούς με τους οποίους κυβέρνησε.

Πολλοί εκ των οποίων σήμερα συγκροτούν την ταξιαρχία των «χρήσιμων φανατικών» που προ-οικονομούν και προαναγγέλουν νέα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, σε μια χώρα η οποία ,στο καλύτερο σενάριο θα έχει αποφύγει δυσανάλογες ανθρώπινες απώλειες, αλλά θα βρεθεί ριγμένη   σε έναν νέο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας.

Ο «εμβληματικός» σύμβουλος στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Νίκος Καρανίκας, αντελήφθη  ότι στις τράπεζες μπήκαν νέα capital control και φχαριστήθηκε που είχε τη χαρά να κάνει διασπορά ενός ψεύδους  που ξέρει ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα καρδιοχτύπια στους συνταξιούχους ακόμη και από τον κίνδυνο του κορονοιού. ‘Αγνοια και προσωπική ελαφρότητα ενός ….Καρανίκα; Ας μην είμαστε όσο «αφελείς» θέλει να δείχνει ο ίδιος.

Στην ίδια ταξιαρχία το βαρύ πυροβολικό ο Παύλος Πολάκης διατάζει τον Βασίλη Κικίλια «κάντε αυτά που λέω ΤΩΡΑ!!!» και δια του επιπολασμού δημιουργεί εντυπώσεις για την επίταξη και το καθεστώς διάθεσης των ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ. Ενώ γνωρίζει πως σε αυτές τις κλίνες εδώ και μέρες έχουν μεταφερθεί όλοι όσοι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων για να αδειάσουν θέσεις για τους βαριά νοσούντες από κορωνοιό. Αυτά που προς τιμή του και ξέρει και λέει δημόσια ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, από τα λίγα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν συναίσθηση των στιγμών και στέκεται στο ύψος τους. Από την εφεδρεία επανέκαμψε και ο κ. Νίκος Τόσκας , ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ και ο άνθρωπος που έξυνε το κεφάλι του μετά την τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι να δει τα λάθη που είχαν γίνει  και δεν έβλεπε κανένα. Από εκείνη την ημέρα εξάσκησε επαρκώς την όραση του και τις γνώσεις του και από απόστρατος υποστράτηγος τεθωρακισμένων έγινε εξπέρ στους ιούς και στο biosecurity. « ‘Εγιναν πολλά λάθη (σσ στην αντιμετώπιση του κορωνοιού) αλλά δεν είναι η ώρα του ξεμπροστιάσματος» εκτίμησε ο κ. Τόσκας αποτιμώντας το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πανδημία!

Την «ταξιαρχία των φανατικών» απαρτίζουν και άλλα πολιτικά στελέχη αλλά και αρκετοί πολίτες που ανησυχούν για τις ελευθερίες τους και μιλούν για χούντα αλλά κατά βάθος αναπολούν όσο τίποτα εκείνους τους τους εθνικό- πατριωτικούς χορούς και τα πανηγύρια στο Σύνταγμα το 2015 και τις αγκαλιές θριάμβου των κ. Τσίπρα και Καμμένου

Αυτοί ως φανατικοί και γελασμένοι ρίχνονται σε μια «μάχη» χωρίς εχθρό. Υπηρετούν όμως έναν σκοπό. Να φανεί πόσο «υπεύθυνος» είναι ο κ. Τσίπρας που διαφημίζει  το  «Εμείς μένουμε σπίτι , εσείς εξοπλίστε την Υγεία». Αλλά για να του κρατήσουν ανοιχτή την option ενός ξεκαθαρίσματος στη βάση του αναπαλαιωμένου δισ συνθήματος «ραντεβού στα γουναράδικα».

Οι μέρες που ζούμε αλλάζουν εμάς και τον κόσμο μας. Αλλάζουν δραματικά τους νέους ανθρώπους. Αποκτούν τις δικές τους μνήμες πολέμου. Τις δικές τους καταγραφές για τις ηγεσίες και τους ηγέτες. Για τον λαϊκισμό. Για όλα. Ακόμη και για την  εκθετική καθοδική καμπύλη του ΣΥΡΙΖΑ…

Πηγή: liberal.gr

Tagged