Τσιόδρας: Αυστηρές οδηγίες για τους νοσούντες που μένουν σπίτι και ηλικιωμένους

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Σημαντικές συστάσεις και αυστηρές οδηγίες έδωσε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για τις εξελίξεις σχετικά με τον ιό στην χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πολλοί θα είναι οι συμπολίτες μας που ενδεχομένως να φέρουν τα συμπτώματα ή και να είναι θετικοί στον ιό και οι οποίοι θα παραμείνουν στο σπίτι τους, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο.

Προς αυτούς ο κ. Τσιόδρας συνέστησε «να παρακολουθείτε την υγεία σας, χρειάζεται τακτική επικοινωνία με επαγγελματία υγεία, να βρίσκεστε δωμάτιο που αερίζεται και να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις εντός του σπιτιού.

Παράλληλα, σημείωσε πως όσο θα μένει σε καραντίνα άτομο της οικογένειας που έχει τα συμπτώματα ή είναι θετικός στον ιό, θα βρίσκονται σε καραντίνα και οι οικείοι του που ζουν μαζί του στο σπίτι.

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η προστασία των μελών της οικογένειας από το μέλος που νοσεί.

Όπως τόνισε πρέπει όλοι να παρακολουθούν συχνά την υγεία τους. Να έχουν τακτική ή και καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό τους. Δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις.

Οι άρρωστοι θα μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο κι, αν δεν είναι εφικτό αυτό, να τηρείται η απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Να περιορίζεται στο ελάχιστο η μετακίνηση του ασθενή στο σπίτι. Να γίνεται πάντα χρήση μάσκας και γαντιών, τόσο από τον ασθενή, όσο κι από το πρόσωπο – να επιλέγεται πάντα ένα και αν είναι δυνατόν το ίδιο – που θα φροντίζει τον ασθενή.

Μετά την φροντίδα ή επαφή με τον ασθενή πετάμε πάντα την μάσκα και τα γάντια και πλένουμε καλά τα χέρια. Το ίδιο κάνουμε και όταν αγγίζουμε αντικείμενο π.χ πιάτο ή πιρούνι του ασθενή. Τα αντικείμενα, ρούχα ή κλινοσκεπάσματα του ασθενή τα πλένουμε πολύ καλά και τα αποθηκεύουμε σε ξεχωριστό χώρο.

Χρησιμοποιούμε χειροπετσέτα μίας χρήσης ή υφασμάτινη που δεν την χρησιμοποιούμε ξανά. Πλένουμε και απολυμαίνουμε την τουαλέτα κάθε φορά μετά από χρήση.

Τέλος, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας, στενές επαφές θεωρούνται όλα τα μέλη της οικογένειας και πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες από την στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα στο περιβάλλον τους.

Οι οδηγίες για ηλικιωμένους

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.Όπως τόνισε, «τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας είναι κύριοι χώροι που δεν θέλουμε να εισχωρήσει κανένα ύποπτο περιστατικό».

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην έχουμε επαφή με ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια μας, παρά μόνο για βοήθεια. Να φροντίζει ένας τα ηλικιωμένα άτομα» είπε, υπογραμμίζοντας πως «ο ιός δεν σέβεται καμιά ηλικία».

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged