Οι αριστεροί δικαιωματιστές, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπρησμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο και οι παλαιστίνιοι εμπρηστές

Πολιτικά Κόμματα

Οι εμπρηστές του Καρά Τεπέ στη Λέσβο και οι αλληλέγγυοι των no borders

 «Παρακρατικές συμμορίες» που αλωνίζουν στη Λέσβο είχε καταγγείλει ε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη δομή του Καρα Τεπέ εγκαλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση. Και όντως η πυρκαγιά οφειλόταν σε εμπρησμό. Αλλά από μετανάστες, εκ των οποίων ο ένας διαθέτει ελληνικό διαβατήριο και κινείται μεταξύ Αθηνών και του νησιού του Βορείου Αιγαίου.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις ημέρες που οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αντιδρούσαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές από την Τουρκία. Το σχέδιο για τις κλειστές δομές έτυχε πολλών αντιδράσεων με πρωτεργάτη τον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη.

Η υποστήριξη στις αντιδράσεις από τις διάφορες ΜΚΟ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Πανεπιστημιακούς μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγίου ξεκάθαρη.

Και μια πυρκαγιά στις αρχές Μαρτίου στη Λέσβο ήρθε για να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να καταγγέλλουν παρακρατικούς και ακροδεξιούς που έχουν βρεθεί στα νησιά. Όχι ότι δεν παρατηρείται αυτο το φαινόμενο. Αλλωστε είναι γνωστό ότι τα άκρα συνδέονται μεταξύ τους. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο

Ομως και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φευ. Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τη σύλληψη των εμπρηστών αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Οιο εμπρηστές ήταν… μετανάστες. Και μάλιστα ένας εξ αυτών φέρεται να τους έχει μεταφέρει και με το αυτοκίνητο στη δομή που κάηκε. Αυτό δείχνουν οι κάμερες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών της ΕΛΑΣ.

Και δείχνει πως η… προβοκάτσια που επικαλούνταν οι αλληλέγγυοι και λοιποί υποστηρικτές της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα νησιά, οι οπαδοί των no borders και κήρυκες της ανθρωπιστικής σημασίας των ανοικτών διελεύσεων ήταν πραγματική. Αλλά στήθηκε από μετανάστες. Που ήθελαν απλά να ρίξουν λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης και των κλειστών δομ

Μια προβοκάτσια που ήρθε λίγο μετά τη διαπίστωση ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να κηρύξουν ακόμη και “πόλεμο” κατά της κυβέρνησης ώστε να μη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού και της δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας στα νησιά

Άλλωστε η περιφέρεια πρωτοστάτησε σε αυτές τις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης και υποστηρίχθηκε και από τη «διανόηση». Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η στις 26 Φεβρουαρίου των Καθηγητών, των αναπληρωτών των επίκουρων και λεκτόρων οπυ που διδάσκουν στα πανεπιστημιακά τμήματα της Λέσβου της Χίου της Σάμου της Ρόδου της Λήμνου και της Σύρου

Είχαν καταδικάσει την κυβέρνηση. Σε ένα κείμενο έκαναν λόγο για «ωμή κυβερνητική βία», για «μεθόδους εφάμιλλες ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος» και για προσπάθεια να στηθούν «Αλκατράζ και Γκουαντανάμο».

«Έτσι αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά, το άγριο και βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής του «νόμου και της τάξης» που στρέφεται ενάντια σε όποιον διεκδικεί, ενάντια στο λαό, ενάντια στη νεολαία που αγωνίζεται, ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες που διεκδικούν μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή».ανέφεραν.

Ήταν αυτοί που ζητούσαν «Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την Λέσβο, την Χίο και να μην έρθουν σε κανένα άλλο νησί.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά μας και να μην φτιαχτούν νέα σε κανένα άλλο μέρος της χώρας.. να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις».

Και φυσικά «Nα επιστραφούν άμεσα στους πρόσφυγες και τις προσφυγίνες τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν και όσοι.ες επιθυμούν να παραμείνουν Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα»

————————

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«Όχι στην κυβερνητική αυθαιρεσία, τη βία και καταστολή στα νησιά του Β. Αιγαίου!

26 Φλεβάρη 2020

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου καταδικάζει την ωμή κυβερνητική βία που ασκείται τις τελευταίες ημέρες στα νησιά της Λέσβου και της Χίου με στόχο να επιβληθεί με τον πιο ακραίο τρόπο η ρατσιστική κυβερνητική πολιτική καθώς και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Πιστή στο δουλικό προφίλ απέναντι στις επιταγές της ΕΕ και της κατάπτυστης συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε εδώ και μέρες την επίταξη ιδιωτικών και κοινοτικών / δημοτικών εκτάσεων στα νησιά μας για να χτίσει κλειστού τύπου στρατόπεδα, στην ουσία για να κτίσει φυλακές και να εγκλωβίσει για πάντα τους μετανάστες στα νησιά, μέσα από διαγωνισμούς-express, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα γνωστών και μη εξαιρετέων κατασκευαστικών ομίλων.

Κι ενώ θα μπορούσαν με την ίδια καταπληκτική ταχύτητα (έστω και με τους ίδιους τρόπους «ανάθεσης») να χτιστούν δύο τουλάχιστον ακόμη φοιτητικές εστίες στα νησιά, για να παρέχεται στέγη σε περισσότερους-ες φοιτητές-τριες, χτίζονται Αλκατράζ και Γκουαντάναμο. Κι ενώ θα μπορούσαν να προσλάβουν περισσότερο ιατρικό προσωπικό για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και να αγοράσουν περισσότερα ασθενοφόρα, στέλνουν κόσμο για νοσηλεία από ξύλο και χημικά. Κι ενώ θα μπορούσαν να βάλουν σχολικά πούλμαν για την μεταφορά των μαθητών και μαθητριών, αυτοί χτίζουν φυλακές και ασκούν άγρια βία και καταστολή σε όποιον αντιστέκεται!

Η επιβολή της απόφασης επίταξης έγινε σαφέστερη, με μεθόδους εφάμιλλες ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Δεκατέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ, με συνοδεία φορτηγών, σκαπτικών και άλλων μηχανημάτων και οχημάτων (αστυνομικές κλούβες, ειδικές αύρες ρίψης νερού), επιβιβάστηκαν σε δύο οχηματαγωγά («Πήγασος» και «Blue Star Naxos»), τα οποία ταξίδεψαν με κλειστά τα ραντάρ για πιο… ήσυχη απόβαση στα λιμάνια Μυτιλήνης και Χίου. Η στρατιωτικού τύπου απόβαση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε στα δυο νησιά Τρίτη ξημερώματα, με όση βία έχουν όλες οι αντιδημοκρατικές αποβάσεις, με ξύλο, χημικά, δακρυγόνα, σε τέτοια έκταση που η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική σε όλο το κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια προωθήθηκαν στις κατασχεμένες εκτάσεις, εξαπολύοντας ένα κρεσέντο επιθετικής καταστολής και αυταρχισμού, μια πρωτοφανής για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου επίθεση με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αύρες και ΜΑΤ εναντίον πολιτών σε Λέσβο και Χίο. Πολλοί συμπολίτες μας τραυματίστηκαν από τις ρίψεις των δακρυγόνων και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και συνάδελφός μας στη Λέσβο, ο οποίος ψεκάστηκε εξ’ επαφής και παρουσίασε έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Έτσι αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά, το άγριο και βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής του «νόμου και της τάξης» που στρέφεται ενάντια σε όποιον διεκδικεί, ενάντια στο λαό, ενάντια στη νεολαία που αγωνίζεται, ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες που διεκδικούν μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Η πολιτική της ΝΔ ξαναδυναμώνει επικίνδυνα τις ακροδεξιές φωνές, δίνει χώρο στον φασισμό και τον ρατσισμό και προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο των νησιών μας εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.

Εμείς οι πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ζούμε και εργαζόμαστε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Λήμνο και Σύρο στεκόμαστε αλληλέγγυα και προχωράμε μαζί με τους συμπολίτες μας, τους φοιτητές μας και τις φοιτήτριές μας σε Λέσβο και Χίο που αντιμετωπίζουν την αγριότητα της κρατικής βίας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας σε όλα τα νησιά να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται και να απαιτήσουν:

  • Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την Λέσβο, την Χίο και να μην έρθουν σε κανένα άλλο νησί.
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά μας και να μην φτιαχτούν νέα σε κανένα άλλο μέρος της χώρας.
  • Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες για τα πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά τους δικαιώματα.
  • Nα επιστραφούν άμεσα στους πρόσφυγες και τις προσφυγίνες τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν και όσοι.ες επιθυμούν να παραμείνουν Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙΙ» και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Πηγή: liberal.gr

Tagged