Γιατί να ανοίξουν… 2.000 και όχι 10.000 κρεβάτια ΜΕΘ κε Πατούλη: – Λαϊκίζοντας με τον θάνατο των άλλων…

Αττική

Aρχισε τη δημαγωγία ο Πατούλης: Να ανοίξουν… 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ

Σε λαϊκισμό άνευ ορίων επιδίδεται τις τελευταίες ώρες ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος θέλοντας να εκμεταλλευθεί την αγωνία των συμπολιτών μας για τον κορωνοϊό, κάνει ανέφικτες προτάσεις, ενώ θα έπρεπε να συμμετέχει στη μάχη κατά του ιού με εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Πατούλης ζήτησε να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες …2.000 κλίνες ΜΕΘ, ενώ γνωρίζει ότι αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στη χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δηλώσεις αυτές, αλλά και η γενικότερη στάση του στο μέτωπο του κορωνοϊού προκάλεσαν οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να χειριστεί την επιδημία με ρεαλισμό και αυτοσυγκράτηση, σε ακραίες συνθήκες.

Αυτή είναι η ανακοίνωση του ΙΣΑ και Γ. Πατούλη:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από το Υπουργείο Υγείας να αξιοποιηθεί σωστά το δυναμικό του ΕΣΥ και να γίνουν προσλήψεις, προκειμένου να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα απαιτηθούν την ώρα της κορύφωσης της επιδημίας. Επίσης να ενταθεί η προσπάθεια για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των ασθενών.

Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από διαγνωστικά τεστ, όπως κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ.

Για το σημαντικό αυτό θέμα, έκανε εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή του ΙΣΑ για την Επιδημία, ο καθηγητής Στέφανος Φούσας τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Με βάση τη σχετική εισήγηση, ο ΙΣΑ τονίζει τα εξής:

Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της δράσης του κορωνοϊού δεν είναι γνωστός. Οι ασθενείς παθαίνουν άτυπες πνευμονίες και επιβάρυνση της καρδιάς. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν αύξηση της τροπονίνης, καρδιακές αρρυθμίες που δείχνουν βλάβη στην καρδιά και κεραυνοβόλες μυοκαρδίτιδες.

Σε αυτή τη φάση που επιβαρύνονται οι πνεύμονες και η καρδιά απαιτείται εισαγωγή στη ΜΕΘ και διασωλήνωση του ασθενούς για να βοηθηθούν οι πνεύμονες και η καρδιά. Αρκετοί ασθενείς επανέρχονται μετά τη διασωλήνωση και τη θεραπεία. Αυτή την εμπειρία έχουν εξάλλου οι καρδιολόγοι και με μυοκαρδίτιδες από άλλους ιούς. Είναι λοιπόν καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενή να διασωληνωθεί.

Πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες :

Α) Nα ανοίξουν 2000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους αναπνευστήρες.

Β) Να καταγραφούν όλοι οι αναπνευστήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στις διάφορες κλινικές των νοσοκομείων και να συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Γ) Να γίνει καταγραφή του προσωπικού που έχει σχετική εκπαίδευση και να αποσπαστεί στις κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.

Δ) Να εκπαιδευτούν στην Εντατική νοσηλεία, το προσωπικό και των άλλων κλινικών που θα κληθούν να συμβάλλουν.

Ε) Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.

ΣΤ) Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός προστασίας για το προσωπικό.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το λίγο χρόνο που απομένει πριν αυξηθεί το κύμα των κρουσμάτων, για να θωρακίσουμε υγειονομικά τη χώρα μας. Η μάχη θα κριθεί στα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στον αριθμό των αναπνευστήρων που θα εξασφαλίσουμε. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, αφενός στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και αφετέρου στην καλή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού των νοσοκομείων. Σε αυτή τη φάση έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Την κρίσιμη αυτή ώρα κανείς δεν περισσεύει»

Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε 9μελής επιτροπή από ειδικούς και είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

———————

Ο κορονοϊός δεν είναι «πάρτι λαϊκισμού», κύριε Πατούλη

Ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης φόρεσε το καπέλο του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ζήτησε να ανοίξουν άμεσα 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ. Τι πιο φυσιολογικό, θα πει κάποιος. Ο ιατρικός σύλλογος να ζητάει περισσότερα κρεβάτια για τους αρρώστους. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Αν η περιφέρεια ξόδευε χρήματα για να αγοραστούν οι απαραίτητοι αναπνευστήρες και όχι πασχαλινά αρκουδάκια.

του Θανάση Μαυρίδη

Οι αναπνευστήρες είναι το «μυστικό» για τις ΜΕΘ. Κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρες για τους αρρώστους με πνευμονία είναι σαν να μην υπάρχουν. Κι αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους αναπνευστήρες. Λες και υπάρχουν παρατημένοι αναπνευστήρες σε κάποια αποθήκη. Τόσο επιπόλαια, τόσο επιφανειακά. Θα έπρεπε, πάντως, ο κ. Πατούλης να γνωρίζει ότι αναπνευστήρες στα νούμερα που αναφέρει δεν υπάρχουν. Τον πλανήτη να γυρίσει ανάποδα δεν θα βρει. Σε αντίθεση με τον ίδιο, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν καλύτερη δουλειά και πρόλαβαν πριν αρκετές ημέρες τα τελευταία αποθέματα. Τα πλήρωσαν και τα δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο. Όταν δηλαδή η Περιφέρεια Αττικής ασχολιότανε με τα πασχαλινά στολίδια. Και μάλιστα έχοντας ως επικεφαλής τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου. Για να ξέρουμε και τι συζητάμε. 

Οι αναπνευστήρες που αγοράστηκαν θα παραδοθούν τμηματικά μέχρι τα μέσα Απριλίου. Αν γίνουν νέες παραγγελίες οι χρόνοι παράδοσης θα είναι μέσα στο καλοκαίρι, όταν δεν θα τους έχουμε άμεση ανάγκη. Τα ήξερε αυτά ο κ. Πατούλης. Αλλά θεώρησε σωστό να κάνει την «παρέμβασή» του. Μόνο που ο κορονοϊός δεν είναι ευκαιρία για ένα «πάρτι λαϊκισμού». Ο κάθε ένας μπορεί να έχει τις φιλοδοξίες του. Και καλά κάνει και τις έχει. Αλλά αυτός είναι ο λάθος χρόνος για να τις εκφράσει. Κι εν πάση περιπτώσει, πόσο συνετός είναι εκείνος ο πολιτικός «ηγέτης» που βρίσκει μια τέτοια αφορμή για να δηλώσει τη παρουσία του; Και μάλιστα όταν γνωρίζει καλά ότι αυτά που λέει δεν είναι εφαρμόσιμα;

Θανάσης Μαυρίδης, thanasis.mavridis@liberal.gr

Πηγή: iefimerida.gr / liberal.gr

Tagged