Σε καραντίνα η Ευρώπη για τον κορωνοϊό – Πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Στους 2.795 οι νεκροί – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Σε καραντίνα η Ευρώπη για τον κορωνοϊό – Πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα – Στους 2.795 οι νεκροί – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕΤ.

Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.

Τις πλέον δραματικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία τους βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία αυτή την περίοδο «χτυπά» με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη.

Η επέλαση του κορωνοϊού που χαρακτηρίζεται πλέον ως «ασύμμετρη απειλή», ως «αόρατος εχθρός», αναγκάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είπε και στο χθεσινό διάγγελμα του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, να λάβουν πρωτόγνωρα μέτρα καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν ιδιότυπο πόλεμο.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι πλέον πληττόμενες περιοχές όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, ενώ Γαλλία και Γερμανία καταγράφουν καθημερινά εκατοντάδες νέα κρούσματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ιταλία με τα 27.980 κρούσματα και τους 2.158 νεκρούς είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα που έχει δεχθεί το πιο σφοδρό «χτύπημα» του κορωνοϊού, ενώ η Ισπανία είναι η τέταρτη πιο πληττόμενη χώρα παγκοσμίως με 9.942 κρούσματα και 342 νεκρούς.

Αλλά ανησυχία υπάρχει και στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε ότι η χώρα μπαίνει σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με έναν «υγειονομικό πόλεμο», ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πρωτόγνωρα και ότι κανείς ακόμα δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας, επισημαίνοντας πως οι αριθμός των θυμάτων αυξάνεται στην Ιταλία και στην Ισπανία με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στην Κίνα αναλογικά με τη χρονική περίοδο στην οποία βρίσκεται η επιδημία.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επέλαση του κορωνοϊού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για μετακινήσεις και συναθροίσεις, κλείνοντας εμπορικά καταστήματα, σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, κοκ, κλείνουν τα σύνορα και διακόπτουν τις πτήσεις από το εξωτερικό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen πρότεινε να υπάρξει μια προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.

Απώτερος στόχος όλων των μέτρων είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου προκειμένου τα εθνικά συστήματα υγείας να καταφέρουν να διαχειριστούν τα κρούσματα.

Συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 62.659 κρούσματα ενώ 2.795 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του κορωνο»ιού.

Από τους νοσηλευόμενους, 2.698 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 3.503 που νόσησαν, θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Έκτακτη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορωνοϊού και την αντίδραση της ΕΕ θα έχουν σήμερα Τρίτη 17/3 οι ηγέτες της ΕΕ.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω βιντεοδιάσκεψη για να συζητήσουμε τη συνέχεια των ενεργειών μας αναφορικά με την επιδημία covid-19.

Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η παροχή επαρκούς ιατρικού εξοπλισμού, η ενίσχυση της έρευνας και ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων αποτελούν κλειδιά» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ιταλία

Η κατάσταση στην Ιταλία εξακολουθεί να παραμένει εκτός ελέγχου καθώς κρούσματα και νεκροί εξακολουθούν να αυξάνονται κατά εκατοντάδες ακόμα και σε διάστημα μιας ημέρας.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 2.158 νεκρούς και για 27.980 κρούσματα ενώ αναφέρεται ότι 1.851 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, την ώρα που στα ιταλικά νοσοκομεία οι γιατροί επιλέγουν ποιοι από τους ασθενείς, θα μπουν στην εντατική λαμβάνοντας υπόψη το ποιοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία βιώνει την πιο καταστροφική υγειονομική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η περίφημη «κορύφωση» της πανδημίας αναμένεται την Κυριακή 22 Μαρτίου στην Ιταλία, αν και υπογραμμίζουν πως για να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα με την επιδημία, είναι η ανακάλυψη του εμβολίου.

Ενδεικτικό πάντως των δραματικών συνεπειών που έχει η επέλαση του κορωνοϊού στην ιταλική οικονομία είναι ότι η κυβέρνηση του Giuseppe Conte σχεδιάζει να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας Alitalia.

Σε καραντίνα η Ισπανία με 342 νεκρούς και 9.942 κρούσματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η Ισπανία, όπου οι νεκροί λόγω COVID-19 έφτασαν τους 342 με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 9.942.

Η Ισπανία έχει τεθεί σε καραντίνα ενώ έχουν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών, στους οποίους επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους ή για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.

Σημειώνεται πως τα πάντα έχουν κλείσει στην Ισπανία, με εξαίρεση μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα ενώ περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε 14 πόλεις  σε όλη την χώρα για να βοηθήσουν την αστυνομία στην εφαρμογή της καραντίνας.

Macron: Είμαστε σε πόλεμο – Στους 148 οι θάνατοι

Σε καραντίνα έθεσε τη Γαλλία για τις επόμενες 14 ημέρες ο πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε «υγειονομικό πόλεμο» και ότι αναγκάζεται να λάβει πρωτόγνωρα μέτρα, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε η κατάσταση αυτή θα τελειώσει.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία τα κρούσματα ανέρχονται σε 6.633 και οι θάνατοι σε 148, ενώ από αυτούς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, οι 300 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Γερμανία: Κλείνει τα σύνορα, 17 οι νεκροί, 7.272 τα κρούσματα

Στη Γερμανία, η οποία έχει κλείσει τα σύνορα της με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι νεκροί ανέρχονται σε 17 ενώ τα κρούσματα σε 7.272.

Και στη Γερμανία έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ κλειστά είναι τα σχολεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία και άλλοι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σε τροχιά αυστηρών μέτρων και η Μ. Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία με 55 νεκρούς και με 1.543 κρούσματα μπαίνει σε τροχιά επιβολής σκληρών μέτρων.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ένα έκτακτο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα ενώ η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων θα τεθεί σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο.

Ακυρώνεται επίσης σειρά καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων, υπάρχει σχέδιο για τετράμηνη απομόνωση των άνω των 70 ετών ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να αποκαλύψει επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ελβετία: Κίνδυνος να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία

Τα ελβετικά νοσοκομεία ίσως καταρρεύσουν, αν η επιδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθήσει να εξαπλώνεται γρήγορα ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα μολυσματικών ασθενειών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας της Ελβετίας.

«Ο ιός είναι μεταξύ μας, τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω.

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί και, αν αυτό συνεχιστεί, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν» υπογράμμισε ο Daniel Koch.

Οι αρχές της Ελβετίας κινητοποίησαν έως και 8.000 μέλη του στρατού χθες, Δευτέρα, και απαγόρευσαν όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις αφού κήρυξαν την επιδημία covid-19 «εξαιρετική» κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία απαιτούνται ριζικά μέτρα.

Στην Ελβετία τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.330 ενώ 19 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ρουμανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται για 30 ημέρες η Ρουμανία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κάλεσε τους πολίτες να ακούν τα μηνύματα των αρχών, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους δίνονται και να περιορίσουν κατά το μέγιστο δυνατό τις μετακινήσεις τους προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να επιβάλουν σταδιακά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, όπως το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφέ κα,, όπως και να εξετάσουν, όπου χρειάζεται, την κατάργηση αεροπορικών, σιδηροδρομικών ή ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σλοβενίας

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει, σήμερα Τρίτη 17/3 το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Σλοβενίας για να συζητήσει την κρίση του κορωνοϊού και πιθανά νέα μέτρα, μετά την εφαρμογή και του μέτρου της απαγόρευσης των επιβατικών πτήσεων, που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

Η κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μετατρέπεται – όπως κατά τη διάρκεια πολέμου ή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – σε Εθνικό Αρχηγείο Επιχειρησιακής Άμυνας.

Τα κρούσματα ανέρχονται σε 253 ενώ μετρά και ένα νεκρό.

Η Σλοβενία έχει ήδη υιοθετήσει εκτεταμένα μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων, καθώς και εστιατορίων και κέντρων εστίασης.

Επίσης, έχει ανασταλεί η δημόσια συγκοινωνία.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 16 Μαρτίου, έχουν απαγορευτεί οι επιβατικές πτήσεις στη Σλοβενία.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged