Rojava Media Center: Η Τουρκία παραδίδει βαρύ οπλισμό στα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη Συρία

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Στοιχεία και οπτικό υλικό στο οποίο καταγράφεται η αύξηση των τεθωρακισμένων οχημάτων και των βαρέων όπλων που έχει παραδώσει η Τουρκία στα παρακλάδια της Αλ Κάιντα που δρουν στο Ιντλίμπ, δημοσιοποίησε το κέντρο πληροφόρησης Ροζάβα (Rojava Media Center).

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά την προώθηση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ και τη ρωσική επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η ο οποία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, η στήριξη της Τουρκίας στις ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχει αυξηθεί δραματικά.

Για πρώτη φορά προμηθεύει την Ταχρίρ Αλ Σαμ με βαριά όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί τα όπλα υψηλής τεχνολογίας στην επικράτεια που ελέγχει η τζιχαντιστική οργάνωση.

Σοβαρότερη είναι ίσως η εξάπλωση των φορητών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) σε ολόκληρη την περιοχή του Ιντλίμπ καθώς ένα MANPADS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταρρίψει ελικόπτερο, αεροπλάνο ή πολιτικό αεροσκάφος και όταν αυτά τα συστήματα καταλήγουν στα χέρια τρομοκρατών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα.

Η σημερινή στάση της Τουρκίας μπορεί να μην έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ρωσική προέλαση και την αναπόφευκτη ανάκτηση του Ιντλίμπ, ωστόσο η παροχή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στην Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες ασφάλειας για τις ΗΠΑ και τους εταίρους της σε ολόκληρο τον κόσμο, υποστηρίζουν οι συντάκτες του Rojava Media Center

Στην έκθεση τονίζεται ότι παρόλο που τα συριακά στρατεύματα διεξάγουν αιματηρό πόλεμο, είναι πολύ σημαντικό για τους ηγέτες της Δύσης να διαθέτουν καθαρή ματιά όταν εξετάζουν λεπτομερώς την αντιπολίτευση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα την αυξημένη εμπλοκή της Τουρκίας στον συντονισμό, τον εξοπλισμό, τις παράλληλες επιχειρήσεις και την εξάπλωση των φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων άμυνας (MANPADS) σε ολόκληρη την περιοχή που ελέγχεται από την οργάνωση Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) της αλ-Κάιντα, επισημαίνοντας τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες .

«Η Τουρκία επιδιώκει με διάφορους τρόπους να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στο Ιντλίμπ. Εμφανίζεται είτε ως υποστηρικτής της νόμιμης συριακής αντιπολίτευσης, είτε ότι επιτελεί ανθρωπιστική παρέμβαση ή ακόμη παρουσιάζει την πολεμική της δράση ως πράξη αυτοάμυνας κατά των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες όμως δεν έχουν καθόλου παρουσία στη διακυβέρνηση του Ιντλίμπ. Επιπλέον, οι ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης, που προβάλλουν αποτελεσματικά το επιχείρημα ότι όλοι στο Ιντλίμπ αποτελούν νόμιμο στόχο, θολώνουν ακόμη περισσότερο τα νερά και παραδόξως κάνουν πολύ δύσκολη κάθε προσπάθεια να ακουστούν φωνές αντικειμενικών σχολιαστών σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην επαρχία».

Αντιπολίτευση τζιχαντιστών

Καταγράφοντας την κατάσταση στο πεδίο οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σημαντική κοσμική αντιπολίτευση στο Ιντλίμπ, και πως αυτή σήμερα ελέγχεται από τα ποικίλης απόχρωσης παρακλάδια της Αλ Κάιντα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού του Ιντλίμπ, πολύ δε περισσότερο για τις κοσμικές αξίες των στοιχείων της αρχικής συριακής επανάστασης .

Αντίθετα, χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στο Ιντλίμπ για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα, επεκτείνοντας τη γεωγραφική και στρατιωτική της επιρροή βαθιά στο έδαφος της Συρίας μέσω μιας ολοένα και πιο ανοικτής και απερίσκεπτης συνεργασίας με την Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) παρά το γεγονός ότι η ίδια οργάνωση χαρακτηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση ως τρομοκρατική.

«Έτσι βλέπουμε τους τζιχαντιστές με το λογότυπο της Σφραγίδας του Μωάμεθ του ISIS σε τεθωρακισμένα οχήματα που κατασκευάστηκαν από την Αμερική- τα οποία δεν κατασχέθηκαν στον πόλεμο, αλλά τους τα παρέδωσε ο εταίρος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία».

Οι τρεις κύριες ένοπλες ομάδες

1) Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και οι συνεργάτες της, κυρίως το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκμενιστάν (TIP), το οποίο είναι προφανώς ανεξάρτητο, αν και εξακολουθεί να διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

  1. Η Χουρας αντ Ντιν(HaD), άμεσος πληρεξούσιος της Αλ Κάιντα στη Συρία που συνεργάζεται με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).
  2. Ομάδες αντικαθεστωτικών μαχητών του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση (NFL), που τελούν υπό τουρκική επιρροή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και οι οποίες ενσωματώθηκαν στον ελεγχόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό τον Οκτώβριο του 2019.

Η σχέση της Τουρκίας με τις ομάδες τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ , όπως αναφέρεται στην έκθεση του Rojava Media Center κυμαίνεται από την άμεση υποστήριξη με εξοπλισμό και χρηματοδότηση, μέχρι την έκδοση εντολών μέσω μιας σκοπίμως αδιαφανούς σχέσης με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) σε μια χαλαρότερη συνεργασία με την Χουρας αντ Ντιν.

Η σχέση Τουρκίας και των ομάδων υπό τον έλεγχό της περνάει μέσω του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση (NLF) στο Ιντλίμπ, που τώρα έχει ενσωματωθεί στη διοίκηση του Εθνικού Συριακού Στρατού SNA μετά τη συγχώνευσή του τον Οκτώβριο του 2019 με τον SNA στις κατεχόμενες βόρειες περιοχές της Συρίας.

Κοινό επιχειρησιακό κέντρο

«Οι φατρίες τζιχαντιστών είναι τεχνικά υποδεέστερες της λεγόμενης Προσωρινής Κυβέρνησης της Συρίας, που είναι στην ουσία οργανισμός υπό την αιγίδα της Τουρκίας που ασκεί πολιτικές πιέσεις για λογαριασμό του SNA στη Γενεύη και σε άλλες ξένες πρωτεύουσες.

O SNA διαθέτει τουλάχιστον 35.000 μαχητές πλήρους απασχόλησης, που τελούν σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και της ΜΙΤ»

Από την άνοιξη του 2019, το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση (NLF) και η Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) διαθέτουν κοινό χώρο -κέντρο επιχειρήσεων, γνωστό ως “al Fatih al-Mubeen”, ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις που συνδέονται με την Τουρκία και την Αλ Κάιντα σε έναν ενιαίο πολεμικό συνασπισμό.

Η αίθουσα αυτή δεν παρουσιάστηκε ούτε στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά ούτε στα μέσα ενημέρωσης της Αλ Κάιντα, καθώς είναι εύλογο πως καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση.

Τέλος σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προώθησης του συριακού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακαταλήφθηκαν περισσότερα από 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφικών περιοχών νότια και ανατολικά της επαρχίας Ιντλίμπ ενώ η διεθνής καταδίκη επικεντρώθηκε στο τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος που προκάλεσαν ο συριακός στρατός και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί με τον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίου αμάχων πολιτών.

Πηγή: antinews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged