Το ιδεολογικό δράμα του Αλέξη και οι δύο βάρκες…

Άρθρα
Μοιραστείτε το:

Το ιδεολογικό δράμα του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Αλέξης απέναντι στη Νεολαία

Μετά την τηλεοπτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα –την πρώτη και μοναδική αφότου είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα στον Έβρο και είχε εκδοθεί η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με αυτά– μία χιουμοριστική φωτογραφία κατέκλυσε το Διαδίκτυο. Για τους γνώστες των σόσιαλ μίντια και την αργκό τους πρόκειται για memes, όρος που προέρχεται από την ελληνική λέξη “μιμίδιο”.

Αρκεί να πάρει κάποιος μια φωτογραφία, να την αλλάξει για να διακωμωδήσει, να προσθέσει μία σαρκαστική ατάκα, ή ακόμα και ολόκληρο διάλογο. Αυτή διαχέεται στον αχανή κόσμο του Διαδικτύου και κάπως έτσι μετατρέπεται σε εθνική, ή ακόμα και παγκόσμια τάση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε μία φωτογραφία η οποία απεικονίζει ένα δραματικό στιγμιότυπο από μία εξίσου δακρύβρεχτη κινηματογραφική ταινία, προστέθηκε ο εξής διάλογος:

 «Αλέξη εμείς πάντα δεν λέγαμε ανοιχτά σύνορα για όλους;», ρωτάει το παιδάκι της φωτογραφίας και δημοφιλές παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ. Ο άνδρας που δεν είναι άλλος από τον Τζόνι Ντεπ απαντάει: «Ναι μικρέ μου νεολαίε». «Και τότε γιατί είπες ότι σωστά έκλεισαν;», συνεχίζει το παιδί, ενώ ένα δάκρυ κυλάει στο μάγουλό του. «Γιατί αν δεν το έλεγα θα ξαναπηγαίναμε στο 3%», αποκρίνεται ο Alexis/Ντεπ και αγκαλιάζει το μικρό απαρηγόρητο παιδί.

Υπερκεράζοντας τη σατυρική διάθεση της διαδικτυακής αυτής ανάρτησης που φιγουράρισε σε χιλιάδες λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει μία αλήθεια. Η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συμπυκνώθηκε στην φράση «με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!», προκάλεσε δίχως άλλο αμηχανία και τριβές στην Κουμουνδούρου, αλλά δεν αιφνιδίασε.

Παγιδευμένος στις ιδεοληψίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Νεολαία επανέλαβε αυτό που ανέκαθεν υποστήριζε με αξιοσημείωτη συνέπεια. Όχι μόνο εκείνη, αλλά σύσσωμος ο πυρήνας του κόμματος: την βαθιά ριζωμένη αντίληψη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει πατρίδα και σύνορα, ούτε μετανάστης, παρά μόνο πρόσφυγας που δικαιούται την είσοδο και ένταξή του, εμπόδιο στο δρόμο του οποίου συχνά πυκνά δημιουργούν οι «φασίστες Ελληναράδες».

Για του λόγου το αληθές, την ώρα που οι Έλληνες υπερασπίζουν τα ελληνικά εδάφη στον Έβρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, θεωρεί πως οι Έλληνες που πήραν τις καραμπίνες θέλουν να προστατεύσουν τις παράνομες βίλες τους. Αυτού του τύπου τις αντιλήψεις τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενίοτε επιχειρούν για μικροπολιτικούς λόγους να κρύψουν, αλλά άλλοτε τις εκφράζουν άνευ προσχημάτων και όποιον πάρει ο χάρος…

Ο “χάρος” τη δεδομένη στιγμή ήταν ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος μετά από κάποια 24ωρα εκκωφαντικής σιωπής, αναγκάστηκε να επιδοθεί στο λεγόμενο “damage control». Εξάλλου, μετά την εκτόξευσή του στην εξουσία και την κυβίστηση του το καλοκαίρι του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει –τουλάχιστον δημόσια– κάποιες από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει για πολλούς από τους συντρόφους του. Ενδεικτικό το αλησμόνητο πανό που είχαν αναρτήσει, το 2019, η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη στο λιμάνι του Πειραιά, που έγραφε: «refugees are welcome». Πόσο μάλλον για τους νεολαίους που μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμώθηκαν και μοιάζουν αποφασισμένοι να αναδυθούν από την αφάνεια που τους έριξαν τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται υπό καθεστώς παρασκηνιακής σύγκρουσης με τον ηγέτη του κόμματος.

Αντιπαράθεση Τσίπρα-Νεολαίας

Η στάση τους στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Φρόντισαν πάντως να επανέλθουν, μετά το άδειασμά τους από Αλέξη Τσίπρα, διαμηνύοντας του ότι δεν θα ξεμπλέξει έτσι απλά. «Οι πρόσφυγες δεν είναι ούτε “εθνική απειλή”, ούτε “εισβολείς”… Για εμάς ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, οφείλουν να ξεπερνούν κάθε προγονική λατρεία και εθνικιστική εμμονή», δήλωσαν. Καλούν, μάλιστα, σε πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες-μετανάστες τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, όμως, με την άρνηση της Νεολαίας –και όχι μόνο– να καλωσορίσει την προσπάθεια του μετασχηματισμού και της μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά. Η άρνηση της να διευρυνθεί, καλωσορίζοντας στους κόλπους της τα προερχόμενα από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ μέλη, αποτέλεσε ανάχωμα στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα.

Σε μία προσπάθεια να ελέγχει τις ζυμώσεις στη Νεολαία, επέβαλε τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκο Μαδεμλή σε ρόλο “επόπτη”, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της “ομάδας των 53”. Ένας ακόμα άνθρωπος που ανέλαβε να καταλαγιάσει τους παθιασμένους νέους από το να ρίξουν το καράβι στα μονοψήφια εκλογικά νερά του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ” ήταν ο ίδιος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η Νεολαία, όμως, δεν είναι ούτε απομονωμένη, ούτε αποδυναμωμένη. Κατά κανόνα πρόσκειται στο ένα από τα δύο εσωκομματικά πολιτικά-ιδεολογικά ρεύματα. Στο πρώτο συσπειρώνονται οι προεδρικοί και οι όλες οι ομαδοποιήσεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Στο δεύτερο συσπειρώνονται η “ομάδα των 53”, η Νεολαία και πολλά ακόμα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης κ.α.

Πάγια θέση τα ανοιχτά σύνορα

Στις πάγιες θέσεις αυτού του ρεύματος είναι και η ρητορική περί open borders (ανοιχτά σύνορα), η πολιτική καλωσορίσματος όλων των μεταναστών, που βαφτίζονται πρόσφυγες. Από εκεί προέρχονται και οι κατηγορίες ότι είναι ακροδεξιοί, ίσως και φασίστες, όσοι επεσήμαναν τους κινδύνους και ζητούσαν λήψη μέτρων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή, είχε πει: «Απέναντι στα τείχη εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε πως η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι κυρίαρχες αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πρέπει να γίνουν πράξη».

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νεολαία  πραγματοποιούσε αρκετές πορείες, ζητώντας δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων στον Έβρο! Τον Οκτώβριο του 2015 το Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη του Έβρου πραγματοποιούσε πορεία με σύνθημα #openEUborders. Η Νεολαία καλούσε στα τέλη Ιανουαρίου του 2016 «σε κινητοποιήσεις για το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο». Ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Δρίτσας δήλωνε τον Νοέμβριο του 2015: «Η προσφυγιά είναι σαν το νερό, περνάει από παντού και εκείνο που χρειάζεται είναι δεξαμενές αλληλεγγύης και όχι φράχτες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στο πρόγραμμά του «απαγόρευση των επαναπροωθήσεων σε σημεία εισόδου (Έβρος και Βόρειο Αιγαίο), φραγμός στην αυθαίρετη απόρριψη υποβαλλόμενων αιτημάτων ασύλου από τις αστυνομικές αρχές, κατάργηση των πρακτικών αναχαίτισης των εισερχόμενων αλλοδαπών στα θαλάσσια σύνορα… Οι φράχτες, τα εθνικά λιμενικά σώματα, η FRONTEX, ακόμα και η απειλή του θανάτου, δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους αναζητούν την ελπίδα».

Τέλος ποιος ξεχνά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Νεολαία έναντι, του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι ζητά συγγνώμη από τον Νίκο Δένδια γιατί διαδήλωνε εναντίον του, όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.

Λυγερού Νεφέλη

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged