Κορονοϊος: Θεωρίες συνωμοσίας, παραπληροφόρηση, και “αστικοί μύθοι”

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Η επιστημονική κοινότητα και οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον κορονοϊό, αλλά και τις θεωρίες του.

Καθώς ο κόσμος μπαίνει στον τρίτο μήνα παρουσίας του θανατηφόρου κορονοϊού, η παραπληροφόρηση έχει οδηγήσει σε δεκάδες “αστικούς μύθους”, θεωρίες συνωμοσίας και φήμες.

Από τη θερμοκρασία και το κλίμα, το ζεστό μπάνιο, την κατανάλωση σκόρδου, τον ψεκασμό με χλωρίνη και το τσίμπημα κουνουπιών, μέχρι την κατασκευή του ιού σε εργαστήριο, την φυλή ή ακόμη και το να μην τρώμε…πικάντικα φαγητά(!), αυτοί οι “αστικοί μύθοι” με τη βοήθεια των social media και στη λογική “μου το είπε ο φίλος του φίλου μου”, εξαπλώνονται ταχύτερα και από τον ίδιο τον ιό.

Πλέον η επιστημονική κοινότητα και οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον κορονοϊό, αλλά και τις θεωρίες του.

Οι “αστικοί μύθοι” και οι απαντήσεις τους

  • Ξενοφοβία και φόβοι μόλυνσης

Ένας κοινός αστικός μύθος είναι η ξενοφοβία και οι φόβοι μόλυνσης. Πολλές αναφορές, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον πλανήτη, επικεντρώνονται στους “βρώμικους αποκλίνοντες ξένους” που “δημιούργησαν” ή εξάπλωσαν τον ιό. Ο ρατσισμός είναι ένα κοινό θέμα στις φήμες και στους “αστικούς μύθους”.

Στην περίπτωση του Covid-19, οι φήμες κινήθηκαν στις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων με αποκορύφωμα τις νυχτερίδες. Μάλιστα η φήμη αυτή έγινε viral μέσω ενός βίντεο που έδειχνε την κινέζικη προετοιμασία για σούπα νυχτερίδας, υποδηλώνοντας ότι αυτή ήταν η αιτία της επιδημίας, αν και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το βίντεο …έχει κινηματογραφηθεί στο Παλάου της Μικρονησίας.

  • Κατασκευάστηκε σε εργαστήριο ο Covid-19;

Υπάρχουν και οι συνωμοσίες. Αρκετοί κυκλοφορούν υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι το Covid-19 στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα εργαστηρίου που είτε έχει σκοπίμως αναπτυχθεί είτε έχει “δραπετεύσει” ή κλαπεί από ένα ασφαλές ανώτατο κυβερνητικό εργαστήριο. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είναι μια πλεκτάνη φαρμακευτικών εταιριών ώστε να πουλήσουν εμβόλια, προφανώς αγνοώντας… ότι δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο διαθέσιμο σε καμία τιμή.

  • Δεν τρώμε πικάντικα ή τρώμε σκόρδο;

Άλλοι “αστικοί μυθοι” εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο υποδεικνύοντας τρόπους για την πρόληψη του ιού οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποφυγή πικάντικων τροφίμων (που δεν λειτουργεί). να τρως σκόρδο (το οποίο επίσης δεν λειτουργεί) ή ακόμη και πόσιμη χλωρίνη (που πραγματικά δεν λειτουργεί!).

  • Ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα;

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό καιρό. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μια περιοχή που αναφέρει το COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

  • Κρύος καιρός και χιόνι μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορονοϊό;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κοροναϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό.

  • Η λήψη ενός ζεστού μπάνιου εμποδίζει τη νέα ασθένεια;

Λαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο δεν θα σας εμποδίσει να πιάσετε το COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, η λήψη ενός ζεστού μπάνιου με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να καείτε.

  • Μπορεί να μεταδοθεί μέσω προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε χώρα που αναφέρει περιπτώσεις COVID-19;

Παρόλο που ο νέος κοροναϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή έως αρκετές ημέρες (ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας), είναι πολύ απίθανο ο ιός να παραμείνει σε μια επιφάνεια αφού μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες. Αν νομίζετε ότι μια επιφάνεια μπορεί να μολυνθεί, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για να το καθαρίσετε. Αφού το αγγίξετε, καθαρίστε τα χέρια σας με ένα τρίψιμο με το χέρι αλκοόλης ή πλύνετε τα με σαπούνι και νερό.

  • Μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεως από τη μύτη.Αποφύγετε την στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχα και φτάρνισμα.

  • Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορονοϊού;

Όχι. Τα στεγνωτήρια χειρός δεν είναι αποτελεσματικά.

  • Μπορεί μια λυχνία υπεριώδους απολύμανσης να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό;

Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Αποδίδουν οι θερμικές σαρωτές στην ανίχνευση ατόμων που έχουν μολυνθεί;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη αρρωστήσει από πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή διαρκεί μεταξύ 2 και 10 ημερών πριν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί γίνουν άρρωστοι και αναπτύξουν πυρετό.

  • Μπορεί ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα να σκοτώσει το ιό;

Όχι. Ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμες για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

  • Μπορούν τα κατοικίδια ζώα να διαδώσουν τον νέο κορονοϊό;

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορονοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως η E.coli και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων.

  • Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορονοϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV.

  • Μπορεί αν τακτικά ξεπλένετε τη μύτη σας με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψετε τη μόλυνση;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορονοϊό. Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι η κανονική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η τακτική έκπλυση της μύτης δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

  • Μήπως ο νέος κορονοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού.

  • Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο βακτήρια. Ο νέος κορονοϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019-nCoV, μπορεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συν-μόλυνση.

Ο COVID-19 σημαίνει και θάνατο;

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Περίπου το 81% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό έχουν ήπια περιστατικά COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 13,8% δηλώνουν σοβαρή ασθένεια, δηλαδή έχουν δύσπνοια ή χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και περίπου 4,7% είναι κρίσιμες, δηλαδή αντιμετωπίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια, αποτυχία πολλών οργάνων ή σηπτικό σοκ. Τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι μόνο το 2,3% των ατόμων που μολύνθηκαν με COVID-19 πεθαίνουν από τον ιό. Τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή έχουν υποκείμενες συνθήκες υγείας φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν σοβαρές ασθένειες ή επιπλοκές.

Το συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, όταν οι άνθρωποι είναι απεγνωσμένα φοβισμένοι από μια τρομακτική νόσο, οποιαδήποτε “πληροφορία” μπορεί να μετατραπεί σε “αστικό μύθο” και να ληφθεί σοβαρά από αρκετούς.

Οι ψεύτικες φήμες και οι “αστικοί μύθοι” δεν μπορούν μόνο να σκοτώσουν, αλλά να παρεμποδίσουν και τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών. Η καλύτερη συμβουλή είναι να κρατήσετε απόσταση και να λάβετε υπόψη τις συμβουλές των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα, αντί του φίλου του φίλου σας στα social media.

Δημήτρης Κρικέλας

Πηγή:  thetoc.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged