Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Θ. Κιτσάκος: «Δέχομαι ασύμμετρες απειλές» – Οι υπουργοί γνώριζαν για την ELFE

Γεγονότα

«Δέχομαι ασύμμετρες απειλές»

Εντολή από τους αρμόδιους υπουργούς να μην διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα του Λ. Λαυρεντιάδη είχε λάβει όπως δηλώνει ο Θ. Κιτσάκος, υποστηρίζοντας πως μετά τις καταγγελίες του, δέχεται «ασύμμετρες απειλές». 

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Θ. Κιτσάκος: «Δέχομαι ασύμμετρες απειλές»

Καλεί τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει δημόσια γιατί τον απέπεμψε την ώρα που προχωρούσαν οι νομικές διαδικασίες κατά της ELFE, αφήνει να εννοηθεί ότι σε κάποιους δεν άρεσαν οι ενέργειες που ο ίδιος έλαβε κατά της εταιρείας των Λιπασμάτων, λίγες ημέρες πριν τη καρατόμησή του, και αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» πως υπήρξε κεντρική γραμμή στους χειρισμούς για την εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία.

Στη συνέντευξή του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βάζει στο κάδρο των ευθυνών επτά υπουργούς, τους οποίους και κατονομάζει τους: Πάνο Σκουρλέτη, Γιάννη Δραγασάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Ανδρέα Νεφελούδη.

Ισχυρίζεται ότι ο καθύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης, τον είχε αδειάσει, όπως λέει, όταν εκείνος έθετε μετ’ επιτάσεως σε κυβερνητικό επίπεδο την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων κατά των ELFE, ενώ περιγράφει περιστατικά που έδειχναν ότι μοναδικό μέλημά της κυβέρνησης ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε. Οπως λέει χαρακτηριστικά, “κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου”.

Στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι «στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις».

Επιπλέον, αναφέρει ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, ο ίδιος είχε παρουσιάσει την κατάσταση.

«Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο «κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου».

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων».

«Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. «Το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ», σημειώνει.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, «τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ’ επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Έφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;».

Σταθάκης: «Κάνε υπομονή η ΔΕΠΑ έχει κέρδη»

Αποκαλυπτικές της προκλητικής αδιαφορίας και του χαλαρού τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε η κυβέρνηση την υπόθεση της ΔΕΠΑ με τα Ελληνικά Λιπάσματα, με μοναδικό γνώμονα να μην τους διακοπεί η παροχή αερίου, είναι οι απαντήσεις που φέρεται να έπαιρνε από υπουργούς, ο κατηγορούμενος πρώην μάνατζερ της πρώτης Θεόδωρος Κιτσάκος.

«Η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγη υπομονή;», φέρεται σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, να του είπε χαριτολογώντας σε διυπουργική σύσκεψη το Μάιο του 2017, ο κ. Σταθάκης, με το γνώριμο του ύφος, κι ας συνέχιζε η ELFE να φεσώνει κάθε μήνα τη κρατική επιχείρηση.

Τη βεβαιότητα ότι το θέμα δεν είναι και τόσο σοβαρό, και ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, πιθανώς από τη Δικαιοσύνη, αποπνέει από τη πλευρά της η φράση Φλαμπουράρη «προσέφυγες στα δικαστήρια, οπότε άσε όποια απόφαση εκδώσουν τα δικαστήρια…», πάντα κατά τα λεγόμενα Κιτσάκου.

Τόσο η μία όσο και η άλλη απάντηση, όπως προκύπτουν από τη χθεσινή συνέντευξη Κιτσάκου στα «ΝΕΑ», δείχνουν, με την επιφύλαξη πάντα ότι αληθεύουν οι ισχυρισμοί του, όχι μόνο ότι οι υπουργοί ήξεραν τι συνέβαινε, αλλά κυρίως ότι δεν τους πολυένοιαζε για το τι ακριβώς συνέβαινε στη ΔΕΠΑ.

Αναδεικνύουν μια χαλαρότητα, μια επικίνδυνη αναβλητικότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα και μια νοοτροπία «ωχαδερφισμού» για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη καμία θέση. Δείχνουν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για τη διαχείριση του θέματος και αντιμετώπιζε με προκλητική αδιαφορία την είσπραξη των χρεών προς μια δημόσια επιχείρηση – γιατί άραγε;- παρά ενδιαφέρονταν μόνο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από τις απολύσεις όσων εργαζομένων της ELFE, είχαν καταγγείλει δημόσια τις μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη στο εργοστάσιο της Καβάλας.

Όλα αυτά δεν συνέβαιναν σε μια εποχή όπου όλα έβαιναν καλώς. Συνέβαιναν στην καρδιά του 2017, όταν η ELFE είχε αρχίσει να καθυστερεί συστηματικά τις πληρωμές για τη παραλαβή αερίου, ακόμη και μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών, όπου το χρέος της ξέφευγε προς τα 100 εκατ ευρώ, και που γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει πάντα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, αιτούνταν τη σύγκλιση συσκέψεων, όπως η δυιπουργική της 16ης/5/2017.

«Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι λόγω των οξυμένων εργασιακών θεμάτων στη Καβάλα- η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για την ELFE και όχι τα ΕLFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Έφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγη υπομονή;», όπως αναφέρει ο κ. Κιτσάκος στα ΝΕΑ. 

Φλαμπουράρης: Εδώ βρήκα τη λύση για τον Μαρινόπουλο, δεν θα βρω για τα ELFE; 

Οι υπουργοί γνώριζαν για την ELFE

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η στάση Φλαμπουράρη, ο οποίος από το Φεβρουάριο του 2017 ανέλαβε την υπόθεση της ELFE, λόγω των απολύσεων του προσωπικού. Έχει προηγηθεί τη διετία 2015-2016 η προσπάθεια Λαυρεντιάδη να καταστήσει «κουφάρι» την ELFE ώστε να μπορεί να επικαλείται αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών της, μεταβιβάζοντας σε παρένθετα σχήματα τόσο τη παραγωγή της όσο και τους εργαζομένους της, οι οποίοι και τελικά απολύθηκαν. 

«Εδώ βρήκα τη λύση για τον Μαρινόπουλο, δεν θα βρώ για τα ELFE;», φέρεται να είχε απαντήσει τον Απρίλιο του 2017 στον Κιτσάκο για το θέμα του προσωπικού ο Αλ. Φλαμπουράρης όταν, όπως υποστηρίζει ο πρώτος τον βομβάρδιζε με e-mails, ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλίες. 

Το ίδιο ενδιαφέρον, μόνο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, χωρίς κανένα πλάνο για την απαξίωση μιας δημόσιας εταιρείας από το νούμερο 1 πιστωτή της, αναδεικνύει και η στάση των Ι. Δραγασάκη και Π. Σκουρλέτη, σύμφωνα πάντα με όσα επικαλείται ο κατηγορούμενος στην υπόθεση.

«Στις 4 Δεκεμβρίου 2015, σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, του είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις», αναφέρει ο κ. Κιτσάκος. Σχετικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σημειώνει ότι «ο κ. Δραγασάκης μου απάντησε να συνεχίσω τη παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και με τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο του εργοστασίου». 

Φλαμπουράρης: Άσε να δούμε τι απόφαση θα εκδώσουν τα δικαστήρια…

Το καλύτερο όμως είναι η βεβαιότητα Φλαμπουράρη ότι τη λύση θα την έβρισκε η Δικαιοσύνη. Βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2017, όπου η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ αποφασίζει, έπειτα από αλλεπάλληλες πιέσεις των μετόχων της, ΤΑΙΠΕΔ, και ΕΛΠΕ, να αυστηροποιηθούν οι πληρωμές από την ELFE, που μέχρι τότε αγόραζε αέριο καταβάλλοντας για το 100% μόνο μεταχρονολογημένες επιταγές 5-6 μηνών ή και περισσότερο. Στο εξής υποχρεώνεται για κάθε νέα παρτίδα αερίου, να πληρώνει το 50% με μετρητά, το 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές, συν τη καταβολή ενός ποσού του χρέους.  

Τόσο η πλευρά Λαυρεντιάδη, όσο στη συνέχεια και η ΔΕΠΑ προσφεύγουν στα δικαστήρια, και όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Κιτσάκος, «…τον Αύγουστο με καλεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης και μου λέει: Προσέφυγες στα δικαστήρια, οπότε άσε όποια απόφαση εκδώσουν τα δικαστήρια…».

Απάντηση που αναδεικνύει μια «περίεργη» βεβαιότητα του υπουργού ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει τη «σωστή» λύση, με τις εξελίξεις να τον διαψεύδουν. Τον Οκτώβριο του 2017 και το Φεβρουάριο του 2018, δύο απανωτές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (των δικαστών Ι.Κανάκη και Μ.Τόλια), επαναφέρουν σε αντίθεση με προηγούμενες, την υποχρέωση της ΔΕΠΑ να πληρώνεται από τα Ελληνικά Λιπάσματα αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές. 

Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Σταθάκης, επιχείρησε να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες πίσω ακριβώς από αυτές τις δύο δικαστικές αποφάσεις, βάζοντας στο κάδρο και τη Δικαιοσύνη, και αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για το ρόλο της στην υπόθεση.

«Να ρωτήσετε το δικαστήριο που με δικές του αποφάσεις επέτρεψε τη συνέχιση της προμήθειας της ELFE από τη ΔΕΠΑ», είχε απαντήσει ο κ. Σταθάκης στις 20 Νοεμβρίου, ερωτηθείς από το «Φ» για το γεγονός ότι η τελευταία πληρώνεται ακόμη και σήμερα με μεταχρονολογημένες επιταγές. 

Απάντηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως γραμμή να καλυφθεί πίσω από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να αφήνει σαφή υπονοούμενα για το μέχρι σήμερα ρόλο της, και να συνεχίζει να  απεκδύεται των δικών της ευθυνών, κρατώντας όσο μπορεί αποστάσεις από τον Θ. Κιτσάκο, ο οποίος προαναγγέλλει με κάθε ευκαιρία και νέες αποκαλύψεις.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να σιωπά στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ

«Η Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή», σημειώνει. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να σιωπά», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή συνέντευξη του Θ. Κιτσάκο στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Στη συνέντευξη που παραχωρεί στα σημερινά «Νέα» ο πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Κιτσάκος επιβεβαιώνει πλέον με ακλόνητα στοιχεία ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου», σημειώνει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Και αποκαλύπτει ότι το σκάνδαλο που στήθηκε το γνώριζαν τουλάχιστον επτά υπουργοί, προκαλώντας τον κ. Σταθάκη να δημοσιοποιήσει τους λόγους που τον απέπεμψε. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να σιωπά και η Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Κιτσάκος υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές».

Πηγή: liberal.gr, newpost.gr

Tagged