Ο Τζανακόπουλος εμπλέκει Τσίπρα για Νοβάρτις – Διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παππαγγελόπουλο

Δικαιοσύνη

Αντιφάσεις Τζανακόπουλου στην προανακριτική: Πήγα στον Άρειο Πάγο με εντολή Τσίπρα – Τυχαία η παρουσία του έλεγε το 2018. Βόμβα και για την περιβόητη δήλωση του Παπαγγελόπουλου: Ο Τσίπρας την ήξερε από πριν και συμφωνούσε

Με την κατάθεση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά και τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά.

Ωστόσο ο κ Τζανακόπουλος άλλαξε τους αρχικούς τους ισχυρισμούς σε αρκετά ζητήματα αφήνοντας στην επιτροπή ακόμη περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα κλήθηκε να απαντήσει…

Αναλυτικότερα ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έκανε δήλωση ξανά για την εξαίρεση του και ανέφερε για ακόμη μία φορά για «μεθοδεύσεις και αντισυνταγματικούς χειρισμούς » ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όχι μόνο δεν υπήρχε διάθεση συνεργασίας άλλα έντασης από την πρώτη κιόλας στιγμή αφού ενώ ο κ Τζανακόπουλος βρισκόταν στην αίθουσα ως μάρτυρας δεν κάθισε στη θέση των μαρτύρων αλλά πήγε στις θέσεις των εξεταστών. Μάλιστα και οι βουλευτές του κόμματός του αρνούνται να τον εξετάσουν γιατί δεν τον θεωρούν μάρτυρα.

Μάλιστα το γεγονός δεν άφησε ασχολίαστο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αντιμετώπιζε φυσιολογικά και ως μάρτυρας τον κ Τζανακόπουλο θέτοντας κανονικά τις ερωτήσεις του ζητώντας όμως «συγγνώμη που σας έχω πλάτη όμως δεν καθίσετε στη σωστή θέση».

Σχετικά με την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο πάγο

Μετά από εντολή Αλέξη Τσίπρα και επειδή μάθαμε πως υπάρχει φάκελος που περιλάμβανε πολιτικά πρόσωπα πήγα στον Άρειο πάγο. Έγινε για θέμα ενημέρωσης της κυβέρνησης. Η συνάντηση ήταν διαδικαστική και κράτησε μόλις 5 λεπτά. Ήταν σημαντικό πολιτικό Θέμα.

Ωστόσο ο κ Πλεύρης τον ρώτησε γιατί έπρεπε να ενημερωθεί εκείνος, τονίζοντας πως το άρθρο 86 ορίζει ενημέρωση του υπουργού δικαιοσύνης και όχι του κυβερνητικού εκπροσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στελέχους της εκάστοτε κυβέρνησης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «ο υπουργός επικράτειας δεν επιτρέπεται να ενημερώνεται για ανοικτή ποινική υπόθεση ».

«Δεν ενημερώθηκα για την υπόθεση» συμπλήρωσε τελικά ο κ Τζανακόπουλος λέγοντας πως «Δεν είδε το διαβιβαστικό που θα πήγαινε στον υπουργό» με τον κ Πλεύρη να επιμένει «Στο διαβιβαστικό ενώ γινόταν μνεία ελέγχου για Κουρουμπλή άρα τα ονόματα ήταν έντεκα μετά υπήρξαν δέκα πρόσωπα . Κάναμε παρέμβαση εξαίρεσης Κουρουμπλή; » και το αρνείται ο Τζανακοπουλος.

Φυσικά το μεγαλύτερο ζήτημα από τις δηλώσεις του κ Τζανακόπουλου δημιουργείται λόγω της φράσης του «μετά από εντολή Τσίπρα..», ενώ να σημειωθεί πως στην δήλωση του είχε αρνηθεί το σκοπό της μετάβασης του λέγοντας στις 5/2/2018 σχετικά με την επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πως ήταν συμπτωματική και για άλλο θέμα.

Μάλιστα την πρώτη αυτή κατάθεση την επανέφερε και ο κ Πλεύρης ζητώντας του περισσότερες εξηγήσεις κάτι που ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε παρά τις πιέσεις.

Κλείνοντας ο κ Τζανακόπουλος έκανε γνωστό ότι «ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ενημερωθεί και για την δήλωση Παπαγγελόπουλου» αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή δεν απηχούσε την προσωπική εκτίμηση του κ Παπαγγελόπουλου, αλλά ήταν επίσημη κυβερνητική θέση που σχεδιάστηκε από πριν.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παππαγγελόπουλο και στο βάθος… Τουλουπάκη

Σε νέα μονοπάτια οδηγείται πλέον η Προανακριτική μετά τις καταθέσεις των Δ. Τζανακόπουλου και Ν. Παππά όσο και μετά την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ε. Ζαχαρή να καλέσει ως ύποπτη την Ε. Τουλουπάκη. Την ίδια ώρα, η επικείμενη διεύρυνση του κατηγορητηρίου λειτουργεί ως καταπέλτης κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί εναντίον του είναι άκρως επιβαρυντικά.

Οι καταθέσεις των πέντε εισαγγελέων καθώς επίσης και οι αποκαλύψεις του επιχειρηματία Σαμπύ Μιωνή θεωρούνται ως η «βάση»  για το αίτημα που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες από τουλάχιστον 30 βουλευτές και το οποίο θα αφορά την… αύξηση των κατηγοριών εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι ο  πρώην Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι έπαιξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στη υπόθεση του συμβιβασμού Φιλιππάκη- Μιωνή – Παπαγγελόπουλου, αλλά επί της ουσίας παραδέχτηκε λειτούργησε και ως εγγυητής!

Ειδικότερα, μπορεί ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα να υποστήριξε πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γ. Φιλιππάκης αποκάλυψε ότι το δεύτερο ραντεβού (το 2018 στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής) έγινε για «την τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού». Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές πρόκειται για «μια παραδοχή ότι τόσο ο Ν. Παππάς όσο και ο Δ. Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων», με δεδομένο ότι ο Σ. Μιωνή εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στα δικαστήρια για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Άλλωστε, την περασμένη Τρίτη ο επιχειρηματίας με νέο του υπόμνημα ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρουσία του κ. Νίκου Παππά, απαίτησε να πληρώσω «έξοδα» του κ. Φιλιππάκη και όχι «δικαστικά έξοδα», όπως ψευδώς και τεχνηέντως αναφέρθηκε. «Έξοδα», τα οποία δεν όφειλα και για τα οποία δεν υπήρχε ουδείς νόμιμος τίτλος. Η λέξη «δικαστικά» έξοδα, ουδέποτε αναφέρθηκε από κανέναν σε όλη τη συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας το πεδίο προκειμένου να εξυφανθεί η κατηγορία της δωροληψίας.

Να σημειωθεί ότι πλην των τεσσάρων αδικημάτων που περιλαμβάνονται στην αρχική πρόταση της ΝΔ, στοιχειοθετούνται σίγουρα  τρία νέα. Της απόπειρας εκβίασης όπως προκύπτει από τις απειλές που περιέγραψε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η  δωροληψία από την καταγγελία του Σ. Μιωνή ότι επιχείρησε να του  αποσπάσει 350.000 ευρώ, προκειμένου να ρυθμίσει με διαδικασίες fast track τη δικαστική διαμάχη που είχε με τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη και η κατάχρηση εξουσίας, καθώς σύμφωνα με τον οικονομικό εισαγγελέα Π. Αθανασίου προσπάθησε να «ακουμπήσει» κι άλλες υποθέσεις, όπως αυτή του Ανδρέα Βγενόπουλου. Αξίζει, δε, να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, ότι πέρα από τα έξοδα, ο κ. Παπαγγελόπουλος έθεσε και θέμα «εγγυήσεων», τις οποίες ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει.

Πάντως, χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έβαλε στο… παιχνίδι και τον Αλ. Τσίπρα. Παραδέχτηκε ότι πήγε στον Άρειο Πάγο για λογαριασμό ή έστω κατ΄ εντολή του πρώην πρωθυπουργού, προσπαθώντας έτσι να αποδείξει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Αλ. Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτα. Γνώριζε, όμως, σύμφωνα με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο την περιβόητη φράση περί μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους…

Πηγή: parapolitika.gr, liberal.gr

Tagged