Κλειστά Σχολεία, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, Κολέγια, φροντιστήρια και εκπαιδευτικές δομές στην Ελλάδα για 14 ημέρες

Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες, λόγο κορωνοϊού όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής, γίνεται αναστολή όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια.

Ο χρονικός ορίζοντας που έδωσε ο κ. Κικίλιας για το κλείσιμο των σχολείων ολοκληρώνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr υπάρχουν σκέψεις να ματαιωθούν οι παρελάσεις της εθνικής επετείου.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμη εγκύκλιο που αφορά την εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ και αναμένει τη διευκρίνιση των λεπτομερειών για την έκταση των προληπτικών μέτρων στη χώρα, ώστε να αποστείλει την εγκύκλιο στις υπηρεσίες. Τα μέτρα αυτά θα στείλουν τους δημοσίους υπαλλήλους για εργασία στο σπίτι τους, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κικίλια

«Κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Kυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες.

Αυτό αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών.

Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται.

Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στην μείωση της διασποράς της νόσου».

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία η Κομισιόν έχει καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε.. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και αύριο θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Το πρωί το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στην Ελλάδα σε 89.

Κλείνουν όλα τα σχολεία της χώρας – Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια και τις χαμένες διδακτικές ώρες

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας, ως προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, ο οποίος μετράει 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας, ως προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, ο οποίος μετράει 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα.

Σε αυτά τα ερωτηματικά προσπάθησε να απαντήσει μέσα από το MEGA, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δύσκολη, αλλά είμαστε δυνατοί σαν ομάδα και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Ερωτηθείσα σχετικά με την απόφαση και πως έφτασε η κυβέρνηση σε αυτή απάντησε πως «η απόφαση ήταν πολύ συνειδητή μετά την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου να ακολουθούμε τις υποδείξεις των επιστημόνων. Ο ΕΟΔΥ αποφάσισε ότι λόγω της διασποράς και των κρουσμάτων θα ήταν καλύτερο να αναστείλουμε τη λειτουργία για να ανατραπεί η διασπορά».

Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια

Αναφορικά με το αν η απόφαση αυτή αφορά τα ιδιωτικά φροντιστήρια απάντησε πως «η πληροφόρηση που έχουμε τώρα, γιατί πρέπει να δούμε την κοινή υπουργική απόφαση, είναι ότι μιλάμε για τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία, δεν καλύπτει η απόφαση τα φροντιστήρια και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών». Στο ίδιο πλαίσιο αφορά ότι η απόφαση αναφέρεται σε Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Τι θα γίνει με τις χαμένες διδακτικές ώρες

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες απάντησε πως «για αρχή αν έχουμε μια περίοδο των 14 ημερών, τότε έχουμε ήδη μια υπουργική απόφαση και η εγκύκλιος που έχει σταλεί στα σχολεία τον Φεβρουάριο, μέσα στην οποία αναφέρονται οι τρόποι που μπορεί κάθε σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες».

Αναφερόμενη σε αυτή την εγκύκλιο έκανε λόγο για χρήση των περιπάτων, κάποιες ώρες που μπορούν να αξιοποιηθούν για το θέμα των γιορτών.

Από κει και πέρα, για διάστημα περισσότερο από 15 ημέρες, μπορεί να γίνει εισήγηση από τον Περιφερειακό Διευθυντή.

Στη συνέχεια μίλησε για την πιθανότητα χρήσης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δοκιμαστεί η ηλεκτρονική τάξη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όμως ανηρτημένα βιβλία υλικό και ασκήσεις.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως το υπουργείο συζητάει με πολλούς φορείς που θέλουν να βοηθήσουν για τη χρήση πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως δεν έχει τη δυνατότητα να έχει κάθε σπίτι πρόσβαση σε υπολογιστή ή λάπτοπ ή κινητό. «Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο της χώρας» είπε σε αυτό το πλαίσιο.

Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα το κλείσιμο των σχολείων να παραταθεί πέραν των 14 ημερών είπε πως «έχει υπάρξει περίσταση που αξιοποιήθηκαν κάποιες μέρες παραπάνω από το σχολικό έτος και κάποιες μέρες από το Πάσχα και κάποια Σάββατα».

«Πρόκειται για εξελισσόμενη κατάσταση και εμείς ως υπεύθυνο υπουργείο θα δώσουμε όλες τις εναλλακτικές» κατέληξε.

Τι ισχύει για φροντιστήρια και εξωσχολικές δομές

Δεν περιλαμβάνονται τα φροντιστήρια και οι ιδιωτικές εξωσχολικές δομές στην απόφαση για υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολείων, όπως είπε στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί και πρέπει να κλείσει τα φροντιστήρια

Τα φροντιστήρια ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και πρέπει να κλείσουν όπως τα σχολεία. Τα φροντιστήρια είναι χώροι εκπαίδευσης. Μπορεί να μη θεωρούνται σχολεία, όμως αποτελούν χώρους όπου συγκεντρώνονται μαθητές. Και σε μια στιγμή κρίσης δεν μπορούν να υπάρχουν ταλαντεύσεις από τη μεριά του υπουργείου Παιδείας.

Η άποψη ότι τα φροντιστήρια ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείο Ανάπτυξης  είναι μια μυθολογία και δεν μπορεί να την επικαλούνται άνθρωποι με θέσεις ευθύνης στη χάραξη πολιτικής.

Τα φροντιστήρια αδειοδοτούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και το ίδιο ισχύει και για τις άδειες διδασκαλίας των διδασκόντων. Το υπουργείο Παιδείας επιβλέπει τη λειτουργίας τους.

το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, κρίνει ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν και τα φροντιστήρια.

Εξυπακούεται ότι αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη θεσμική δέσμευση ότι αυτό δεν θα σημαίνει απώλειες μισθών για τους εργαζόμενους σε αυτά καθηγητές, όπως έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει με όλες τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Κλείνουν και τα φροντιστήρια με απόφαση Κεραμέως |

Μετά την απόφαση να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, πλέον κλειστά από αύριο θα μείνουν και τα φροντιστήρια σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού Παιδείας θα κλείσουν όλα τα φροντιστήρια της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες.

Αναστολή σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νωρίτερα την αναστολή σειράς σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Πέρα από τις λίστες με τα σχολεία που παραμένουν κλειστά, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε απόφαση για τους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και για τις αθλητικές δραστηριότητες σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).

Στην απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη τονίζεται ότι από τις 10 Μαρτίου (σήμερα) έως και τις 22 Μαρτίου, η διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας αναστέλλει:

α) Τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας-Κύπρου σχ. έτους 2019-2020 δεδομένου ότι απαιτούνται οργανωμένες και μαζικές μετακινήσεις μαθητών/τριών για τη διεξαγωγή τους εντός της χώρας,

β) τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εκτός σχολικής μονάδας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις (σύμφωνα με το άρθρο 6 της Υ.Α. 20883/ΓΔ4/12-02-2020/Φ.Ε.Κ. 456 / τ.Β΄/12-02-2020 με θέμα «Εκδρομές – Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας»).

2) Τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών από και προς τις κολυμβητικές δεξαμενές για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής.

To υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ωστόσο ότι οι αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός των σχολικών μονάδων και κατά συνέπεια δεν απαιτούνται μετακινήσεις μαθητών/τριών διεξάγονται κανονικά.

Πηγή: iefimerida.gr / in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged