Χρήστος Σταϊκούρας Vs Klaus Regling – Τι ειπώθηκε στην συνάντησή τους..

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

Αγαπητέ κε. Klaus Regling, Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω, και πάλι, στην Ελλάδα. Σας καλωσορίζω, για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων μου, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Και σας ευχαριστώ για την τακτική, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. Μία συνεργασία που έχει ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αποτέλεσμα και της αξιοπιστίας της σημερινής Κυβέρνησης. 

Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και της 6ης αξιολόγησής της.

H ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, έχει ενισχυθεί:

  • Ολοκληρώθηκαν, έγκαιρα και θετικά, δύο μετα-προγραμματικές αξιολογήσεις.
  • Επιτυγχάνονται καλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, με ενίσχυση όλων των συστατικών του ΑΕΠ, κυρίως όμως των επενδύσεων τελευταία.
  • Ενισχύεται, σταδιακά, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
  • Επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
  • Προωθούνται αποκρατικοποιήσεις.
  • Αξιοποιείται η δημόσια περιουσία.
  • Υλοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές.
  • Επιστρέφουν καταθέσεις και μειώνονται τα «κόκκινα δάνεια».

Όλα αυτά αναγνωρίζονται από τους πολίτες, τους εταίρους, τις αγορές:

  • Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε.
  • Το κόστος δανεισμού, παρά τις τελευταίες παγκοσμίως αναταράξεις, συρρικνώθηκε σημαντικά.
  • Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίστηκε.

Όπως, όμως, σταθερά όλους αυτούς τους μήνες υποστηρίζω, αυτή η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε για θριαμβολογίες, ούτε για εφησυχασμούς.

Θεωρούμε μεν ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρκετά για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο – για την οικονομία και τους πολίτες – αποτέλεσμα.

Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Διεκδικούμε, όμως, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή τη διεκδίκηση επανέλαβα σήμερα στον κ. Regling.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη. Στοιχεία τα οποία περικλείονται σε δική μας Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους.

Παράλληλα, έθεσα στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM και δύο άλλα ζητήματα. Το πρώτο σχετίζεται με τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού. Και το δεύτερο αφορά την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα από το – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ως προς το πρώτο, παγκόσμιας έκτασης πρόβλημα, απαιτείται η ανάληψη, έγκαιρα, συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων.

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση, προνοητικότητα και ορθολογισμός.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους του εταίρους. Και να αναγνωριστεί έμπρακτα.

Ειδικά την τελευταία περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω, και πάλι, τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Klaus Regling, τόσο για τη σημερινή συνάντηση όσο και για την εξαιρετική, ειλικρινή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Μοιραστείτε το:
Tagged