Το μεταναστευτικό «κόλπο γκρόσο» του Ερντογάν για να πιέσει Γαλλία και Γερμανία

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Εργαλείο του Ερντογάν οι μετανάστες για πίεση σε Γαλλία και Γερμανία

Ο νέος χάρτης που κυκλοφόρησε, η Τουρκία,  για τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη δείχνει τις οδούς  που προτείνονται παρακάμπτοντας τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς και την Αλβανία.

Το δημοσίευμα που επικαλείται το αμερικανικό «Foreign Policy» και αναφέρει ότι αυτός ο χάρτης έχει εκτυπωθεί ως οδηγός μετανάστευσης και δείχνει πέντε σημεία εισόδου στην Ελλάδα. Τα τέσσερα είναι στα κοντινά ελληνικά νησιά και μίας είσοδος στον Έβρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες τις τελευταίες ημέρες.

Ο τελικός προορισμός των μεταναστών, σύμφωνα με τις τουρκικές οδηγίες είναι η Γαλλία και στη συνέχεια η Γερμανία. Η Ελλάδα και η ΕΕ αξιολόγησαν αυτό το σχέδιο ως άμεση συμμετοχή της Άγκυρας στη μεταναστευτική και προσφυγική ροή.

Σύμφωνα με τον χάρτη, μετά από την Ελλάδα ο μετανάστης θα πρέπει να πάει στην Ιταλία με τελικό προορισμό τη Γαλλία, όπως φαίνεται σε χάρτη που κυκλοφόρησε και δημοσίευσε η τουρκική κρατική υπηρεσία TRT.

Ο άλλος δρόμος από την Τουρκία πηγαίνει βορειοδυτικά, παρακάμπτοντας όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, περνώντας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, εκεί υπάρχει διακλάδωση προς τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το σχέδιο είναι του επιτελείου του Ερντογάν προκειμένου, όπως σημειώνεται, οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε Γαλλία και Γερμανία να πιέσουν και να αναγκασθούν οι χώρες να προσφέρουν στήριξη στην Τουρκία στις επιθέσεις της εναντίον της Συρίας.

Οι μετανάστες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες γιατί προέρχονται από ‘ποικίλα υπόβαθρα’:  από το Αφγανιστάν, Συρία, Ιράν, Παλαιστίνη, Μαρόκο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και άλλων χωρών της ανατολικής Αφρικής.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έχει ασκήσει βέτο σε μια προσπάθεια του ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Τουρκία σε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας λόγω της οργανωμένης αποστολή μεταναστών.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

Μοιραστείτε το:
Tagged