Στο ΣτΕ ΠΑΟΚ & Ξάνθη Αλ.Κούγιας για πολυϊδιοκτησία – Αλ.Κούγιας: Κίνδυνος για πρωτάθλημα και Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Κίνδυνος για πρωτάθλημα και Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Στο ΣτΕ Ξάνθη και ΠΑΟΚ ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις ΕΕΑ-Αυγενάκη

Υποστηρίζουν πως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ηθική και οικονομική βλάβη, αλλά και ότι θα πληγεί και η αξιοπιστία των ποδοσφαιρικών εταιρειών και των μετόχων τους

Να ακυρωθεί η ανάκληση της συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα, ζητούν με προσφυγές (αιτήσεις ακυρώσεως) που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη στην φερεγγυότητα των ποδοσφαιρικών εταιρειών και των μετόχων τους, όπως και οικονομική ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, λόγω απώλειας εσόδων από την πώληση εισιτηρίων, τηλεοπτικών δικαιωμάτων κ.ά.

Μάλιστα, η Ξάνθη ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τις οποία αντικαταστάθηκαν δυο μέλη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα και στις δύο ομάδες.

Επιπλέον, ΠΑΟΚ και Ξάνθη ζητούν και την έκδοση προσωρινής διαταγής από το ΣτΕ, ενώ έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με απόφασή της κατά πλειοψηφία (3-2) αποφάσισε την ανάκληση πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της.

Τώρα, στις προσφυγές που κατέθεσαν στο ΣτΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, υποστηρίζουν πως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ηθική και οικονομική βλάβη, αλλά και ότι θα πληγεί και η αξιοπιστία των ποδοσφαιρικών εταιρειών και των μετόχων τους, οι οποίοι φέρονται να κινούνται στο σκοτεινό παρασκήνιο και να χρησιμοποιούν παρένθετα πρόσωπα, να μετέρχονται τεχνασμάτων και εικονικών συμφωνιών, προκειμένου να καταστρατηγήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι δυο ομάδες, οι επίμαχες αποφάσεις επιφέρουν ποινή απώλειας διεκδίκησης του πρωταθλήματος της Super League για το 2019-2020 και απώλεια συμμετοχής για το 2020-2021 στο Champions League, υποστηρίζουν οι δύο ομάδες.

Αλέξης Κούγιας: Υποβιβασμός ή εξαφάνιση από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε μετά την αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης και ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν στις δύο ομάδες

Η εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη πήρε αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα (24/2), ενώ η υπόθεση του μετοχικού της ακριτικής ομάδας για την Παρασκευή (21/2).

Μετά το τέλος της διαδικασίας και την απόφαση για αναβολή, ο Αλέξης Κούγιας, που παρευρέθη στην εκδίκαση, μίλησε για την υπόθεση και ήταν ξεκάθαρος για τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν στις δυο ομάδες.

Ο γνωστός ποινικολόγος και ιδιοκτήτης της ΑΕΛ τόνισε πως ο υποβιβασμός είναι το ελάχιστο της ποινής για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, ενώ προβλέπεται ακόμη και… εξαφάνιση από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για την πολυϊδιοκτησία.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είναι καταστροφή για το ποδόσφαιρο το ότι πρέπει να περιμένουμε μετά την 1η Μαρτίου για να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Δεν μπορούμε να επικυρώσουμε τη βαθμολογία. Οι ημερομηνίες είναι πιεστικές, λόγω διεξαγωγής του Euro, καθώς οι διεθνείς παίκτες πρέπει να αποχωρήσουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν ισχυρές νομικές κυρώσεις, λόγω του τηλεοπτικού συμβολαίου της Nova, αφού υποχρεωτικά, όσο διαρκεί η διαδικασία, δεν θα έχουμε πρωτάθλημα.

Όσον αφορά τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν, επειδή υπάρχει ανάκληση του πιστοποιητικού της Ξάνθης, η ποινή είναι υποβιβασμός. Η κύρωση θα ανατρέχει στην αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου, επομένως όλοι οι αγώνες της Ξάνθης θα μηδενίσουν ή θα πάρουν πίσω τους βαθμούς οι ομάδες.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, ο υποβιβασμός είναι το ελάχιστο της ποινής, ενώ προβλέπεται ακόμη και… εξαφάνιση από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η τροπολογία είναι νόμος του κράτους και αν εφαρμοστεί παρεμβαίνει στα καταστατικά των FIFA και UEFA, άρα υπάρχει κίνδυνος Grexit. Σχετικά με την τροπολογία, μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς, οι οποίες μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έχουμε το οξύμωρο να δίνεται αναβολή λόγω της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο, όμως εξαιτίας αυτής οι δύο ομάδες κινδυνεύουν με αποβολή από το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με το Άρθρο 35 του ΚΑΠ».

Πηγή: in.gr, lawandorder.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged