Η “Καμπούλ” της Ομόνοιας, τα λαθραία, οι εκτελέσεις και τα δικαιώματα

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Η αιματηρή συμπλοκή στην Ομόνοια ανάμεσα σε αλλοδαπούς, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός νεαρού και τον τραυματισμό πολλών άλλων, δεν είναι σίγουρα ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το αστυνομικό δελτίο βρίθει καθημερινά από ανάλογα συμβάντα μεταξύ αλλοδαπών, στην πλειονότητά τους παράτυπων μεταναστών.

Η συμπλοκή της Ομόνοιας έχει, ωστόσο, κάποια χαρακτηριστικά τα οποία φέρνουν αναγκαστικά στο προσκήνιο πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα της ασφάλειας των πολιτών (πρωτεύον κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη), το ζήτημα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και μια σειρά άλλα, ανάμεσά τους οι διακρίσεις σε ό,τι αφορά την τέλεση φορολογικών και όχι μόνον αδικημάτων.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά (πέρα από την απώλεια ζωής, για την οποία δεν μπορούν να γίνονται διακρίσεις, αφού είναι πάντα απώλεια ζωής) που κάνουν την συγκεκριμένη φονική συμπλοκή να αποκτά ιδιαίτερη σημασία; Με μια πρώτη ανάγνωση του συμβάντος θα μπορούσε να επισημάνει κανείς τα εξής:

Ο τόπος – Ομόνοια, ένα κομβικό σημείο της πρωτεύουσας από το οποίο περνούν καθημερινά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, άνθρωποι, Έλληνες πολίτες, μετανάστες, αλλά και τουρίστες

Ο χρόνος – Ντάλα μεσημέρι, ώρα κατά την οποία διέρχονται από την περιοχή άτομα κάθε ηλικίας, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό σπανίζει, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και δεν είναι άσχετες με το σημερινό τραγικό γεγονός

Το εύρος των συμμετεχόντων – Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο εμφανίστηκαν από το πουθενά 20 με 30 άτομα οπλισμένα με γκλοπ, στειλιάρια και όπλα

Το κίνητρο – Πάλι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες φέρονται να απείλησαν το θύμα, ζητώντας του να πληρώσει προστασία για να συνεχίσει να διαπράτει, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους, ένα φορολογικό και ποινικό αδίκημα. Την κακουργηματική δηλαδή πράξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας προϊόντων καπνού.

Οι πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ, ότι πέρα από το θέμα της προστασίας και του ελέγχου της περιοχής(!) υπάρχει και η διάσταση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σοβαρεύει την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Πρώτον γιατί δηλώνει ότι υπήρξε προηγούμενο, οπότε η Πολιτεία και οι Δημόσιες Αρχές έπρεπε να έχουν ήδη επέμβει και δεύτερον γιατί ο καθένας μπορεί να φανταστεί, τι θα συμβεί στο κέντρο της πόλης, αν διάφορες ομάδες αλλοδαπών θελήσουν να λύσουν τις διαφορές τους στην Ομόνοια.

Η ουσία και τα ερωτήματα

Το γεγονός ότι το θύμα ήταν Αφγανός και οι φερόμενοι δράστες Πακιστανοί δεν έχει την παραμικρή σημασία. Ή τουλάχιστον θα μπορούσε να μην την έχει, αφού το αποτέλεσμα παραμένει εξίσου τραγικό και τα ερωτήματα που εγείρονται από αυτό σχεδόν πανομοιότυπα. Το ουσιώδες στην περίπτωση είναι ότι μία ομάδα ατόμων, ίδιας σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εθνότητας, τα οποία είναι πιθανό να ήρθαν παρατύπως στη χώρα, επιτέθηκαν μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα άτομο διαφορετικής εθνότητας, το οποίο, πιθανότατα, βρίσκεται στη χώρα με τον ίδιο τρόπο.

Το ακόμη πιο ουσιώδες είναι ότι η επίθεση έγινε για τον έλεγχο μιας ζωτικής περιοχής του κέντρου της πρωτεύουσας, στην οποία διαπράττονται κατά συρροή αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα από ομάδες ατόμων, κυρίως αλλοδαπών. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν και για ναρκωτικά, αλλά και μόνο η προστασία και η εμπορία λαθραίων καπνικών προϊόντων, ιδιαίτερα όταν ο περιπτεράς στη γωνία δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους του, είναι λόγοι που επέβαλαν την πρότερη επέμβαση των Αρχών.

Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι παραβατικοί και εγκληματίες, ιδιαίτερα για αυτούς που ήρθαν στη χώρα με την προσφυγική κρίση. Υπάρχουν όμως παραβατικοί, όπως και άτομα που κινούνται προς το οργανωμένο έγκλημα. Ποινικοί ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ο νεκρός και ο τραυματίας. «Ο ένας ήταν με όρους έξω κι ο άλλος είχε κατηγορηθεί για ληστεία» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει, ότι η μέχρι τώρα νομοθεσία έδινε και σε τέτοια στοιχεία, μόνο δικαιώματα, αλλά στο εξής, όταν συλλαμβάνονται θα κρατούνται και θα απελαύνονται.

Σαρακινός Βαγγέλης

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged