Σχολικές συμμορίες και βία στα θρανία – Κρύβουν τα σκ@τ@ κάτω από το «χαλί»…

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Κάθε κοινωνία έχει τα επίπεδα βίας που της αναλογούν. Ούτε ένα έγκλημα περισσότερο, ούτε ένα λιγότερο, διατείνονται οι ειδικοί.

Υπό το πρίσμα αυτό, «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…». Δεν δικαιολογούνται διαφορετικά τα περιστατικά ακραίας βίας που παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά στους σχολικούς – και όχι μόνο – χώρους, ούτε η απάθεια με την οποία συχνά αυτά αντιμετωπίζονται.

Φαινόμενα τα οποία πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητα, τείνουν να γίνουν μέρος της θλιβερής νέας πραγματικότητας. Εκφοβισμοί, ξυλοδαρμοί, ψυχολογική βία, απειλές ακόμη και μαχαιρώματα βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη. «Αν γύριζες σήμερα 100 σχολεία θα είχες 100 διαφορετικές ιστορίες με κρούσματα βίας και απειθαρχίας με πρωταγωνιστές σε αυτά συχνά και τους γονείς των μαθητών», δήλωνε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής κεντρικού λυκείου της Αθήνας,

Το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι θα είναι αμείλικτο απέναντι στα φαινόμενα αυτά και προαναγγέλλει μέτρα για τον περιορισμό τους, όπως η καθιέρωση του θεσμού του «Δασκάλου Εμπιστοσύνης», η εισαγωγή θεματικών ενοτήτων με στόχο την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και η σύσταση ειδικών ομάδων.

Οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν δύνανται από μόνα τους να είναι αποτελεσματικά. Η έξαρση της εγκληματικότητας δεν αφορά μόνο τα σχολεία. Έχει βαθιές και σύνθετες αιτίες. Αποτελεί σύμπτωμα μιας κοινωνίας η οποία μοιάζει να έχει χάσει εδώ και καιρό τον προσανατολισμό και τις σταθερές της.

Συμμορίες «μαθητών» τρομοκρατούν μαθητές άλλων σχολείων στη Δυτική Αθήνα

Επιδημία σχολικής βίας: Έρχεται ο θεσμός του «Δασκάλου Επιστοσύνης»

Τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα εγκληματικότητας στα σχολεία – Επιστρέφουν οι σχολικοί σύμβουλοι από την επόμενη χρονιά

Με σειρά δράσεων, ανάμεσα στις οποίες και ο θεσμός του «δασκάλου εμπιστοσύνης», σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας τα κρούσματα εγκληματικότητας στα σχολεία, τα οποία αντί να μειώνονται εξελίσσονται σε «επιδημία» βίας που εξαπλώνεται στην εκπαίδευση της χώρας.

Ο «δάσκαλος εμπιστοσύνης» θα αποτελεί ένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορούν να απευθυνθούν τα παιδιά μέσα στο σχολείο όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ από την επόμενη χρονιά το μέτρο θα συνδυαστεί με την επιστροφή των σχολικών συμβούλων στα σχολεία, με τη συχνή παρουσία τους στις σχολικές αίθουσες.

Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται και νέες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, οι οποίες θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα σεβασμού του ενός μαθητή στον άλλον και συνύπαρξης στο κοινωνικό σύνολο.

http://vukentra.com/?p=2189

Βύρωνας: Γιος καθηγήτριας ένας από τους “νταήδες” μαθητές, 2 μέρες αποβολή!

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το περιστατικό σε σχολείο του Βύρωνα, όπου ένας 17χρονος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από 17 συμμαθητές του, οι οποίοι νωρίτερα έκαναν μπούλινγκ στην αδερφή του θύματος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε ότι ένας εκ των δραστών ήταν γιος καθηγήτριας του σχολείου, ενώ επιβεβαίωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι τιμωρήθηκαν με διήμερη αποβολή.

Παράλληλα, για ορισμένους από τους 17 μαθητές εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, στο σχολείο έχουν σταλεί ψυχολόγοι αλλά και ειδικοί επιστήμονες, με στόχο την επαναφορά του σχολικού περιβάλλοντος στην ομαλότητα. Όσον αφορά την περιβόητη «σέλφι» των δραστών μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα, η κα Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν προέρχεται από το επίμαχο περιστατικό, αλλά από παλαιότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βίαιος ξυλοδαρμός έλαβε χώρα σε κοινό προαύλιο δύο σχολείων του Βύρωνα, ενός γυμνασίου και ενός λυκείου. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η διάρκεια του ήταν περίπου ενός λεπτού, καθώς η ένταση έληξε με την παρέμβαση των επιβλεπόντων καθηγητών. Ο δικηγόρος του θύματος, πάντως, υποστήριξε ότι «ο ξυλοδαρμός του μαθητή έγινε με αιχμηρά αντικείμενα», καθώς ο 17χρονος παρ’ ολίγον να χάσει την όρασή του.

Στο μεταξύ, η αδερφή του θύματος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», στάθηκε στο πλευρό του 17χρονου, επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο αδερφός μου είναι ένας ήρωας», καθώς τα «έβαλε» με 17 άτομα. Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος, η οποία αποκάλυψε το συμβάν, κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές από άτομο του σχολικού περιβάλλοντος, δίχως να γνωρίζει αν πρόκειται για μέλος της οικογένειας των εμπλεκόμενων μαθητών. Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιστατικό ομαδικού ξυλοδαρμού μαθητή στον Βύρωνα.

Η σοκαριστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο 1ο ΓΕΛ Βύρωνα, το οποίο μοιράζεται το ίδιο προαύλιο με το 1ο Γυμνάσιο της περιοχής. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο 17χρονος μαθητής του Βύρωνα, δέχθηκε βίαιη επίθεση από 17 μαθητές του Γυμνασίου, όταν εκείνος προσπάθησε να υπερασπιστεί την αδελφή του.

Το σημείο που γεννά περαιτέρω ερωτήματα είναι ο ισχυρισμός του δικηγόρου του 17χρονου ότι στην επίθεση ήταν αυτόπτες μάρτυρες και καθηγητές των δύο σχολείων -ΓΕΛ και Γυμνασίου- του Βύρωνα.

Το Bullying του μαθητή στην Καθηγήτριά του, και οι «αστείοι» πειθαρχικοί κανόνες για μαθητές…

  1. Κεραμέως: Περιστατικό πρωτοφανούς βιαιότητας ο ξυλοδαρμός μαθητή στο Βύρωνα

Για περιστατικό πρωτοφανούς βιαιότητας έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τον ξυλοδαρμό 17χρονου μαθητή, από συμμαθητές του, σε σχολείο του Βύρωνα, τονίζοντας ότι «τέτοια περιστατικά δεν έχουν καμιά θέση στα σχολεία»

Η κα Κεραμέως, επισκέφθηκε το σχολείο και συνομίλησε με καθηγητές, αλλά και με τους γονείς του άτυχου 17χρονου, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην προσπάθειά του να προστατεύσει την αδελφή του από bullying, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως βρίσκονταν καθηγητές μπροστά στο περιστατικό, διευκρινίζοντας ότι έδρασαν άμεσα.

Επιβεβαίωσε ακόμα δε ότι ο ένας εκ των δραστών είναι γιος καθηγήτριας του ίδιου σχολείου και τιμωρήθηκε με δύο ημέρες αποβολή και σχολιάζοντας τη selfie που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, μέσα από αστυνομικό τμήμα, η υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για παλιό περιστατικό.

Τέλος η κ. Κεραμέως πρόσθεσε ότι το υπουργείο θεσμοθετεί τον «δάσκαλο εμπιστοσύνης» για τέτοιου είδους συμβάντα, ώστε στο μέλλον να περιοριστούν, ακόμα και να εξαλειφθούν.

Ξυλοδαρμός 17χρονου στον Βύρωνα: Παρουσία καθηγητών το περιστατικό -Παραλίγο να χάσει το ένα του μάτι

Αγριος ξυλοδαρμός 17χρονου μέσα σε σχολείο -Επιχείρησε να υπερασπιστεί την αδελφή του

Καταγγελία: Οι δράστες-μαθητές ανέβασαν selfie στο Instagram από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, παρά την αναφορά του θύματος για 17 άτομα, στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα προσήχθησαν 8 άτομα.

Κατά την παραμονή τους στο ΑΤ Βύρωνα, οι νεαροί, όπως αναφέρει το VyronasNews, ανέβασαν selfie στο Instagram, δείχνοντας ότι δεν έχουν καμία συναίσθηση της πράξης τους. Η φωτογραφία -στην οποία απεικονίζονται τέσσερα άτομα- συνοδεύεται από τη λεζάντα «τα αδέρφια μου δεν μασάνε π***άνες».

«Βullying σε εκπαιδευτικούς»: Γονείς μαθήτριας μήνυσαν πέντε καθηγητές στην Κέρκυρα για «μη ορθή συμπεριφορά»

Κεραμέως: Το υπ. Παιδείας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε βίαιες συμπεριφορές

Προκειμένου να έχει άμεση ενημέρωση για το περιστατικό, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το 1ο ΓΕΛ Βύρωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη με τις διοικήσεις του ΓΕΛ και του Γυμνασίου διήρκεσε περίπου δυο ώρες. Εξερχόμενη του ΓΕΛ Βύρωνα, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «πρωτοφανές περιστατικό», το οποίο «καταδικάζουμε απερίφραστα». Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως στο σχολείο θα μεταβεί -ήδη το απόγευμα της Πέμπτης- ειδική ομάδα ψυχολόγων.

Εξερχόμενη του ΓΕΛ Βύρωνα, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη διερεύνηση του περιστατικού, ενώ ελήφθησαν παιδαγωγικά μέτρα για τους μαθητές που συμμετείχαν στο συμβάν. Η κυρία Κεραμέως έκανε λόγο για ένα περιστατικό «πρωτοφανούς βιαιότητας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά. Δεν έχουν καμία απολύτως θέση στο σχολείο και το υπουργείο Παιδείας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές» επισήμανε μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως.

Σχέδιο για εγκαθίδρυση «δασκάλου εμπιστοσύνης» στα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι ήδη από το απόγευμα στο σχολείο του Βύρωνα θα μεταβεί μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για να υποστηρίξουν τους μαθητές, τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, εξήγγειλε ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την εγκαθίδρυση ενός «δασκάλου – καθηγητή εμπιστοσύνης», στον οποίο τα παιδιά θα μπορούν πιο εύκολα να μιλούν και να ανοίγονται. Καταλήγοντας, η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι από τη νέα χρονιά θα εισαχθούν νέες θεματικές στα σχολεία, οι οποίες θα στοχεύσουν να διδάξουν στους μαθητές πώς να σέβονται ο ένας τον άλλον, πως να συνυπάρχουν ειρηνικά και πως να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Καταγγελία σοκ: Διευθυντής Γυμνασίου προσπάθησε να «κρύψει» επίθεση με σιδερογροθιές σε μαθητή του

Τι ανακοίνωσε η διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα για το συμβάν

Για το βίαιο επεισόδιο εξέδωσε ανακοίνωση και η διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για σοβαρό τραυματισμό «από ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα, με τη συμμετοχή και δύο μαθητών του Λυκείου μας».

Το 1ο ΓΕΛ Βύρωνα υποστηρίζει ότι «ο διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου αντέδρασαν άμεσα, επεμβαίνοντας στο περιστατικό, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες στον μαθητή και καλώντας τους γονείς του, το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία».

Η ανακοίνωση του ΓΕΛ Βύρωνα καταλήγει ως εξής:

«Την επόμενη ημέρα συνεδρίασε ο σύλλογος των καθηγητών και αποφάσισε την τιμωρία των δυο μαθητών όπως και τη λήψη όλων των παιδαγωγικών μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Προχώρησε επίσης στον προγραμματισμό δράσεων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα ελάχιστα συμβάντα βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών στη μακροχρόνια λειτουργία του σχολείου μας, το οποίο μας προκαλεί συναισθήματα θλίψης και ανησυχίας. Κυρίως, επειδή συνέβη σε ένα σχολείο της Αθήνας, το οποίο επί σειρά ετών έχει επιτύχει την αρμονική συνεργασία καθηγητών, μαθητών και γονέων, την συνεχή παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας και την ανάληψη πολλαπλών δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης».

Πηγή: iefimerida.gr, tanea.gr, tovima.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged