Οι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά – Πότε θα καταβληθούν

Συνταξιοδοτικά
Μοιραστείτε το:

Σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες διαχωρίζονται πλέον τα αναδρομικά στις συντάξεις που διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η καταβολή των αναδρομικών –ανάλογα με την κατηγορία – θα ξεκινήσει με την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η καταβολή των αναδρομικών –ανάλογα με την κατηγορία – θα ξεκινήσει με την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Οι κατηγορίες

  • Αναδρομικές αυξήσεις από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως 48% για 250.000-300.000 δικαιούχους επικουρικών φέρνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Η μεσοσταθμική αύξηση αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς όσου είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται δραματικά.
  • Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30,1 συντάξιμα έτη) οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Οι αυξήσεις αυτές μετράνε από την 1η Οκτωβρίου 2019 για τους ήδη συνταξιούχους και θα καταβληθούν μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων με τις συντάξεις Ιουνίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
  • Με τις συντάξεις Μαρτίου σχεδιάζεται να καταβληθούν αναδρομικά 10 μηνών και αυξήσεις που φτάνουν το 40% σε περίπου 26.000 επικουρικές συν τάξεις χηρείας. Πρόκειται για όλες εκείνες τις επικουρικές που ακολουθώντας τις καταστατικέ διατάξεις του κύριου φορέα ασφάλισης υπολογίστηκαν με ποσοστό χήρας/ χήρου 505 και τώρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019 στο 70%. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε το ΕΤΕΑΕΠ στις αρμόδιες υπηρεσίες του, οι επικουρικές συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκα λόγω θανάτου ασφαλισμένων μετά τις 13.5.2015 αυξάνονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος, από το 50% που είναι σήμερα. Η αύξηση ισχύει αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019,, έτσι εφόσον τα αναδρομικά δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου θα είναι αναδρομικά 10 μηνών. Οι αυξήσεις αφορούν συντάξεις χηρείας Δημοσίου ( πρ.ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες) των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.α αλλά και συντάξεις χηρείας του πρ.ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.
  • Για τα παλιά αναδρομικά (συνταξιούχοι πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου) υπάρχει αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ μετά τη δίκη- πιλότο που έγινε στις 10/1/2020 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί Απρίλιο ή Μάιο. Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016 δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο για αυτό το 10μηνο -11μηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ ( 3, 985 δισ. ευρώ). Εκτιμάται ότι αν ληφθεί απόφαση για να δοθούν τα αναδρομικά αυτό το 10μηνο τότε η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις και σε βάθος χρόνου.
  • Νέα γενιά αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις δημιούργησε ο Νόμος Κατρούγκαλου και διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καθώς υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 340 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: Τα Νέα

Μοιραστείτε το:
Tagged