Κρίση Kορoνοϊού: Αυξάνεται διαρκώς η λίστα των θυμάτων – Ξεπέρασαν τα 38.000 τα κρούσματα

Διεθνείς Σχέσεις

Πιο φονικός από τον SARS o κορονοϊός – Στους 814 οι νεκροί

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό ξεπέρασε αυτόν της πανδημίας του SARS, το 2003, καθώς  καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 814. Μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα.

Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, κατεγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι και 2.147 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με το Reutres πάνω από 20.000 γιατροί και νοσοκόμες έχουν σταλεί στην περιοχή.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, κατεγράφησαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Η επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) είχε προκαλέσει το θάνατο παγκοσμίως σε 774 ανθρώπους.

Ο χάρτης του πανεπιστημίου Johns Hopkins που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση του ιού.

Στο μεταξύ το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να εντείνει την παραγωγή ιατρικών υλικών διαβεβαίωσε τους κατασκευαστές ότι η κυβέρνηση θα είναι ο κύριος αγοραστής των προϊόντων τους.

Στα υλικά αυτά συμπεριλαμβάνονται διαγνωστικές διατάξεις, προστατευτικά γυαλιά, ιατρικές στολές προστασίας και μάσκες, όπως επίσης και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, ενώ η λίστα των υλικών ιατρικής χρήσης θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις εξελίξεις και αναφορικά με την εξάπλωση της επιδημίας, σύμφωνα με το πλαίσιο οδηγιών που εξέδωσαν από κοινού τα αρμόδια υπουργεία.

Στο μεταξύ η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κίνα (ADBC) που ασχολείται αποκλειστικά με την χρηματοδότηση δράσεων αγροτικής πολιτικής, ενέκρινε την έκτακτη χορήγηση δανείων οικονομικού ύψους 10,07 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 1,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την παραγωγή και την αγορά ιατρικών υλικών ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο εξάπλωσης της επιδημίας, όπως επίσης και για την αγορά δημητριακών, βαμβακιού και πετρελαίου, σύμφωνα με την ADBC.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνεται για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού η βόρεια κινεζική επαρχία Χεμπέι θα κρατήσει τα σχολεία της κλειστά έως τουλάχιστον την 1η Μαρτίου.

Ο χάρτης του πανεπιστημίου Johns Hopkins που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση του ιού.2

Οι εξελίξεις μέχρι το Σάββατο 9.2.2020

Μεγαλώνει η λίστα. Στα 772 τα θύματα – Ξεπέρασαν τα 34.000 τα κρούσματα

Αυξάνεται διαρκώς ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και που ανήλθαν στους 772 καθώς υπέκυψαν ακόμα 86 ασθενείς όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του 2019-nCoV είναι πλέον πάνω από 34.000, με 3.399 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικότερα, στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας καταγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι, εκ των οποίων 67 στην πόλη Ουχάν. Συνολικά 545 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό σε όλη την Χουμπέι. Στην ηπειρωτική Κίνα συνολικά, χθες καταγράφηκαν επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, μεταξύ των νεκρών στην κινεζική πόλη Ουχάν είναι και ένας Ιάπωνας ηλικίας περίπου 60 ετών που νοσηλευόταν με πνευμονία, την ώρα που ο αριθμός των επιβατών οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία ανήλθε σήμερα στους 64.

Στην τραγική λίστα των θυμάτων του κορονοϊού προστέθηκε και ένας Αμερικανός ο οποίος πέθανε στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και φαίνεται να πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο Αμερικανού από την επιδημία, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη εκπρόσωπο της πρεσβείας στο Πεκίνο.

Κρούσματα στην Ευρώπη – Σε ύψιστη επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές

Όσον αφορά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο. Στην πλειονότητά τους αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα με εξαίρεση κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί ότι ο κίνδυνος νέων εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι μέτριος ως υψηλός παρ’ ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των ευρωπαϊκών κρατών θεωρείται χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων.

Νέα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό

Δύο σημαντικές μελέτες δημοσιεύθηκαν αρχές Φεβρουαρίου 2020 στο έγκυρο περιοδικό Journal of American Medicine Association (JAMA) για την κλινική εκδήλωση της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό σε ασθενείς στην Κίνα. Η πρώτη αφορά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της περιοχής Ουχάν που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Στην ανάλυση αυτή καταγράφηκαν 138 ασθενείς που διαγνώσθηκαν στο νοσοκομείο με λοίμωξη από κορονοϊό κατά τον Ιανουάριο. Στις 57 περιπτώσεις, η μετάδοση της λοίμωξης ήταν ενδονοσοκομειακή και αφορούσε κυρίως επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου.

Τα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών ήταν πυρετός, κόπωση, ξηρός βήχας, μυαλγίες και δύσπνοια. Σπανιότερα αναφέρθηκαν κοιλιακά άλγη, ναυτία και διάρροιες, ενώ στο 10% των ασθενών τα πρώτα συμπτώματα ήταν μόνο διάρροια και ναυτίες πριν την εκδήλωση του πυρετού. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ως την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 7 ημέρες.

Το 25% των ασθενών χρειάσθηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αυτοί ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συνοδά νοσήματα όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ασθενείς που χρειάσθηκαν να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας είχαν σοβαρότερα συμπτώματα δύσπνοιας κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και υψηλότερους δείκτες φλεγμονής. Τελικά, 6 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο.

Η δεύτερη δημοσίευση κατέγραψε ασθενείς που διαγνώσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός της επαρχίας Ουχάν. Οι ασθενείς αυτοί ήταν νεότεροι σε ηλικία καθώς αυτοί ταξιδεύουν συχνότερα και σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα στην επαρχία Ουχάν. Και σε αυτούς τους ασθενείς, τα συμπτώματα ήταν ενδεικτικά ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχας, πυρετός, ρινική συμφόρηση και μυαλγίες. Σε αυτή την ομάδα ασθενών όμως, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και σχεδόν στις μισές περιπτώσεις δεν υπήρχαν ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακος. Όλοι οι ασθενείς τελικά ανάρρωσαν από τη νόσο τους.

Σχολιάζοντας τις δύο δημοσιεύσεις, πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σημειώνει ότι «καταδεικνύουν τη διαφορετική κλινική συμπεριφορά του ιού. Σε ασθενείς εκτός της επαρχίας Ουχάν τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και η κλινική έκβαση καλύτερη. Το δεδομένο αυτό συνάδει και με περιστατικά που έχουν διαπιστωθεί στην Ευρώπη κυρίως από άτομα που έχουν επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα».

Ειδικές οδηγίες προς τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό η πόλη της Σανγκάης προχώρησε στην έκδοση ειδικών οδηγιών για τον τουριστικό τομέα και αναφορικά με την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή για τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Οι νέες οδηγίες προβλέπουν πως τα ξενοδοχεία και οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας θα πρέπει να ελέγχουν την θερμοκρασία των τουριστών που φιλοξενούν και αναφέρουν για τα ευρήματά τους στις αρμόδιες αρχές, για την προστασία και τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Τα ξενοδοχεία επιβάλλεται να καταγράφουν πληροφορίες για την υγεία των ατόμων που φιλοξενούν, αλλά και να ενημερώνουν για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τους πελάτες τους, όπως προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες.

28 εκατ. δολάρια για μονάδες αντιμετώπισης των περιστατικών μόλυνσης

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο διέθεσε μόνο χθες 200 εκατομμύρια γουάν (περίπου 28,67 εκατομμύρια δολάρια) από τον κεντρικό προϋπολογισμό της χώρας για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Οι δαπάνες αυτές έγιναν για την κάλυψη των αναγκών τριών νοσοκομείων στην επαρχία Χουμπέι, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την οργάνωση μονάδων ειδικής αντιμετώπισης των περιστατικών μόλυνσης, σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση.

Πηγή: liberal.gr

Tagged