Βιολογικά προϊόντα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε…

Διατροφή
Μοιραστείτε το:
Βιολογικά προϊόντα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε…

Όλο και περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την “τοξική» επίθεση που δέχονται τα παιδιά τους από τα συμβατικά τρόφιμα μαζικής παραγωγής των σούπερ μάρκετ. Διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο στις ειδήσεις των τηλεοράσεων. Συντηρητικά, χημικά πρόσθετα, χρωστικα, ορμόνες, αντιβιοτικά, εντομοκτόνα, λιπάσματα απειλούν την παιδική υγεία. Ας λύσουμε λοιπόν κάποιες βασικές απορίες σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα.

Σε τι διαφέρουν τα βιολογικά προϊόντα από τα συμβατικά;

Το σύστημα παραγωγής των βιολογικών προϊόντων αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό ή αποκλείει μεταξύ άλλων τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά και την προσθήκη ζωικής προέλευσης τροφής στην καθημερινή διατροφή των ζώων. Επίσης, βασίζεται στη διαδοχική καλλιέργεια διαφόρων φυτών στο ίδιο χωράφι, ώστε τα εδάφη να μην κουράζονται, και στη χρήση ψυχανθών (π.χ. κουκιά, φακή), που χρησιμοποιούνται ως λιπαντικό του εδάφους.

Γιατί είναι πιο ακριβά τα βιολογικά τρόφιμα;

  1. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών τους. Ένα τρόφιμο, για να θεωρηθεί βιολογικό, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι οργανισμοί πιστοποίησης.  
  2. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και το κόστος για τους παραγωγούς μεγάλο.
  3. Τα πολλά εργατικά χέρια που απαιτεί η συγκομιδή και η επεξεργασία συντελούν στην αύξηση των τιμών, αφού και οι ποσότητες που παράγονται είναι μικρότερες.

Πως είμαστε σίγουροι οτι είναι όντως βιολογικά;

Όταν αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, πρέπει να αναζητάμε το σήμα πιστοποίησης. Τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα φέρουν στη συσκευασία ειδική σήμανση, όπως το ευρωπαϊκό σήμα βιολογικής γεωργίας και το σήμα των φορέων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Environmental Working Group:  τα φρούτα που συνήθως περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια, ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών, ενώ στη λίστα των πιο επιβαρυμένων λαχανικών βρίσκονται οι πατάτες, το σπανάκι και οι πιπεριές. Λιγότερο επιβαρυμένα είναι: το καλαμπόκι, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, ο αρακάς και τα εσπεριδοειδή.

Μελέτες για οργανικά προϊόντα

Χιλιάδες χημικές ουσίες, έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχει επιβεβαιωθεί το ασφαλές τους προφίλ ή έχουν προκύψει ανησυχίες για την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλες έχουν χαρακτηριστεί σχετικά ασφαλείς, με κάποια επιφύλαξη, λόγω των δυσκολιών που τέτοιες έρευνες εμφανίζουν, ιδιαίτερα στην ανίχνευση μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία μας.

Ουσίες  που για χρόνια ή και δεκαετίες προσφέρονταν απρόσκοπτα σε ανθρώπινους πληθυσμούς και θεωρούνταν ακίνδυνες, τελικά προκύπτουν ως δυνητικά καρκινογόνες  ή βλαπτικές για την υγεία μας.

Πρώιμες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οργανικά προιόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία: περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μικρότερη αναλογία νερού- ενώ είναι ταυτόχρονα πιο ασφαλή -λιγότερα εντομοκτόνα, νιτρικά, βαριά μέταλλα, μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων και δηλητηριάσεων- συγκρινόμενα με τα συμβατικά τρόφιμα.

Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη δράση των τοξικών ουσιών γιατί:

1) Είναι μικρότερα σε βάρος, επομένως απαιτούνται μικρότερες ποσότητες βλαπτικών ουσιών για να τα επηρεάσουν.

2) Καταναλώνουν περισσότερη τροφή ανά κιλό βάρους σώματος, σε σχέση με έναν ενήλικα.

3) Το αμυντικό τους σύςτημα, απομακρύνει λιγότερο μικρόβια, τοξίνες και άλλους βλαπτικούς παράγοντες.

4) Έχουν να ζήσουν πολλά ακόμα χρόνια. Επομένως επικίνδυνες ουσίες που αθροίζονται στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν νόσο έπειτα από χρόνια έως δεκαετίες.

Το 2007 δημοσιεύτηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό Lancet η μελέτη Southampton, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόσθετα τροφίμων όπως τεχνητές χρωστικές, σε συνύπαρξη με το βενζοικό νάτριο (συντηρητικό) αυξάνουν σημαντικά την υπερκινητικότητα σε παιδιά 3 αλλά και 9 χρονών. Η έρευνα αφορούσε τα πρόσθετα Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129, Ε211 (9). Σύμφωνα με παρόμοια έρευνα που καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα, η αρνητική επίδραση στην υπερκινητικότητα, αφορά όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.

Οι αντιδράσεις στα πρόσθετα δεν εμφανίζονται σε όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο και ένταση, αλλά ιδιαίτερα σε κάποια με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Αν μάλιστα διαπιστώσετε από μόνοι σας πως ένα συγκεκριμένο γιαουρτάκι ή συγκεκριμένα πατατάκια, μετατρέπουν το μικρό σας σε ταύρο εν υαλοπωλείο, πρέπει να τα αποσύρετε αμέσως από τη διατροφή του.

Οργανικά βρεφικά γάλατα

Η πώληση γαλάτων για βρέφη και νήπια τα οποία έχουν προκύψει από ζώα που διαβιούν σε οργανικό περιβάλλον παρουσιάζει αύξηση κυρίως στη Δυτική Ευρώπη.  Μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Dietician Association δε βρήκε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά και οργανικά γάλατα ως προς την ασφάλειά τους (παρουσία ορμονών, βακτηριδίων), την σύνθεση και την ποιότητα τους.

Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν το γεγονός ότι, πολλές φορές, ό,τι προωθείται ως οργανικό προϊόν δεν είναι και απαραίτητα πραγματικά οργανικό. Έρευνα του 2006 στη Βρετανία, κατέδειξε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και καλύτερη αναλογία ω3 προς ω6 λιπαρών στο οργανικό γάλα, σε σύγκριση με το συμβατικό.  Πρόσφατη μελέτη στην Ολλανδία έδειξε ότι η κατανάλωση οργανικού βρεφικού γάλακτος έφερε στατιστικά σημαντική μείωση στο έκζεμα σε μωρά έως 2 ετών.

Συμπεράσματα

  • Τα οργανικά τρόφιμα, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έως τώρα πλήρεις αποδείξεις για την υπεροχή τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι το ίδιο με τα συμβατικά.
  • Στο τέλος, υπάρχει πάντα ο χρυσός, αλλά λησμονημένος κανόνας: Αν κάτι δε θα το τρώγατε οι ίδιοι, μην το δίνετε στο παιδί σας.
  • Ας  μην ξεχνούμε ότι οι φάρμες οργανικής παραγωγής είναι αποδεδειγμένα απείρως φιλικότερες προς το περιβάλλον.
  • Σίγουρα το οικονομικό θέμα είναι σημαντικό. Μπορούμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες. Δηλαδή, μπορούμε  να μετατρέψουμε ένα συγκεκριμένο, κρίσιμο κομμάτι της δίαιτας του παιδιού μας σε οργανικό.
  • Οι γονείς χρειάζεται να διεκδικήσουν, καλύτερη πιστοποίηση των οργανικών προϊόντων,  έλεγχο της αγοράς και της παιδικής διαφήμισης, καλύτερες τιμές υγιεινών τροφίμων για τα παιδιά μας.

Πηγή: alive.com.cy

Μοιραστείτε το:
Tagged