«Η Τουρκία δε θα αφήσει τη Λιβύη σε πραξικοπηματίες» – Νέο ξέσπασμα Ερντογάν

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Σε νέο ξέσπασμα με φόντο τη στήριξη αρκετών κρατών στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παραδώσει «μαθήματα Δημοκρατίας» σε όσους δεν τάσσονται στο πλευρό της Άγκυρας.

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για «προδότες της Δημοκρατίας», όσους υποστηρίζουν  τον Χαφτάρ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει η Λιβύη να περάσει σε χέρια πραξικοπηματιών

«Από το Σουδάν μέχρι τη Ρωσία και από κάθε γωνιά του πλανήτη μισθοφόροι προστρέχουν και πολεμούν στο πλευρό πραξικοπηματιών στρατηγών δίνοντάς τους κάθε είδους όπλα και μετά επικρίνουν την Τουρκία χωρίς καμία ντροπή».

Σύμφωνα με το  ΣΙΓΜΑ,  ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για «προδότες της Δημοκρατίας», όσους υποστηρίζουν  τον Χαφτάρ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει η Λιβύη να περάσει σε χέρια πραξικοπηματιών.

«Όσοι στέκονται δίπλα σε έναν πραξικοπηματία, αντί της νόμιμης κυβέρνησης και του λαού της Λιβύης, προδίδουν καταρχήν τη δημοκρατία

Οι αραβικές χώρες, που υποστηρίζουν ξεδιάντροπα τον Χαφτάρ, κατακρίνουν την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη ενέργεια στη Λιβύη. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τη Λιβύη σε πραξικοπηματίες».

Απειλές για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ορισμένες αραβικές χώρες ότι διαπράττουν «προδοσία» μένοντας «σιωπηλές» μπροστά στο αμερικανικό σχέδιο, για το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει πως θα διευθετήσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

 «Οι αραβικές χώρες, που υποστηρίζουν ένα τέτοιο σχέδιο, διαπράττουν προδοσία έναντι της Ιερουσαλήμ, καθώς και έναντι του λαού τους και, το σημαντικότερο, έναντι ολόκληρης της ανθρωπότητας», υποστήριξε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον αξιωματούχων του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, αν δεν διευθετηθεί αμέσως η κατάσταση στην περιοχή αυτή.

Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειρισθεί μια νέα εισροή μεταναστών. Προχθές, Τετάρτη, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Άγκυρα χάνει την υπομονή της με την επίθεση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει συμφωνίες που έχουν στόχο να μειωθούν οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Απειλές Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα την «ωμότητα» του συριακού καθεστώτος έναντι του λαού του και απείλησε να προσφύγει και πάλι «στη στρατιωτική ισχύ» στη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν μέσα στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της στην Ιντλίμπ, αλλά εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επιθέσεις που είπε ότι πραγματοποιούν μαχητές εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Χμέιμιμ.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged